Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Indija
Indija je prelepa zemlja, gde svete krave bezbrižno šetaju ulicama, gde možete uživati na rajskim plažama pored modernih hotela i gde se drevni hramovi savršeno nalaze pored sjajnih, novih kancelarija. Najveća zagonetka, Indija je nemilosrdan napad na sva čula odjednom. To je izuzetno mesto gde neverovatan niz kultura, religija i etničkih zajednica žive u razumnoj harmoniji. Na teritoriji Indije živi jedna šestina ukupnog stanovništva sveta, od ruralnih mesta u kojima se život nije promenio stotinama godina do ultra modernih gradova poput grada Mumbaj. Indija je jednostavno ogromna, raznolika i iznad svega nezaboravno lepa. Možete da provedete ceo život istražujući odjeke drevnih kultura i dramatične pejzaže zemlje, uključujući moćne Himalaje. Najposećeniji deo Indije je Zlatni trougao, koga čine Delhi, Agra i Jaipur (Džajpur). Prenaseljeni gradovi kao što su Mumbaj (do 1995. Bombaj) i Kalkuta, imaju užurban, živopisan šarm, dok sveti grad Varanasi i hramovi Tamil Nadua nagrađuju mesta hodočašća. Drevne freske možete videti u Ajanta (Adžanta) pećinama u državi Maharastra (Maharaštra), a širom Indije nalazi se 28 mesta svetske baštine. Svaki region u Indiji ima neuporedivu istoriju, različitost kultura i jezika, znamenitosti i lepote predela. Za svakog turistu postoji po nešto – istraživanja začinjena adrenalinom, uživanje u luksuzu ili jednostavno opuštanje. Prava draž i magija Indije dolaze iz običnog izbora stvari koje možete raditi u svakom regionu: u Delhiju možete uzeti rikšu i provozati se kroz uske ulice do Crvene tvrđave ili posetiti divne Lodhi (Lodi) vrtove. Možda biste više voleli da se provozate brodom po reci, kroz maštovite pejzaže u državi Kerala. Možete izabrati da vas obuzmu žive boje i neprevaziđene začinske arome na jednoj od tržnica. U državi Rajastan (Radžastan) možete da jašete kamilu kroz mistične pustinjske predele ili da se znojite sa meštanima u vozu, kroz plantaže čaja u planinskom području. Čak i ako sve to uradite i dalje niste zagrebali ni površinu onoga što Indija nudi. Ovo je zemlja velikih suprotnosti. Sa jedne strane videćete izuzetno bogatstvo, a sa druge siromaštvo. Savremena arhitektura i poslovni kompleksi rastu, ali i dalje postoji nedovoljna infrastruktura. Indija je zemlja koja se ne može upoznati tokom jedne posete, ali je definitivno zemlja koja vas tera da se ponovo što pre vratite. Glavni grad je Nju Delhi, a zvanična valuta je indijska rupija.
Kada putovati?
Klimatski uslovi igraju ključni faktor u odlučivanju kada posetiti Indiju. Trebalo bi imati u vidu da se klimatski uslovi dalekog severa izrazito razlikuju od onih na krajnjem jugu. Uopšteno govoreći, klima Indije se definiše kroz tri sezone: topla, kišna (monsunska) i hladna, a svaka od njih može da varira u trajanju, idući od severa ka jugu. Najprijatnije vreme za posetu većem delu zemlje je tokom hladnijeg perioda, od novembra do sredine februara, mada postoje i regionalne varijacije. Takođe, određeni festivali i posebni događaji mogu uticati na vreme, kada želite da posetite Indiju.
Šta posetiti?
Tadž Mahal - Ogroman mauzolej od belog mermera, sagrađen između 1632. i 1653. godine po nalogu mogulskog vladara Šah Džahana, u znak sećanja na njegovu omiljenu suprugu. Nalazi se u srednjevekovnom gradu Agra, a gradilo ga je 22.000 ljudi. Nazvan “suza na obrazu večnosti”, jedno je od remek-dela mogulske arhitekture i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Indiji. Pored belog mermera kupolastog mauzoleja, Tadž Mahal obuhvata nekoliko drugih prelepih zgrada, bazena i opsežne ukrasne bašte sa cvetnim drvećem i grmljem.
Varanasi - Smešten na obalama reke Gang, Varanasi je najsvetiji grad hindusa, budista i đainista, a ujedno i jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na svetu. Na mnogo načina Varanasi ilustruje najbolje i najgore aspekte Indije. Scena hodočasnika u njihovim molitvama na reci Gang, tokom izlaska sunca, verovatno je jedan od najimpresivnijih prizora na svetu.
Ajanta (Adžanta) pećine - Pećinski spomenici datiraju iz II veka pre nove ere. Veličanstvene Adžanta pećine su napuštene oko 650. godine nove ere i zaboravljene sve do 1819. godine, kada je britanski oficir prilikom lova na tigrove, naišao na ove divne formacije. Njihova izolacija doprinela je finom stanju očuvanosti, gde su neke od slika ostale do današnjih dana. Dobro očuvani murali oslikavaju sve, od borbi do jedrenjaka, gradskih ulica i raznih životinja koje ispunjavaju šume, snegom pokrivenih planina. Grad Aurangabad je kapija za Adžanta pećine, kao i za spektakularne Elora pećine.
Jaisalmer (Džajsalmer) - Smešten u krajnjem zapadnom uglu Radžastana, u blizini granice sa Pakistanom, Džajsalmer je tipičan pustinjski grad. Žuti zidovi peščara “Zlatnog grada”, dižu se iz pustinje Tar i podsećaju na scenu iz “Hiljadu i jedne noći”, a utvrđenje Džajsalmer kruniše grad. Džajsalmer je veoma romantičan grad i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Indiji.
Harmandir Sahib - Poznatiji kao Zlatni hram, glavna je turistička atrakcija u gradu Amritsar (Amricar) i duhovni i kulturni centar sikizma. Izgradnju hrama započeo je Guru Ram Dast u XVI veku. U XIX veku, Maharaja Ranjit Singh (Maharadža Randžit Sing) pokrio je gornje spratove hrama zlatom. To je divan hram, uvek pun hiljadama hodočasnika, koji su došli iz svih krajeva Indije, uzbuđeni da budu na mestu koje obično vide samo na televiziji.
Kanha nacionalni park - Jedan je od najlepših divljih rezervata u Aziji i jedno od najboljih mesta da vidite tigra u Indiji. Bujne šume drveta sal (Shorea robusta) i bambusa, travnate livade i kotline Kanha, bile su inspiracija Rudyard Kipling (Radjard Kipling) za njegov čuveni roman “Knjiga o džungli”. Tako je učinio da ovaj park postane jedna od najvećih atrakcija u Indiji.
Palolem - Smeštena u južnom delu države Goa, predstavlja jednu od najrazvijenijih i najlepših plaža. To je prirodan zaliv okružen uzvišenjima sa obe strane, koja stvarajuju mirno i idilično more. Palolem je pravo mesto za sve one koji veruju da plaža ne može biti raj, bez pristojnog izbora jeftinih restorana i dobrih hotela, kao i mesta za noćni život.
Virupaksha (Virupakša) hram - Nalazi se u gradu Hampi. Na početku je bio mali hram, a kasnije je prerastao u veliki kompleks za vreme vladara Vijayanagara (Vidžajanagara). Veruje se da ovaj hram neprekidno funkcioniše još od malog hrama izgrađenog u VII veku nove ere, što ga čini jednim od najstarijih hindu hramova u Indiji.
Jezerska palata - Na jezeru Pičola, u gradu Udajpur, izgrađena je jezerska palata kao kraljevska letnja palata u XVIII veku. Danas je luksuzni hotel sa 5 zvezdica. Do jezerske palate saobraća brod koji prevozi goste od pristaništa kod Gradske palate, na istočnoj obali jezera Pičola do hotela. Palata je postala poznata 1983. godine, kada je prikazana u filmu Džejmsa Bonda “Oktopusi”.
Kerala rukavci - Kerala rukavci su lanac laguna i jezera, koji leže paralelno sa obalom Arabijskog mora u državi Kerala. Ovi rukavci su dom za mnoge jedinstvene vrste vodenog sveta, uključujući račiće, žabe i glavoče, vodene ptice i životinje kao što su vidre i kornjače. Danas je splavarenje najpopularnija turistička aktivnost u rukavcima, sa nekoliko velikih “kettuvallam” (tradicionalni čamac za pirinač, sada pretvoren u plutajući hotel) koji plutaju vodom.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Tadž Mahal
kliknite na sliku da zatvorite
Varanasi
kliknite na sliku da zatvorite
Ajanta (Adžanta) pećine
kliknite na sliku da zatvorite
Jaisalmer (Džajsalmer)
kliknite na sliku da zatvorite
Harmandir Sahib
kliknite na sliku da zatvorite
Kanha nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Palolem
kliknite na sliku da zatvorite
Virupaksha (Virupakša) hram
kliknite na sliku da zatvorite
Jezerska palata
kliknite na sliku da zatvorite
Kerala rukavci
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite