Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Danska / Kopenhagen
Gradovi
Kopenhagen
Kopenhagen je najveći i najživlji grad Skandinavije. Ime grada znači “trgovačka luka”. Smešten među malim ostrvima, Kopenhagen se nalazi na ostrvu Zeland i predstavlja prolaz od Baltika do Severnog mora, što ga čini jednom od najprometnijih luka u severnoj Evropi. Uprkos svojoj veličini, Kopenhagen je iznenađujuće lak za snalaženje. Iako je postao velika metropola, grad nije izgubio svoj tradicionalni danski šarm. Kopenhagen ima mnogo toga da ponudi turistima, uključujući muzeje svetske klase, kraljevske palate i naravno čuveni Tivoli zabavni park. Najprepoznatljiviji simbol Kopenhagena je “Mala sirena” iz Andersenove bajke. Statua “Male sirene” smeštena je na steni pored luke Kopenhagena. Svaki dan stotine turista prolazi kroz parkove, bašte i zelene površine koje okružuju luku, kako bi videli ovu statuu. Danci su dobro obrazovani, govore engleski i veoma su otvoreni prema turistima. Pešačka ulica Strøget je odlično mesto da doživite čuveno dansko gostoprimstvo iz prve ruke. Ovde ćete naći butike, restorane i fine kafiće. Danci su ponosni na svoje nasleđe i posvećeni su očuvanju svojih tradicionalnih danskih vrednosti. Kopenhagen je jedinstvena mešavina šarma starog sveta, urbane prefinjenosti i očaravajućih detalja.
Šta posetiti?
Mala sirena - Statua Male sirene je jedna od najvećih atrakcija u Kopenhagenu. Statua je inspirisana bajkom Hansa Kristijana Andersena. Mala sirena nalazi se na vrhu stene na samom kraju luke Kopenhagena, a otkrivena je 1913. godine. Šetnja do čuvene statue je najveći užitak. Međutim, pronalaženje statue može biti teško. Mala sirena je tek nešto veća od prirodne veličine. Bilo kako bilo, poseta Kopenhagenu ne bi bila potpuna bez obilaska statue Male sirene. Statua je često žrtva vandala, pa se nemojte iznenaditi ukoliko Maloj sireni nedostaje glava ili ruka ili je uopšte nema, jer je odnešena da se popravi.
Park Tivoli - Zabavni park i obeležje Kopenhagena, najveća je atrakcija Danske. Park Tivoli je otvorio svoja vrata za javnost 1843. i smatra se jednim od najstarijih zabavnih parkova koji danas rade. Park je otvoren od aprila do septembra, a zatim ponovo tokom Božićne sezone od 18. novembra do 23. decembra. Park se otvara u 11h. Sa površinom od 8.5ha, park nudi veliki asortiman zabave, uključujući vožnje za decu, streljane, igre na sreću, vožnju balonom i jedan od najstrašnijih drvenih rolerkostera u okolini. Pored toga, postoje brojni događaji uključujući besplatne koncerte na otvorenom i pozorišne predstave. Možete uzeti vodič na blagajni, koji sadrži mapu Tivolija zajedno sa kalendarom događaja. Postoji mnogo delova gde možete ručati, razbacanih širom parka. Ne postoji bolje mesto za degustaciju danske kuhinje od Tivolija. Tivoli očarava svoje posetioce palatama, jezerom sa labudovima i hiljadama raznobojnih cvetova. U večernjim satima, park je osvetljen hiljadama svetiljki, dajući mu čaroban izgled. Svake subote, neposredno pre ponoći, u parku se ispaljuje sjajan vatromet. Park privlači preko 4 miliona posetilaca godišnje.
Stroget - Ako tražite mesto za kupovinu dizajnirane garderobe, Strøget je pravo mesto za to. Kao glavna šoping ulica u Kopenhagenu, ona je takođe i centralno turističko mesto, sa poznatim robnim kućama kao što je Magasin du Nord.
Carlsberg (Karlsberg) pivara - Stara pivara Karlsberg iz 1847. pretvorena je u moderan centar za posetioce, koji zauzima površinu od 10.000 kvadratnih metara. Karlsberg je među najpopularnijim atrakcijama u Kopenhagenu. Ovde imate priliku da se upoznate sa korenima Karlsberga i verovatno najboljim pivom na svetu.
Zamak Rosenborg (Rozenborg) - Sagradio ga je danski kralj Kristijan IV 1600-ih godina, kao mesto za odmor. Priča se da je to bio njegov omiljeni dvorac, gde je živeo i umro. Dvorac je bio korišćen kao kraljevska rezidencija do 1720. i svaki kralj je ostavio svoj trag na njemu. Godine 1838. međutim, zamak Rozenborg pretvoren je u muzej sa predmetima danske monarhije tokom poslednjih 400 godina. Uprkos tome što je relativno malih dimenzija, lepo je uređen i vredi ga posetiti. Zamak je okružen zapanjujućom kraljevskom baštom, koja je omiljena meštanima.
Rundetarn (Okrugli toranj) - Završen 1642. godine Okrugli toranj nalazi se u Latinskoj četvrti, pored crkve Svetog Triniatisa i nedaleko od Stroget ulice. U svojim ranim danima, bio je korišćen od strane naučnika kao astronomska opservatorija; i još uvek je odlično mesto za pogled na živopisne krovove Kopenhagena i krivudavih uličica.
Nyhavn (Nihavn) - Prvobitno je bio prometna trgovačka luka, u koju pristižu brodovi iz celog sveta. Ako kupite razglednicu na svom putovanju po Kopenhagenu, velike su šanse da će na njoj biti fotografija živopisne obale Nihavn. Ovo područje je divno mesto za posetu tokom cele godine, gde se lepe gradske kuće iz XVII i XVIII veka nalaze duž luke. Takođe, ovde možete naći tradicionalne restorane i kafiće, koji služe autentičnu dansku kuhinju.
Frederiks Kirke (Frederikova crkva) - ili popularno poznata kao Marmorkirken (Mramorna crkva), sa svojom karakterističnom zelenom kupolom od bakra, jedna je od najimpresivnijih crkava u Kopenhagenu. Crkva se nalazi u ravni sa Amalienborg palatom i Operom, u sred oblasti Frederiksstaden (Frederikšteden). Jedan od najveličanstvenijih pogleda u Kopenhagenu je upravo sa kupole, koja međutim, ima ograničeno radno vreme.
Botanička bašta - Živi muzej, koji poseduje najveću kolekciju biljaka u Danskoj - rododendrona, starih sorti ruža i stabala starih 100 godina. Muzej takođe ima jedan od najvećih herbariuma biljaka i pečuraka iz celog sveta. Botanička bašta se sastoji od 10 hektara pejzažne bašte, postavljene 1874. godine. Ovde možete videti i neke tropske i suptropske biljke.
Kraljevska palata Amalienborg - Palata je postala zvanična kraljevska rezidencija 1794. godine, nakon što je spaljena palata Christiansborg (Kristijansborg). Amalienborg palata se sastoji od četiri raskošne vile u francuskom stilu, podignutih oko velikog trga. Smena straže se održava svakodnevno u 11:45h, kada je kraljica Margareta II u rezidenciji. Kraljevska porodica je obično tu od decembra do aprila. Kraljica Margareta i njen suprug princ Henrik obično su tokom letnjih meseci u Fredensborg palati na severu Zelanda. Stražari su raskošno odeveni, sa šeširima od medveđe kože. Veći deo palate bio je zatvoren sve do 1994. kada je jedan broj soba otvoren za posetioce. Danas, posetioci mogu obići privatnu učionicu Kristijana IX, dnevni boravak kraljice Luize i učionicu Frederika VIII. Privatne sobe su ukrašene ličnim stvarima plemstva.
Muzej vikinških brodova - Impresivni fjord Roskilde, dom je fascinantnom muzeju vikinških brodova, na samo 30km od Kopenhagena. Godine 1962. pronađeno je pet vikinških brodova, koji su kasnije rekonstruisani. Brodovi su prvobitno bili namerno potopljeni kako bi zaštitili luku od napada. Muzej je izgrađen sa namerom da se brodovi tu smeste i rekonstruišu. Svih pet brodova se veoma razlikuju. Oni su izgrađeni za različite namene, različite vode i od strane različitih vikinških graditelja. Muzej je prerastao svoju prvobitnu ulogu, tako da danas ovde postoje i druga nordijska plovila. Pored muzeja postoji veštačko ostrvo na kome se nalaze arheološka radionica i obrazovne institucije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Mala sirena
kliknite na sliku da zatvorite
Park Tivoli
kliknite na sliku da zatvorite
Stroget
kliknite na sliku da zatvorite
Carlsberg (Karlsberg) pivara
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Rosenborg (Rozenborg)
kliknite na sliku da zatvorite
Rundetarn (Okrugli toranj)
kliknite na sliku da zatvorite
Nyhavn (Nihavn)
kliknite na sliku da zatvorite
Frederiks Kirke (Frederikova crkva)
kliknite na sliku da zatvorite
Botanička bašta
kliknite na sliku da zatvorite
Kraljevska palata Amalienborg
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej vikinških brodova
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite