Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Bocvana
Gradovi
Bocvana
Bocvana, zemlja raznih lepota, idealno je smeštena u samom srcu južne Afrike. Bocvana uživa izuzetan ekonomski rast od momenta sticanja nezavisnosti. Kao jedna od najsiromašnijih zemalja, Bocvana je postala jedna od zemalja u svetu čija se ekonomija najbrže razvija. Njena prirodna lepota leži u njenoj divljini, divljim životinjama i kulturnim različitostima. Lov i sakupljanje praktikuju sva plemena, ali su vođena veoma strogim tradicionalnim strategijama. To kulturno nasleđe omogućilo je Bocvani da sačuva brojne i raznovrsne vrste divljih životinja i prirodnih resursa. Najmanje 17% Bocvane čine parkovi, koji omogućavaju zaštitu krhke prirode. Među glavnim turističkim atrakcijama su delta reke Okavango, koja se smatra najvećom deltom unutar kopna, nacionalni park Čobe dom najveće populacije slonova u svetu, zlatni pesak ogromne pustinje Kalahari, Tuli Blok sa svojim neravnim terenom i rezervat Moremi. Bocvana je zemlja kontrasta; od užurbanih gradova do seoskih naselja, sve do najudaljenijih mesta naroda San (Bušmani). Safari, vožnja kanuom, krstarenja, lov i ribolov, čine Bocvanu idealnom destinacijom za avanturiste. Glavni grad je Gaborone, a zvanična valuta je pula.
Kada putovati?
Godišnja doba u Bocvani su prilično nepravilna. Kišna sezona uglavnom počinje u oktobru ili novembru i može trajati do marta ili aprila. Mada, u ovom periodu mogu biti i dugi periodi suše. Kiša uglavnom pada u vidu pljuskova, a generalno najveće količine padvina izluče se u decembru, januaru i februaru. Najbolje vreme za posetu Bocvani je od aprila do oktobra, kada su dani sunčani i ne previše topli. Tokom večeri temperature znatno opadaju. Temperatura letnjih meseci može biti i preko 40ºC, a noću se obično spusti na oko 25ºC.
Šta posetiti?
Delta reke Okavango - Ovo je možda najpopularnija atrakcija u Bocvani. Utočište divljih životinja koje oduzima dah i raznovrsnost biljnog sveta, privlače putnike iz celog sveta. Do ove oblasti lako se stiže od grada Maun, koji se naziva kapijom delte. Netaknuta delta reke Okavango nalazi se u severoistočnom delu Bocvane. Tokom kišne sezone delta može gotovo da udvostruči svoju veličinu, tako da ovo područje podseća na manje jezero. Delta reke Okavango poznata je po velikom broju divljih životinja. Ona je dom za neke retke vrste kao što su ćubasti ždral i crvena lečva. Pored njih možete videti više od 400 vrsta ptica, hijene, zebre, nilske konje, antilope, majmune, slonove i krokodile. Bujna vegetacija i čista voda privlače ove životinje, pružajući im savršeno okruženje.
Rezervat divljih životinja Moremi - Rezervat Moremi nalazi se u centru Okavango delte. Nazvan po poglavici plemena Batavana, koji ga je proglasio rezervatom 1963. godine, Moremi karakterišu sezonske i stalno plavljene oblasti. Fauna, koja naseljava površinu rezervata od 3.000 kvadratnih kilometara, veoma je bogata i raznovrsna. Ovde možete videti egzotične ptice, zebre, bivole, gnue, žirafe, nilske konje, lavove i druge. Jedini veliki afrički sisar koga nećete videti je nosorog.
Nacionalni park Chobe (Čobe) - Smešten u severozapadnom delu Bocvane, park je poznat po velikom broju slonova. Ovo je izuzetan nacionalni park i lepo ga je posetiti u bilo koje doba godine. Nacionalni park Čobe je najposećeniji park Bocvane. Osim velikih i malih slonova, Čobe je dom svim članovima “velike petorke” (lav, slon, bivo, leopard, nosorog), uključujući i nilske konje, krokodile, lečve, divlje pse, kao i preko 450 vrsta ptica. Reka Čobe nudi mogućnost za gledanje divnih zalazaka sunca, sa stotinama životinja, koje tada silaze do reke.
Utočište nosoroga Khama - Ovo utočište na 4.300ha, dom je nekim od retkih preostalih nosoroga u Bocvani. Utočište pruža odlične mogućnosti za gledanje nosoroga, ali i mnogih drugih vrsta, uključujući zebre, gnue, oriks antilope, leoparde, hijene i šakale.
Nacionalni park Gemsbok - Nacionalni park Gemsbok nalazi se u jugoistočnom delu Bocvane i ima neverovatan broj geparda, oriks antilopa, springbok antilopa, eland antilopa, lavova i drugih. Ovaj park se nalazi u Bocvani, ali je ulaz dostupan i iz Južne Afrike.
Tuli Blok - Nalazi se na krajnjem istoku Bocvane. Ovde se sastaju reke Shashe i Limpopo. Smatra se da se topografija Tuli Bloka veoma razlikuje od većine drugih delova Bocvane. Njena brda i stene, ponekad interesantno oblikovane, izuzetno su lep prizor.
Pustinja Kalahari - Kalahari pokriva oko tri četvrtine zapadnog dela zemlje. Pustinju odlikuju zlatne peščane dine, sa grmljem, akacijom, prostranim pašnjacima i beskrajnim pejzažima. Ovo je dom Bušmana, odličnih lovaca i sakupljača.
Nacionalni park Nxai Pan (Nhai Pan) - Nhai Pan je prostrana travnata ravnica. Na severoistoku je slična, ali manja Kgamagama Pan, dok je na jugoistoku lepa Kudiakam Pan, ukrašena upečatljivim grupama baobab drveća. Bujne ravnice privlače ogromne koncentracije zebri, žirafa, gnua i antilopa. Takođe, ovde su zastupljeni lavovi, gepardi, hijene i divlji psi. Posebno zadovoljstvo predstavljaju manje životinje poput jazavaca, lisica, afričkih divljih mačaka, mungosa i drugih.
Park Kgalagadi - Smešten u jugoistočnom delu pustinje Kalahari, park Kgalagadi proglašen je rezervatom 1931. godine i zajedno sa nacionalnim parkovima Kalahari Gemsbok i Gemsbok obuhvata površinu od 38.000km2. Jedan je od najvećih rezervata svoje vrste u svetu. Zbog retke vegetacije i suvih rečnih korita, ovi parkovi su fokusirani na zaštitu oriks antilopa (engl. gemsbok). Ljubitelje ptica čeka posebno iskustvo, naročito one koji vole ptice grabljivice. Još možete videti gnue, eland antilope, geparde, leoparde, hijene i lavove.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Delta reke Okavango
kliknite na sliku da zatvorite
Rezervat divljih životinja Moremi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Chobe (Čobe)
kliknite na sliku da zatvorite
Utočište nosoroga Khama
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Gemsbok
kliknite na sliku da zatvorite
Tuli Blok
kliknite na sliku da zatvorite
Pustinja Kalahari
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Nxai Pan (Nhai Pan)
kliknite na sliku da zatvorite
Park Kgalagadi
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite