Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Egipat
Gradovi
Egipat
Egipat, zemlja drevne civilizacije i piramida, proistekao je iz doline Nila oko 3100. godine pre nove ere. Spada među glavne atrakcije ovog sveta. Rani Grci, Rimljani i drugi išli su u Egipat samo zbog zabave, kao i da vide čuda nekih najranijih trijumfa čovečanstva koja i danas motivišu hiljade posetioca svake godine da istražuju ovu zemlju. Ali Egipat je mnogo više od piramida i spomenika. Ronjenje u Crvenom moru, večernje zabave, luksuzni hoteli i restorani sa pet zvezdica neodoljivo privlače turiste. Tu je i romantično krstarenje Nilom svečanim rečnim brodovima i noć u grand operi, koja predstavlja kulturni doživljaj kao ni jedan drugi. Egipat je smešten u severoistočnom delu afričkog kontinenta, a graniči se sa Izraelom na severoistoku, Jordanom i Saudijskom Arabijom na istoku, Sudanom na jugu i Libijom na zapadu. U reljefu dominiraju reka Nil i Arabijska (Istočna) i Libijska (Zapadna) pustinja. Egipat ima ukupnu površinu 1.001.450km2, koju naseljeva oko 79 miliona ljudi. Kairo nije samo prestonica ove druge najmnogoljudnije zemlje afričkog kontinenta, već i glavna destinacija Egipta. Ostale popularne destinacije uključuju Aleksandriju, Gizu, Asuan, Luksor, Šarm el Šeik i još mnogo drugih. Istorija Egipta čini ga atraktivnim i interesantnim za istraživanje. Egipat poznat po svojoj istoriji, dom je jedne od najstarijih civilizacija na svetu i sadrži jedno od sedam svetskih čuda - piramide. Pored ovih dragulja, egipatska istorija sadrži i drevne hramove, spomenike i svetski poznate antičke gradove. Egipatska kultura je krajnji rezultat istorijske raznovrsnosti ove zemlje. Od muzike do umetnosti i od književnosti do festivala, sve predstavlja pravi duh stranog uticaja uz nacionalni efekat. Od plodne doline Nila do velikog peščanog prostranstva, od hrama u Karnaku do Dendera hrama i od planine Sinaj do Tiran ostrva; savršena mesta za razgledanje razbacana po celoj zemlji. Zvaničan naziv Egipta je Arapska Republika Egipat. Glavni grad je Kairo, a zvanična valuta je funta (EGP).
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Egiptu zavisi od toga gde želite da idete. Uopšteno govoreći, zima (od decembra do februara) je turistička sezona, a leto (od juna do avgusta) je niska sezona u svim delovima zemlje, osim na obali. Hotelske cene variraju u zavisnosti od sezone. Od juna do avgusta je gotovo nepodnošljivo skoro svuda južno od Kaira, posebno oko Luksora i Asuana, gde dnevne temperature dostižu do 40°C. Tokom leta je u Kairu gotovo isto jako vruće, a kombinacija toplote, prašine, zagađenja, buke i haosa, čini šetnju gradskim ulicama pravim testom izdržljivosti. S druge strane, sunce koje prži može da bude baš ono što želite za nedelju ili dve odmora na plažama na jugu Sinajskog poluostrva, aleksandrijske obale ili obale Crvenog mora - samo budite spremni da se borite sa meštanima za hotelske sobe za vreme njihovih letnjih odmora. Za posetu nekom mestu, kao što je recimo Luksor, zima je najprijatnije vreme. U Kairu nije tako prijatno, često je oblačno i večeri su hladne, dok su na mediteranskoj obali u Aleksandriji česti pljuskovi, što rezultuje poplavljenim i blatnjavim ulicama. Čak i plaže Sinajskog poluostrva, malo su prohladne za sunčanje u januaru. Proleće i jesen možda su najbolji periodi za istraživanje Egipta.
Šta posetiti?
Aleksandrija - Drugi po veličini grad u Egiptu, Aleksandrija ima atmosferu koja je više mediteranska nego što je to atmosfera sa Bliskog istoka. Ambijent i kulturno nasleđe odvaja Aleksandriju od ostatka zemlje, iako je samo 225 km udaljena od Kaira. Osnovana je od strane Aleksandra Velikog 331. godine p.n.e. Grad je poznat i po nekadašnjem svetioniku u Aleksandriji, koji je ubrajan u sedam svetskih čuda. Pored burnih odnosa Kleopatre i Marka Antonija, Aleksandrija je bila i centar učenja u antičkom svetu. Od XIX veka Aleksandrija igra novu ulogu, kao fokus za komercijalnu i pomorsku ekspanziju Egipta. Ovakva Aleksandrija je ovekovečena od strane pisaca kao što su E.M. Forster (Edvard Morgan Foster) i Kavafis. Generacije imigranata iz Grčke, Italije i zemalja Levanta doselile su se ovde i napravile grad koji je sinonim za trgovinu, kosmopolitizam i boemsku kulturu; Lawrence Durrell (Lorens Durel) je opisao kao “glavni grad azijske Evrope, ako je to moglo da postoji”.
Piramide u Gizi - Još ih nazivaju Velike piramide, a nalaze se blizu Kaira na platou Gize. Tri glavne su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida. Vreme je dozvolilo samo Kefrenovoj piramidi da zadrži deo svog spoljašnjeg omotača. Piramide su oličenje drevne egipatske civilizacije. Prva u nizu Velikih piramida je stepenasta piramida iz Sakare, napravljena da čuva telo faraona Džosera, koji je umro oko 2649. godine p.n.e. Piramida faraona Kufua sagrađena je u periodu između 2589-2566 godine pre nove ere. Njegov sin Kefren je tokom svoje vladavine nadgledao izgradnju druge po veličini piramide - Kefrenova piramida. Ova piramida je sagrađena tokom 2558-2532 godine p.n.e. a treća piramida je sagrađena od strane Mikerina, koji je vladao od 2490-2472 p.n.e. Sfinga je još jedna važna struktura izgrađena u kompleksu piramida. Sa glavom faraona i telom lava, veruje se da je duhovni čuvar celog kompleksa piramida.
Hurgada - Prepoznatljiv primorski lučki grad sa razbacanim peščanim plažama, koralnim grebenima, vodenim svetom, noćnim klubovima i barovima, zajedno sa spoljašnjim rekreativnim aktivnostima. Hurgada se nalazi na obali Crvenog mora, čija je voda topla. Ova oblast je bila okrenuta ribolovu do 1970. godine, a onda se ispostavilo da je turizam oblast kojom se treba baviti, što je Hurgadu učinilo jednom od top turističkih destinacija u svetu. Ako planirate da putujete u Hurgadu, obavezno obiđite lokalne pijace, jer će vas sigurno oduševiti sa svojom lokalnom robom kao što su koža, zlato, tepisi, odeća i šiše. Iz Hurgade možete izabrati neku od tura do obližnjih destinacija, kao što su Kairo i Luksor, odakle možete uživati u lokalitetima poput Doline kraljeva i hrama u Karnaku. Postoje i razne aktivnosti poput džip safarija i vožnje kvadova duž pustinjskog regiona, a tu su i ronjenje, jedrenje, podvodni ribolov, plivanje, jedrenje na dasci, itd.
Crveno more - Bilo je jedno od važnih trgovačkih puteva za muslimane tokom XIV veka. Obala Crvenog mora u Egiptu prostire se od Sueckog kanala do granice sa Sudanom. Crveno more je zaista egzotična destinacija i dom je koralima i koralnim grebednima, kao i čitavom svetu morskih stvorenja. Duž obale su divna letovališta odakle možete da se divite lepoti ovog predivnog mora. Neka od ovih letovališta uključuju gradove kao što su Šarm el Šeik, Ain Sukhna, Hurgada, Taba, El Gouna, Dahab, Makadi zaliv, itd. Postoji veliki broj ekskluzivnih lokacija za ronjenje duž cele obale Crvenog mora. To je jedna od najtraženijih destinacija na svetu. Lokacije za ronjenje kao što su Ras Mohammed (Ras Mohamed), Dolphin Reef (Delfinov greben), SS Thistlegorm (SS Tislegorm), Brothers (Braders) ostrvo i Elphinstone (Elfinston) greben su neka od najpoznatijih mesta za ronjenje. Čuvena plaža Šarm el Šeik je popularna destinacija za putovanje. Al Salam džamija je glavna u gradu. Planina Sinaj nije daleko od grada i može se lako posetiti. Mogućnosti za kupovinu u Šarm el Šeiku su neograničene. Stara tržnica i Namma tržni centar su odlična mesta za kupovinu. Dahab je još jedan popularan grad za ronjenje i jedrenje na dasci. Uživajte duž lagune i stare luke Dahab. Postoji nekoliko popularnih mesta za ronjenje u gradu. Možete uživati u kupovini u Ghazala marketu. Ain Sukhna ima lepe plaže koje pružaju aktivnosti za celu porodicu. Hurgada je takođe zapanjujuća destinacija. El Gouna je takođe divno odmaralište koje sadrži atraktivne aktivnosti i zabavu. Sa neverovatnom kombinacijom pustinje s jedne strane i svetlucavim zlatnim plažama s druge strane, Crveno more nudi mnoge lepote.
Reka Nil - Krstarenje Nilom je popularan način da obiđete gornji Egipat. Reka Nil je od davnina egipatska žila kucavica i ne postoji bolji način da uđete u trag istoriji Egipta nego da pratite tok Nila. Gotovo svi egipatski brodovi za krstarenje putuju od Luksora do Asuana, rutom koja je sigurna, živopisna i koja se završava se u dva najznačajnija egipatska grada. Kao avanturističku opciju, možete za plovidbu duž Nila uzeti i feluku. Feluke su jedrenjaci koji se koriste na Nilu od davnina. Feluka nije tako udobna kao brod za krstarenje, ali ništa ne može da zameni plovidbu u tihom plovilu, koje je dizajnirano pre par hiljada godina.
Luksor - Pejzaži u Luksoru su različiti i raznovrsni. Luksor je mesto sa atraktivnim istorijskim spomenicima i grobnicama, koji će vas očarati svojom veličinom i neverovatnim hijeroglifima ugraviranim pre mnogo vekova. Spektakularni hram u Luksoru je atrakcija koju nikako ne možete da zaobiđete - nalazi se u centru grada. Hram u Luksoru gradili su mnogi egipatski vladari, kao što su Amenofis III, Amenofis IV, Tutankamon, Ramzes II i drugi. Hram je bio poznat po “opet” festivalu, a posvećen je bogu Amonu, njegovoj ženi Mut i sinu Konsu. Iako su ga gradili mnogi vladari, on je uvek ostao mesto poštovanja za hrišćane, a kasnije muslimane. Džamija izgrađena u unutrašnjosti hrama još uvek postoji i jedna je od važnih atrakcija. Hram je lepo osvetljen noću, tako da ga vredi posetiti pri zalasku sunca. Jedan od granitnih obeliska, koji su stajali ispred ovog hrama, danas se nalazi u Parizu, na Trgu Konkord. Luksor je destinacija koja će vas oboriti s nogu, a njegove atrakcije ćete pamtiti do kraja života. Luksor vam pruža sve vrste smeštaja, od luksuznog boravka do vreća za spavanje, a na vama je da izberete. Ova turistička destinacija vekovima uživa popularnost. Stari Grci i Rimljani su Luksor smatrali svojom krajnjom destinacijom, gde se mogu zabaviti i podmladiti u miru, sa toplom klimom koja im pruža potpuni užitak.
Dolina Kraljeva - Dolina u kojoj su od XVI do XI veka pre nove ere, izgrađene grobnice za kraljeve i privilegovano plemstvo Novog carstva. Dolina sadrži 63 grobnice i odaje, rangirane po veličinama, od običnih jama do složenih grobnica sa preko 120 odaja. Kraljevske grobnice su ukrašene scenama iz egipatske mitologije i prikazuju pogrebne rituale i verovanja iz tog perioda. Sve grobnice su otvorene i opljačkane, osim čuvene grobnice Tutankamona.
Egipatski muzej - Dom za najmanje 120.000 predmeta drevnih egipatskih starina, Egipatski muzej je jedna od top atrakcija u Kairu. Postoje dva glavna sprata u muzeju, prizemlje i prvi sprat. U prizemlju postoji velika zbirka papirusa i kovanog novca, koji su koristili drevni Egipćani. Na prvom spratu su eksponati iz poslednje dve dinastije starog Egipta i takodje mnogo eksponata uzetih iz Doline kraljeva. Mogu se izdvojiti objekti iz Tutankamonove grobnice i prostorija kraljevskih mumija, koja sadži 27 mumija iz vremena faraona.
Karnak - Iako je prilično uništen, još uvek je veoma impresivan. To je najveće drevno religiozno mesto ikada napravljeno, a predstavlja kombinaciju ostvarenja mnogih generacija egipatskih vladara. Hram u Karnaku se zapravo sastoji od tri glavna hrama, manjeg zatvorenog hrama i nekoliko spoljnih hramova, koji se nalaze na oko 2,5km severno od Luksora. Jedna od najpoznatijih struktura Karnaka je hipostil dvorana sa 134 masivna stuba, površine 5.000m2.
Abu Simbel - Arheološki lokalitet koji obuhvata dva velika hrama, isklesana u steni u južnom Egiptu, na zapadnoj obali jezera Naser. Dva hrama su prvobitno isklesana u steni za vreme vladavine faraona Ramzesa II u XIII veku pre nove ere, kao večni spomenik njega i njegove kraljice Nefertari. Kompleks je u celosti preseljen 1960. godine, kada je hramovima pretilo da budu poplavljeni, zbog izgradnje Asuanske brane. Abu Simbel je i dalje jedan od najboljih egipatskih turističkih atrakcija.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Aleksandrija
kliknite na sliku da zatvorite
Piramide u Gizi
kliknite na sliku da zatvorite
Hurgada
kliknite na sliku da zatvorite
Crveno more
kliknite na sliku da zatvorite
Reka Nil
kliknite na sliku da zatvorite
Luksor
kliknite na sliku da zatvorite
Dolina Kraljeva
kliknite na sliku da zatvorite
Egipatski muzej
kliknite na sliku da zatvorite
Karnak
kliknite na sliku da zatvorite
Abu Simbel
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite