Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Zambija
Gradovi
Zambija
Jedno od najboljih mesta da doživite Afriku izbliza i lično, je Zambija. Sa desetinama nacionalnih parkova i Viktorijinim vodopadima, jednim od sedam prirodnih svetskih čuda, zemlja nudi pogled na neke od najlepših pejzaža na planeti. Doživeti Zambiju znači ispraljati noge, nakvasiti majicu znojem i boraviti u objektima, koji neće uvek imati struju ili moderne sadržaje. Međutim, lepota zemlje više nego dovoljno nadoknađuje nedostatak turističke infrastrukture. Na kraju krajeva, nije li to deo avanture? Zambija je jedinstvena centralna afrička zemlja, koja je osvojila naziv “prave” Afrike. Graniči se sa Kongom na severu, Tanzanijom na severoistoku, Malavijem na istoku, Mozambikom, Zimbabveom i Bocvanom na jugu i sa Angolom na zapadu. Zambija poseduje više nacionalnih parkova od bilo koje njene sestrinske zemalje. Prirodne lepote Zambije su gotovo bez konkurencije; od Viktorijinih vodopada do jezera Kariba ili od klisure Batoka do Zambezi reke. Zajedno sa lepotom zemlje, festivali Zambije su svetski poznati kao neki od najneverovatnijih i najspektakularnijih događaja u kojima možete učestvovati. Festivali se održavaju tokom cele godine i ima ih na desetine, a sve organizuju razna plemena. Engleski jezik je jedan od mnogih “zvaničnih” jezika. Ukoliko ste u poseti Zambiji prvi put, budite spremni na jednu vruću, prljavu, ali krajnje fantastičnu seriju avantura. Glavni grad je Lusaka, a zvanična valuta je zambijska kvača.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Zambiji je tradicionalno tokom zimskih meseci, od juna do oktobra, novembra. Ovo je obično suva sezona, kada su dani vedri i temperature prijatne tokom dana, mada tokom noći može biti veoma hladno. Tokom suve sezone vode je sve manje tako da se sve životinje koncentrišu oko preostalih izvora vode i lakše ih je videti. Ako ste ljubitelj ptica ili ste posebno zainteresovani za vegetaciju, onda je najbolje da posetite Zambiju tokom zelene sezone. Mada su neke oblasti tada zatvorene, kao što je donji Zambezi, kada usled kiše nastaju poplave i putevi postaju loši, južna Luangva je divno mesto za posetu u ovom trenutku. Leto je sjajna prilika da vidite kako se mladi rađaju, ali tada su veće šanse da ćete pokisnuti.
Šta posetiti?
Viktorijini vodopadi - Čineći jedan od najdramatičnijih vodopada u svetu, Viktorijini vodopadi su gotovo najveća atrakcija Zambije. Viktorijini vodopadi možda nisu najviši i najširi vodopadi ikada zabeleženi, ali su poznati kao jedni od najlepših u svetu. Viktorijini vodopadi su nesumnjivo i jedna od glavnih atrakcija Afrike. Smešteni u južnoj Africi, Viktorijini vodopadi predstavljaju granicu između Zambije i Zimbabvea. Nalaze se na krivudavoj reci Zambezi, koja je ovde izvor života, kako za ljude tako i za životinje. Viktorijini vodopadi čine raj na zemlji za većinu Afričkih divljih životinja.
Jezero Kariba - Jezero Kariba predstavlja neotkrivenu rivijeru Zambije, a nalazi se na reci Zambezi. Nudi spektakularan pejzaž, zapanjujuće zalaske sunca, ribolov, plovidbu jezerom i sportove na vodi. Vreme je ovde uglavnom sunčano i fino. Ovde se nalazi najveća brana u Africi, koju je napravio čovek. Jezero je dugo oko 226km i široko do 40km, a pruža znatnu električnu energiju i Zambiji i Zimbabveu. Posetite branu na jezeru, sa impozantnom visinom od 128m i dužinom 579m.
Livingston - Livingston ili Maramba je istorijski kolonijalni grad i turistički centar za Viktorijine vodopade. Nalazi se 10 km severno od reke Zambezi. Početna je stanica za posetu najpoznatije atrakcije u Zambiji, Viktorijinih vodopadada, od kojih je udaljen samo 10 kilometara. Livingston je poznat kao mesto za avanturističke aktivnosti, uključujući legendarni rafting i bandži skokove. Pošto je dobio ime po misionaru i istraživaču Dejvidu Livingstonu, gradić odražava svoje kolonijalno nasleđe sa zgradama iz viktorijanskog perioda i verandama. Livingston takođe ima dva odlična muzeja. Maramba kulturni muzej je u stvari kulturno selo, koje prikazuje poznate umetnosti i zanate iz regiona. Selo je puno zanatlija, koji nastavljaju da koriste tradicionalne metode izrade. Muzej Livingston predstavlja arheološke artefakte iz regiona.
Nacionalni park Kafue - Kafue je najveći i najstariji nacionalni park Zambije, koji obuhvata površinu od oko 22.500km2. Park se nalazi na platou, u centralnom delu zapadne Zambije. Nacionalni park Kafue pruža velike mogućnosti za širok spektar turističkih avantura, kao što su dnevni i noćni safari, posmatranje ptica, krstarenje brodom duž jezera Itezhi-tezhi (Iteži-teži), vožnja kanuom, ribolov, kampovanje i piknik na ostrvima i stenovitim liticama sa pogledom koji oduzima dah. Takođe, ovde mogu biti organizovane ture za obilazak okolnih sela. Park ima najveću raznovrsnost životinjskih vrsta od bilo kog zaštićenog područja u istočnoj, centralnoj i južnoj Africi. Možete videti slonove, antilope, bivole, nilske konje, zebre, gnue. Među mesožderima tu su lavovi, leopardi, gepardi, hijene, šakali i divlji psi. Park ima i veliki broj vrsta ptica, čak ukupno 491. Na periferiji parka možete obići neke istorijske lokacije, uključujući i nacionalne spomenike, krečnjačke pećine, tople izvore i stari, napušteni rudnik bakra.
Nacionalni park Južna Luangva - Nacionalni park se odlikuje svojom neverovatnom raznolikošću divljih životinja. Kao jedan od prvih, koji je ponudio pešačke ture, park nastavlja da bude poznat po tome što nudi jedinstveno turističko iskustvo Zambije. Kao fantastičano utočište, park ima izuzetno veliki broj divljih životinja, koncentrisan oko Luangva reke. Ova popularna atrakcija Zambije dom je za oko 400 vrsta ptica i 60 različitih životinjskih vrsta. Tokom šetnje možete videti nilske konje kako zevaju, nasmejane hijene, krokodile, antilope, babune i druge. Tu su i mala krda zebri i žirafa. Četiri od “pet velikih” vrsta životinja možete naći ovde, uključujući i lavove, leoparde, slonove i bivole. Nažalost u regionu nema nosoroga, jer su ih lovili do istrebljenja.
Chimfunshi Wildlife Orphanage (Čimfunši sirotište za divlje životinje) - Na obali reke Kafue, šezdeset kilometara zapadno od Chingola (Čingola), nalazi se Čimfunši sirotište za divlje životinje. Pored šimpanzi, Čimfunši ima mnoštvo drugih životinja. Ovo sirotište postalo je međunarodno priznato utočište i rehabilitacioni centar. U stvari, ovo je jedini uspešni centar te vrste u svetu. Nekada je nekoliko miliona šimpanzi lutalo šumama 25 zemalja ekvatorijalne Afrike, a danas su ugrožena vrsta. Čimfunši je danas dom za više od pedeset šimpanzi.
Nacionalni park Mosi-oa-Tunya (Mosi oa Tunja – Dim koji grmi) - Prilično mali nacionalni park, zauzima površinu od 66km2. Ovde se nalaze i čuveni Viktorijini vodopadi. Park je dom mnogim vrstama životinja, kao što su žirafe, zebre, bivoli, antilope, nosorozi i drugi. Nacionalni park proglašen je za UNESCO-vu svetsku baštinu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Viktorijini vodopadi
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Kariba
kliknite na sliku da zatvorite
Livingston
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Kafue
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Južna Luangva
kliknite na sliku da zatvorite
Chimfunshi Wildlife Orphanage (Čimfunši sirotište za divlje životinje)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Mosi-oa-Tunya (Mosi oa Tunja – Dim koji grmi)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite