Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
San Huan
San Huan takođe poznat i kao "La Ciudad Amurallada" (Grad opasan zidinama), glavni je grad Portorika. Osnovali su ga španski konkvistadori 1521. godine. San Huan se smatra jednim od najvećih i najboljih luka na Karibima. On je drugi najstariji grad u Americi. Danas je San Huan još uvek važna luka, ali je postao i glavna turistička destinacija. San Huan se sastoji od 3 velike oblasti; oblast odmarališta (plaža), stari San Huan i okolne zajednice. Neke od važnijih zajednica su: Hato Rey (Hato Rej), Puerta de Tierra (Puerta de Tierra), Santurce (Santurse) i Rio Piedras. U XVI veku San Huan je bio glavna polazna tačka španskih ekspedicija ka drugim delovima Novog sveta. Zbog svog značaja, izgrađena su ogromna utvrđenja da zaštite grad i luku. Danas još uvek možete videti i obići ova utvrđenja. Najviše turista poseti stari deo grada San Huan. Zgrade su obnovljene, a oblast je puna lepih kuća, malih prodavnica, muzeja, restorana i barova. Druga veoma poznata oblast San Huana je Condado (Kondado). Ovde ćete naći najnovije hotele i neke od najlepših plaža. San Huan je prestonica noćnog života i zabave na Karibima. To je verovatno i najinteresantniji grad Kariba. Nudi od svega po malo: lepe kolonijalne delove, velike plaže, odlične restorane, barove, kupovinu, ples i još mnogo toga.
Šta posetiti?
El Morro (El Moro) - San Felipe del Fuerta Morro ili El Morro je najveća tvrđava na Karibima. Sagrađena je 1539. ali je bilo potrebno da prođe skoro 250 godina, kako bi dobila svoj današji izgled. El Moro se nalazi 43m iznad nivoa mora, a okružen je debelim zidom od 5,5m. Tvrđavu čini mreža podzemnih tunela, kasarne, tamnice. El Moro je prošaran malim isturenim osmatračnicama, koje ovde zovu "garitas". Oni su jedinstveni za portorikanska utvrđenja i postali su nacionalni simbol. Možete ih videti na mnogim razglednicama.
Castillo de San Cristobal (Utvrđenje San Kristobal) - Nacionalni istorijski lokalitet, San Kristobal, počeo je sa izgradnjom 1634. godine, a završen je 1771. Utvrđenje San Kristobal je jedno od najvećih izgrađenih utvrđenja u Americi, sa visinom 46m i površinom od 11 hektara. To je fascinantno mesto za šetanju i istraživanje. Strateški planirano da zbuni neprijatelja, Utvrđenje San Kristobal ima pet nezavisnih jedinica povezanih tunelima.
Stari deo grada San Huan - Skoro 500 godina, Stari San Huan je grad španske kolonijalne istorije pomešan sa savremenom kulturom Portorika. Ceo grad je 1983. godine bio proglašen za svetsku kulturnu baštinu. Osnovan je 1521. Jedna od najvećih i najboljih prirodnih luka na Karibima, stari San Huan je i drugi najstariji grad u Americi. Prvobitno zamišljen kao vojno uporište, stari San Huan je najstariji grad pod američkom zastavom. Ovaj deo San Huana obuhvata više od 400 pažljivo obnovljenih španskih kolonijalnih zgrada iz XVI i XVII veka. Privlači mnoge turiste koji uživaju i u istoriji i lepim plažama i tropskoj klimi.
La Fortaleza - Strm uspon uz Recinto Oeste (Resinto Oeste) vodi vas do vrha gradskih zidina i čuvanih gvozdenih vrata La Fortaleza. Takođe poznata kao El Palacio de Santa Catalina (Palata Santa Katalina), ova impozantna građevina je najstarija predsednička palata u neprekidnoj upotrebi na zapadnoj hemisferi, koja datira iz 1533. godine. Nekada tvrđava mlade kolonije, La Fortaleza je stvorila vojnu nadmoć nad gradskim većim i novijim utvrđenjima. Vremenom je preuređena i proširena, kako bi udomljavala ostrvske guvernere tokom više od tri veka.
Casa del Libro (Kasa del Libro) - ili Kuća knjiga nalazi se u zgradi iz XVIII veka, u starom delu grada San Huan. Ovaj muzej knjiga ima veliku kolekciju retkih knjiga i rukopisa. Muzej je mali, ali zanimljiv. Možete videti mnoge starinske, gotovo primitivne štamparske alate, koje su istoričari prikupili tokom godina. Osoblje muzeja je ljubazno i biće vam od pomoći.
Museo del Indio (Indijanski muzej) - Sadrži širok spektar predmeta vezanih za starosedeoce Portorika. Dobro je mesto da se upoznate sa raznim drevnim kulturama i tradicijama.
Museo de Arte de Puert Rico (Muzej umetnosti Portorika) - Muzej umetnosti jedna je od glavnih atrakcija San Huana i važan deo Karipske kulturne scene. Zgrada, koja je otvorena 2000. godine kao Muzej umetnosti Portorika, izgrađena je oko 1920. Stariji deo zgrade prikazuje stalnu muzejsku kolekciju i prva je stvar koju će posetioci videti čim uđu. Noviji deo (istočno krilo) ima pozorište sa 400 mesta, baštu i popularni restoran. Tu su takođe i druge prostorije za radionice i izložbe. Muzej se prostire na oko 12.000m2, ima odličnu stalnu kolekciju i povremene gostujuće izložbe.
Museo del Mar (Morski muzej) - Ukoliko ste zainteresovani za pomorsku istoriju, trebalo bi da posetite ovaj morski muzej. Muzej je dobro urađen i predstavlja užitak za posetioce. Možete videti brodske modele, stare nautičke instrumenate i dobro očuvana dokumenta iz španskog kolonijalnog perioda. Takođe, tu su mape i druge interesantne pomorske stvari.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
El Morro (El Moro)
kliknite na sliku da zatvorite
Castillo de San Cristobal (Utvrđenje San Kristobal)
kliknite na sliku da zatvorite
Stari deo grada San Huan
kliknite na sliku da zatvorite
La Fortaleza
kliknite na sliku da zatvorite
Casa del Libro (Kasa del Libro)
kliknite na sliku da zatvorite
Museo del Indio (Indijanski muzej)
kliknite na sliku da zatvorite
Museo de Arte de Puert Rico (Muzej umetnosti Portorika)
kliknite na sliku da zatvorite
Museo del Mar (Morski muzej)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite