Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Indonezija
Dobrodošli na najveći arhipelag na svetu. Indonezija se sastoji od oko 13.000 manjih i većih ostrva, a najveća su Java, Sumatra, Celebes, Borneo i Nova Gvineja. Postarajte se da uživate na ovim fantastičnim ostrvima, gde avantura predstavlja sastavni deo svakodnevnog života. Arhipelag čine brojne avanturističke aktivnosti, uz najbolju zabavu i druge turističke atrakcije. Odmor u Indoneziji je zaista nezaboravan, sa svim što okružuje ovu zemlju. Zavodljiv ukus egzotičnih začina, divlje atmosfere, živopisnih boja i prelepih pejzaža, čine Indoneziju idealnom destinacijom za savršen odmor. Zemlja nudi nenadmašnu i retku prirodnu lepotu, intenzivnih boja. Indonezija je jasno podeljena na ruralne i urbane delove, sa gradovima koji su u stanju stalne promene i razvoja. Gradovi predstavljaju finu mešavinu guste naseljenosti, modernog građevinarstva i razvojne tehnologije, sa tradicionalnim načinom života. Veći deo arhipelaga je još uvek neistražen, tako da Indonezija i dalje pruža posetiocima mogućnost da istražuju netaknute zemlje i otkrivaju prirodne tajne, skrivene na ostrvima. Arhipelag je toliko veliki i toliko ostrva broji, da je od 13.000 ostrva samo 1.500 njih imenovano. Glavni grad je Džakarta, a zvanična valuta je rupija (IDR).
Kada putovati?
U Indoneziji nikada nije vruće. Naime, klima Indonezije podseća na njeno stanovništvo, koje je mirno i predvidivo. Klima se vrlo malo menja i te varijacije u indonežanskoj klimi nisu u temperaturi vazduha ili pritisku, već u padavinama. Arhipelag Indonezije je podeljen ekvatorom, čime se obezbeđuje tropska klima tokom cele godine. Priobalne ravnice imaju prosečne godišnje temperature od 28°C, dok je u unutrašnjosti temperatura u proseku 26°C, a na višim planinama iznosi 23°C. Relativna vlažnost vazduha je od 70% do 90%, sa umerenim i uglavnom predvidivim vetrom. Monsuni u Indoneziji uglavnom duvaju sa juga i istoka, u periodu od juna do septembra i donose ogromne količine padavina. Monsuni menjaju pravac od decembra do marta, kada duvaju sa severozapada. Nema mnogo opasnosti od velikih oluja i tajfuna. Razlike u klimatskim uslovima u Indoneziji uglavnom dolaze od padavina i monsuna. Drugim rečima, monsuni donose različita godišnja doba u Indoneziji. Postoji vrlo kratak period suve sezone, u periodu od juna do septembra, koji je uglavnom izazvan australijskom kontinentalnom vazdušnom masom. Najviše turista ima oko Nove godine i Božića, za vreme festivala, kao i tokom školskih raspusta, od sredine juna do sredine jula. Tada su i cene smeštaja najviše.
Šta posetiti?
Bali - Bali je jedno od najpopularnijih svetskih ostrva, koje uvek uzima nagradu za najbolju destinaciju. Raznovrstan pejzaž, robusne obale, tropske plaže, bujne pirinčane terase i vulkanski obronci, daju slikovitu pozadinu šarene, duboko duhovne i jedinstvene hindu kulture. Kombinacija druželjubivih ljudi, veličanstvene kulture i spektakularnih plaža dobrih za surfovanje i ronjenje, učinili su Bali turističkom atrakcijom broj jedan u Indoneziji. Glavna turistička oblast je Kuta, smeštena u blizini aerodroma. Tokom turističkog buma 70-ih godina, ovo seoce je postalo glavna atrakcija zbog svoje čuvene bele peščane plaže, surfovanja i impozantnih zalazaka sunca. Danas, Kuta je glavni turistički centar, sa stotinama hotela, barova, restorana i prodavnica. Oni koji su u potrazi za malo mira i tišine, pravi izbor su odmarališta Sanur i Candi Dasa (Kandi Dasa) na istočnoj obali, Ubud u centru ili Lovina na severu. Još jedno veliko odmaralište na krajnjem jugu ostrva, Nusa Dua, poseduje skoro sve veće hotele sa 5 zvezdica, kao i jedan od golf terena Balija.
Borobudur - Nalazi se 40 km severozapadno od grada Yogyakarta (Džogdžakarta) na Javi, Borobudur je jedan od najpoznatijih budističkih hramova u svetu. Borobudur je građen nekih 75 godina u VIII i IX veku, za vreme dinastije Sailendra. Izgrađen je od procenjenih 2 miliona kamenih blokova. Napušten u XIV veku, iz razloga koji su i danas misterija, vekovima je ležao skriven u džungli, ispod slojeva vulkanskog pepela. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Indoneziji.
Komodo nacionalni park - Nacionalni park nalazi se u okviru Malih Sundskih ostrva i obuhvata tri velika ostrva: Komodo, Padar i Rincah, kao i 26 manjih. Park je dobio ime po komodo zmaju, najvećem živom gmizavcu na svetu, koji može da dostigne 3 ili više metara dužinu i težinu oko 70kg. Iako komodo zmajevi jedu uglavnom tela uginulih životinja, oni su teški predatori koji takođe love ptice i sisare. Napadi na ljude su veoma retki.
Ostrva Gili - Najpopularnija turistička destinacija ostrva Lombok, Gili ostrva čine arhipelag od tri mala ostrva: Gili Trawangan (Travangan), Gili Meno i Gili Air. Ostrva su veoma opuštena, sa bezbroj kafića na obali u kojima se još uvek pušta rege muzika i bez automobila ili motora da remete taj mir. Imajte na umu da “gili” znači malo ostrvo na sasačkom jeziku i da mnoga druga ostrva širom Lombok obale, imaju “gili” u svojim nazivima.
Tana Toraja (zemlja Toraja) - Brdsko-planinsko područje provincije Južni Sulavesi, dom je Toraja ljudi. Torajci su poznati po svojim kućama sa masivnim zašiljenim krovovima, koje zovu tongkonan i spektakularnim, ali jezivim pogrebnim obredima. Posle smrti jedne osobe, telo se čuva - često nekoliko godina - do prave pogrebne ceremonije koja može trajati nekoliko dana. Preminuli je tada konačno sahranjen u maloj pećini ili u šupljem drvetu.
Bunaken - Smešten na severu ostrva Sulavesi, Bunaken je jedna od najpoznatijih oblasti za ronjenje u Indoneziji. Ostrvo je deo Bunaken parka podvodnog sveta, gde možete videti više od 70% svih vrsta riba koje žive u zapadnom Tihom okeanu. Najbolje vreme za ronjenje u Bunakenu je između aprila i novembra.
Gunung Bromo - Gunung Bromo je aktivni vulkan i deo Tengger (Tenger) masiva u istočnom delu Jave. Sa 2.329 metara nije najviši vrh masiva, ali je najpoznatiji. Područje je jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u Indoneziji, kao i na ostrvu Java. Vrh vulkana je raznesen, a iz kratera stalno izbija beli dim. Okružen je finim vulkanskim peskom.
Baliem dolina - Baliem dolina u visoravnima zapadne Nove Gvineje, nudi uvid u svet iz kamenog doba. Dolina nije bila poznata spoljnom svetu do 1938. godine, kada je iz vazduha izviđački let južno od Džajapure, otkrio veliku poljoprivrednu populaciju. Wamena (Vamena) je polazna tačka za većinu posetilaca, koji dolaze da se dive planinskom pejzažu, svetlucavim rekama, plemenskim selima i prijatnim Dani ljudima.
Tanjung Puting nacionalni park - Nalazi se na ostrvu Borneo, u indonežanskoj provinciji Centralni Kalimantan. Park je popularna destinacija za ekoturizam, gde mnoge turističke agencije nude višednevne ture brodom, kako biste videli život u divljini i posetili istraživačke centre. Divlje životinje koje ovde žive su: giboni, makaki majmuni, oblačasti leopardi, sunčani medvedi, pitoni i krokodili, kao i orangutani. Nažalost, park je veoma ugrožen ilegalnom sečom šume i stvaranjem poljoprivrednih površina.
Jezero Toba - Nalazi se na ostrvu Sumatra i predstavlja ogromno vulkansko jezero, dugačko oko 100 kilometara i široko 30 kilometara. Formirano je ogromnom vulkanskom erupcijom pre nekih 70.000 godina. Genetske procene ukazuju na to da je bilo samo nekoliko hiljada ljudi, koji su preživeli katastrofu. Ostrvo u sredini, Pulau Samosir, najveće je ostrvo na ostrvu i sadrži dva jezera. Turisti dolaze ovde i da se opuste i da plivaju u vulkanskoj toploj vodi.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Bali
kliknite na sliku da zatvorite
Borobudur
kliknite na sliku da zatvorite
Komodo nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrva Gili
kliknite na sliku da zatvorite
Tana Toraja (zemlja Toraja)
kliknite na sliku da zatvorite
Bunaken
kliknite na sliku da zatvorite
Gunung Bromo
kliknite na sliku da zatvorite
Baliem dolina
kliknite na sliku da zatvorite
Tanjung Puting nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Toba
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite