Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Madagaskar
Gradovi
Madagaskar
Madagaskar, četvrto po veličini ostrvo na svetu, leži u Indijskom okeanu 500km od obale Mozambika. Republika Madagaskar uključuje i nekoliko manjih ostrva. Centralni lanac visokih planina, “hauts plateaux”, zauzima više od polovine glavnog ostrva i odgovoran je za razlike između istočne i zapadne obale. Te razlike su etničke, klimatske i pejzažne. Uski pojas nizije na istočnoj obali, koju su naselili u VI veku polinežanski moreplovci, u velikoj meri pokrivena je gustom prašumom, a širi deo zapadne obale, nekada pokriven listopadnim šumama, sada uglavnom čine savane. Madagaskar je okružen zlatnim plažama i palmama, a unutrašnjost ostrva je divna i veoma raznovrsna, od travnatih visoravni do vulkana, nepreglednih šuma i prirodnih rezervata. Kako je odvojen od kopna pre 165 miliona godina, mnoge vrste, koje su jedinstvene za ovo ostrvo, su evoluirale, uključujući 3.000 autohtonih vrsta leptira. Madagaskar ima pet procenata svetskih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih čak 80% živi samo ovde. Odvajanje od obale istočne Afrike, bila je od suštinskog značaja za ostrvo, kada je u pitanju flora i fauna, tako da Madagaskar danas nosi nadimak “prirodna laboratorija”. Duž vetrovite obale naći ćete neverovatan svet divljih životinja, kao što su kameleoni, gekoni i razigrani lemuri. Drugi zaštitni znak nacije su pirati, ali ne u modernom somalijskom smislu, već u drevnom smislu, vremenu šverca ruma i krađe blaga. U XVII veku, procenjeno je da je hiljadu njih prebivalište našlo na istočnoj obali ostrva, a iza sebe su kao podsetnik, ostavili stotine trulih drvenih olupina. Možete ih posetiti kanuom, poznatijim kao piroga, koji klizi kroz peskom zamućne vode. U nacionalnom parku Ranomafana, naći ćete bezbroj dolina bujne tropske šume, orhideje, biljke mesožderke i živahne lemure. Papagaji, bezbroj reptila i kitova poluostrva Masoala, čine nezaboravno iskustvo, a Morondava je dom “avenije baobaba”, gde možete iznajmiti bicikl i uživati u vožnji, stazom oivičenom ovim divnim drvećem. Drvo baobab je simbol Madagaskara, a botaničari smatraju da može živeti i nekoliko hiljada godina. Sa druge strane, naći ćete razna plemena, u kojima magija i tabu i dalje imaju veliki uticaj na svakodnevni život. Madagaskar je fascinantna zemlja i spektakularna riznica prirodnih lepota, intrigantne kulture i neverovatnih divljih životinja. Glavni grad je Antananarivo, a zvanična valuta je ariari.
Kada putovati?
Madagaskar je lepo posetiti u bilo koje doba godine. Ali, isplanirajte odmor na Madagaskaru zavisno od vaših interesovanja. Ukoliko ste zaljubljenik u fotografiju, ostrvo je u svom najlepšem izdanju tokom aprila i maja, nakon kiša, kada je priroda bujna i zelena. Lemuri su interesantni uvek, ali septembar i oktobar su meseci kada se rađaju bebe lemura. Od januara do marta je kišna sezona i to je period, koji bi trebalo izbegavati. Tada jake kiše gotovo onemoguće kretanje po ostrvu, a postoji i visok rizik od pojave ciklona. Sa druge strane, to je najbolje vreme za posmatranje reptila i vodozemaca. Ljubitelji ptica trebalo bi da izaberu period od septembra do decembra, jer je to period kada se one razmnožavaju i možete ih bolje uočiti, jer se dozivaju. Sunčanje, ronjenje i pecanje je aktuelno i dobro tokom cele godine, ali ako možete, preskočite ipak kišni period. Posmatranje kitova je najlepše od jula do septembra, u zalivu Antongil.
Šta posetiti?
Nacionalni rezervat Andohahela - Za sve one, koji u potpunosti žele da dožive prirodu ostrva, nacionalni rezervat Andohahela je pravo mesto za to. Ovde slobodno rastu impozantna stabla baobaba. Baobab je nacionalno drvo i zaštitni znak Madagaskara. Sa 7 različitih vrsta ovog interesantnog drveta, Madagaskar može da se pohvali najvećom raznovrsnošću baobaba na zemlji. Svaka vrsta se razlikuje i svaka je spektakularna na svoj način. Sa svojim otečenim deblima i deformisanim oblicima, ovo drveće izgleda kao iz nekog fantastičnog romana. Nacionalni rezervat Andohahela nalazi se u jugoistočnom delu Madagaskara, samo 40km od grada Tolanaro. Rezervat je uglavnom područje planinskog tipa, pošumljeno širokim spektrom vegetacije.
Zaliv Antongil - Smešten na severnom rubu istočne obale Madagaskara, zaliv Antongil je san za sve ljubitelje kitova. Najdublji zaliv na Madagaskaru, 60km dužine i do 30km širine, Antongil igra ključnu ulogu svake godine, na putu grbavih kitova do Antarktika. Od juna meseca do septembra, stotine grbavih kitova sastaju se i skaču u ovim dubokim vodama. Antongil zaliv leži nasuprot stenovitih planinskih vrhova i guste, bujne tropske šume. Ovo je jedno od poslednjih mesta na planeti, gde se još uvek mogu videti netaknute priobalne tropske šume. Grbavi kitovi ovde rađaju mlade, u avgustu mesecu, a zatim neko vreme provode u ovim toplim vodama, spremajući ih za dug i hladan povratak kući.
Morske dubine - Ronjenje je najbolji način da istražite čari divnog morskog života Madagaskara. Ronjenje na Madagaskaru je prava poslastica. Topli Indijski okean je atraktivan i za ljude i za morski svet. U ovim tirkiznim vodama, vidljivost je i do 30m. Netaknuti koralni grebeni, kao i njihovi stanovnici, jarko obojene ribe, raže, morske kornjače i neke male vrste ajkula, čine uobičajeni prizor. Ne morate da idete daleko da biste videli i doživeli koralni greben i njegov šareni svet. Nemojte dirati greben, jer su korali Madagaskara na mnogim delovima grebena izumrli, kao rezultat nesavesnih turista. Neka od najboljih mesta na Madagaskaru za ronjenje su Ifafy Beach (plaža Ifafi) i St. Augustin Bay (zaliv Svetog Augustina).
Andringitra - Andringitra planine nalaze se u jugoistočnom delu Madagaskara i parvi su praznik za oči. Planinarenje je jedan od najboljih načina da se dožive čari ovog predivnog mesta. Nacionalni park Andringitra ima impresivan broj divljih životinja; preko 100 vrsta ptica, 54 vrsta sisara, uključujući lemure i slepe miševe, kao i mnoge vrste reptila. Viši predeli parka prekriveni su tropskim šumama, a niže predele čine naseljena mesta. Prema lokalnoj legendi, dva vodopada u nacionalnom parku Andringitra, nazvana su Riandahy (kraljica) i Riambavy (kralj). Naime, Kralj i kraljica dugo nisu mogli da imaju decu. Plivali su u ovim vodama i ubrzo dobili bebu. Zbog toga ove vodopade lokalno stanovništvo smatra svetim. Dramatični pejzaži, zanimljive životinje i naravno legenda o dva vodopada, dovoljan su razlog da posetite Antringitra nacionalni park.
Narod Antadroy (Antadroj) - Lekari vračevi, totem i uklete šume, samo su neki od elemenata, koji čine Antandroj kulturu toliko interesantnu strancima. Ni jedan odmor u inostranstvu nije potpun bez upoznavanja kulture zemlje u koju putujete. Antandroj ili Antampatrana je grupa lokalnog Malgasi naroda, koji živi na najjužnijem rtu Madagaskara. Antandroj znači “narod iz zemlje trnja”, što se sasvim uklapa u opis okruženja u kome žive. Njihova sela i kuće, skrivena su gustom ogradom od kaktusa. I to je samo jedna od mnogih specifičnosti ovog, nekada izolovanog plemena. Antandroj su veseo narod, a pevanje, ples i muzika je deo njihovog svakodnevnog života. Poseta jednog Antandroj sela, fantastično je iskustvo.
Nacionalni park Ankarana - Smešten na severu zemlje i južno od provincije Antsiranana, nacionalni park Ankarana obuhvata neobične pejzažne formacije i veliki broj divljih životinja. Istražite izuzetne erodirane sive krečnjačke izbočine, koje se nazivaju “tsingi” (cingi). Obiđite pećine i njihove blistave stalagmite i stalaktite, kao i podzemne reke. Park je poznat po svetom jezeru Cingi i kanjonima reke Andohalambo. Ovde živi čak 14 vrsta slepih miševa, od kojih polovina živi u pećinama Ankarane, kao i 11 vrsta lemura. Staze za šetnju deo su predivnog okruženja, u kome ćete naći neverovatnu raznovrsnost biljaka, ptica i divljih životinja.
Rafting - Postoje mnogi neistraženi brzaci i spektakularni predeli na ostrvu. Lily (Lili) vodopad ima jedan od najboljih brzaka na Madagaskaru i do njega je lako doći. Vodopad je dobio ime po lokalnoj devojci, koja se udavila u brzim vodama pre više od 40 godina. Postoje različita mišljenja, kada je ovde najbolji period za rafting. Neki smatraju da je period visoke vode, od decembra do aprila, najbolji. Ali, drugi smatraju i da takav vodostaj dovodi više krokodila nego što je uobičajeno i da ga treba izbegavati. Tokom kišne sezone, vodopadi čine prilično impresivan prizor.
Nacionalni park Masoala - Sa površinom od 2.300km2, nacionalni park Masoala čini najveći park na Madagaskaru. Nalazi se na severoistoku zemlje, na poluostrvu Masoala i obuhvata područje tropske kišne šume i 100km2 morske površine. Park karakteriše velika raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta. Ovde ćete naći lemure, razne vrste reptila, neobične ptice i žabe, kao i leptire. Glavna atrakcija parka su grbavi kitovi, koji dolaze do obala Masoala poluostrva, gde se razmnožavaju i odgajaju mlade.
Tsingy de Bemaraha (Cingi de Bemaraha) strogi prirodni rezervat - Na ovom jedinstvenom ostrvu, po mnogo čemu, linija između stvarnosti i mašte je često nejasna, bizarna i misteriozna. Cingi de Bemaraha strogi prirodni rezervat nalazi se u blizini zapadne obale Madagaskara. U južnom delu rezervata nalazi se fantastičan nacionalni park, koji obuhvata površinu od 650 kvadratnih kilometara. Severni deo je strogi rezervat prirode sa površinom od 850 kvadratnih kilometara. Cingi de Bemaraha strogi prirodni rezervat obuhvata kraške visoravni, sa izuzetnim krečnjačkim formacijama. Voda je stvorila jedinstvenu mrežu klanaca i uvala, ostavivši dramatične uzorke krečnjačkih igala, koje se uzdižu i do 400m visine. Upečatljiv kanjon na prelepoj Manambolo reci, visoki vrhovi i zelena brda, ostaviće na svakog snažan utisak. Cingi de Bemaraha strogi prirodni rezervat nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni rezervat Andohahela
kliknite na sliku da zatvorite
Zaliv Antongil
kliknite na sliku da zatvorite
Morske dubine
kliknite na sliku da zatvorite
Andringitra
kliknite na sliku da zatvorite
Narod Antadroy (Antadroj)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Ankarana
kliknite na sliku da zatvorite
Rafting
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Masoala
kliknite na sliku da zatvorite
Tsingy de Bemaraha (Cingi de Bemaraha) strogi prirodni rezervat
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite