Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Uganda
Gradovi
Uganda
Vinston Čerčil je jednom rekao za Ugandu da je ona “biser Afrike”, a to mišljenje se verovatno zasniva na neverovatnim prirodnim lepotama ove zemlje. Sa svojom divnom ekvatorijalnom pozicijom, na šumovitoj obali jezera Viktorija, Uganda nije obična safari destinacija. Za vreme vladavine Idi Amina zemlja je doživela katastrofalne “udarce”; genocid, ekonomsku propast, rat protiv Tanzanije i građanski rat izazvan režimom, koji je konačno završen 1986. godine. Od te godine Ugandu karakterišu ekonomski razvoj i politička stabilnost i zemlja počinje da se oporavlja. Uganda je mesto gde se sastaju istočnoafrička savana i džungla zapadne Afrike. U ovoj bujnoj zemlji, možete posmatrati lavove kako lutaju prostranim ravnicama, pratiti šimpanze kroz rastinje tropskih kišnih šuma, a zatim pronaći tropske kanale prepune nilskih konja i krokodila pre nego što krenete u maglovite planine u potrazi za istočnim planinskim gorilama. Uganda ima populaciju od 30.3 miliona stanovnika. Mnoge od njenih tradicionalnih etničkih grupa postoje i danas, formirajući bogato i kompleksno kulturno stanovništvo, od Baganda do Pigmeja. Mnogi narodi imaju jedinstvenu muzičku istoriju, koja se prenosi sa generacije na generaciju. Od instrumenata su zastupljeni harfa i ksilofon. Kuhinja Ugande se uglavnom zasniva na raznim sosovima, napravljenim sa pasuljem ili mesom (goveđim, ovčijim i kozjim). Glavni grad je Kampala, a zvanična valuta je ugandski šiling (UGX).
Kada putovati?
Uganda ima tropsku klimu, uslovljenu nadmorskom visinom, sa planinskim regionima i hladnijim uslovima tokom godine. Postoje dve kišne sezone; prva je između aprila i maja, a druga je u oktobru i novembru. Prosečne godišnje padavine kreću se od 500mm do 2.500mm. Najtopliji meseci su od decembra do februara kada temperature dostižu 29°C, a vlažnost vazduha je između 70% i 100%. Najbolje vreme za posetu Ugandi je od kraja decembra do kraja februara ili od juna do septembra, jer je vreme u ovo doba godine uglavnom toplo i suvo.
Šta posetiti?
Nacionalni park doline Kidepo - Nacionalni park doline Kidepo je jedan od najspektakularnijih parkova Ugande. Zauzima površinu od 1.442km2 i poseduje pejzaž koji se ne može porediti ni sa jednim parkom u istočnoj Africi. Ušuškan u uglu granice Ugande sa Sudanom i Kenijom, park ima prostranstva savane od kojih zastaje dah. U višim predelima dominira planinska šuma, dok su područja duž reke Lorupei podržana gustom akacijom. Flora i fauna parka je pre tipična za Keniju nego za Ugandu. Možete videti lava, geparda, leoparda, lisicu, žirafu, kao i skoro 500 vrsta ptica.
Vodopad Sipi - Vodopad Sipi predstavlja jedan od najlepših prizora Ugande. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Ugandi nalazi se oko 15km od grada Kapchorwa (Kapčorva). Vodopad Sipi smešten je na ivici nacionalnog parka planine Elgon, u blizini granice sa Kenijom.
Nacionalni park planine Elgon - Ovaj nacionalni park nalazi se u blizini Mbale, u istočnom delu Ugande. Park pokriva 1.145 kvadratnih kilometara, a naziv je dobio po planini Elgon (4.321m), ugašenom vulkanu, koji se nalazi na granici Ugande i Kenije. U praistoriji ova planina bila je viša od Kilimandžara, najviše planine u istočnoj Africi. Iako planinu dele Uganda i Kenija, njen najviši vrh Wagagai (Vagagi 4.321m) nalazi se u Ugandi. Od Kampale do nacionalnog parka put traje oko 3-4 sata. Uspon na Elgon nije toliko izazovan i zbog toga privlači i manje iskusne planinare.
Grobnice u Kasubi - Grobnice kraljeva Buganda u Kasubi smatraju se glavnim duhovnim centrom naroda Buganda, najveće etničke grupe u Ugandi. Grobnice se nalaze na brdu Kasubi u Kampali. Na brdu je smeštena bivša palata kabaka (kraljeva Buganda), sagrađena 1882. godine. U glavnoj palati pokopana su četiri kralja Buganda. Kružne grobnice izgrađene su od prirodnih materijala, uglavnom od drveta i trske.
Nacionalni park nedostupni Bvindi (engl. Bwindi Impenetrable National Park) - Poznat je po svojoj izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti, sa više od 160 vrsta drveća i preko 100 vrsta paprati. Park se nalazi u blizini granice sa DR Kongo, pored nacionalnog parka Virunga i na rubu rasedne doline. Ovde možete naći i mnogo vrsta ptica i leptira, kao i mnoge ugrožene vrste, kao što su planinske gorile. Bvindi je neverovatan rezervat za neke od najugroženijih vrsta životinja u Africi. Nacionalni park Bvindi je raj za posmatranje gorila, jer se u njemu nalazi oko 340 planinskih gorila, što čini polovinu ukupne svetske populacije ove vrste. Ostatak živi u Nacionalnom parku Virunga, u DR Kongo.
Nacionalni park planina Rwenzori (Ruvenzori) - Nacionalni park pokriva skoro 100.000 hektara u zapadnom delu Ugande i obuhvata glavni deo planinskog lanca Ruvenzori, na kome se nalazi treći najviši vrh Afrike, Margerita (5.109m). Glečeri, vodopadi i jezera čine ovaj region jednim od najlepših alpskih oblasti Afrike. Park je prirodno stanište mnogih ugroženih vrsta, a poznat je po svom prelepom biljnom svetu.
Nacionalni rezervat Mpanga - Ovo je prirodni rezervat vlade Ugande, površine 453ha. Nalazi se u blizini Kampale. Ovde se nalazi 68 različitih vrsta drveća, a možete uživati i u posmatranju ptica.
Rezervat šume Mabira - Šuma Mabira je područje tropske kišne šume, koje pokriva površinu od oko 300km2. Nalazi se duž glavnog autoputa, koji vodi od Jinja (Džindža) do Kampale. Projekat šume Mabira osnovan je uz pomoć Evropske unije. Postoji 10 staza, koje vode u obilazak šume, a možete ići sami ili sa vodičem.
Viktorijino jezero - Jezero Viktorija je jedno od afričkih Velikih jezera i drugo najveće slatkovodno jezero na svetu, sa površinom od 68.800km2. Viktorijino jezero je najveće jezero na afričkom kontinentu. Najveća dubina jezera iznosi 85m. Glavna pritoka je Kigara, a najveća otoka Beli Nil, jedna od glavnih sastavnica reke Nil. Jezero ima više od 3.000 ostrva, od kojih su mnoga i naseljena. Jedna od najpoznatijih su Sese ostrva, koja postaju popularna destinacija za turiste.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park doline Kidepo
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopad Sipi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park planine Elgon
kliknite na sliku da zatvorite
Grobnice u Kasubi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park nedostupni Bvindi (engl. Bwindi Impenetrable National Park)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park planina Rwenzori (Ruvenzori)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni rezervat Mpanga
kliknite na sliku da zatvorite
Rezervat šume Mabira
kliknite na sliku da zatvorite
Viktorijino jezero
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite