Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Mauricijus
Gradovi
Mauricijus
Malo ostrvo u sredini Indijskog okeana, istočno od Madagaskara, Mauricijus je jedno od onih mesta koje izgleda kao savršeni mali komad ostrva iz snova. Od tirkiznog mora i čisto belih plaža, koje se prostiru kilometrima do luksuznih smeštaja, Mauricijus je apsolutni favorit za sve ljubitelje plaže. Ali, ostrvo takođe ima jedinstvenu istoriju staru nekoliko stotina godina, sa dosta kolonijalnih gradova i ruševina, etničke i kulturne raznolikosti, kao i varijacija u pejzažu. Tokom godina, ostrvo je videlo razne kulture. Prvi put je otkriveno od strane arapskih mornara, oko IX veka, a zatim 1505. godine došli su Portugalci. Međutim, Holanđani su bili ti koji su zapravo prvi put kolonizovali ostrvo 1598. godine i ostali do 1710. godine, kada su i napustili ostrvo nakon što su posekli svu šumu. Ovo je dovelo do skoro stogodišnje okupacije od strane Francuza, da bi Britanci došli 1810. godine i ostali sve do sticanja nezavisnosti ostrva 1968. godine. Ostrvo ima niz geografskih čuda. Od planina i kišnih šuma do plaža i nekih najboljih mesta za ronjenje u svetu, Mauricijus sve to kombinuje u jedno neverovatno i nezaboravno iskustvo. Relativno nepoznati savremenom putniku, Mauricijus je ipak jedno od najlepših i najsigurnijih mesta za ostrvsku avanturu. Izrazito se razlikuje od Kariba, a posetioci mogu istraživati takva čuda kao što su nacionalni park klisure Black River (Blek River) sa svojim masivnim vodopadom ili obale duž poluostrva Le Morne. Kolonijalna palata Eureka, gotovo savršeno očuvana, pruža pogled u život 1830-ih. Možete razgledati veliki basen Ganga Talao i jezera u krateru ugašenog vulkana. Pripremite se za iskustvo koje se pamti ceo život. Glavni grad je Port Luis, a zvanična valuta je rupija (MUR).
Kada putovati?
Klima je tropska, sa varijacijama u zavisnosti od sezone i oblasti. Od januara do aprila je pretežno toplo vreme sa visokom vlažnošću i temperaturama oko 25°C do 30°C. Postoji mogućnost ciklona u ovom periodu, mada su retki. Niže temperature se javljaju između jula i septembra, kada je obično ispod 25°C, ali je i dalje veoma toplo. Možete posetiti Mauricijus tokom cele godine, bez ikakvih problema. Surferi generalno vole period od juna do avgusta, a ronioci su pronašli optimalne uslove u periodu od septembra do marta.
Šta posetiti?
Pamplemousses Gardens (botanička bašta Pamplemus) - Možda ćete poželeti da se izgubite u veličanstvenoj botaničkoj bašti Pamplemus. Smeštena na severu Mauricijusa, botanička bašta izgleda bajkovito. Izgleda kao da je iz nekog drugog vremena i nestvarna, sa toliko različitih biljnih i velikih i malih životinja. Uđite kroz glavnu kapiju u prirodno kraljevstvo i budite sigurni da će svako vaše pogrešno skretanje biti ono koje ćete pamtiti. Ne žurite i uživajte. Džinovski lokvanji i cvetovi lotosa, bukvalno će vas opčiniti. Možete videti i divnu kuću Mon Plaisir, kolonijalnu građevinu među starim drvećem, koje čuva ovo arhitektonsko čudo. Potražite sveto drvo smokve i citrusno voće pomelo. Od životinja ovde stanuju gekoni i kornjače.
Akvarijum - U malom, opuštajućem selu Pointe Aux Piments na severozapadu Mauricijusa, otkrijte magična čuda mora u veličanstvenom akvarijumu. Smešten na obalskom putu, akvarijum je otvoren od ponedeljka do subote, a nedeljom i državnim praznicima ima skraćeno radno vreme. Potrudite se da budete tamo u prepodnevnim časovima, jer je to vreme hranjenja i zaista je neverovatno za gledanje. Akvarijum je dom za veliki broj vrsta, kako izuzetno šarenih riba, tako i ajkula. Doživite Mauricijus i upoznajte morski život tako što ćete prošetati po dnu okeana i posmatrati mnoge životinje, koje su deo podvodnog sveta ovog prelepog ostrva.
Flic en Flac - Ime mesta Flic en Flac (Flik en Flak) potiče od stare holandske fraze, koja znači slobodna i ravna zemlja. Tokom proteklih 20 godina, Flik en Flak se brzo razvio od malog ribarskog sela u glavnu turističku oblast. Divno odmaralište Flic en Flac nalazi se unutar pokrajine Black River (Blek River), na zapadnoj obali Mauricijusa. Ova oblast poseduje najlepše i najegzotičnije plaže koje Mauricijus ima da ponudi, a sve su okružene bujnim koralnim grebenom. Flik en Flak predstavlja savršenu destinaciju za ronjenje, jer su korali pažljivo čuvani tokom godina i pružaju neverovatno iskustvo.
Trou Aux Biches - Klasično ribarsko selo Trou Aux Biches nalazi se u severozapadnom delu ostrva. Predstavlja savršeno romantično mesto sa živopisnom belom peščanom plažom, dugom 2km i zapanjujućom plavom lagunom, koja se proteže sve dokle vam pogled dopire. A zalasci sunca definitivno prevazilaze sve egzotične standarde. Trou Aux Biches je i odlična destinacija za ronjenje, gde ćete biti hipnotisani bogatim živim svetom koralnog grebena.
Mahébourg (Maheborg) - Posetite mali pospani primorski grad Maheborg, na južnoj obali Mauricijusa i obiđite jedan od najstarijih muzeja južne Afrike, Muzej nacionalne istorije. Živopisan grad Maheborg je glavni grad pokrajine Grand Port. Dobro organizovane ulice u starijem delu grada i dalje jako podsećaju na holandsku i francusku kolonijalnu prošlost. Maheborg je postao pospan primorski grad nakon što su Francuzi izabrali Port Luis za glavnu luku Mauricijusa. Prošlost je još uvek savršeno očuvana u Istorijskom muzeju. Holandski istorijski muzej u Grand Portu ilustruje rano holandsko naselje Maheborga. Nacionalni istorijski muzej smešten je u zapanjujućem parku, na obali reke La Chaux. Nalazi se unutar Chateau Gheude, francuskoj kolonijalnoj kući. Ovih dana je Maheborg živahan centar lokalne trgovine. Možete prošetati duž obale, posetiti neke od gradskih kafića ili prenoćiti u nekoj gostionici.
Belle Mare - Poseduje jednu od najboljih plaža Mauricijusa, sa 10km izrazito belog peska i najjasnijim kristalno plavim morem. Smeštena je na istočnoj obali Mauricijusa i predstavlja plažu koju ne bi trebalo propustiti. Osnovna karakteristika Belle Mare je njegova duboka laguna, koja prolazi između plaže i obale. Laguna daje ovoj oblasti reputaciju mirnih voda, hipnotišući svojim plavetnilom. Pesak na samoj plaži je gotovo netaknut, puderast, sa koralnom osnovom. Čitavo područje se nalazi u hladu brojnih kokosovih palmi. Belle Mare takođe ima neke od najboljih golf terena na Mauricijusu.
Park krokodila i džinovskih kornjača - Park poseduje različite vrste biljaka, životinja i reptila, koji su smešteni u prelepoj dolini prašume, sa prirodnim slatkovodnim izvorima, punih škampima i ribom. Vodiči će vas voditi kroz nezaboravne staze, gde bujno zelenilo drveća banana, palmi i ogromnih bambusa, obezbeđuje hlad za krokodile i džinovske kornjače. Možete doživeti jedinstveno iskustvo sa džinovskim kornjačama, tako što ćete ih nahraniti i igrati se sa njima. Tu je i mini zoološki vrt sa životinjama Mauricijusa, kao što su skink, gekon, džinovska kornjača, slepi miš, jelen, mungos, majmun, svinja i druge. Park poseduje i retku zbirku leptira i drugih jarko obojenih insekata (oko 23.000 vrsta), čineći jednu od najfascinantnijih u svetu.
Nacionalni park klisure Black River (Blek River) - Nacionalni park je osnovan 15. juna 1994. godine od strane predsednika Mauricijusa. Nalazi se u jugozapadnom delu ostrva i obuhvata površinu od 6.574 hektara šume, koja obuhvata najveći vrh Piton de la Rivière Noire. Nacionalni park klisure Blek River postoji uglavnom zbog očuvanja endemske faune i flore, obrazovanja, kao i za slobodno vreme stranih i domaćih posetioca. Nacionalni park se brine za većinu preostale prašume na ostrvu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Pamplemousses Gardens (botanička bašta Pamplemus)
kliknite na sliku da zatvorite
Akvarijum
kliknite na sliku da zatvorite
Flic en Flac
kliknite na sliku da zatvorite
Trou Aux Biches
kliknite na sliku da zatvorite
Mahébourg (Maheborg)
kliknite na sliku da zatvorite
Belle Mare
kliknite na sliku da zatvorite
Park krokodila i džinovskih kornjača
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park klisure Black River (Blek River)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite