Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Bejrut
Bejrut, glavni grad Libana i dom za preko dva miliona stanovnika, danas je poznat kao jedna od najboljih turističkih destinacija u svetu. Kao jedini pravi kosmopolitski grad u Libanu, Bejrut je finansijski, politički i kulturni centar zemlje. S obzirom da se nalazi na obali Sredozemnog mora, Bejrut je i najveća luka Libana. Grad je otprilike udaljen 100km severno od linije stalnih sukoba sa Izraelom, pa treba napomenuti da svakom pojedincu koji pokaže pasoš sa ulaskom u tu zemlju neće biti dozvoljen ulazak na teritoriju Libana. Bejrut je postao jedan od najživljih i najuzbudljivijih gradova, posebno noću, a često se naziva i “svetskom prestonicom zabave”. Ovaj aspekt Bejruta dopunjuje mnogo muzeja, umetničkih galerija, internacionalnih restorana, tržnih centara, kao i plaža dostupnih tokom dana, što ga čini atraktivnom turističkom destinacijom za gotovo sve. Bejrut ima istoriju staru preko pet hiljada godina i nasleđe Grka, Rimljana i Arapa, koje se prostire širom grada, što omogućava fascinantno putovanje kroz drevne kulture. Neprimetan spoj starog i novog daje gradu poseban šarm, koji privlači milione posetilaca svake godine.
Šta posetiti?
Nacionalni muzej - Ovo je epicentar kulture u Libanu i mesto gde se možete upoznati sa mnoštvom feničanskih artefakata.
Džamija Mohammad Al-Amin (Muhamed Al Amin) - Nalazi se na trgu, u samom centru Bejruta. Ova impozantna džamija sa plavom kupolom, izgrađena je u periodu između 2002. i 2007. godine, od strane bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, koji je pored nje i sahranjen.
Burj Hammud (Burdž Hamud) - Bejrut ima vitalnu jermensku katoličku zajednicu, naročito u distriktu Burdž Hamud, koje je pretežno i naseljeno Jermenima. Oni predstavljaju preživele iz genocida nad Jermenima, koji su bili prisiljeni na masovnu deportaciju početkom XX veka. Tada je stradalo preko milion Jermena.
Muzej Nicolas Sursock (Nikolas Sursok) - Lep muzej moderne umetnosti, glavna je atrakcija istorijske i bogate hrišćanske četvrti Bejruta, Achrafieh (Ašrafije). Nekadšnja privatna vila jednog od najcenjenijih aristokrata u gradu, iz kasnog XIX veka, danas je muzej, koji sadrži neverovatnu kolekciju libanske i svetske umetnosti.
Raouché (Roše) - Najistaknutija prirodna znamenitost Bejruta nalazi se u priobalnom delu Roše okruga. Poznate kao Golubije stene ili Stene samoubice, ove dve ogromne stene stoje kao gigantski čuvari i popularna su destinacija kako za domaće tako i za strane posetioce.
Korniš - Korniš je popularno mesto gde se meštani i posetioci okupljaju, kako bi gledali zalazak sunca i uživali u divnom pogledu na more. Prepun kafića, restorana i barova, Korniš je jedno od najboljih šetališta pored mora u svetu.
Ulica Hamra - Pre građanskog rata ulica Hamra je bila Champs-Élysées (Šanz Elize) Bejruta. Iako su je danas ulice Verdun, Monot i Gouraud nadmašile u njenoj kosmopolitskoj privlačnosti, svakako je obiđite.
Rimska kupatila - Čak i Bejrut ima rimske ruševine u kojima možete uživati. Tokom turističke sezone ovde se održavaju brojne opere i predstave na otvorenom.
Američki univerzitet - Ovaj privatni i nezavisni univerzitet, osnovan 1866. godine, ima posebno mesto u gradu. U okviru Univerziteta nalazi se 64 objekata, među kojima su i Američki univerzitet medicinskog centra Bejruta (sa 420 kreveta), pet biblioteka, tri muzeja i sedam domova.
Achrafieh (Ašrafije) - Pored Sursok muzeja, ovo istorijsko predgrađe nudi obilje znamenitosti.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni muzej
kliknite na sliku da zatvorite
Džamija Mohammad Al-Amin (Muhamed Al Amin)
kliknite na sliku da zatvorite
Burj Hammud (Burdž Hamud)
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej Nicolas Sursock (Nikolas Sursok)
kliknite na sliku da zatvorite
Raouché (Roše)
kliknite na sliku da zatvorite
Korniš
kliknite na sliku da zatvorite
Ulica Hamra
kliknite na sliku da zatvorite
Rimska kupatila
kliknite na sliku da zatvorite
Američki univerzitet
kliknite na sliku da zatvorite
Achrafieh (Ašrafije)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite