Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Kina
Kina je jedna od najvećih zemalja na svetu. Sa površinom od oko 9,6 miliona kvadratnih kilometara, četvrta je zemlja po veličini. Kina je i najmnogoljudnija zemlja, sa populacijom od 1,3 milijarde stanovnika, što čini oko 20 odsto svetske populacije. Kina je i najstarija svetska civilizacija. Svetska turistička organizacija predviđa da će do 2020. godine, Kina postati turistička destinacija broj jedan u svetu. Kina se nalazi u istočnom delu Azije, na zapadnoj obali Tihog okeana. Rastojanje od istoka ka zapadu je preko 5.200 kilometara, a od severa ka jugu, preko 5.500 kilometara. Kada mećave zimi zaveju sever provincije Hejlungđang, prolećna setva je u toku na ostrvu Hajnan na jugu. Kina ima kopnenu granicu dugu 22.143,34 kilometara i graniči se sa dvanaest zemalja: Korejom na istoku, Rusijom na severoistoku i severozapadu, Mongolijom na severu, Indijom, Pakistanom, Nepalom i Butanom na zapadu i jugozapadu i sa Burmom, Laosom i Vijetnamom na jugu. Pored ogromne površine zemljišta, takođe postoje nepregledna susedna mora i brojna ostrva. Obala se proteže više od 14.500 kilometara. Preko Istočnog kineskog mora na istoku i Južnog kineskog mora na jugoistoku, nalaze se Japan, Filipini, Malezija i Indonezija. Više od 5.000 ostrva razbacano je preko ogromne površine kineskih mora, od kojih je najveće ostrvo Tajvan, a drugo po veličini Hajnan. Kina se sastoji od pet autonomnih regija, 22 pokrajine, četiri regiona i dve specijalne administrativne regije. Glavni grad je Peking, a zvanična valuta je kineski juan.
Kada putovati?
Putuovanje u Kinu je moguće tokom cele godine, dokle god ste spremni za ono što sezone mogu da vam priušte. Proleće (od marta do maja) i jesen (od septembra do početka novembra) može biti najbolje vreme za putovanje, jer biste tako izbegli velike letnje vrućine (od juna do avgusta) i oštre zime (od novembra do februara/marta). Jesen u Pekingu je veoma prijatna, kao što može da bude u rano proleće i jesen u Hong Kongu. Leto je visoka turistička sezona i putovanje i pronalaženje smeštaja za vreme tog perioda može biti iscrpljujuće. Severna Kina je topla i uglavnom suva leti, pogotovo na vrelom severozapadu. I u Pekingu je takođe neprijatno u letnjem periodu. Region reke Jangcekjang je veoma topao i vlažan, kao i južna Kina sa obalskim delom koji je često napadan od strane tajfuna. Kiša u tom regionu retko pada u količinama koje mogu da poremete planove putovanja, osim na južnoj obali tokom sezone tajfuna. Zima je niska turistička sezona (osim na ostrvu Hajnan) i može biti najmirnije doba godine, a boravak u Hong Kongu zimi može da bude dosta ugodan. Severna Kina je zamrznuto prostranstvo, posebno na severoistoku, severozapadu i u unutrašnjem delu Mongolije. Zima je prijatna u centralnoj i južnoj provinciji Junan, ali već u višim severnim delovima pokrajine može biti dosta hladno. Zimi se ne preporučuju putovanja u područja sa većom nadmorskom visinom, a Tibet možete posetiti leti. Gužve su u Kini za vreme glavnih državnih praznika i za vreme kineske Nove godine, ali je tada zemlja najšarenija i najzabavnija.
Šta posetiti?
Beijing (Peking) - Glavni grad Narodne Republike Kine, politički, kulturni i obrazovni centar zemlje i savremena metropola. Peking je jedan od šest drevnih gradova u Kini, zajedno sa Ksianom, Luojangom, Kaifengom, Nankingom i Hangžouom. Top atrakcije u Pekingu su: Trg Tjenanmen, Zabranjeni grad, Hram neba, Letnja palata, Veliki kineski zid, Ming grobnica, Hutong, hram Lame, Beihai park, itd.
Xi’an (Si’an) - Jedan je od najpoznatijih istorijskih i kulturnih centara Kine. Bio je glavni grad zemlje u vreme 13 dinastija, od kojih su najznačajnije Džou, Ćin, Han i Tang. U okolini grada nalazi se mauzolej prvog kineskog cara Ćin Š’ huanga, u kojoj možete videti čuvene Glinene ratnike - kolekciju od 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline. Sve skulpture su u prirodnoj veličini i ne postoje dve iste. Još možete videti Banpo muzej, Huaking tople izvore, Gradski zid, Velika pagoda divlje guske, Muzej Šensi provincije, Sianski muzej stela, itd.
Shanghai (Šangaj) - Kao najveći grad u Kini, Šangaj se nalazi u centralno-istočnom delu zemlje, uz obalu Istočnog kineskog mora. Šangaj je uglavnom podeljen u dva dela: Pudong (istočno od reke Huangpu) i Pusi ( zapadno od reke Huangpu). Pudong je nova razvojna zona. Šangaj ima dva aerodroma - Internacionalni aerodrom Pudong i aerodrom Hongćiao, za domaće letove. Top atrakcije u Šangaju su: Šangajski Bund, Hram Bude od žada, bašta Ju, Šangajski muzej, četvrt Xintiandi (Ksintiandi), itd.
Guilin - Smešten na obalama reke Li, Guilin je stekao slavu i kod kuće i u svetu sa svojim živopisnim pejzažom; zelene planine, jedinstvene stene raznih oblika, kristalna voda i brojne pećine. Mnoge etničke manjine, koje ovde žive puno su uticale na kulturni život grada. Možete posetiti reku Li, pećinu Svirala od trske, brda Slonova surla, Fubo brdo i druge atrakcije.
Chang Jiang (Jangcekjang) - Krstarenje rekom trebalo bi da bude na listi onih koji tragaju za romantičnom plovidbom. Jangcekjang krivuda kroz planine i gradove, od zapada ka istoku i uliva se u Istočno kinesko more u blizini Šangaja, sa ukupnom dužinom od preko 6.300km. Rangirana je kao treća najduža reka na svetu, posle Nila i Amazona. Uz Jangcekjang reku možete posetiti grad Čungking, Fengdu, Branu Tri klisure, grad Vuhan, Čungking i druge.
Tibet i Lhasa (Lasa) - Tibet je često nazivan “Krov sveta”. Prilično usamljen od ostatka sveta, predstavljen je krivudavim brdima Tibetanske visoravni i neverovatnim Himalajima. Danas u eri informacija, ljudi mogu lako doći do ovog misterioznog mesta avionom, autoputem, pa čak i vozom. Lasa je politička i kulturna prestonica Tibeta. Lasa na tibetanskom znači "zemlja bogova". Postoje brojna impozantna mesta i istorijske lokacije u Lasi, koje možete posetiti. Neka od njih su: palata Potala, Norbulingka palata ili “Park blaga”, manastir Drepung, manastir Sera, manastir Ganden i hram Jokhang koji je i najposećeniji. Šigatse je drugi najveći grad na Tibetu. Šigatse na tibetanskom znači "mesto koje ostvaruje snove", a Tašilunpo manastir je njegova glavna istorijska atrakcija. Planina Kailas, u zapadnom Tibetu je najsvetija planina za hinduizam i budizam.
Jiuzhaigou (Džiudžaigu) dolina - Smeštena u dalekim planinama u graničnoj oblasti Nanping, Songpan i Pingvu, Džiudžaigu je čarobna zemlja koja u prevodu znači “Dolina devet sela”. I zaista, ovde se nalazi devet tibetanskih sela. Dolina ima dužinu oko 50 kilometara i poznata je po svojim vodopadima i šarenim jezerima. Godine 1992. ona je uvrštena u listu UNESCO-ve svetske prirodne baštine. Jedna od najposećenijih atrakcija ove doline je centar za uzgoj džinovskih pandi.
Lijiang (Liđiang) - Nalazi se u provinciji Junan na jugu Kine. Nalazi se na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Liđiang ima istoriju staru preko 1.300 godina. Nalazi se na visoravni, na 2.600m nadmorske visine. Ovaj srednjevekovni grad poznat je po svojim prirodnim pejzažima i zelenilu. U pozadini ima planinu Satseto (Zmaj od žada), a Stari grad se stapa sa prirodom.
Zhangjiajie (Džangđiađie) - Grad se nalazi u severozapadnom delu provincije Hunan. Pod upravom grada je i okrug koji se zove Wuling Yuan (Vulingjuan). Prelepi predeli Vulingjuana mogu se podeliti u tri dela: Džangđiađie šumski nacionalni park, planina Tianzi i dolina Suoxi (Suoksi). U decembru 1992. godine, Vulingjuan je svrstan na listu UNESCO-ve svetske kulturne baštine.
Put svile - Ima istoriju staru više od 2.000 godina. Put se protezao od današnjeg Si’ana na istoku, pa sve do Rima u Italiji na zapadu. Drevni Put svile prolazio je kroz provincije Shanxi (Šensi), Gansu, Qinghai (Ćinghaj), autonomne regione Ningxia Hui (Ningsja naroda Hui) i Xinjiang Uygur (ujgurski region Sikjang), a potom je prelazio preko Pamira i dalje se širio na centralne i zapadne delove Azije. I konačno Put svile dolazi do istočne obale Sredozemnog mora i istočne Evrope. Put svile je imao ukupnu dužinu od preko 2.485 kilometara i više od polovine je prolazio kroz Kinu. Duž Puta svile možete posetiti Lanzhou (Lanžou), Wuwei (Vuvei), Zhangye (Džangje), prolaz Jiayuguan (Điajuguan), Dunhuang, Hami, Turpan, Urumqi (Urumći), Loulan, Korla, Kuqa (Kuča), Aksu, Kashgar (Kašgar) i Hotan.
Hong Kong - Vizuelno zapanjujući Hong Kong nudi "kupuj dok se ne srušiš" mogućnost u kombinaciji sa enklavama fascinantne kineske tradicije. Hong Kong je nezaobilazan grad među azijskim turistima, a njegova popularnost i finansijski status čine ga jednim od najzanimljivijih gradova na svetu. Hong Kong predstavlja miks savremenih oblakodera, kolonijalnih zgrada i tradicionalnih hramova. Za relaksaciju, 260 ostrva Hong Konga pruža mirnu alternativu u odnosu na buran gradski život. Možete da istražite okolne planine, otkrijete udaljene plaže ili uživate u fantastičnom pogledu na grad sa vrha Viktorija. Bilo da provodite vreme kladeći se na konjske trke, trčeći za decom po Hong Kong Diznilendu ili se vraćate prirodi u nekom od zapanjujućih javnih parkova, ovaj grad će zadovoljiti svačije potrebe.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Beijing (Peking)
kliknite na sliku da zatvorite
Xi’an (Si’an)
kliknite na sliku da zatvorite
Shanghai (Šangaj)
kliknite na sliku da zatvorite
Guilin
kliknite na sliku da zatvorite
Chang Jiang (Jangcekjang)
kliknite na sliku da zatvorite
Tibet i Lhasa (Lasa)
kliknite na sliku da zatvorite
Jiuzhaigou (Džiudžaigu) dolina
kliknite na sliku da zatvorite
Lijiang (Liđiang)
kliknite na sliku da zatvorite
Zhangjiajie (Džangđiađie)
kliknite na sliku da zatvorite
Put svile
kliknite na sliku da zatvorite
Hong Kong
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite