Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Zimbabve
Gradovi
Zimbabve
Republika Zimbabve nalazi se u južnom delu afričkog kontinenta. Nudi romantične i veličanstve Viktorijine vodopade, nacionalni park Hvange sa spektakularnim krdima divljih životinja, zatim jezero Kariba idealno za ribolov i prelepe Istočne planine. Granica Zimbabvea i Zambije, reka Zambezi je međunarodno priznata kao jedno od najboljih mesta za rafting u svetu. Od ostalih aktivnosti tu su rečna krstarenja, letenje iznad vodopada, bandži skokovi, šetnja sa mladuncima lava i safari na leđima slona. Zimbabve i Zambija takođe dele i donji tok reke Zambezi, region koji obiluje divljim životinjama, gde su lav i leopard glavni predatori. Ovde možete videti velika krda slonova, bizona i nilskih konja, kao i fenomenalnu raznovrsnost ptica. Zimbabve je zemlja safarija, prirodne lepote, bogate kulture i političkih intriga. Glavni grad je Harare, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Zimbabve je odlična destinacija tokom cele godine. Uglavnom, odluka o tome kada treba da putujete u Zimbabve, zavisi od toga šta vas najviše zanima da vidite. Najbolje vreme za posetu Viktorijinim vodopadima je nakon kišne sezone, u aprilu i maju. Najbolje vreme za rafting je nizak vodostaj na reci Zambezi, uglavnom od avgusta do decembra. Zimski meseci, od maja do septembra, najbolji su za posmatranje životinja.
Šta posetiti?
Jezero Kariba - Jezero Kariba je veliko veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Zambezi. Nalazi se duž granice između Zambije i Zimbabvea. Brana Kariba ima visinu od 128 metara i stvara jezero površine 5.200km². Uprkos brojnim problemima, kao što su raseljavanje oko 57.000 stanovnika i oko 5.000 životinja i stvaranje nekoliko ekoloških poteškoća (veruje se da je ogromna masa vode uzrok seizmičkim aktivnostima u ovoj oblasti), jezero Kariba ostaje posebno mesto neverovatne lepote. Smešteno u planinama, sa belim izumrlim stablima koja se dižu iz vode, jezero Kariba je san svakog fotografa. Zimbabve strana jezera ima oko 1.000km obale, sa osunčanim brdima afrike, mirnim rukavcima i brojnim ostrvima. Jezero Kariba obiluje životom. Pored brojnih vrsta riba, tu su i ptice koje patroliraju obalom. Slon, krokodil i nilski konj takođe se mogu videti. Duž južne obale jezera nalazi se nacionalni park Matusadona, jedan od manje poznatih parkova Zimbabvea. Jedno je od poslednjih preostalih utočišta ugroženih crnih nosoroga i smatra se da poseduje najveću koncentraciju divljih lavova u Africi, posle Ngorogoro kratera. Od ostalih životinja tu su beli nosorozi, slonovi, žirafe, zebre, bivoli, leopardi, hijene, gepardi i preko 240 vrsta ptica.
Nacionalni park Mana Pools (Mana Puls) - Nacionalni park zauzima 219.600ha i deo je šireg kompleksa zaštite prirode. Okružen je šumom mahagonija, divlje smokve, ebanovine i baobaba. Dobio je ime od reči “mana” što znači “četiri” na jeziku Šona naroda i engleske reči “pools” što znači “bazeni”, jer ovo područje svake godine tokom kišne sezone poplavi reka Zambezi, formirajući četiri plitka jezera. Raznovrsnost i broj divljih životinja nacionalnog parka menja se tokom godine. Tokom kišnih meseci, većina velikih sisara napušta rečno područje, a kako meseci postaju suvlji, nedostatak hrane i vode tera životinje da se vraćaju prema reci Zambezi. Mana Puls spada među najmanje razvijene nacionalne parkove južne Afrike. Ovde možete videti slonove, bivole, nilske konje, krokodile, zebre, lavove, leoparde, hijene, divlje pse, majmune, šakale i dr. Nacionalni park ima i preko 300 vrsta ptica.
Nacionalni park Hvange - Sa nešto više od 14.600 kvadratnih kilometara, Hvange je najveći nacionalni park u Zimbabveu i jedno od najvažnijih prirodnih utočišta za divlje životinje u južnoj Africi. Poseduje ogroman broj životinja i preko 100 vrsta ptica. U parku se nalazi 105 vrsta sisara, uključujući 19 velikih biljojeda i osam velikih mesoždera. Možete videti slonove, bivole, lavove, leoparde, bele i crne nosoroge, žirafe, zebre, hijene i dr.
Nacionalni park Matobo - Nalazi se u severnom delu šireg područja Matopos Hills (Matobo brda). Ova masivna granitna brda i šumovite doline spadaju među najveličanstvenije stene u svetu. Fantastične oblike i duboke doline Matobo brda formirala je rečna erozija pre više od 2.000 miliona godina. Matobo brda pokrivaju površinu od oko 3.100km², od čega je 440km² nacionalni park. Matobo brda imaju prosečnu visinu od 1.500 metara. U parku možete videti sabljaste antilope, vodene jelene, zebre, eland antilope, žirafe, kamile, babune, leoparde i mnoštvo ptica, uključujući i najveću populaciju crnog orla u Africi. Nacionalni park poseduje prelepe pejzaže i impresivan pogled na dolinu reke Mpopoma. Danas park predstavlja jedno od glavnih utočišta divljih životinja Zimbabvea. Ovde možete naći i neke od najboljih pećinskih crteža. Bušmani koji su živeli na ovim brdima pre oko 2.000 godina, ostavili su bogato nasleđe u vidu brojnih oslikanih stena.
Viktorijini vodopadi - Viktorijini vodopadi su jedni od najpoznatijih i najlepših vodopada na svetu. Nalaze se na Zambeziju, graničnoj reci između Zambije i Zimbabvea, a otkrio ih je 1855. godine škotski istraživač Dejvid Livingston. Lokalno ime vodopada je Mosi-oa-Tunya (Dim koji grmi). Sa širinom od skoro 2km (1.708m) i padom od 128m, predstavljaju zaista impozantan prizor.
Donji tok reke Zambezi - Donji tok reke Zambezi formira granicu između Zambije i Zimbabvea, a područja na obe strane su zaštićeni rezervati. Kako životinje ne poštuju granice koje je stvorio čovek, cela dolina je postala jedan veliki park netaknute prirode, sa zapanjujućim pejzažima i raznovrsnim divljim svetom. Ova oblast poznata je po velikom broju slonova, bivola, lavova, leoparda, antilopa i manjih sisara. Donji tok reke Zambezi je odlična safari destinacija.
Nacionalni park Matusadona - Matusadona je relativno nepoznat nacionalni park Zimbabvea i zbog toga je postao jedan od najboljih za posetu. Nacionalni park Matusadona nalazi se na zapadu Zimbabvea, na južnim obalama čuvenog jezera Kariba. Ovde se nalaze Matuviadona brda, po kojima je park i dobio ime. Sa maksimalnom visinom do 600m, nacionalni park Matusadona predstavlja odličnu lokaciju za hajking. Park je zaštićeno područje divljih životinja u Zimbabveu. Ovaj nacionalni park je jedno od poslednjih preostalih utočišta crnih nosoroga. Crni nosorog je deo “velike petorke” i nalazi se na listi ugroženih životinja. Takođe, u nacionalnom parku Matusadona naći ćete najveću koncentraciju divljih lavova u Africi, posle Ngorongoro kratera. Većina životinja u Matusadona nacionalnom parku je iz projekta “Operacija Noje”. Naime, kada se jezero Kariba punilo vodom, područje oko jezera postalo je veoma opasno za životinje. One su spašene i puštene u Matusadonu. Od životinja možete videti nilske konje, krokodile, lavove, bivole koji su naročito brojni, slonove, hijene, nosoroge, zebre, antilope, sove i još mnogo drugih.
Masvingo (Mašvingo) - Mašvingo je glavni grad istoimene provincije, smeštene u jugoistočnom delu zemlje i odlična polazna tačka za safari Zimbabvea. Grad Mašvingo je najstarije kolonijalno naselje Zimbabvea i nalazi se 292km južno od prestonice zemlje. Ruševine drevnog grada, koje su dobile naziv Veliki Zimbabve, nalaze se 27km jugoistočno od Mašvinga. Veliki Zimbabve predstavlja jednu od najpoznatijih ruševina u zemlji, koje su deo bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa zemlje. Mašvingo pokrajina ima niz atrakcija. Pored čuvenih ruševina, na istoku pokrajine nalazi se nacionalni park Gonarezu. Rekreacioni park Kajl nalazi se na severnoj obali jezera Mutirikve i ima razne divlje životinje, uključujući zebre, žirafe, bele nosoroge, gnue i antilope.
Bulawayo (Bulavajo) - Bulavajo je opušten grad u srcu Zimbabvea. Drugi je po veličini grad u zemlji. U blizini Bulavaja nalaze se brojne atrakcije, uključujući nacionalni park Matobo, ruševine Khami (Kami) i utočište divljih životinja Chipangali (Čipangali). Unutar samog grada naći ćete brojne kulturne atrakcije, kao što su muzeji i galerije.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Jezero Kariba
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Mana Pools (Mana Puls)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Hvange
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Matobo
kliknite na sliku da zatvorite
Viktorijini vodopadi
kliknite na sliku da zatvorite
Donji tok reke Zambezi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Matusadona
kliknite na sliku da zatvorite
Masvingo (Mašvingo)
kliknite na sliku da zatvorite
Bulawayo (Bulavajo)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite