Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Japan
Tokom poslednjih pedeset godina, japanska ekonomija se razvijala brzinom svetlosti. Moderni gradovi su prepuni ogromnim oblakoderima, tržnim centrima i uređajima poslednje generacije. Dominira nezajažljiva potrošnja. Ipak, ispod arogantnog eksterijera i svetla, nalazi se zemlja koja ima duboko ukorenjenu tradiciju i kulturu, fascinantnu i zbunjujuću za strane posetioce. Ovo je zemlja koja se može pohvaliti dugom istorijom i zemlja gde su carevi imali veliku moć, a samuraji i šoguni dominirali vekovima. Japan je zemlja u kojoj je razvijena drevna umetnost tradicionalnih zabavljačica, poznatijih kao gejše, kao i manje elegantnih i tromih sumo rvača. Kultura se proslavlja kroz mnoštvo festivala, koji su različiti i imaju tradiciju staru stotinama godina. Japan je zemlja velike prirodne lepote. Sastoji se od četiri glavna ostrva: Hokkaido (Hokaido), Honshu (Honšu), Shikoku (Šikoku) i Kyushu (Kjušu); uz još 4.000 manjih ostrva u neposrednoj blizini. Sunčane plaže na jugu, jasno se razlikuju od hladnih i snegom pokrivenih japanskih Alpa. Više od 70% zemlje, pokriveno je brdima i planinama, a tu su i mnogi aktivni i ugašeni vulkani. Glavni grad je Tokio, a zvanična valuta je jen (JPY).
Kada putovati?
Japan je dobra destinacija tokom cele godine. Ima četiri različita godišnja doba, mada u većem delu zemlje kišna sezona traje od sredine juna do početka jula, tako da treba računati kao da ih ima pet. Postoji ogromna razlika između subarktičkog severa i suptropskog juga, a klima znatno varira u zavisnosti od regiona i sezone. Proleće na jugu počinje u februaru i u Okinavi su trešnje u cvatu. Hokaido, gde zimski sneg može ostati do aprila, uživaće u cveću u maju. U principu, maj je topao i prijatan mesec, dok se jun smatra početkom kišne sezone. Opet, Hokaido je izuzetak. Od sredine jula do početka septembra je toplo, sa temperaturama i preko 30°C. Tajfuni se javljaju između avgusta i oktobra. Mnogi Japanci će reći da je najbolje posetiti njihovu zemlju u oktobru i novembru, kada je nebo često plavo. Zima može biti oštra na Hokaidu i japanskoj obali, sa jakim smetovima. Vedro nebo i niska vlažnost karakterišu januar i februar i to su najhladniji meseci. U martu je generalno sveže, oblačno i promenljivo vreme. Visoka sezona traje tokom nacionalnih praznika, oko Nove godine, zatim od kraja aprila do prve nedelje maja, kao i tokom većeg dela avgusta. I ne zaboravite na festivale, koji su važan deo japanskog života stotinama godina, a ima ih tokom cele godine.
Šta posetiti?
Planina Fuji (Fudži) - Najviša planina u Japanu, sa nadmorskom visinom 3.776m, bez sumnje je najpoznatije obeležje zemlje. Fotografisana u svim godišnjim dobima i iz svih uglova, na njenu savršenu vulkansku kupu godišnje se popne 250.000 ljudi, obično tokom meseca jula i avgusta. Smatra se jednom od tri svete planine u Japanu, zajedno sa Tateyama (Tatejama) i Hakusan. Iako je poslednja erupcija bila 1707. godine, geolozi generalno Fudži svrstavaju u aktivne vulkane. Meteorološka stanica označava najvišu tačku planine i cele zemlje. Popularne rute za planinarenje su Gotemba, Fujinomiya (Fudžinomija) i Kawaguchiko (Kavagučiko). Sve staze imaju deset stanica, koje se nalaze na strateškim pozicijama, da ponude osveženje i odmor za planinare i turiste. Većina planinara počinje penjanje od pete stanice, koja se nalazi na oko 2.000m.
Dvorac Himeji (Himeđi) - Najpoznatiji dvorac u Japanu i jedan od dvanaest, koji su u svom originalnom stanju. Poznat kao “Dvorac bele čaplje”, jedan je od tri najposećenijih dvoraca. Njegova slava, da ne pominjemo njegovu lepotu, možda je razlog zbog čega je korišćen kao jedna od lokacija za snimanje filma Džejms Bond, “Samo dvaput se živi” (1967) u kome glumi Šon Koneri. Smešten u Himeji (Himeđi) nedaleko od Osake, dvorac je okružen borovom šumom i trešnjinim drvećem, što ga čini impozantnim u proleće. Pod zaštitom UNESCO-a, originalna konstrukcija je bila izgrađena između 1333-1346. sa drugim proširenjima u periodu od 1601-1608. godine.
Genbaku Domu (Memorijalni centar Hirošima) - Posvećen je stradalima u atomskom bombardovanju Hirošime, 6. avgusta 1945. godine. Ostaci zgrade nakon bombardovanja, predstavljaju Genbaku Domu ili Kupolu atomske bombe. Projektovan 1916. od strane češkog arhitekte Jan Letzel (Jan Lecel), objekat je ostao relativno netaknut, iako je bio na samo 150 metara od epicentra udara. Danas je centralni element u Memorijalnom parku mira Hirošime i privlači hiljade posetilaca. Nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine od 1996. godine, iako su se i Sjedinjene Američke Države i Kina tome snažno usprotivile. Muzej ima fotografije efekta bombe, koja je u trenutku usmrtila 70.000 ljudi. Od posledica radijacije, umrlo je još 200.000 ljudi.
Kamakura - Kamakura je japanski gradić, koji se nalazi na oko 50 kilometara jugozapadno od Tokija. Poznat je po bronzanoj statui Velikog Bude iz XIII veka, visoke 13m i teške 93 tona. Nekada je bila smeštena u zgradi koju je uništio tajfun u XV veku. Danas veliki broj turista dolazi da se slika ispred Velikog Bude. Grad ima dugu istoriju i nije slučajno da je period u japanskoj istoriji dobio naziv Kamakura period (1185-1333), koji je obeležio početak osnivanja šogunata u gradu. Kamakura je takođe grad poznat po ničirenskom budizmu, koji je osnovao Nićiren (1222-1282). Takođe se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Kyoto (Kjoto) - Poseta Kjotu ispuniće vas lepim uspomenama na žene odevene u kimono, prelepu arhitekturu i procvetale trešnje, koje izgledaju nestvarno. Postoji dobar razlog zašto se Kjoto nalazi na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Sa preko 1.000 godina istorije, Kjoto je jedan od najvažnijih kulturnih, umetničkih, verskih i političkih centara Japana. Postoji opipljiv osećaj starog Japana u ovom gradu. Možete ga osetiti u hramovima koji su raštrkani po gradskom pejzažu, u pogledu na vanvremenske gejše u Gion distriktu i kroz reke i kanale koji se ukrštaju sa gradskim betonom. Savršeno uravnoteženi vrtovi ispunjavaju prazninu između zgrada i trotoara, a ljudi koji žive ovde ponose se jedinstvenim kvalitetom svog grada. Kjoto nije samo hram ili naselje, to je kompletna lepeza istorije, umetnosti i religije, koja se još uvek razvija. Ukoliko želite da doživite Japan iz prošlih vekova, Kjoto je pravo mesto za to. Srećom, Kjoto nije bombardovan tokom Drugog svetskog rata. Zlatni i Srebrni paviljoni, Carska palata i Nijo (Nidžo) zamak, mesta su koja će probuditi vašu maštu i stvoriti slike fascinantnih šoguna i bogatih carskih dinastija.
Matsumoto (Macumoto) dvorac - Izgradnja je počela 1504. godine, da bi na kraju dvorac bio nazvan “Vrana dvorac“, zbog svoje sličnosti sa tom pticom raširenih krila. Spada u tri najbolja i najposećenija dvorca u Japanu. Ono što ga čini jedinstvenim je kanal ispunjen vodom, nešto što druga dva nemaju. Posle revolucije Meidži, planirano je da se dvorac sruši, ali meštani na čelu sa direktorom škole, uspeli su da ga sačuvaju od uništenja. Ipak spoljni dvorac je srušen. Dvorac se smatra nacionalnim blagom Japana.
Miyajima (Mijadžima) - Plutajući “Torii” (Tori) ili tradicionalna japanska vrata koja plutaju na vodi, verovatno su najpoznatije obeležje Japana koje je napravio čovek, zajedno sa statuom Velikog Bude u Kamakuri. Ovaj spomenik simbolizuje Japan, ali je zapravo mali deo kompleksa hramova na ostrvu Mijadžima, što u prevodu znači “Ostrvo svetinja” i to sa dobrim razlogom. Smešteno u neposrednoj blizini Hirošime, ostrvo je formalno poznato kao Itsukushima (Icukušima) i ima populaciju jelena koji su pitomi i slobodno se šetaju. Naravno, mnogi dolaze da fotografišu “Torii”, prvobitno izgrađen u VI veku i nekoliko puta uništen. Tori koji danas vidimo, podignut je u XVI veku, po uzoru na dizajn iz XII veka. Za vreme oseke, možete videti da se on zapravo nalazi na muljevitom dnu. Možete se popeti i do najvišeg vrha na ostrvu, planine Misen (535m). Tori se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Nikko (Niko) - Smešten u planinama, grad Niko ima veliki broj poznatih svetilišta i hramova, koje ga čine vrednim za posetu. Sa planinama u pozadini, prelepom šumom i stenovitim kotlinama sa potocima, hramovi i svetilišta savršeno su postavljeni u svom prirodnom okruženju. Grad se u suštini razvio oko hramova. Među najpoznatijim su Toshogu (Tošugu) svetilište, osnovano 1617. godine, sa ukrašenom kapijom i Tri mudra majmuna. Svetilište je postavljeno među džinovskim drvećem kriptomerija. Futarasan svetilište, osnovano 767. godine, nalazi se u podnožju Nantai-san, svete planine popularne kod planinara. U blizini je divan Shinkyo (Sveti most), koji prelazi iznad potoka. Tu je i Rinno-ji, kompleks budističkih hramova, osnovan 766. godine. Svi se nalaze na listi UNESCO-ve svetske baštine. Pored hramova i svetilišta postoji i lepa priroda; Jezero Chuzenji (Čuzendži) i Kegon vodopadi, jedni od najviših u Japanu.
Nara - Nemojte propustiti najstariju prestonicu i prvi grad Japana. Nara je osnovana u VIII veku, a njen najpoznatiji spomenik je Todai-ji (Todajdži), Veliki istočni hram koji predstavlja najveću drvenu zgradu u svetu. Unutra su gigantski Daibutsu (Daibucu-Buda) i druge ogromne statue. Postoje i drugi hramovi, kao što su Saidai-ji (Sajdadži), Kofuku-ji (Kofokudži), Kasuga, Gango-ji (Gangodži), Yakushi-ji (Jakušidži), Toshodai-ji (Tošodajdži) i Heijo (Hejdžo Palata). Pored hramova i svetilišta, Nara poseduje i druge atrakcije u kojima ćete uživati. Nara je poznata po jelenima, koji slobodno šetaju gradom, pitomi su i možete ih hraniti ili samo uživati u njihovom društvu.
Hokkaido (Hokaido) - Poseduje neke od najlepših pejzaža koje možete naći u Japanu, a veliki deo ostrva proglašen je za nacionalni park. Postoje brojni topli izvori, planinska odmarališta i vulkanska jezera. Zimi, skijališta privlače mnogo posetilaca i zaljubljenika u zimske sportove, koji dolaze da uživaju u odličnim snežnim uslovima.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Planina Fuji (Fudži)
kliknite na sliku da zatvorite
Dvorac Himeji (Himeđi)
kliknite na sliku da zatvorite
Genbaku Domu (Memorijalni centar Hirošima)
kliknite na sliku da zatvorite
Kamakura
kliknite na sliku da zatvorite
Kyoto (Kjoto)
kliknite na sliku da zatvorite
Matsumoto (Macumoto) dvorac
kliknite na sliku da zatvorite
Miyajima (Mijadžima)
kliknite na sliku da zatvorite
Nikko (Niko)
kliknite na sliku da zatvorite
Nara
kliknite na sliku da zatvorite
Hokkaido (Hokaido)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite