Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Sejšeli
Gradovi
Sejšeli
Sejšeli su arhipelag, koji se sastoji od 115 ostrva i ostrvaca. Glavno ostrvo je Mahe, tipično granitno ostrvo, sa planinama i vegetacijom džungle. Sejšeli predstavljaju zemlju snova, odmor koji se pamti ceo život i idealnu destinaciju za romantično svadbeno putovanje. I sve to sa dobrim razlogom. U Indijskom okeanu Sejšelska Ostrva su dom džinovskim kornjačama koje se slobodno šetaju ostrvima, luksuznim odmaralištima i granitnim formacijama smeštenim na pustim plažama. Sejšeli čine da se osećate kao da ste na drugoj planeti. Istraživanje izdvojenih ostrva, kojih zaista ima mnogo, omogućava vam da usporite tempo života i verovatno sasvim zaboravite da vreme postoji. U brdima, zelenilo ostrva pruža dobrodošlicu ljubiteljima džungle, gde plodovi sejšelske palme mogu dostići težinu oko 20kg i gde se džinovske kornjače nalaze u velikom broju. Ronjenje i fenomenalan morski svet, privlače sve ljubitelje vode. Naravno, tu je i veoma ukusna hrana. Možete plivati sa ajkulama ili se uputiti na izdvojeno Bird Island (Ostrvo ptica), koralno ostrvo poznato po velikom broju ptica. Posetite Vallee de Mai (Vale de Mai), prirodni rezervat i UNESCO-vu svetsku baštinu, kojom dominiraju sejšelske palme sa najvećim semenom na svetu. Glavni grad je Viktorija, a zvanična valuta je sejšelska rupija (SCR).
Kada putovati?
Godišnja doba su na Sejšelima definisana pasatima. Oni donose topliji i vlažniji vazduh sa severozapada, od oktobra do aprila. Od maja do septembra, jugoistočni pasati donose hladnije i suvlje vreme, ali vetrovi stvaraju talase i možda ćete poželeti da nađete neke uvučene plaže. Periodi od marta do aprila i od oktobra do novembra, obično su mirni i bez vetra. Kiša uglavnom dolazi iznenada, uz jake pljuskove. Mahé i Silhouette (Siluet), sa najviše planina od svih ostrva, dobijaju i najviše padavina. Januar je najkišovitiji mesec, a jul i avgust su najsuvlji. Temperature se kreću između 24°C i 32°C tokom cele godine. Iako se Sejšeli nalaze izvan zone ciklona, ciklonske aktivnosti u drugim delovima Indijskog okeana mogu da donesu sivo, vetrovito vreme između decembra i marta. Visoka sezona je od decembra do januara i od jula do avgusta i tada je hotelski smeštaj najskuplji.
Šta posetiti?
Ostrvo Praslin - Tri stvari koje na drugom najvećem ostrvu Sejšela ne treba propustiti su: prirodno lepe plaže, čuvene “coco de mer” ili sejšelske palme i nacionalnu pticu. Od tih atrakcija, netaknute plaže spadaju u apsolutne favorite. Anse Lazio je najpoznatija plaža na ostrvu, sa veličanstvenim koralnim grebenima. Od manjih plaža tu su Anse Georgette i Anse Volbert. Cote d’Or je jedna od najlepših plaža na ostrvu. Ima mirne vode, idealne za ronjenje. Sejšelska palma i retki crni papagaj, mogu se videti u prirodnom rezervatu Valle de Mai. Ova svetska baština ima jedinstven spektar flore i faune. Veliki izbor retkih ptica, predstavlja pravi užitak za sve one koji vole da ih posmatraju.
Ostrvo Mahé - Od mnogobrojnih plaža na ostrvu Mahe, najpopularnija je Beau Vallon na severozapadnoj obali. Sa mnoštvom hotela, obalom bez kamenja i korala, kao i morem bez jakih struja, idealna je za porodice. Anse Intendance, na južnoj obali, smatra se najlepšom plažom u Indijskom okeanu, a jedan pogled na beli pesak u dužini od 800m, svakako ovo potvrđuje. Ova plaža je i mesto gde kornjače polažu svoja jaja. Plaža Anse Royale, na jugoistočnoj obali, je u svom najboljem izdanju između oktobra i maja, jer u drugim periodima godine jaki vetrovi uzburkaju vodu. Po plaži su rasuti veliki granitni blokovi, deleći je u niz malih privatnih uvala. Plaža Anse Soleil nalazi se na jugoistočnoj obali, sa dosta riba, koje zabavljaju ronioce. U blizini, plaža Anse La Mouche je divna danju, ali je posebno čarobna tokom noći, kada svetle mikroorganizmi u vodi, tako da ribe, plivači i ronioci u mraku izgledaju sasvim magično.
Ostrvo La Digue (La Dig) - Ukoliko neki od posetilaca plaže Anse Source d'Argent, izgledaju posebno dobro i dobro su obučeni, to je zato što je ova plaža omiljeno mesto za fotografisanje modela i snimanje scena za filmove. Ali, postoji dovoljno mesta za svakoga. Uživajte u ovim kristalnim vodama i ogromnim granitnim stenama, koje je priroda vajala hiljadama godina.
Ostrvo Desroches (Deroš) - Najbolja plaža na ostrvu je Bombe Bay. Do nje možete doći jedino peške ili biciklom. Ima ogromno prostranstvo belog peska, koji je idealan za istraživanje i sunčanje tokom cele godine.
Ostrvo Silhouette (Siluet) - Anse La Passe graniči se sa hotelom, dok se do Anse Lascars, na istočnoj strani ostrva, može doći samo peške ili čamcem.
Morski park - Sejšelska ostrva se sastoje od 14 morskih rezervata, od kojih su šest morski nacionalni parkovi. Sa neverovatnim morskim životom, čini pravo mesto za istraživanje divnog podvodnog sveta.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Ostrvo Praslin
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Mahé
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo La Digue (La Dig)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Desroches (Deroš)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Silhouette (Siluet)
kliknite na sliku da zatvorite
Morski park
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite