Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Malta / Valeta
Gradovi
Valeta
Glavni gard Malte koji pokriva površinu manju od jednog kvadratnog kilometra, prepun je istorije, sjajne barokne arhitekture, trgova i ulica, tradicionalnih drvenih balkona, spomenika, muzeja, palata, crkvi i naravno restorana i kafića. Valeta je izgrađena 1566. godine, nakon što je Otomansko carstvo bezuspešno napalo ostrva. Valeta se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine. Grad gleda na impresivnu Grand Harbour (Veliku luku) na jugoistoku i Marsamxett Harbour (Marsamkset luku) na severozapadu. Valeta je zaista mesto koje zaslužuje posebnu pažnju tokom posete. Ima mnogo stvari koje treba obići i nudi neprocenjiv izlet u evropsku istoriju. Valeta je široko priznata kao jedna od najelegantnijih i najšarmantnijih prestonica u svetu, a Malta je srećna zemlja da je ima.
Šta posetiti?
St. John’s Co-Cathedral (Ko-katedrala Svetog Jovana) - Sagradili su je vitezovi Svetog Jovana između 1573. i 1577. godine, a projektovao je Girolamo Cassar (Đerolamo Kasar), malteški arhitekta poznat po projektovanju mnogih istaknutih zgrada u Valeti. Stroga spolja, ali iznutra impresivna, ova veličanstvena zgrada među ostalim detaljima ima i delo Karavađa “Odsecanje glave Jovana Krstitelja” - monumentalno platno i jedino delo koje je umetnik potpisao.
Pozorište Manoel - Kulturni vrhunac Valete je Manoel pozorište, u kome se predstave izvode čak od 1732. godine. Nedavno renovirano u svoje blistavo pređašnje stanje, ovaj mali barokni dragulj je jedno od najstarijih evropskih pozorišta i vredno je vaše posete bilo danju ili noću. Ima širok repertoar, koji obuhvata sve klasične umetnosti i povremeno je pozornica za poeziju, džez, rok i čak koncerte narodne muzike. Karte mogu biti veoma jeftine.
Grand Masters Palace (Palata Velikog majstora) - Palata je uvek bila sedište vlade na Malti. Prvo su tu bili vitezovi, zatim Britanci, a danas je tu kancelarija predsednika. Kada parlament ne zaseda, palatu možete besplatno posetiti, a postoji zaista dosta toga da se vidi. U unutrašnjosti palate je čuvena prostorija Savetodavnog veća, ukrašena vrednim tapiserijama koje su tkane u Francuskoj za Velikog majstora Ramon Perellos y Roccaful (Ramon Perejo i Rokafil). Ostale sobe u palati i prolazi su sjajno opremljeni umetničkim predmetima, starim grbom i oklopima. Posebno su značajne nekadašnja Dvorana vrhovnog saveta vitezova, koja ima fine freske i Dvorana ambasadora, gde vise portreti velikih majstora i evropskih vladara. U podrumskom delu je oružarnica, jedna od najvećih zbirki ove vrste u svetu. Među svojim glavnim dragocenostima ima oklop napravljen u Milanu za Velikog majstora Adrien de Wignacourt (Adrijen de Vinjakur) i ceo oklop napravljen za Velikog majstora Martin Garzes (Martina Garze) od strane Sigismund Wold of Landshut.
Casa Rocca Piccola (Kaza Roka Pikola) - Izgrađena je krajem XVI veka za Don Pietro La Rocca (Don Pjetro La Roka), Malteškog viteza i admirala Reda, a danas je porodična kuća devetog markiza de Piroa. Moguće je posetiti ovaj fascinantan objekat u organizovanim turama, kroz dvanaest soba. Tokom ture, vodiči će vam ispričati istoriju palate, uključujući anegdote o raznim ljudima koji su ovde živeli i koji i danas žive, kao i ukazati na važan oslikan nameštaj i ostale vrednosti. Videćete dve trpezarije, jednu za leto i jednu za zimu. Videćete slike i nameštaj iz XVI, XVII i XVIII veka, uključujući francusku nosiljku iz XVIII veka i gotovo jedinstvenu prenosivu kapelu. Potražite zlatnu nosiljku u kojoj su nosili guvernera flote kroz Valetu u XVIII veku. Casa Rocca Piccola takođe ima mrežu podzemnih prolaza i tunela prokopanih u steni tokom svoje, 400 godina duge istorije.
Nacionalni vojni muzej - U znak sećanja na stradanja u zemlji tokom Drugog svetskog rata, vojni muzej je smešten u severozapadnom delu Fort St. Elmo. Kolekcija relikvija, fotografija i opreme uključuje i dvokrilac “Gloster Gladiator”, koga su zvali “Vera”, džip “Husky” koji je koristio general Ajzenhauer, a olupine aviona “Spitfire” i “Messerschmitt Me-109” izvučene su sa morskog dna i sređene.
Upper Barrakka Gardens (Gornja Baraka bašta) - Terasa Gornje Baraka bašte pruža veličanstven pogled na Grand Harbour (Velika luka) i na potoke i dokove Vittoriosa (Vitoriosa) i Senglea. Staze su oivičene bistama, statuama i tablama na kojima možete videti razne ličnosti i druge značajne događaje u istoriji Malte. Uklopite vaše vreme obilaska sa topovskom paljbom u podne.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
St. John’s Co-Cathedral (Ko-katedrala Svetog Jovana)
kliknite na sliku da zatvorite
Pozorište Manoel
kliknite na sliku da zatvorite
Grand Masters Palace (Palata Velikog majstora)
kliknite na sliku da zatvorite
Casa Rocca Piccola (Kaza Roka Pikola)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni vojni muzej
kliknite na sliku da zatvorite
Upper Barrakka Gardens (Gornja Baraka bašta)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite