Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Afrika / Kamerun
Gradovi
Kamerun
Republika Kamerun nalazi se u centralnoj Africi, a deli se na četiri geografske celine. Na zapadu se pruža planina Kamerun sa istoimenim najvišim vrhom (4.095m), na jugu se nalazi primorska ravnica bogata ekvatorijalnim tropskim šumama i močvarama, u središnjem delu zemlje je visoravan Adamaoua (1.400m), kojom dominira gusta vegetacija tropskih šuma i savana, a na severu su zastupljene savana i suva stepa. Kamerun je zemlja živopisnih pejzaža i velikih kontrasta; od mora i peščane pustinje, vodopada i dina Sahare, smaragdnih polja i suvih stenovitih planina, do modernih objekata i siromašnih nepristupačnih sela. Kamerun jednostavno odaje utisak kao da posećujete nekoliko zemalja u isto vreme. Dom drevnih plemena, kao što su muslimanski pastiri i narodi tropskih šuma, Kamerun ima najraznovrsniju kulturu na afričkom kontinentu. Zbog svoje geološke i kulturne raznolikosti Kamerun se naziva i “Afrika u malom”. Njegove divlje životinje privlače mnogo posetilaca i safari je atrakcija broj jedan. Možete i da se opustite na plaži uz fantastičnu morsku hranu. Glavni grad je Jaunde, a zvanična valuta je CFA franak.
Kada putovati?
Na severu zemlje ima kiše od aprila/maja do septembra/oktobra. Najtopliji meseci su od marta do maja, kada temperature mogu da dostignu i do 40°C. Jug zemlje ima vlažnu, ekvatorijalnu klimu, sa kišom tokom cele godine. Od juna do oktobra je glavna kišna sezona. Najsuvlji period u Kamerunu je od novembra do februara i ovo su najbolji meseci za posetu. Izbegnite period od jula do oktobra, kada kiša pada gotovo svuda, a mnogi putevi su neprohodni.
Šta posetiti?
Nacionalni park Waza (Vaza) - Ovo je najpoznatiji i najposećeniji nacionalni park Kameruna. Otvoren je za posetioce od 15. novembra do 15. juna. Organizovane safari ture nude vam priliku da vidite slonove, žirafe, nojeve, antilope, gazele i lavove. Takođe, u parku živi i veliki broj ptica. Imajte na umu da park ima stroga pravila kada je obilazak u pitanju. Naime, ni jedan posetilac ne sme da izlazi iz vozila tokom safari ture. Nacionalni park Vaza je prirodni raj i rezervat neverovatnih divljih životinja Kameruna.
Nacionalni park Bénoué (Benue) - Sa površinom od oko 180.000 hektara, ovaj nacionalni park je dom bivola, krokodila, nilskih konja, hijena, žirafa, lavova, majmuna i drugih. U parku se nalazi i 306 registrovanih vrsta ptica.
Nacionalni park Bouba Ndjidah - Smešten na obalama reke Mayo Lidi (Majo Lidi), na krajnjem severu zemlje, ovaj park je popularna destinacija za posmatranje crnog nosoroga. Još možete videti lavove, slonove, 23 vrste antilopa i bivole.
Drevni narod Kameruna - Saznajte više o Pigmejima, njihovoj tradicionalnoj medicini, tehnikama za lov i plesu. Pigmeji žive u tropskoj kišnoj šumi i predstavljaju crnačka plemena čiji su članovi veoma niskog rasta. Životni vek Pigmeja je prilično kratak i retko žive duže od 50 godina.
Planina Kamerun - Sa visinom od 4.095m, Kamerun je najviša planina u zapadnoj Africi i najviši aktivni vulkan Afrike. U Kamerunu je ovo veoma popularna destinacija za planinarenje.
Nacionalni park Korup - Nacionalni park zauzima površinu od 1.260km2, uglavnom netaknute prašume. Jedna je od najstarijih i najbogatijih afričkih prašuma, kada je u pitanju flora i fauna. Najpristupačniji nacionalni park Kameruna, sa smeštajem i velikom mrežom staza, popularna je destinacija za posmatranje ptica i primata.
Foumban - Foumban je popularna destinacija na turističkoj mapi Kameruna i važan centar afričke umetnosti. Posetite sedište Bamoun naroda, Palais Royal (Kraljevsku palatu) u kojoj se nalazi Sultanov muzej. Postavka muzeja sadrži kraljevsku odeću, nakit, statue, maske i presto. U blizini palate je Musee des Arts des Traditions Bamoun, sa bogatom kolekcijom, koja prikazuje umetnost i istoriju naroda Bamoun.
Limbe - Ovaj prijatni lučki grad nalazi se u prelepom zalivu. Gradskim pejzažom dominira glavni planinski venac, koji se nalazi u pozadini. Limbe ima botaničku baštu, centar divljih životinja i odlične riblje restorane uz obalu. U blizini se nalazi niz sjajnih crnih peščanih plaža.
Kribi - Uživajte na belim peščanim plažama i učite francuski sa meštanima, dok se na roštilju peče izvrsna riba.
Nacionalni park Lobeke - Lobeke je dom skrivenih porodica gorila. Možete provesti noć u specijalno napravljenim osmatračnicama kako biste ih možda videli. Još možete videti slona, bivola, gigantsku šumsku svinju, crvenu rečnu svinju, žutoleđeg dujkera i bongo antilopu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Waza (Vaza)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Bénoué (Benue)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Bouba Ndjidah
kliknite na sliku da zatvorite
Drevni narod Kameruna
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Kamerun
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Korup
kliknite na sliku da zatvorite
Foumban
kliknite na sliku da zatvorite
Limbe
kliknite na sliku da zatvorite
Kribi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Lobeke
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite