Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Tunis
Gradovi
Tunis
Sa njegovim lepim plažama, koje se prostiru beskrajno duž Mediterana i sa garantovanim suncem, Tunis je idealna turistička destinacija. Ali pored peska, mora i sunca, Tunis ima dosta da ponudi: plodnu zemlju na severu, pustinjsku regiju, živopisne gradove i sela u unutrašnjosti zemlje, kao i tragove duge i uzbudljive prošlosti. Geografski položaj Tunisa, ostavljao ga je od pamtiveka pogodnim za uticaje drugih zemalja, a tokom tri hiljade godina bio je svedok prolaska Feničana, Rimljana, Vandala, Vizantinaca, Arapa, Turaka, Španaca i konačno Francuza. Svi oni, ostavili su dokaz o svom prisustvu. Danas je Tunis i dalje most između zapadnog, afričkog i islamskog sveta. Tunis je najviša severna zemlja u Africi, okrenuta ka Evropi, od koje je odvaja samo 140 kilometara mora između poluostrva Cap Bon (Kap Bon) i zapadnog vrha Sicilije. Tunis se na severu i istoku graniči sa Mediteranom, na zapadu sa Alžirom i na jugoistoku, preko severne Sahare, sa Libijom. Glavni grad je Tunis, a zvanična valuta je tuniski dinar (LYD).
Kada putovati?
Tunis ima mediteransku klimu, sa toplim i suvim letima i blagim zimama. Obilazak Tunisa je najbolji u proleće, od sredine marta do sredine maja, sa toplim (ali ne suviše visokim) temperaturama i divljim cvećem koje pokriva unutrašnjost zemlje. Leta su odlična za plažu, ali je leto u Tunisu visoka turistička sezona, tako da očekujete više cene i gomilu turista. Ukoliko želite da vidite saharske dine, onda je najbolji period za to u kasnu jesen.
Šta posetiti?
“Star Wars” lokacija - Da li ste ljubitelj sage Star Wars? Ako jeste, Tunis je definitivno destinacija za vas. Scene sa platna Tatuin planete iz četvrtog Star Wars nastavka Džordža Lukasa - “A New Hope” (Nova nada) iz 1977. godine, snimljene su u pustinjama Tunisa i da, mnoge od ovih lokacija i dalje možete posetiti. Ogromna pustinja Tunisa i čudne ukopane kućice (iskopane i sagrađene pod zemljom), kao stvoreno je mesto za Star Wars i mnoštvo drugih holivudskih filmova. Za sve ljubitelje filma, a posebno Star Wars fanove, ova lokacija je na listi obaveznih atrakcija Tunisa.
Ksar Hadada - Ksar Hadada i njene “gorfe” (prostorija za čuvanje grožđa) su najpoznatije iz filma "Star Wars: The Phantom Menace" Džordža Lukasa. Snimanje je bilo 1997. godine, a Lukas je koristio ovaj istorijski spomenik kako bi stvorio mesto Mos Espa na galaktičkoj planeti Tatuin. Stari kvart Ksar Hadada, uključujući gorfe, pripada lokalnom hotelu koji je najvećim delom ugrađen u Ksar.
Borj El-Kebir - Dvorac je izgradio sultan Ali Mutavakil 1432. godine. Bio je sedište mnogih koji su vladali na ostrvu Đerba, kao što su Osmanlije, Numidijci, Arapi, Španci i Francuzi sve do 1956. godine, kada je nakon nezavisnosti Tunisa, dvorac postao deo Houmt Souk (Humt Suk), glavnog grada Đerbe.
Monastir - Grad koji ima puno interesantnih zgrada i prodavnica, koje prodaju dobre suvenire i sitnice. Monastirski ribat (utvrđenje), po kojem je nazvan grad, sagrađen je od strane islamskog verskog reda 797. godine, da odbrani grad od nomadskih plemena i vizantijskih ratnih brodova. Utvrđenje poseduje lep muzej islamske umetnosti i eksponate iz tog perioda. U gradu možete pronaći poštu, razne prodavnice, apoteke, bolnicu, autobusku stanicu... Monastir je kombinacija savremenih i tradicionalnih objekata. Ovde se nalazi drugi po veličini aerodrom u Tunisu.
Kartagina - Antički grad koga su osnovali feničanski trgovci iz Tira, 814. godine pre nove ere. Vremenom je postala veoma važna trgovačka sila, a oko ovog grada je nastalo Kartaginjansko carstvo, najvažnija pomorska sila na Mediteranu. Zbog toga je često bila napadana, a poslednji put je to bilo 149. godine pre nove ere. Kartagina je odolevala napadima tri godine, da bi na kraju bila pobeđena. Grad je bio razrušen, a Kartaginjani prodati kao robovi. Zabrana naseljavanja oblasti Kartagine, trajala je oko dvesta godina. Vandali osvajaju Kartaginu 439. godine. Danas možete posetiti ostatke ovog grada, čije su masivne zidine bile smatrane svetskim čudom.
Dougga (Duga) rimske iskopine - Pored dobro poznate Kartagine, Tunis ima veliki broj zanimljivih arheoloških nalazišta. Dva koja treba navesti su Duga i Bula Regija. Duga je na UNESCO-voj listi svetskih baština, kao "najbolje očuvani rimski gradić u Severnoj Africi", što nije mali uspeh s obzirom na broj nekadašnjih rimskih gradova u ovom delu sveta. U julu i avgustu, renovirano pozorište je domaćin Duga festivalu, koji predstavlja klasične drame. Obilazak iskopina traje oko sat vremena.
Sousse (Sus) - Najživlji grad Tunisa, tokom dana je pun posetilaca, studenata i lokalaca koji ispunjavaju ulice. Sus je poznat po jednoj od najočuvanijih i najvećih Medina u islamskom svetu, koja privlači veliki broj ljudi. Medina se nalazi u centru, blokirana od ostatka grada zbog visine. Srednjevekovno utvrđenje izgleda kao zamak od peska. Sus takođe ima jednu od najatraktivnijih plaža, sa savršeno finim i mekim peskom.
Sidi Bou Said - Poznato i prelepo, belo i plavo selo, smešteno na litici sa pogledom na zaliv Tunisa. Selo Sidi Bou Said je dobilo ime po muslimanskom svecu koji je tamo živeo.
Hammamet (Hamamet) - Sunčanje, bogata i sveža kuhinja i noćne diskoteke, način su života u Hamametu. Još ga zovu tunižanski Saint Tropez (Sant Trope). Smešten na plodnom poluostrvu Kap Bon, oko 65km južno od Tunisa, Baifront rizort okružen je zelenim brdima i citrusovim šumama. Ako se ne sunčate na plaži, pogledajte keramiku na lokalnoj pijaci ili lutajte kroz Medinu (Stari grad), sa zidovima koji datiraju još iz 1500. godine. Letnji festival donosi festivalsku groznicu u grad, sa mnoštvom muzike i pozorišnih predstava.
Yasmine Hammamet (Jasmin Hamamet) - Namenski napravljen za odmor, na isti način kao i Port El Kantaoui. Blizu je neverovatno popularnom turističkom letovalištu Hamamet i poseduje elegantnu marinu, glamurozni kazino i dva velika terena za golf. Jasmin Hamamet ima dosta zabavnih aktivnosti, savršene za porodični odmor. “Carthage land” je tematski park u odmaralištu, a deca će uživati igrajući se na terenu za mini golf, pa čak i na jedinom klizalištu u Tunisu, Blue Ice.
Port el Kantaoui - Port el Kantaoui, 7 kilometara severno od Sousse (Sus), odgovor je Tunisa na šik marine, koje se nalaze duž obale Španije. Čak i priroda odaje mediteranski osećaj. Ovo odmaralište je namenski napravljeno, a nudi predivan, opuštajući i pristupačan odmor, na nekoj od njegov peščanih plaža. Restorani, prodavnice i kafići su glavna atrakcija u prometnoj marini. Iako hoteli nude diskoteke i zabavu uživo, Port el Kantaoui nije mesto za buran noćni život.
Djerba (Đerba) - Ostrvo Đerba je destinacija koju turisti posećuju zbog svoje prijatne klime i atraktivnih plaža. Na ostrvu se mogu posetiti džamije, ima ih oko 200, prestonica Houmt Souk (Humt Suk), i Ghriba (Griba) sinagoga.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
“Star Wars” lokacija
kliknite na sliku da zatvorite
Ksar Hadada
kliknite na sliku da zatvorite
Borj El-Kebir
kliknite na sliku da zatvorite
Monastir
kliknite na sliku da zatvorite
Kartagina
kliknite na sliku da zatvorite
Dougga (Duga) rimske iskopine
kliknite na sliku da zatvorite
Sousse (Sus)
kliknite na sliku da zatvorite
Sidi Bou Said
kliknite na sliku da zatvorite
Hammamet (Hamamet)
kliknite na sliku da zatvorite
Yasmine Hammamet (Jasmin Hamamet)
kliknite na sliku da zatvorite
Port el Kantaoui
kliknite na sliku da zatvorite
Djerba (Đerba)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite