Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Maroko / Rabat
Gradovi
Rabat
Rabat je glavni grad Maroka i nalazi se u severnom delu zemlje. Iako je prestonica, Rabat je u senci veće i ekonomski snažnije Kazablanke, od koje je udaljen oko dva sata vožnje. Rabat ima bogatu istoriju, ali je prilično nova prestonica. Francuzi su mu dali taj status 1912. godine i ostao je glavni grad po želji kralja, nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine. Rabat je vrlo prijatan grad i ne tako zagušen ljudima i saobraćajem, kao neki drugi marokanski gradovi. Bulevari su široki, sukovi nisu previše užurbani, a kosmopolitski izgled daju mu otvoreni kafići i dobro obučeni ljudi srednje klase, koji ovde žive i rade. Kao i kod mnogih marokanskih gradova, Rabat je podeljen na Medinu, stari grad opasan zidinama i Ville Nouvelle, novi grad koga su izgradili Francuzi. Najčešći jezici koje ćete čuti na ulicama Rabata su arapski i francuski.
Šta posetiti?
Bab Oudaia (Bab Udaja) - Glavna kapija za stari grad i jedno od najupečatljivijih mesta u Rabatu. Bab Udaja se smatra jednim od najlepših spomenika mavarske kulture. Kapiju je izgradio kalif Jakub al-Mansur, 1195. godine. Njena svrha je bila više ceremonijalna nego odbrambena, projektovana za veliki ulaz u kazbu i njene sukove, kao i obližnju sultanovu palatu. Upadljiva je svojim skladom, čistom jednostavnošću i lepotom ukrasa.
Kazba Udaja - Citadela iz perioda Almohada u Rabatu. Možete posetiti džamiju, najstariju u gradu, sagrađenu 1050. godine i obnovljenu u XVIII veku.
Muzej i andaluzijski vrt - Muzej umetnosti Maroka nalazi se u palati Almohad. Palata je sagrađena u XVII veku od strane Mulaj Ismaila, prvog Almohad sultana koji je ujedinio zemlju. Muzej prikazuje interesantne eksponate marokanske umetnosti i kulture. Ogromna centralna terasa, daje pristup privatnim četvrtima i prijemnim sobama koje sadrže eksponate. Postoji dvorana, koja sadrži orijentalne tepihe napravljene u Rabatu i izložbena dvorana za muzičke instrumente i salon rezervisan za običaje i rituale. Andaluzijski vrt u Rabatu je lepa francuska bašta, a nalazi se u utvrđenju Kazba Udaja. Veran tradiciji Andaluzije, sa svojim zelenilom i cvećem, ove bašte čine idealno mesto za popodnevnu šetnju u bilo kom delu godine. Vrt su izgradili Francuzi u dvadesetom veku.
Toranj Hasan i džamija - Hasan džamija je najpoznatije obeležje Rabata i najambicioznija od svih arhitektonskih lokacija Almohada. Sultan Jakub al-Mansur otpočeo je izgradnju ovog ogromnog minareta 1195. godine, sa namerom da postigne visinu od 60 metara, čineći ga najvišim u muslimanskom svetu. Ova ambiciozna džamija i minaret, bili su napušteni kada je al-Mansur umro. Danas i dalje stoji na 40 metara. Susedna džamija je uništena u zemljotresu, a samo nekolicina ponovo podignutih stubova i dalje stoji. Neki od najveličanstvenijih stubova su rimske ruševine, koje su preseljene iz oblasti Volubilisa. Minaret je veličanstven prizor, koji dominira u svakom pogledu na prestonicu.
Mauzolej kralja Muhameda V - Moderan spomenik izgrađen u tradicionalnom marokanskom stilu, gde su sahranjeni i otac i deda sadašnjeg kralja Maroka. Izgrađen posle marokanske nezavisnosti, ovo je jedan od najprestižnijih savremenih spomenika u Maroku. Mauzolej je bogato ukrašen raskošnim mozaicima. Posetioci koji nisu muslimanske veroispovesti, mogu da posete mauzolej i vide grob Muhameda V, uklesan u beli oniks.
Bab al-Rouah - Zid Almohada, koji vodi skroz od Kazba Udaja u Kraljevskom dvoru u Rabatu. Monumentalan po veličini i skladan u svom dizajnu, nalazi se naspram Hasan tornja. Unutra, kapija ima tri komore, koje su služile kao odbrambeni kompleks. Ovde se održavaju Izložbe i otvorene su za javnost.
Arheološki muzej - Najvažniji muzej Maroka, u kome možete tragati za istorijom zemlje, još od bronzanog doba. Videćete portret Jube II, berberskog kralja Numidie. Muzej nudi fascinantan prikaz bogate marokanske istorije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2019 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Bab Oudaia (Bab Udaja)
kliknite na sliku da zatvorite
Kazba Udaja
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej i andaluzijski vrt
kliknite na sliku da zatvorite
Toranj Hasan i džamija
kliknite na sliku da zatvorite
Mauzolej kralja Muhameda V
kliknite na sliku da zatvorite
Bab al-Rouah
kliknite na sliku da zatvorite
Arheološki muzej
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite