Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Tanzanija
Gradovi
Tanzanija
Tanzanija je bila dom, raj i usputna stanica mnogim ljudima širom sveta. Na njenu istoriju uticali su razni narodi, od prvobitnih Bantu doseljenika iz južne i zapadne Afrike do Arapa iz Širaza u Persiji i Omana, kao i od Portugalaca do Nemaca i Britanaca. Tanzanija je bila poznata kao Tanganjika, sve do nezavisnosti 1961. godine. Kada je Zanzibar postao nezavisan 1964. godine, ove dve zemlje su se ujedinile i tako je nastala Ujedinjena Republika Tanganjika i Zanzibar. Krajem 1964. preimenovana je u Ujedinjenu Republiku Tanzaniju. Tanzanija je jedno od najboljih mesta na planeti za posmatranje divljih životinja, koje se nalaze u prelepom ambijentu snežnih vrhova, vulkanskih kratera i Masaji stepa, beskrajnih ravnica. Životinje ovde slobodno lutaju širom nepreglednih pašnjaka. Malo je zemalja na svetu, koje se sa prirodnom lepotom i kulturnim razlikama, mogu uporediti sa Tanzanijom. Tanzanija nudi neverovatnu paletu divljih životinja i jedinstvenih kultura u spektakularnom ambijentu. Severni deo zemlje je najpopularnija oblast za posetioce koji su u Tanzaniji prvi put, a ona obuhvata: snegom pokriveni vrh planine Kilimandžaro (najviša planina u Africi), Arusha (Aruša) nacionalni park Momella (Momela) jezera, Ngurdoto krater i planinu Meru, Tarangire nacionalne parkove poznate po baobab drveću, Manyara (Manjara) nacionalni park sa lavovima koji se penju po drveću i flamingosima i vodenim pticama na obalama njenog jezera, Ngorongoro krater (prirodni amfiteatar prečnika 20 km) i moćni Serengeti, koji vrvi od 3,5 miliona životinja u vreme njihovih dramatičnih godišnjih migracija. U nacionalnim parkovima i rezervatima možete videti slonove, nosoroge, lavove, leoparde, bivole, razne vrste antilopa, hijene, šakale, lisice, gazele, geparde, servale i mnoge druge vrste. Što se tiče ptica, Tanzanija je pravi dragulj za ornitologe, a registrovano je preko 1.040 vrsta ptica. Zatvorite oči i dočarajte sliku prave Afrike: migracije divljih životinja duž beskonačne savane, ponosni ratnici Masaji plemena i egzotične plaže duž ostrva Zanzibar. I sve je to ovde, u Tanzaniji. Glavni grad je Dodoma, a zvanična valuta je šiling (TZS).
Kada putovati?
Tanzaniju možete posetiti tokom cele godine. Vreme je najhladnije i najsuvlje od kraja juna do septembra, a u julu i avgustu su hoteli puni, posebno na severu. Oktobar i novembar su vrlo prijatni meseci, sa manje gužve i pejzažom koji polako dobija zelenu boju, jer u mnogim oblastima počinju kratkotrajne kiše. Od kraja decembra do februara temperature su visoke, ali ne i previsoke. Visoka sezona je, osim u julu i avgustu, tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Tokom glavne kišne sezone koja traje od marta do maja, možete znatno uštedeti na troškovima smeštaja i uživati u zelenim pejzažima koji su puni života. Međutim, neki sporedni putevi mogu biti neprohodni, a neki hoteli mogu biti zatvoreni na mesec dana, posebno duž obale. U ovom periodu postoji i veći rizik za dobijanje malarije, posebno u primorskim i nižim oblastima.
Šta posetiti?
Nacionalni park Serengeti - Nacionalni park Serengeti osnovan je 1952. godine. Dom je najvećem spektaklu divljih životinja na Zemlji – velikoj migraciji gnua i zebri. Ovde ćete naći i lavove, leoprade, slonove, žirafe i impresivan broj ptica. Park pokriva površinu od 14.700 kvadratnih kilometara i može se podeliti u tri dela. Popularni južno-centralni deo je Seronera dolina i ono što Masai zovu serengit ili zemlja beskrajnih ravnica. To je klasična savana, prošarana akacijama i ispunjena divljim životinjama. Zapadni koridor je označen Grumeti rekom, a ima više šume i gustog žbunja. Severno Lobo područje, graniči se sa rezervatom Masai Mara u Keniji i ovo je najmanje posećen deo. Serengeti nacionalni park pruža klasičan afrički safari. Ogromno travnato prostranstvo Serengeti nacionalnog parka, fantastično je mesto za posmatranje lavova prilikom lova. Postoji veliki izbor smeštaja na raspolaganju, a vožnja balonom u zoru je zaista veličanstveno iskustvo.
Kilimandžaro - Afrika je poznata kao jedna od najboljih destinacija za ljubitelje avanture. A šta može biti više od avanture od penjanja na najviši vrh Afrike? Da biste osvojili Kilimandžaro i njegovu visinu od 5.896m, treba vam šest dana. Neće vam biti potrebna specijalna oprema za penjanje niti posebno znanje. Uzbudljiva stvar je da svako ko je fizički spreman, može da osvoji ovaj vrh.
Zanzibar - Čak i ako postaje sve popularniji među putnicima, Zanzibar je i dalje rustičan, idiličan raj, prožet istorijom i kulturom. Ostala ostrva iz Zanzibarskog arhipelaga, sa egzotičnim imenima poput ostrva Mafija, Pemba i Mnemba, još uvek su netaknuta i nude priliku da doživite egzotičan i luksuzan odmor u Indijskom okeanu, bez gužve. Ime Zanzibar asocira na začine, šarene tkanine i egzotične plaže oivičene koralnim grebenima. Nalazi se istočno od obale Tanzanije, ima tropsku klimu i multikulturnu populaciju. Tržnice istoimenog glavnog grada su uvek užurbane, bučne i prošarane mirisom hiljade različitih začina. Stone Town (Stoun taun) je stari deo grada i proglašen je za svetsku baštinu zbog svog istorijskog i kulturnog značaja. Njegove popločane ulice savršene su za šetnju i nude niz kulturnih i istorijskih otkrića. Ronjenje u vodama Zanzibara smatra se nekim od najboljih u svetu, a ronilačke lokacije oko ostrva nude podvodni safari, koji može da parira čak i vašim najupečatljivijim avanturama na površini. Zanzibar je odlična destinacija tokom cele godine, mada je period od decembra do marta najbolji za ronjenje.
Zaštićeni rezervat Ngorongoro - Graniči se sa nacionalnim parkom Serengeti u severnom delu Tanzanije i obuhvata najveći krater na svetu, koji deluje kao prirodno stanište za skoro svaku vrstu, koja se nalazi u istočnoj Africi. Ovo uključuje i veoma retku vrstu crnog nosoroga. Ngorongoro krater je mesto gde ćete videti najveći broj divljih životinja u svetu i zaista je neverovatno mesto za fotografe. Masai još uvek žive u ovoj oblasti, a prostrane ravnice oko kratera pripadaju klancu Olduvai, poznat kao “kolevka čovečanstva”, jer su tu pronađeni najstariji ostaci prvih hominina.
Rezervat Selous (Selus) - Selus je najveći rezervat u Africi, svetska baština i ne tako posećen kao Serengeti. Možete videti slonove, geparde, crne nosoroge, afričke divlje pse i mnogo nilskih konja i krokodila. Močvare i reke omogućavaju turistima da se voze safari brodom, što je neverovatno iskustvo. Možete šetati rezervatom ili uživati u noćnoj vožnji ovim divnim predelima.
Nacionalni park planine Mahale - Mahale je nekoliko decenija bila baza za istraživanje japanskog tima antropologa. Uprkos bistrim, prekrasnim vodama jezera Tanganjika i prekrasnim šimpanzama, Mahale nije bila turistička destinacija do pre deset godina. I dalje je udaljena, ali apsolutno vredna tog puta. Pored 1.000 šimpanzi, postoje i drugi primati, kao što su crveni kolobusi i babuni. Najbolje vreme za posetu nacionalnom parku je tokom suve sezone, od maja do oktobra.
Nacionalni park Tarangire - Tarangire je popularan jednodnevni izlet, ali njegov pejzaž prošaran drvećem baobaba i brojna suva rečna korita, vrede mnogo više vremena. Tokom sušne sezone, od avgusta do oktobra, Tarangire ima jednu od najvećih koncentracija divljih životinja u Tanzaniji. Odlično je mesto za one koji vole da posmatraju slonove, zebre, žirafe, impale i gnue. Tarangire je dobro mesto za šetnju, uživanje u safariju i odlična destinacija za posmatranje ptica. Budite spremni na ce-ce muve, koje ovde lete, a u određenim periodima tokom godine mogu biti izuzetno dosadne.
Nacionalni park Katavi - Katavi ima sve preporuke za najbolju destinaciju za posmatranje divljih životinja u Africi. Bogat je životinjama, prelep i netaknut. Razlog zbog čega Katavi poseti tako malo posetilaca je njegova udaljenost. Ovo je dobar razlog za posetu ukoliko ste u potrazi za jedinstvenim safari iskustvom, jer postoje samo dva kampa i dostupan je samo malim avionima. Katavi je najbolje posetiti tokom suve sezone, od juna do novembra, kada su bazeni doslovno do vrha ispunjeni sa čak 3.000 nilskih konja.
Nacionalni park Ruaha - Ruaha je drugi po veličini nacionalni park u Tanzaniji. Pun je divljih životinja, a posebno slonova kojih ima oko 10.000. Tu su i lavovi, gepardi, leopardi, kudu antilope i gotovo svi drugi afrički sisari, koje želite da vidite. Park je dom reci Velika Ruaha, koja je prisutna i tokom sušne sezone (od maja do decembra). Nacionalni park Ruaha je veoma udaljen i dostupan samo malim avionom. Zato se predlaže boravak u nacionalnom parku od najmanje četiri noćenja, kako bi se ceo put isplatio. Ovo će vam takođe dati dovoljno vremena da istražite ovu prostranu oblast netaknute afričke divljine.
Ostrvo Mafia (Mafija) - Sa manje od 1.000 posetilaca godišnje, ostrvo Mafija je neotkriveni dragulj Tanzanije. Ima bogatu istoriju i jaku svahili kulturu. Veći deo ostrva i njegove prekrasne plaže, određene su kao morski park. Jedno je od najboljih mesta za ronjenje u Africi. Možete videti kit-ajkule, kornjače i mnoge druge interesantne vrste divljih životinja. Postoji nekoliko hotela i intimnih odmarališta u kojima možete da boravite.
Ostrvo Pemba - Pemba je manje ostrvo severoistočno od Zanzibara. Pemba ostrvo posećuje vrlo malo posetilaca, što je rezultat vrlo male promene tokom protekle decenije. Ovo je dobra destinacija za sve one koji žele da pobegnu od turističke gužve i koji žele jednostavan način života. Prirodne šume pokrivaju brdoviti pejzaž ostrva, sa plantažama koje zajedno proizvode više karanfilića nego Zanzibar. Možete videti nekoliko zanimljivih ruševina iz perioda Širaza, kao i neke lepe plaže koje nude izvanredne uslove za ronjenje. Ostrvo Pemba je takođe poznato kao centar za veštičarenje i tradicionalne medicine. Lokalni putnici dolaze iz svih krajeva Tanzanije, čak i iz Ugande i Zaira, kako bi konsultovali lokalne tradicionalne iscelitelje. Prestonica Pembe je Chake Chake (Čake Čake), a ujedno je i njen najveći grad. Ima poštu, bolnicu i banku.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Serengeti
kliknite na sliku da zatvorite
Kilimandžaro
kliknite na sliku da zatvorite
Zanzibar
kliknite na sliku da zatvorite
Zaštićeni rezervat Ngorongoro
kliknite na sliku da zatvorite
Rezervat Selous (Selus)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park planine Mahale
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Tarangire
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Katavi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Ruaha
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Mafia (Mafija)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Pemba
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite