Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Malezija
Azijski kontinent je prepun različitih kultura, čuda i atrakcija. Malezija se nalazi u srcu Azije. Populaciju ove zemlje čine Malajci, Kinezi i Indijci. Malezija je jedna od vodećih turističkih destinacija i veoma je popularna po svojim oblakoderima, prirodnim čudima, prekrasnim plažama i nekim od najboljih mesta za ronjenje u svetu. Stanovnici Malezije govore malajskim jezikom i to je službeni jezik, a engleski je dosta u upotrebi. Maležani vole svoju hranu i postoje brojni restorani u Maleziji, koji služe jela svetske klase. Možete naći kinesku, maležansku, japansku i tajlandsku kuhinju. Satej sa sosom od kikirikija je veoma popularno jelo u Maleziji. To je marinirano jelo, sa pečenim mesom na štapiću (slično ražnjiću), koje se služi uz sos. “Nasi lemak” je jutarnji favorit Maležanima, a to je jelo koje se sastoji od pirinča, prethodno kuvanog u kokosovom mleku, a služi se uz inćune, kikiriki i krastavac. Malezija se može pohvaliti velikim brojem turističkih atrakcija. Osim grada Kuala Lumpur, popularne turističke destinacije u zemlji su Penang, Johor, Selangor, Langkawi i mnoge druge. Svaka država u Maleziji se razlikuje, u smislu naroda, njihove kulture i načina života. Obilazak svake države je potpuno novo iskustvo. Postoji bezbroj hotela svetske klase koji se nalaze širom Malezije i smeštaj nikada nije problem. Glavni grad je Kuala Lumpur, a zvanična valuta je malezijski ringit (MYR).
Kada putovati?
Malezija ima toplu ekvatorijalnu klimu, bez jasnih sezonskih podela. Prosečna godišnja temperatura varira između 26℃ i 29℃, sa malim promenama. Malezija je turistička destinacija, koju možete posetiti tokom cele godine. Visoka sezona je od Božića do kineske Nove godine, kao i za vreme školskog raspusta tokom leta (od juna do avgusta). Ovo su i najbolji periodi za posetu Maleziji. Ako planirate da posetite istočnu obalu Malajskog poluostrva, izbegavajte sezonu monsuna, koja obično traje od novembra do februara. Zapadna obala dobija pljuskove od oktobra do novembra, a zatim ponovo od aprila do maja. Dakle, izbegnite kišnu sezonu.
Šta posetiti?
Pećine Mulu - Nalaze se u Gunung Mulu nacionalnom parku, u malezijskom delu ostrva Borneo. Park obuhvata neverovatne pećine i kraške formacije u planinskom okruženju ekvatorijalnih kišnih šuma. Sarawak (Saravak) dvorana u jednoj od podzemnih pećina, najveća je pećinska dvorana u svetu. Dvorana je toliko velika, da bi mogla da primi oko 40 aviona tipa “Boeing-747”, bez preklapanja njihovih krila. Ogromna kolonija slepih miševa, skoro svako veče izlazi iz obližnje pećine u potrazi za hranom i ovaj spektakularni prizor nemojte propustiti.
Rehabilitacioni centar Sepilok - Rehabilitacioni centar za orangutane otvoren je 1964. godine, kada su spašeni mladunci koji su ostali bez roditelja. Orangutani su učeni da prežive u divljini i kasnije su pušteni. Utočište orangutana nalazi se u okviru Kabili-Sepilok šumskog rezervata, od kojeg je većina netaknuta prašuma. Od 60 do 80 orangutana živi slobodno u rezervatu. To je jedna od najvećih turističkih atrakcija države Sabah.
Ostrva Perhentian - Ostrva su smeštena severoistočno od obale Malezije, nedaleko od tajlandske granice. Ovo je obavezna destinacija u Maleziji, za sve putnike sa ograničenim budžetom. Ostrva imaju neke od najlepših plaža na svetu i odlična mesta za ronjenje, sa dosta jeftinog smeštaja. Dva glavna ostrva su Perhentian Besar (Veliki Perhentian) i Perhentian Kecil (Mali Perhentian). Oba ostrva imaju bele peščane plaže, okružene palmama i tirkizno plavo more.
Langkawi (Langkavi) - Najpoznatija destinacija za odmor u Maleziji, Langkavi predstavlja arhipelag od 99 ostrva u Andamanskom moru. Ostrva su deo države Kedah, koja se graniči sa Tajlandom. Najveće ostrvo je Pulau Langkavi, sa populacijom od oko 65.000. Oivičen dugim belim peščanim plažama i sa džunglom koja pokriva unutrašnjost ostrva, lako je videti zašto je ovo najviše promovisana turistička destinacija Malezije. Najpopularnije plaže nalaze se na zapadnoj obali, sa širokim izborom restorana i nekim od najboljih odmarališta u arhipelagu Langkavi.
Kule Petronas - Nalaze se u Kuala Lumpuru i bile su najviše zgrade na svetu, pre nego što ih je nadmašio neboder Taipei 101 (Tajpej 101), 2004. godine. Međutim, kule su još uvek najviše bliznakinje na svetu. Sa 88 spratova, kule su uglavnom izgrađene od armiranog betona, sa čeličnom i staklenom fasadom, dizajniranom tako da liči na motive koji se nalaze u islamskoj umetnosti, kao odraz muslimanske veroispovesti u Maleziji. Kule Petronas imaju most koji ih spaja, na 41. i 42. spratu.
Planina Kinabalu - Sa visinom od 4.095 metara, Kinabalu je najviša planina na Borneu. Planina je poznata širom sveta po svom ogromnom biodiverzitetu. Preko 600 vrsta paprati, 326 vrsta ptica i 100 vrsta sisara, identifikovano je na planini Kinabalu i okolini. Na glavni vrh planine možete se lako popeti, ukoliko ste u dobroj fizičkoj formi. Penjanje ne zahteva posebnu opremu, iako sve vreme morate biti u pratnji vodiča.
Pulau Tioman - Tioman je malo ostrvo koje se nalazi istočno od obale Malajskog poluostrva. Godine 1970. Tioman je izabran za jedno od najlepših ostrva na svetu. Turisti od tada u velikom broju dolaze na ostrvo, tragajući za delićem raja. Ostrvo je okruženo brojnim belim koralnim grebenima, što je raj za ronioce, a unutrašnjost čine guste šume.
Taman Negara - Taman Negara doslovno znači nacionalni park, na malajskom jeziku i jedna je od najstarijih tropskih kišnih šuma na svetu. Poseduje ogromno drveće, vodopade, mnogobrojne staze kroz džunglu i najduži viseći most za pešake na svetu. Nekoliko staza omogućavaju posetiocima da istražuju šumu bez vodiča. Taman Negara je raj za ugrožene vrste, kao što su azijski slonovi, tigrovi, leopardi i nosorozi. Ali njihov broj je toliko mali, da su najveće šanse da ih uopšte nećete videti. Vrlo je verovatno da nećete videti ništa osim ptica, malih jelena, guštera, zmija i možda tapira.
Georgetown (Džordžtaun) - Grad nazvan po britanskom kralju Džordžu III, nalazi se u severoistočnom delu ostrva Penang. Većina stanovništva Džordžtauna je kineskog porekla. Zbog stroge kontrole, Džordžtaun je zadržao mnoge objekte sa prodavnicom u prizemlju i mestom za stanovanje na spratu, još iz kolonijalne ere. Prepoznatljiv je po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i kulturnom gradskom pejzažu, koji nećete naći nigde više u jugoistočnoj Aziji. U večernjim časovima grad oživljava i tada većina lokalnog stanovništva odlazi na večeru i piće.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Pećine Mulu
kliknite na sliku da zatvorite
Rehabilitacioni centar Sepilok
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrva Perhentian
kliknite na sliku da zatvorite
Langkawi (Langkavi)
kliknite na sliku da zatvorite
Kule Petronas
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Kinabalu
kliknite na sliku da zatvorite
Pulau Tioman
kliknite na sliku da zatvorite
Taman Negara
kliknite na sliku da zatvorite
Georgetown (Džordžtaun)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite