Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Etiopija
Gradovi
Etiopija
Etiopija se nalazi u severoistočnoj Africi, a graniči se sa Eritrejom na severu, Sudanom i Južnim Sudanom na zapadu, Kenijom na jugu i Somalijom i Džibutijem na istoku. Centralni deo zemlje predstavlja prostrani visoki plato, koga čine vulkanske stene, okružen toplom, bezvodnom i negostoljubivom pustinjom. Velika rasedna dolina, koja počinje u Palestini, prolazi Crvenim morem i dijagonalno kroz jugozapadnu Etiopiju, Keniju i Malavi. Eskarpmani su najoštriji na severu, gde je teren veoma neravan, dok je na jugu pejzaž generalno bolji i prikladniji za poljoprivredu. Etiopiju čine neka od najviših i najdivnijih mesta afričkog kontinenta, kao što su oštro uklesane Simijen planine i neka od najnižih, kao što su sumporovite fumarole i pejzaž nalik mesečevoj površini, Danakil depresija. Ovo je takođe jedna od najvećih kulturnih destinacija Afrike, sa ni manje ni više nego osam mesta UNESCO-ve svetske baštine, uključujući i mistično uklesane crkve u stenama, crkve Lalibela. Etiopija je jedina zemlja u Africi koja nikada nije u potpunosti kolonizovana (sa izuzetkom od pet godina okupacije od strane Musolinijeve Italije). Tako je uspela da zadrži jedinstvenu kulturu, svoje pismo i jezik (amharski) i održi jak nacionalni identitet. Godine totalitarnog zlostavljanja u rukama Derg socijalističkog vojnog režima (1974-1991), suša, glad i stalni sporovi oko granica sa Eritrejom, uzeli su svoj danak, ali Etiopija opstaje kao drevna i fascinantna destinacija. Glavni grad je Adis Abeba, a zvanična valuta je bir.
Kada putovati?
Sa lepim vremenom tokom cele godine i prilično stabilnim temperaturama, Etiopija je dobra destinacija za posetu u bilo koje doba godine, a svaka sezona nudi drugu atrakciju. Kišna sezona traje od juna do oktobra, što čini neke neasfaltirane puteve u zemlji, teško prohodnim. Ovo je takođe niska sezona za posmatranje životinja, jer su izvori vode dostupni i zbog toga ih je teže uočiti. Pred kraj kišne sezone, između septembra i početkom oktobra, cela zemlja je bujna i zelena, uz obilje biljaka i velikog broja ptica, koje možete zapaziti, posebno u šumskim oblastima. Suva sezona je uglavnom od oktobra do maja, pa je najbolje doba godine za posetu, u smislu dobrih vremenskih uslova, prelepih pejzaža i obilja ptica.
Šta posetiti?
Nacionalni park Simijen planina - Jedna od najvećih visoravni u Africi, diže se do najviše tačke u Etiopiji, Ras Dašan (4.620m), što je četvrti najviši vrh na kontinentu. Iako je Simijen u Africi i nije daleko od ekvatora, sneg i led se javljaju na najvišim mestima, a temperature noću često padaju ispod nule. Više planinske delove čine pašnjaci. Park je osnovan, pre svega da zaštiti etiopske kozoroge, kojih ima preko 1.000 u parku. Takođe, u parku su porodice jedinstvenih gelada pavijana, sa svojim skerletnim srcem na prsima, kao i retki etiopski vukovi. Preko 50 vrsta ptica registrovano je na Simijen planini.
Lalibela - Lalibela je najsvetiji grad u Etiopiji, a nalazi se 642 kilometara od Adis Abebe. Poznat je u svetu po svojim crkavama uklesanim u stene, koje se ponekad nazivaju “Osmim čudom sveta”. Prvobitno se mislilo da su ove monolitne crkve izgrađene u XII veku, za vreme vladavine kralja Lalibela, ali neke datiraju još iz X veka.
Gondar - Oko 750 kilometara od Adis Abebe, nalazi se graciozni grad Gondar, koga je osnovao car Fasilidas 1635. godine. Grad je bio prestonica Etiopije sve do cara Tevodrosa I, kada je glavni grad premešten u Magdalu. Tokom svojih dugih godina kao glavni grad, Gondar je bio jedan od najvećih i najpopularnijih gradova u carstvu. Bio je veliki trgovački centar. Trgovao je sa bogatim zemljama južno od Plavog Nila, sa Sudanom na zapadu i lukom Crvenog mora, Masava, na severoistoku. Gondar je poznat po svojim mnogim srednjevekovnim dvorcima i dizajnu, kao i dekoraciji svojih crkava. Najraniji dvorac kreirao je Fasilidas lično i još uvek je u tako dobrom stanju, da je moguće popeti se sve do krova, sa koga se pruža prekrasan pogled na veći deo grada. Osim čuvene palate, posetioci mogu da pogledaju Fasilidesovo kupalište, koje se na godišnjoj svečanosti blagoslovi i onda otvara za kupanje i kompleks Kuskuam, izgrađen od strane carice Menteveb u XVIII veku, u planinama nadomak Gondara.
Nacionalni park Avaš - Avaš je najduža reka Etiopije, a nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine. U srednjem toku reke Avaš i njenoj okolini, pronađeni su najstariji ostaci hominida. Njen donji deo je istorijski dom naroda Afari, koji danas većinom boluju od neuhranjenosti. Njihova ishrana se uglavnom sastoji od hleba i mleka. Nacionalni park Avaš je jedan od najboljih rezervata u Etiopiji. Ovde se nalaze dramatični Avaš vodopadi. Avaš nacionalni park, u čijem se okruženju nalazi ugašeni vulkan Fantale, rezervat je aridne i semiaridne šume i savane. Ovde je identifikovano 46 vrsta životinja, a registrovano je 392 vrste ptica. Posebnu atrakciju predstavljaju prelepi bazeni Filvoha toplih izvora.
Aksum - Drevna prestonica najranijeg etiopskog carstva, poznata je po svojim isklesanim granitnim obeliscima, njenim arheološkim ostacima i crkvi, za koju se tvrdi da poseduje zavetni kovčeg sa tablicama na kojima je ispisano “Deset Božijih zapovesti”.
Omo - Dolina reke Omo je nesumnjivo jedno od posebnih mesta na zemlji i to zbog raznih ljudi i životinja koje ga naseljavaju. Dolina je poznata po svojoj kulturi i raznovrsnosti. Plemena koja žive u donjem delu doline Omo, veruje se da su najfascinantnija na afričkom kontinentu i u celom svetu. Možete upoznati plemena kao što su: Arbore, Ari, Bena, Bodi, Bumi, Daasanech (Geleb), Dorze, Hamer, Kara, Konso, Kwegu (ili Muguji), Mursi, Tsemay i Turkana. Procenjuje se da je dolina Omo dom za više od 200.000 plemenskih stanovnika. Među starim afričkim plemenima, koji žive u južnom delu Etiopije, nalazi se i veliki broj divljih životinja. Neke od njih su zmije, krokodili i nilski konji. Dva glavna nacionalna parka u Omo dolini su nacionalni park Omo i nacionalni park Mago, koji su dom većini divljih životinja u dolini.
Plavi Nil - Od jezera Tana, Plavi Nil teče iz Etiopije u susret Belom Nilu, kod Kartuma se spajaju i tako formiraju glavnu reku Nil, koja daje život u Egiptu i Sudanu. Na Plavom Nilu nalaze se i spektakularni Tisisat vodopadi. Ovde milioni litara vode, padaju preko litice u klisuru, stvarajući divnu dugu.
Jezero Tana - Jezero Tana, najveće jezero u Etiopiji, izvor je Plavog Nila, odakle počinje svoje dugo putovanje do Kartuma i do Mediterana. Na 37 ostrva, koja su razbacana po površini jezera, nalaze se fascinantne crkve i manastiri. Međutim, treba napomenuti da je ženama u većini njih zabranjen ulaz. Najzanimljivija ostrva su: Birgida Mariam, Dega Estefanous, Dek, Narga, Tana Cherkos, Mitsele Fasiledes, Kebran i Debre Maryam. Kebran Gabriel je glavni manastir i mogu ga posetiti samo muškarci. Blizu grada Gorgora, na severnom kraju jezera, nalazi se Susneyos palata, preteča veličanstvenih palata i dvoraca u Gondaru.
Sof Omar - Jedna je od najspektakularnijih i najprostranijih podzemnih pećina u svetu. Formirana od strane reke Vabi, koja je menjala pravac u dalekoj prošlosti i isklesala novi kanal kroz krečnjačke stene. Pećina, koja je danas važno islamsko svetilište, dobila je ime po šeiku Sof Omaru. On je ovde našao utočište pre mnogo vekova.
Rasedna dolina - Deo je čuvene rasedne doline istočne Afrike, a obuhvata brojne tople izvore, lepa jezera i razne divlje životinje. Prolaz Velike rasedne doline obeležen je lancem od sedam jezera. Svako od ovih sedam jezera ima svoj karakter i pruža idealno stanište za floru i faunu ovog regiona. Veći broj jezera je pogodan i bezbedan za kupanje, kao i druge vodene sportove.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Simijen planina
kliknite na sliku da zatvorite
Lalibela
kliknite na sliku da zatvorite
Gondar
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Avaš
kliknite na sliku da zatvorite
Aksum
kliknite na sliku da zatvorite
Omo
kliknite na sliku da zatvorite
Plavi Nil
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Tana
kliknite na sliku da zatvorite
Sof Omar
kliknite na sliku da zatvorite
Rasedna dolina
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite