Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Nju Delhi
Nju Delhi je nacionalna prestonica i ovde se nalazi sedište vlade Indije. Sa površinom od 47,2 kvadratnih kilometara, jedan je od najbrže rastućih gradova na svetu. S obzirom da je bio pod vlašću nekoliko vladara i dinastija, grad ima bogatu istorijsku i kulturnu pozadinu. Muhamed Gori zauzeo je grad 1192. godine, a svrgnut je 1398. od strane Tamerlana. Prva bitka Panipata 1526. godine, doživela je primopredaju Delhija. Dinastija Lodi predala je grad dinastiji Mogul i tada je Babur uspostavio Mogulsko carstvo. Grad je zatim došao pod britansku vlast 1803. godine. Kasnije, Delhi je postao glavni grad Britanaca 1911. i na kraju glavni grad moderne Indije 1947. godine. Delhi ima dva dela: stari i novi. Dok Stari Delhi čine uličice, mogulska i britanska arhitektura, Novi Delhi je dom kancelarijama i modernim zgradama. Neke od glavnih atrakcija u gradu uključuju Crvenu tvrđavu, Indijsku kapiju, Kutub Minar, Jantar Mantar (Džantar Mantar) i druge. Ostale znamenitosti uključuju razgledanje Raj Bhavan (zgrada vlade), hrama Akshardham, hrama Lotus, Parlamenta, Raj Ghat (Radž Ghat), kao i nekoliko muzeja. Drugi značajan aspekt Nju Delhija čine bazari i hrana. Možete probati neke indijske poslastice ili kupiti garderobu, torbe i druge sitnice. Dilli Haat je još jedno mesto za kupovinu u Delhiju, koje bi trebalo posetiti. Najbolji način da obiđete Delhi je ili da uzmete rikšu ili da idete metroom, koji povezuje glavne delove grada. Možete se odlučiti za rikšu i kada istražujete starinske uličice Starog Delhija. Delhi je kulturno bogat grad i slavi verske i kulturne festivale sa velikim entuzijazmom.
Šta posetiti?
Crvena tvrđava - Tvrđava Nju Delhija poznata je kao Lal Qila, što znači Crvena tvrđava i pod zaštitom je UNESCO-a. Crvenu tvrđavu i grad Shahjahanabad (Šahdžahanabad) izgradio je mogulski car Indije, Shah Jahan (Šah Džahan) 1639. godine. Izgled Crvene tvrđave je organizovan tako, da zadrži i integriše ovaj lokalitet sa Salimgarh tvrđavom. Planiranje i dizajn Crvene tvrđave predstavljaju vrhunac mogulske kreativnosti, koja preovladava u regionu cara Šah Džahana. Crvena tvrđava prikazuje veoma visok nivo umetničke forme i ukrasnih radova. Umetnički rad u tvrđavi je sinteza persijske, evropske i indijske umetnosti, što je rezultiralo razvoju jedinstvenog Šah Džahan stila, veoma bogatog u formi, izrazu i boji.
Humajunova grobnica - Ovo je kompleks zgrada mogulske arhitekture, koja obuhvata glavnu grobnicu cara Humajuna, kao i brojne druge. Kompleks je pod zaštitom UNESCO-a i prvi je primer ovog tipa mogulske arhitekture u Indiji. Ovaj stil mauzoleja je isti kao i stil kojim je urađen Tadž Mahal u Agri. Grob Humajunu sagrađen je po nalogu Hamide Banu Begum, Humajunove udovice, a izgradnja je počela 1562. godine.
Qutub Minar (Kutub Minar) - Kutub Minar je najviši minaret u svetu izgrađen od cigli i važan primer indo-islamske arhitekture. Kula je smeštena u Qutub (Kutub) kompleksu. Kutub Minar i njegovi spomenici, nalaze se na listi UNESCO-ve svetske baštine. Kutub Minar je visok 72,5m i ima 399 stepenika koji vode do vrha. Nekada su ovaj prostor zauzimali đainski hramovi, kojih je bilo oko 20. Takođe se u Kutub kompleksu nalazi i Gvozdeni stub. To je jedan od najznačajnijih metalurških kurioziteta u svetu. Stub je visok skoro sedam metara i težak više od šest tona, a podigao ga je Chandragupta II (Čandragupta). Stub se sastoji od 98% kovanog gvožđa čistog kvaliteta i svedoči o visokom stepenu veštine drevnih indijskih kovača gvožđa, u njegovoj eksploataciji i preradi. Privukao je pažnju arheologa i metalurga, jer je odoleo procesu korozije za poslednjih 1600 godina, uprkos oštrom vremenu.
Stara tvrđava - Poznata je kao Purana Qila (Purana Kila), a jedan je od najpoznatijih spomenika u Delhiju. Predstavlja i najstariji istorijski lokalitet. Tvrđava je sagrađena u XVI veku od strane osnivača dinastije Sur, Sher Shah Suri (Šer Šah Suri). Jedinstvena mogul-hindu-avganistanska arhitektura tvrđave, čini je popularnim turističkim odredištem.
Mogulska bašta - Mogulsku baštu projektovao je Edwin Lutyens (Edvin Lutjens) za lejdi Harding. Bašta je dizajnirana u mogulskom stilu sa mešavinom britanskog stila i prostire se na površini od 6 hektara. Ukrašena kanalima u mogulskom stilu, terasama i fontanama, Mogulska bašta predstavlja kružni vrt. Poseduje četiri vodotoka sa lepim fontanama, na mestima gde se ukrštaju.
Lodhi bašta - Sadrži arhitektonske radove Sayyid (Sajid) i Lodhi dinastija, koje su vladale većim delom severne Indije tokom XVI veka. Bašte su smeštene između Khan tržnice i Safdarjung (Safdardžung) grobnice na Lodhi putu. Ovi vrtovi su postavljeni 1936. godine oko četiri spomenika, podignuta za vreme dinastije Lodhi, poslednjih sultana Delhija.
Jantar Mantar (Džantar Mantar) - Predstavlja kolekciju od trinaest arhitektonskih astronomskih instrumenata, koje je sagradio Maharaja Jai Singh II (Maharadža Džaj Singh II) od 1724. pa nadalje. Senke ovih instrumenata su ranije korišćene za izračunavanje vremena, lunarne i solarne kalendare i sve sa neverovatnim stepenom tačnosti. Jai Sing (Džaj Sing) je kasnije imao još jednu sličnu opservatoriju, danas poznatu pod istim imenom, koja je napravljena za njega u Džajpuru.
Indijska kapija - Smeštena na Rajpath (Kraljeva ulica) u Nju Delhiju, Indijska kapija je spomenik podignut od strane Edvina Lutjensa u znak sećanja na indijske vojnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu i ratovima u Avganistanu. Imena vojnika koji su poginuli u ovim ratovima, upisana su na zidovima. Završena je 1931. godine. Od 1971. godine, gori pod njim Amar Jawan Jyoti (plamen besmrtnog ratnika), koji označava grobnicu neznanom junaku.
Hram Lotus - Bahá'í hram, popularno poznat kao Lotus hram, je bahajski hram i istaknuta atrakcija Delhija. Izgradnja je završena 1986. godine. Inspirisan lotosovim cvetom, njegov dizajn sastoji se od 27 slobodno stojećih, mermerom presvučenih “latica”, svrstanih u grozd tako da formiraju devet strana sa po tri latice. Dizajnirao ga je iranski arhitekta po imenu Fariborz Sahba.
Connaught Place (Konot Plejs) - Najveći finansijski, komercijalni i poslovni centar Delhija. Smešten u srcu Nju Delhija, sedište je nekoliko indijskih firmi. Odmah je prepoznatljiv na svakoj mapi Delhija, budući da se veliki krug u sredini, sa radijalnim putevima, širi u svim pravcima poput žica na točku.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Crvena tvrđava
kliknite na sliku da zatvorite
Humajunova grobnica
kliknite na sliku da zatvorite
Qutub Minar (Kutub Minar)
kliknite na sliku da zatvorite
Stara tvrđava
kliknite na sliku da zatvorite
Mogulska bašta
kliknite na sliku da zatvorite
Lodhi bašta
kliknite na sliku da zatvorite
Jantar Mantar (Džantar Mantar)
kliknite na sliku da zatvorite
Indijska kapija
kliknite na sliku da zatvorite
Hram Lotus
kliknite na sliku da zatvorite
Connaught Place (Konot Plejs)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite