Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Kenija
Gradovi
Kenija
Kenija je popularna po safariju, nacionalnim parkovima i obilju divljih životinja. Ona je socijalno, ekonomski i politički stabilnija od svojih afričkih suseda, tako da je na vrhu destinacija za sve putnike, koji žele da upoznaju Afriku. Smeštena na istočnoj obali Afrike, Kenija se graniči sa Indijskim okeanom na istoku, Etiopijom, Somalijom i Sudanom na severu i Tanzanijom i Ruandom na jugu. Na zapadu zemlja izlazi na jezero Viktorija, najveće slatkovodno jezero na svetu. Kenija je zemlja dramatičnih ekstrema i klasičnih kontrasta. Pustinje i alpski sneg, šume i otvorene ravnice, metropola Najrobi i šarena plemenska kultura, slatkovodna jezera i koralni grebeni. Divlje životinje i safari su top turistička atrakcija u Keniji već decenijama, dok ostale aktivnosti uključuju planinarenje Kenija planinom, letenje balonom preko prirodnog rezervata Masai Mara i ronjenje u Malindiju, na obali Indijskog okeana. Glavni grad je Najrobi, a zvanična valuta je kenijski šiling.
Kada putovati?
Glavna turistička sezona je u januaru i februaru, kada je vreme najtoplije i najsuvlje. U ovom periodu, divlje životinje u parkovima obično se okupljaju oko vodenih tokova i lakše ih je uočiti. Međutim, u parkovima može biti gužve i cene smeštaja su više. Takođe, izbegnite Božić i Uskrs, ukoliko ne želite da platite znatno više cene smeštaja. Od juna do oktobra divlje životinje migriraju iz Serengetija u Tanzaniji, u prirodni rezervat Masai Mara. Tokom duge kiše, stvari su mnogo mirnije. To je period niske sezone, koja traje od marta do kraja maja. Divlji životinjski svet je tada teže uočiti i komarci su dosta rasprostranjeni.
Šta posetiti?
Masai Mara prirodni rezervat - Jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Keniji. Svake godine, prirodni rezervat Masai Mara posećuje hiljade turista, koji dolaze ovde da posmatraju izuzetne životinje i godišnje migracije zebri i gnua. Migracije se dešavaju svake godine, u periodu od jula do oktobra, kada milioni gnua i zebri migriraju iz Serengetija u Tanzaniji, u prirodni rezervat Masai Mara. U rezervatu je prisutno svih pet velikih divljih životinja, koje privlače i najveću pažnju, a to su: slon, nosorog, lav, leopard i bivo. Rezervat je dobio ime po reci Mara, koja tu protiče i Masai narodu, koji predstavlja autohtono stanovništvo ove oblasti.
Amboseli nacionalni park - Relativno mali park, koji se nalazi blizu granice sa Tanzanijom, u podnožju najviše planine Afrike, Kilimandžara. Park je poznat po tome, što je najbolje mesto u Africi, gde izbliza možete posmatrati slobodne slonove. Ostale atrakcije Amboseli nacionalnog parka uključuju mogućnost da upoznate Masai narod i doživite spektakularan pogled na planinu Kilimandžaro. Vegetacija u parku je tipa savane, a od životinja, pored slonova, možete videti i lavove, leoparde, nosoroge i bivole. Ernest Hemingvej je bio inspirisan područjem Amboselija i napisao je svoju čuvenu knjigu “Snegovi Kilimandžara”, po kojoj je snimljen i istoimeni film.
Jezero Nakuru - Veoma plitko jezero u centralnoj Keniji. Jezero obiluje algama, koje privlače ogroman broj patuljastih flamingosa, ponekad više od milion jedinki odjednom. Često se nazivaju i najvećim ptičijim spektaklom na zemlji, flamingosi su jedna od najvećih atrakcija u Keniji. Nažalost, poslednjih godina broj flamingosa na jezeru Nakuru je u padu, zbog degradacije životne sredine i zagađenja. Od životinja, ovde još možete videti nosoroge, babune, zebre, antilope, bivole i druge, ali definitivno najveću pažnju privlače ružičasti flamingosi.
Nacionalni park Tsavo (Cavo) - Cavo je najveći nacionalni park u Keniji i jedan od najvećih u svetu. Zbog svoje veličine, park je podeljen na Zapadni i Istočni Cavo, koje deli put i pruga. Zapadni deo ima spektakularan pejzaž vulkanskog krajolika, dok Istočni deo ima više otvorenu savanu. Cavo nacionalni park je idealna destinacija u Keniji za ljude koji traže samoću i privatnost, kao i priliku da istraže divljinu. Dobio je ime po reci Cavo.
Ostrvo Lamu - Ostrvo je deo arhipelaga Lamu u Keniji, a uspeo je da ostane netaknut, od strane masovnog turizma koji je pogodio veći deo obale u Keniji. Kao najstariji živi grad u Keniji, grad Lamu je zadržao svoj šarm i karakter izgrađen tokom vekova. Ne postoje putevi na ostrvu, samo uličice i pešačke staze, a samim tim postoji svega nekoliko motornih vozila. Stanovnici se kreću peške ili čamcem, a magarce koriste za transport robe i materijala.
Nacionalni park Vrata pakla - Mali park, dobio je ime po uskim prolazima među liticama. Taj prolaz je nekada bio pritoka praistorijskog jezera, koje je hranilo prve ljudi u dolini Rift. Jedinstven je među parkovima u Keniji, jer vam je dozvoljeno da šetate ili vozite bicikl, bez vodiča. Predivan pejzaž, sa strmim liticama i klisurama, kao i bazaltnim stubovima, ovaj nacionalni park je dom i velikom broju divljih životinja.
Prirodni rezervat Samburu - Veoma miran nacionalni park u severnom delu Kenije. Privlači divlje životinje zbog reke Ewaso Ng'iro (Uaso Niro), koja prolazi kroz park i mešavine šume i travnate vegetacije. Sve tri velike mačke, lav, gepard i leopard, mogu se naći ovde, kao i slonovi, bivoli i nilski konji. Reka Uaso Niro ima veliki broj nilskih krokodila.
Planina Kenija - Najviša planina u Keniji i drugi najviši vrh u Africi, posle Kilimandžara. Planina nudi lep prizor. Serija vrhova krunisana je snegom, a njihove padine pokrivene su šumom. Vrh od 5.199 metara visine, predstavlja tehnički težak uspon, ali na nekoliko nižih vrhova, možete se lakše popeti. Planina Kenija je bivši stratovulkan.
Malindi - Pruža veoma lep uvod u primorske turističke atrakcije Kenije, sa svojim opsežnim koralnim grebenima i prelepim plažama. Tu su surfovanje, ronjenje, podvodni ribolov i drugi sportovi na vodi. Malindi morski nacionalni park je zaštićen i ima lepe plaže, čistu vodu i veoma šarene ribe. Turizam je najvažnija privredna aktivnost u Malindiju.
Nacionalni park Najrobi - Nalazi se na samo deset minuta vožnje od centra Najrobija, a samo ograda razdvaja park divljih životinja od metropole. Oblakoderi Najrobija mogu se videti iz parka. Uprkos blizine grada i relativno maloj veličini parka, nacionalni park Najrobi ima veliku i raznovrsnu populaciju divljih životinja. Tokom suve sezone, divlje životinje i zebre pri svojim migracijama, okupljaju se u parku. Park je ujedno i jedan od najuspešnijih utočišta za nosoroge u Keniji.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Masai Mara prirodni rezervat
kliknite na sliku da zatvorite
Amboseli nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Nakuru
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Tsavo (Cavo)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Lamu
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Vrata pakla
kliknite na sliku da zatvorite
Prirodni rezervat Samburu
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Kenija
kliknite na sliku da zatvorite
Malindi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Najrobi
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite