Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Azija i Bliski istok / Ujedinjeni Arapski Emirati
Gradovi
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeni Arapski Emirati zauzimaju teritoriju jugistočnog dela Arabijskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji kod Persijskog zaliva. Oman je na istoku, Saudijska Arabija na jugu i zapadu i Katar na severozapadu. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) čine savez 7 emirata - Abu Dabi, Dubai, Adžman, Fudžejra, Ras el Hajma, Šardža i Um al Kajvejn. Ove države su formirane 1971. godine, nakon što su stekle nezavisnost od Velike Britanije. Abu Dabi je glavni grad i najveća država, relativno ravna i sa dosta peščanih površina. Ponekad se naziva Menhetn Bliskog istoka i ima mnogo oblakodera i modernih zgrada. Grad Abu Dabi nalazi se na ostrvu. Ostali emirati su poznati kao Severni emirati i pretežno su prekriveni pustinjama i planinama. Dubai ima niz atrakcija i postao je veoma popularan za posetioce. Lako se obilazi čitav niz atrakcija, u toku jednog dana - od planina do peščanih dina i zalenih parkova. Takođe je veoma poznat po šopingu. Svi ga znaju kao Biser zaliva, zbog svoje duboke reke Dubai. Reka predstavlja prirodni zaton, koji je vremenom proširivan i produbljivan, tako da je danas siguran plovni put i za velike brodove. Godine 1966. Ujedinjeni Arapski Emirati su započeli proizvodnju nafte, koja je dala podsticaj lokalnoj privredi. Dubai izvozi naftu po prvi put 1969. i tako postavlja osnovu za današnju proizvodnju nafte. Ne postoje političke stranke u UAE, međutim, najviši savezni organ je Vrhovni savet vladara, koji se sastoji od vladara iz 7 emirata. Da bi se odluka donala, mora da postoji saglasnost najmanje 5 emirata, uključujući Dubai i Abu Dabi.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima je između oktobra i novembra, a zatim u februaru i martu, kada je temperatura oko 20˚C i vlažnost pod kontrolom. Dok se decembar i januar generalno smatraju najboljim mesecima za posetu UAE, vreme tokom poslednjih nekoliko “zima\" je nepredvidljivo, često oblačno, kišovito i sumorno. Ovo je takođe visoka sezona i vreme kada se održava većina festivala, sportskih manifestacija i konferencija. Tada su i cene smešataja više. Božić i Nova godina su takođe periodi kada je povećan broj gostiju, posebno na istočnoj obali i tada dolaze brojne porodice iz Evrope. Putovanje u UAE tokom leta (jul i avgust), jednostavno je loša ideja, a jedina prednost su niske cene hotelskog smeštaja.
Šta posetiti?
- Ujedinjeni Arapski Emirati nude razne atrakcije koje možete posetiti, ali i aktivnosti u kojima možete uživati.
Prisustvujte trci kamila - Posle zabrane korišćenja male dece za jahanje kamila, u poslednjih nekoliko godina Ujedinjeni Arapski Emirati zapošljavaju starije džokeje i u nekim mestima i robote. U Abu Dabiju, trkačka staza Al Wathba (El Vatba) koristi robot džokeje, koji stvarno nose uniforme i čiji se pokreti kontrolišu daljinskim upravljačem od strane vlasnika kamila. Vlasnici se voze u paralelnoj stazi u automobilima i sa daljinskim upravljačem kontrolišu svog robot jahača za vreme trke. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, samo najbogatiji ljudi mogu da priušte vrhunske trke kamila i osoblje potrebno za njihovo održavanje.
Sharjah (Šardža) - Grad Šardža nije samo prestonica kulture UAE, već je 1998. imenovan od strane UNESCO-a kao kulturna prestonica arapskog sveta. Vladar Šardža posvetio se dugoročnom razvoju kulturnih institucija u gradu, uključujući muzeje, džamije i druge. Šardža je takođe odlično mesto da okusite pravu kuhinju Emirata. Grad Šardža je jedini arapski emirat u kome su posedovanje, prodaja i konzumiranje alkohola zabranjeni, a propisani su i strogi zakoni o obaveznom konzervativnom oblačenju, kako žena tako i muškaraca.
Fujairah (Fudžejra) - Fudžejra je više "staromodni" deo Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kulturom koja se i dalje bazira na tradicionalnim morskim aktivnostima, poput ribolova. Istočna obala Ujedinjenih Arapskih Emirata nije imala tako brz privredni rast kao Dubai i Abu Dabi, ali je definitivno vredna pažnje zbog tradicionalne kulture, planina, plaža i tradicionalnih zanata, kao što su pravljenje kanua od palminog lišća.
Gold Souk (Zlatni suk) u Dubaiju - Ova atrakcija se nalazi u oblasti Deira i ima više od 300 prodavnica nakita, pre svega zlatanog, dok neke od većih prodavnica imaju i druge vrste. Politika Ujedinjenih Arapskih Emirata o slobodnoj trgovini, dovela je do velikog porasta u trgovini zlatom. Veliki deo zlata se uvozi iz Švajcarske, a Indija je najveći kupac zlata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Arheološka nalazišta - Iako postoje mnogi arheološki lokaliteti, možda najpogodniji za većinu posetilaca UAE je Jumeirah (Džumeria), arheološki lokalitet u Dubaiju. Okružen je najmodernijim objektima, a opet predstavlja brojna neverovatna arheološka blaga. Lokalitet Džumeira je nekada predstavljao rutu za karavane, između Omana i Iraka.
Nacionalni muzej Al Ain (El Ain) - Smešten u Abu Dabiju, Nacionalni muzej El Ain je otvoren 1971. godine i predstavlja najstariji muzej Ujedinjenih Arapskih Emirata. Muzej prikazuje etnografske i arheološke aspekte zemlje. Ovaj muzej se često ažurira novim arheološkim artefaktima i vredan je posete.
Skijanje - Da, dobro ste pročitali. Možete ići na skijanje u Dubai. Smešten pored Mall of the Emirates - tržnog centra Emirata, Ski Dubai je zatvoreni skijaški objekat, koji ima pravi sneg tokom cele godine. Možete iznajmiti kompletnu opremu za skijanje, uključujući i odelo za skijanje. Jedna od staza je prva "crna" (za napredne skijaše) staza u svetu, koja se nalazi u zatvorenom prostoru.
Dreamland Aqua Park - Smešten u emiratu Umm al-Quwain (Um al Kajvejn), ovaj vodeni park je najveći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jedan od najvećih u svetu. Idealan je za jednodnevni izlet ili za prenoćište onih koji borave u Dubaiju. Ima sve, uključujući i slani bazen u kome možete da plutate na površini vode, baš kao u Mrtvom moru. Tu su brojni tobogani, “lazy river”, pa čak i karting staza. Odrasli mogu da uživaju u ogromnom đakuziju ili u bazenu sa barom, gde se u potpunosti mogu opustiti. Vodeni park ima sedam restorana, kao i igraonice sa video igrama, za trenutke kada se treba povući sa sunca na neko vreme.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
kliknite na sliku da zatvorite
Prisustvujte trci kamila
kliknite na sliku da zatvorite
Sharjah (Šardža)
kliknite na sliku da zatvorite
Fujairah (Fudžejra)
kliknite na sliku da zatvorite
Gold Souk (Zlatni suk) u Dubaiju
kliknite na sliku da zatvorite
Arheološka nalazišta
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni muzej Al Ain (El Ain)
kliknite na sliku da zatvorite
Skijanje
kliknite na sliku da zatvorite
Dreamland Aqua Park
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite