Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Šri Lanka
Šri Lanka, ranije poznata kao Cejlon, je ostrvska zemlja koja se nalazi u južnoj Aziji. Zemlja ima više od 2.500 godina istorije. Kolombo je najveći grad Šri Lanke, kao i finansijski i komercijalni centar zemlje. Administrativna prestonica je međutim prebačena na Sri Džajavardenepura Kote, istočno predgrađe Kolomba. Iako je nedavni mir otvorio čitavo ostrvo za posetioce, turizam ovde ostaje nedovoljno iskorišćen. Nerazvijene rajske plaže, zapanjujuće bogato kulturno nasleđe, raznovrsnost tropskih divljih životinja, avanturistička iskustva, kao i srdačni meštani i neodoljiva kuhinja, a sve to bez velikih gužvi. Sada je definitivno vreme da se tamo ode. Možete se opustiti na nekoj plaži ili se uputiti ka brojnim interesantnim mestima. Predivni Galle (Gale), utvrđeni kolonijalni grad južne pokrajine, treba da bude na listi za posetu svakog ko je prvi put ovde. Šest drugih lokacija svetske kulturne baštine uključuju neke od najznačajnijih drevnih inženjerstava koje ćete ikada videti, kao i neke od najvećih budističkih hramova ikada izgrađenih. Oni koji vole prirodu uživaće u 14 nacionalnih parkova, sa brojnom divljim životinjama kao što su leopard, azijski slon, languri, lori i mnoge druge vrste. Postoji čak i mala biosfera kišne šume), danas pod zaštitom UNESCO-a. Lutajte po zelenim brdima i istražujte slikovita imanja čaja, planinske vence, učilišta mladih budista i džunglom opkoljen grad Kandy (Kandi), gde možete uživati u starim antikvarnicama i velikom izboru restorana.
Kada putovati?
Klimatski gledano, najsuvlji i najbolji deo sezone u Šri Lanki je od decembra do marta, za zapadnu i južnu obalu, kao i za bregoviti deo zemlje, a od aprila do septembra je dobar period za obilazak regiona starih gradova i istočne obale. U periodu od decembra do marta, većina stranih turista dolazi u posetu. Tokom sezone praznika, od Božića do Nove godine, smeštaj na ostrvu je teško naći. Klima Šri Lanke je takva, da je uvek pravo vreme za plažu negde duž obale. Vreme ne prati stroga pravila, ali često ume da pada kiša tamo gde bi trebalo da bude sunčano i obrnuto. Kiša ima tendenciju da bude obilna i ulice mogu biti potopljene za samo nekoliko minuta. Putovanje van sezone ima svoje prednosti, ne samo zbog manje gužve, već su i cene avio karata i smeštaja dosta povoljnije.
Šta posetiti?
Kolombo - Kolombo je užurbano mesto i jedan od najrazvijenijih gradova Šri Lanke. Možete uzeti trotočkaš ili taksi i istraživati grad. Narodni muzej Kolomba najveći je muzej u gradu. Poseduje nekoliko drevnih relikvija. Prirodnjački muzej, Muzej holandskog perioda, Sapumal fondacija i Lajonel Vend centar umetnosti, takođe su odlična mesta za obilazak. Zoološki vrt je odlično mesto da provedete popodne. Kolombo kao primorski grad, pruža posetiocima brojna mesta za šetanje duž plaža.
Galle (Gale) - Divan lučki grad nalazi se na jugozapadnom kraju Šri Lanke. Gale utvrđenje je deo svetske baštine i mesto koje bi trebalo posetiti. Nacionalni pomorski muzej nalazi se unutar Gale tvrđave, u kojem se nalazi nekoliko podvodnih artefakata. Posetioci takođe mogu da uživaju u ronjenju u zalivu Unawatuna (Unavatuna) pored Gale luke. Glavna džamija u gradu je džamija Gale utvrđenja.
Kandy (Kendi) - Grad se nalazi na vrhu brda i predstavlja divno mesto za posetu. Kraljevska palata u gradu je glavna atrakcija. Mnoge prostorije u palati pretvorene su u muzeje, koje karakteriše impresivna drvena arhitektura. Kraljevska botanička bašta Peradeniya (Peradenija), predivno je mesto za sve ljubitelje prirode. Station Road (Stejšn Roud) je mesto za kupovinu u gradu.
Anuradhapura - Drevni grad osnovan 900. godine pre nove ere, bio je prva prestonica Šri Lanke. Deo Citadel je bio centar grada i ima palate i stare gradske zidine. Arheološki muzej ima nekoliko predmeta, od nakita do novčića i grnčarije. Narodni muzej je takođe odlično mesto za posetu, kao i Lovamahapaya (Lovamahapaja), takođe poznata kao Brazen palata. Nekoliko tezgi sa suvenirima možete naći unutar starog grada .
Polonnaruwa (Polonaruva) - Istorijski grad, koji je u prošlosti bio prestonica Šri Lanke. Lokacija Polonaruva je svetska baština. Možete videti ruševine starog grada i kraljevsku citadelu.
Nacionalni parkovi - Šri Lanka ima veliki broj nacionalnih parkova, uključujući Yala (Jala) nacionalni park, Kitulgala, Bundala nacionalni park i Sinharaya (Sinharaja) kišne šume.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Kolombo
kliknite na sliku da zatvorite
Galle (Gale)
kliknite na sliku da zatvorite
Kandy (Kendi)
kliknite na sliku da zatvorite
Anuradhapura
kliknite na sliku da zatvorite
Polonnaruwa (Polonaruva)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni parkovi
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite