Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Tajland
Tajland je nekada bio poznat kao Sijam, a zvanično ime mu je Kraljevina Tajland. Zemlja se nalazi u jugoistočnoj Aziji, a njeni susedi su Burma i Laos na severu i Kambodža na istoku. Na jugu je Tajlandski zaliv i Malezija, dok je na zapadu Andamansko more. Tajland ima granice na moru i one uključuju granicu sa Vijetnamom u Tajlandskom zalivu i granice sa Indijom i Indonezijom u Andamanskom moru. Zemlja je ustavna monarhija i ima najviše zabeleženih kraljeva u svetu. Trenutni kralj je Rama IX, koji je na vlasti od 1946. godine. Zvanično je i šef države i šef oružanih snaga. On je kralj koji je najduže na vlasti u svetu. Tajland je pedeseta po veličini zemlja u svetu i ima populaciju od oko 66 miliona ljudi. Oko 75% stanovništva ima pravo tajlandsko poreklo, a oko 14% su kineskog porekla. Tajlandski jezik je zvanični jezik u zemlji, ali postoji i određeni broj drugih jezika i dijalekata. Pored toga, postaje sve više uobičajeno da deca uče engleski jezik u školama, tako da postoji sve veći broj ljudi koji govori engleski. Geografija Tajlanda je podeljena na različite i istaknute regione. Severni deo zemlje je planinski i ovo je jedna od najvećih geografskih oblasti zemlje. Severoistočni deo zemlje uglavnom čini brežuljkasta visoravan Korat i ovo je drugo po veličini geografsko područje Tajlanda, kao i dom reke Mekong. Centralni deo zemlje čine uglavnom zaravani, a tu se nalazi dolina kroz koju prolazi reka Čao Praja. Ova oblast je poznata po poljoprivredi i proizvodnji velike količine pirinča i voća. Istočni deo zemlje je dom nekim od najboljih i najpoznatijih plaža u zemlji, stoga je ovaj deo jako popularan kod turista. Zapadni delovi zemlje su još uvek u velikoj meri nerazvijeni. Postoje planinska područja gde su gradovi uglavnom staromodni. Jug zemlje je ispunjen lepim pejzažima i tu se nalazi rudarska industrija zemlje, kao i ribolovni turizam. Glavni grad je Bangkok, a zvanična valuta je tajlandski baht.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu većem delu Tajlanda je između novembra i februara, jer su padavine manje i nije previše toplo. Ovaj period je takođe tajlandska glavna sezona za festivale, kao što je Loi Krathong (Loi Kratong). Ako planirate da se fokusirate na severne provincije, topla sezona (od marta do maja) i rana kišna sezona (od juna do jula) takođe nisu loše, jer su temperature na višim nadmorskim visinama umerene. Severoistočni i centralni Tajland, s druge strane, treba izbegavati od marta do maja, kada temperatura može da se popne iznad 40°C. Temperature su zato tokom cele godine izjednačenije na jugu, jer je bliži ekvatoru. Visoka turistička sezona na Tajlandu traje od novembra do kraja marta. Ako želite da izbegnete gužvu i iskoristite povoljnije cene smeštaja, razmislite o putovanju od aprila do juna, u septembru ili oktobru. Iako kišna sezona (grubo od jula do oktobra) ima lošu reputaciju, postoje i neke pozitivne činjenice: temperature imaju tendenciju da budu niže, turista ima manje i pejzaž je pun bujnog zelenila. Oktobar međutim, ima tendenciju da bude najvlažniji mesec.
Šta posetiti?
Koh Phi Phi (Ko Pi Pi) - Mali arhipelag u pokrajini Krabi na jugu Tajlanda. Koh Phi Phi Don (Ko Pi Pi Don) je najveće ostrvo u grupi, pa je jedino ostrvo sa stalnim stanovnicima, dok je manji Koh Phi Phi Ley (Ko Pi Pi Lej) veoma popularano po svojoj plaži ili kao mesto za ronjenje. Turizam na ostrvu Ko Pi Pi Lej doživeo je ekspanziju tek nedavno, naročito nakon što je njegova plaža korišćena za snimanje filma iz 2000. godine, The Beach (Plaža).
Koh Tao (Ko Tao) - U prevodu znači “ostrvo kornjača”, a predstavlja malo ostrvo smešteno u blizini istočne obale Tajlandskog zaliva. Oko 7.000 ronilaca svake godine dobije sertifikat na Ko Tao ostrvu, što ga čini jednim od najpopularnijih destinacija u svetu za učenje ronjenja. Oko ostrvskih grebena ronjenje je lako i zabavno, a možete videti i impresivan broj morskih vrsta kao što su korali, kornjače, mnoštvo malih riba, barakude i druge. Prosečna vidljivost je oko 15-20 metara.
Phang Nga zaliv - Smešten oko 95km od ostrva Phuket (Puket), Phang Nga zaliv je jedna od najvećih atrakcija Tajlanda i jedna od najslikovitijih oblasti u zemlji. Sačinjen je od prelepih pećina, udubljenja u stenama i krečnjačkih ostrva. Najpoznatije ostrvo u zalivu je morski stub, čiji je naziv Ko Ping Kan. Ostrvo je poznato, jer se pojavljuje u filmu Džejmsa Bonda, "Čovek sa zlatnim pištoljem". Popularan način posete Phang Nga zalivu je sa kajakom, jer je to i jedini način da uđete u udubljenja i pećine.
Rai Leh - Malo poluostrvo dostupno samo čamcem, zbog visokih krečnjačkih litica koje seku pristup kopnu. Ove litice privlače alpiniste iz celog sveta, a područje je takođe popularna atrakcija na Tajlandu zbog lepih plaža i mirne opuštene atmosfere. Smeštaj se kreće u rasponu od jeftinih bungalova do poznatog džet-set odmarališta Rayavadee (Rajavadi).
Chiang Mai (Čijang Maj) - Jedna je od najboljih tajlandskih atrakcija. Kada govorimo o gradu Čijang Maj, prva stvar koja pada na pamet je njegova kultura i nasleđe. Grad je dom za više od 300 hramova i predstavlja izuzetnu mešavinu različitih etničkih zajednica iz celog sveta. Najpopularnije turističke atrakcije grada su hramovi i pećine. U gradu se takođe nalaze zoološki vrt, etno sela i druga prirodna i arhitektonska čuda. Čuveni noćni bazar pruža se kroz nekoliko gradskih blokova, duž pešačkih staza, unutar zgrada i hramova. Ovde ćete naći rukotvorine, umetnička dela, odeću i razne uvozne proizvode, kao i brojne velike i dobro opremljene moderne tržne centre. Čijang Maj je domaćin velikog broja tajlandskih festivala i događaja.
Similan ostrva - Zapadni deo Andamanskog mora smatra se najboljom destinacijom za ronjenje na Tajlandu. Arhipelag se sastoji od 9 ostrva pokrivenih tropskom džunglom, sa belim peščanim plažama. Ono što se može videti ispod površine vode je još impresivnije. Istočno područje sastoji se od blago zakošenog koralnog grebena, dok zapadno područje poseduje ogromne granitne stene, prekrivene tvrdim i mekim koralima.
Velika palata - Izgradnja Velike palate počela je 1782. godine, kada je prestonica Sijama premeštena iz Tonburija u Bangkok. Palata je služila kao rezidencija kraljeva Tajlanda do misteriozne smrti kralja Anande Mahidola, 1946. godine. Njegov brat, kralj Rama IX ili Bumibol Aduliadedž, koji ga je nasledio, trajno se preselio u Chitralada (Čitralada) palatu. Velika palata pokriva širok spektar arhitektonskih stilova. Ona takođe uključuje Wat Phra Kaew (Vat Phra Keo) ili Hram smaragdnog Bude, jedne od najstarijih i najpoznatijih statua Bude na svetu.
Ko Chang (Ko Čang) - Smešten u neposrednoj blizini granice sa Kambodžom, Ko Čang je drugo po veličini ostrvo na Tajlandu i najveće u Ko Čang arhipelagu. Ko Čang je jedno od najlepših ostrva na Tajlandu, sa nekoliko vodopada, bujnim koralnim grebenima, prašumama i dugim belim peščanim plažama. Ostrvo je takođe dom brojnim divljim životinjama, uključujući ptice, zmije, jelene i brojne slonove. Tek nedavno, za manje od deset godina, Ko Čang se pretvorio u veliku turističku destinaciju Tajlanda.
Ayutthaya (Ajutaja) - Osnovana je 1350. godine od strane kralja U Thong (U Tong), kao druga prestonica Sijama posle grada Sukhothai. Tokom vekova, idealna pozicija između Kine, Indije i Malajskog arhipelaga, učinila je Ajutaju glavnim trgovačkim gradom Azije. Do 1700. godine, Ajutaja je postala jedan od najvećih gradova na svetu, sa ukupno milion stanovnika. Godine 1767. grad je uništila vojska Burme i to dovodi do raspada carstva. Grad je ponovo osnovan nekoliko kilometara istočno od ruševina starog grada, koje danas čine Ajutaja istorijiski park. Najviše ima ostataka hramova i palata, jer su to bile jedine zgrade izgrađene od kamena u to vreme.
Ko Tarutao - Jedno je od ostrva koja pripadaju Tarutao arhipelagu u južnom Tajlandu. Jedna od najvećih atrakcija ostrva Tarutao je njegov životinjski svet: morske kornjače, kitovi, varani, makaki rakojedi, miš-jeleni i drugi. U poređenju sa drugim ostrvima Andamanskog mora, vode Ko Tarutao su suviše mutne za ronjenje, ali za većinu turista netaknute plaže, vodopadi, duge šetnje i prelep pogled, više su nego dovoljni da kompenzuju taj mali nedostatak.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Koh Phi Phi (Ko Pi Pi)
kliknite na sliku da zatvorite
Koh Tao (Ko Tao)
kliknite na sliku da zatvorite
Phang Nga zaliv
kliknite na sliku da zatvorite
Rai Leh
kliknite na sliku da zatvorite
Chiang Mai (Čijang Maj)
kliknite na sliku da zatvorite
Similan ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Velika palata
kliknite na sliku da zatvorite
Ko Chang (Ko Čang)
kliknite na sliku da zatvorite
Ayutthaya (Ajutaja)
kliknite na sliku da zatvorite
Ko Tarutao
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite