Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Južnoafrička Republika
Južnoafrička Republika
Južnoafrička Republika ili samo Južna Afrika nalazi se na krajnjem jugu afričkog kontinenta, a njene obale zapljuskuju Atlantski okean na zapadu i Indijski okean na istoku. Graniči se sa Namibijom, Bocvanom, Zimbabveom, Mozambikom i Svazilendom na severu. Tu je i mala nezavisna država Kraljevina Lesoto, koja je u potpunosti obuhvaćena južnoafričkom teritorijom. Prostrani unutrašnji plato ima oštre eskarpmane ili padine, koje se dižu iznad nizijske ravnice. Planinska područja uključuju Drakensberg i Magaliesberg. Zapadna obala je suva, dok je na jugu i jugoistoku obala semiaridna, sa vegetacijom oivičenom peščanim plažama i stenovitim uvalama. Nasuprot tome, subtropski severoistok ima bujne močvare i priobalne šume. Južna Afrika, od koje vizuelno zastaje dah, je zemlja ogromnih ravnica, planina, zlatnih plaža i neplodnih pustinja. Gradovi su isto tako raznovrsni kao i pejzaž Južne Afrike. Užurbani Johanesburg je srce zemlje, a kosmopolitski Kejptaun je enklava evropskog šika na obali Atlantskog okeana. Između ćete naći safari oblasti, starinske gradove i Karoo (Karu) divljinu, dok vas na primorju čekaju zabava u Durbanu i brojna odmarališta. U Južnoj Africi se govori 11 nacionalnih jezika, izvedenih iz jezika autohtonog afričkog stanovništva i kolonijalnog nasleđa. Južna Afrika ima oko 20.000 različitih vrsta biljaka ili oko 10% svih poznatih vrsta biljaka na svetu, a bogata je i životinjskim svetom. Zastupljeni su afrički slonovi, beli i crni nosorozi, žirafe, nilski konji, razne vrste antilopa, leopardi i mnoge, mnoge druge. Najveći gmizavac je krokodil, a najveći gušteri su varani. Interesantno je da se na obalama Južne Afrike gnezde magareći pingvini. Glavni gradovi su Pretorija (izvršni), Kejptaun (zakonodavni) i Blumfontejn (sudski), a zvanična valuta je rand (ZAR).
Kada putovati?
Južna Afrika je dobra destinacija tokom cele godine, a najbolje vreme za posetu zavisi od vaših interesovanja. Najbolje vreme da odete na safari je u zimskim mesecima, od maja do avgusta. Tada je najlakše uočiti životinje, a temperature su blage, maksimum 20-23°C. Na severu ima vrlo malo zimske kiše. Za ljubitelje okeana, najbolje vreme za putovanje u Južnu Afriku je u zimu i proleće. Tokom ovih hladnijih meseci kitovi posećuju obale Južne Afrike. Mnogi kitovi dolaze da se pare i rađaju mlade u Walker Bay (zaliv Voker), između maja i novembra svake godine. Namakwaland (Namakualand), u pokrajini Severni Kejp, postaje cvetni fenomen u proleće, od sredine avgusta do sredine oktobra, kada se teren nalik pustinjskom pretvara u tepih od cveća, privlačeći hiljade posetilaca. Cvetna sezona počinje i završava se u zavisnosti od godine, tako da ipak tačno proverite pre nego što se odlučite kada da putujete u Južnu Afriku na “cvetni” odmor. Većina želi da zna kada da poseti Južnu Afriku kada je odmor na plaži u pitanju. Najbolja sezona za plažu je leto, od novembra do sredine marta. Južne oblasti Južne Afrike (Kejptaun, Garden Route – Vrtni put) su letnje destinacije, sa niskim letnjim padavinama. Temperatura dostiže 28-30°C ili više, pri zaista lepim danima. Tople vode istočne obale (Kvazulu-Natal, Istočni Kejp) čine da možete ići na plivanje skoro tokom cele godine. Južnoafrikanci imaju tendenciju da odlaze na svoje godišnje odmore tokom leta, što dovodi do gužve na turističkim odredištima, od sredine decembra do kraja januara, kao i tokom drugih školskih raspusta.
Šta posetiti?
Nacionalni park Kruger - Jedan od najvećih nacionalnih parkova obuhvata neverovatnih 19.500km2. Nalazi se duž granice sa Mozambikom i Zambijom i predstavlja utočište za divlje životinje kao ni jedno drugo. Njegova jedinstvena atmosfera omogućava onima koji dođu, da se potpuno stope sa nepredvidivom i beskrajnom divljinom, koja je pravi kvalitet Afrike. Ovo je zemlja baobaba, bodljikavih akacija, marula i mopana, ispod čijih krošnji vrebaju tzv. ”velikih pet” (slonovi, nosorozi, bivoli, lavovi i leopardi), “malih pet” (belogrli vrabac, slonovska rovčica, afrička pegava kornjača, mravinji lav i buba nosorog), ptičijih “velikih šest” (crvenogrli kljunorožac, afrička droplja kori, veliki sup, veliki orao, sova ribarica i afrička sedlarica) i više vrsta sisara nego bilo koji drugi afrički rezervat. Možete se sami voziti po rezervatu ili sa vodičem, a park ima odličnu infrastrukturu. Nacionalni park Kruger je izuzetan rezervat, koji nudi neverovatan doživljaj Afrike kroz njenu prirodu.
Mesta svetske baštine - Južna Afrika ima osam lokacija, koje se nalaze na listi UNESCO-ve svetske baštine i to su: Kolevka čovečanstva, Mapungubwe (Mapungubve), ostrvo Robben (Roben), Richtersveld (Rihtersveld) kulturni i botanički predeo, Ukhahlamba/Drakensberg park, Kapsko florističko carstvo, Veliki park vlažnog područja sv. Lucije i Vredefortska kupola ili Vredefort krater. Kolevka čovečanstva je naziv za područje površine 470km2, koga čine krečnjačke pećine. Ovde se nalazi 36 paleontoloških lokaliteta, od kojih su u nekima (Sterkfontein pećine, Swartkrans, Kromdraai i okolini) pronađeni fosili hominida, vrlo značajni za definisanje ljudske evolucije u poslednjih 3,5 miliona godina. Na osnovu ovih pronalazaka mogu se dobiti informacije o ljudskom načinu života, životinjama sa kojima je živeo i kojima se hranio. Mapungubve je bilo prekolonijalno kraljevstvo u XIII veku, u slivu reka Shashe (Šaše) i Limpopo, koje je iznenada nestalo u XIV veku. Ono što je opstalo jesu gotovo netaknuti ostaci mesta palate, celo područje naselja, kao i dva ranije važna lokaliteta, predstavljajući neprevaziđenu sliku o razvoju društvenih i političkih građevina pre nekih 400 godina. Ostrvo Roben je korišćeno u različitim periodima između XVII i XX veka, kao zatvor, bolnica za društveno neprihvatljive grupe i vojna baza. U zatvoru maksimalne sigurnosti za političke zatvorenike, boravio je između ostalih i Nelson Mandela, dobitnik nobelove nagrade za mir. Rihtersveld, kulturni i botanički predeo obuhvata površinu od 160.000 hektara dramatične planinske pustinje u Severnom Kejpu Južne Afrike i predstavlja kulturni pejzaž. Ovo područje naseljava narod Nama, koji živi polunomadskim životom, najmanje 2.000 godina unazad. Jedina je oblast u kojoj Nama narod još uvek gradi prenosive kuće, haru om. Naizgled beživotan predeo, prepun je jedinstvenih biljnih vrsta, koje su se prilagodile ovim teškim uslovima života. Ukhahlamba/Drakensberg park je poznat po prirodnoj lepoti bazaltnih stena i zlatnih peščanih bedema, brojnim endemskim i ugroženim vrstama, a najviše po praistorijskim slikama na stenama.
Garden Route (Vrtni put) - Primorski koridor na zapadnoj obali Južne Afrike, gde drevne šume, reke, močvare, dine, plaže, jezera, planinski pejzaž i domorodačke finbos, formiraju pejzaž neopisive lepote. Ovo je pojas zemljišta, kao ni jedan drugi u svetu u smislu lepote, prirodnih znamenitosti i jedinstvene flore i faune – i otuda njegovo ime. Garden Route je raj za ljubitelje prirode, samoće i posmatrače ptica i jedan je od najlepših delova Zapadnog Kejpa. Leži između Outeniqua (Outenika) planina i indijskog okeana.
Istočni Kejp - Drugi po veličini od devet pokrajina Južne Afrike, raznovrstan Istočni Kejp se nalazi između Zapadnog Kejpa i KvaZulu-Natala, a graniči se sa rekom Oranje i Drakensberg planinama. Istočni Kejp je interesantno mesto za posetu. Neke od najmoćnijih političkih ličnosti u zemlji, kao što su Steven Biko i Nelson Mandela, rođeni su ovde, a glavni grad pokrajine Port Elizabet, bio je ključni centar za borbu protiv aparthejda. Možete posetiti Port Elizabet, Istočni London, Sunshine Coast (Sanšajn Koust), Wild Coast (Vajld Koust), Addo (Ado) park slonova.
KwaZulu-Natal (KvaZulu-Natal) - KvaZulu-Natal je svet u jednoj pokrajini. Severno od Durbana naći ćete najbolje afričke rezervate i netaknute plaže, zapadno se nalaze velelepne Drakensberg planine i umereni predeli, dok vas na jugu čekaju fantastični tereni za golf, mesta za ribolov i kilometri suptropske obale. Poznat kao Kraljevina Zulua, KvaZulu-Natal predstavlja mešavinu afričke, evropske i indijske kulture. KvaZulu-Natal nudi izvanredne plaže, sunčano vreme, rezervate, zelena brda, brojne plantaže šećerne trske i ostatke istorije iz velikih bitaka Južne Afrike.
Durban - Užurbani Durban je poslovno i industrijsko središte pokrajine i odiše energijom velikog lučkog grada. Obala Durbana je puna luksuznih hotela, a ovaj grad se često naziva južnoafrički Miami Beach (Majami Bič). Njegova luka je najprometnija u Južnoj Africi i jedna je od 10 najvećih u svetu. Durban ima prijatno vreme tokom cele godine, što ga čini savršenim za odmor. Internacionalni aerodrom se nalazi na samo 10 minuta vožnje od grada.
Mpumalanga - Jedna je od vodećih turističkih destinacija Južne Afrike. Poznata je i kao “raj na zemlji”, a samo nekoliko regiona u svetu može da parira ovoj izvanrednoj lepoti. Mpumalanga pokriva površinu od skoro 80.000km², od brdovitih visoravni do strmih padina i bujnih močvara. Posetite kanjon reke Blyde (Blajd), Echo (Eho) pećine, God’s Window (Božiji prozor), Kruger nacionalni park, Sabi Sand rezervat i brojne druge atrakcije.
Limpopo - Najsevernija pokrajina u Južnoj Africi, graniči se sa Mozambikom, Zimbabveom i Bocvanom. Limpopo nudi mozaik vrhunskih pejzaža, fascinantno kulturno nasleđe, obilje divljih vrsta i mnogo prirodnih turističkih mogućnosti. Limpopo je zemlja legendi, mitova i drevnih civilizacija. Oni koji su u potrazi za istorijom, naći će mnoga mesta od arheološkog značaja, sa ostacima starim milionima godina. Posetite brojne rezervate, nacionalne parkove, Muzej nosoroga, dolinu Makapansgat i druge.
Severozapadna pokrajina - Od divlje savane do sofisticiranih luksuznih odmarališta sa 5 zvezdica, Severozapadna pokrajina pruža kompletan turistički paket. Priroda je neverovatno lepa, sa poljima kukuruza, zlatnim suncokretima i ogromnom ravnicom afričkog niskog velda. Možete posetiti brojne rezervate, nacionalne parkove, Kolevku čovečanstva, Lesedi kulturno selo, Barberspan utočište za ptice i mnoge druge atrakcije.
Severni Kejp - Ponosi se bogatom istorijom i nizom kulturnih i turističkih atrakcija, a naročito je poznat po neverovatnoj cvetnoj “izložbi” u regionu Namakualand. Lepa obala i brojni jedinstveni nacionalni parkovi, nude turistima drugačije iskustvo Južne Afrike. Rudarstvo je oduvek definisalo istoriju u ovom delu Južne Afrike i kada su dijamanti otkriveni u gradu Kimberley (Kimberli), pokrajina je počela da se razvija. Poslednji preostali pravi Bušmani, žive u oblasti Kalahari. Celo područje, posebno duž reka Oranje i Val, bogato je petroglifima Bušmana. Pokrajina je takođe bogata fosilima. Posetite polja dijamanata, Kalahari pustinju, Namakualand cvetna polja, rezervate, nacionalne parkove, Augrabis vodopad i druge atrakcije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Kruger
kliknite na sliku da zatvorite
Mesta svetske baštine
kliknite na sliku da zatvorite
Garden Route (Vrtni put)
kliknite na sliku da zatvorite
Istočni Kejp
kliknite na sliku da zatvorite
KwaZulu-Natal (KvaZulu-Natal)
kliknite na sliku da zatvorite
Durban
kliknite na sliku da zatvorite
Mpumalanga
kliknite na sliku da zatvorite
Limpopo
kliknite na sliku da zatvorite
Severozapadna pokrajina
kliknite na sliku da zatvorite
Severni Kejp
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite