Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Izrael
Izrael se nalazi u jugozapadnom delu Azije. Okružen je sa četiri južnoazijske zemalje: Libanom na severu, Sirijom i Jordanom na istoku, a na jugozapadu se graniči sa Egiptom. Fizičko-geografska struktura Izraela je veoma raznovrsna, počevši od pustinje Negev na jugu, preko Galileje i planine Karmel, duge Velike razvodne doline, sve do Golanske visoravni na severu. Zapadna obala zemlje poznata je kao priobalna ravnica, a obuhvata dva važna grada u Izraelu, Tel Aviv i Haifu. Planinska oblast proteže se od Libana do zaliva Eilat na jugu. Na teritoriji Izraela nalaze se i dva čuvena jezera, Galilejsko jezero i Mrtvo more. Izrael dugo bije loš glas, kao zemlju sa intenzivnom političkom nestabilnošću, ratnom istorijom, vojnim i civilnim nemirima. Ovi problemi, međutim nisu pokolebali hiljade turista, koji svake godine dolaze da dožive ovu zemlju bogate istorije, kulture i prirodnih lepota. Za sledbenike različitih religija, Izrael je Sveta zemlja, mesto gde je kralj Solomon vladao, gde je Isus stradao i odakle je prorok Muhamed otišao ka nebesima. Izrael je jedina jevrejska država na svetu i samim tim se sastoji od velikog dela jevrejske populacije. Čak 73% stanovništva Izraela su Jevreji. Izrael posetiocima nudi mnoštvo mogućnosti, od skijanja na planini Hermon tokom zimskih meseci do kupanja u zalivu Eilat u suvim letnjim mesecima. Zvanični jezici u Izraelu su hebrejski i arapski, ali se takođe govore francuski, španski, jidiš, ruski i mađarski. Ako ste u potrazi za destinacijom koja se razlikuje od ostalih turističkih atrakcija u svetu, onda će vas poseta Svetoj zemlji, Izraelu u potpunosti zadovoljiti. Glavni grad je Jerusalim, a zvanična valuta je novi šekel.
Kada putovati?
Izrael je dobra destinacija za sva godišnja doba, ali postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada planirate vaše putovanje. Kada je vreme u pitanju, najbolje je za posetu u proleće, tokom aprila i maja ili na jesen, tokom septembra i oktobra, kada su temperature blage u većini oblasti. Novembar i mart su takođe prijatni, ali povremeno umeju da budu kišoviti, naročito u primorskim oblastima i na severu. Uzmite u obzir i regionalne temperaturne razlike; dok je na jugu uvek prijatno u novembru, u Golanskoj oblasti će biti hladno i vlažno. Zima koja traje od sredine novembra do sredine marta, može biti iznenađujuće sveža, sa jakom kišom duž obale i mrazom u planinskim predelima. Planina Hermon dobija dovoljno snega da može da se skija, čak se i u Jerusalinu mogu videti povremeno snežne pahulje. Januarske temperature su u Jerusalimu između 6°C i 11°C, dok je u isto vreme u Eilatu od 10°C do 21°C. Zimi je niska sezona i cene su tada niže. Letnje temperature su ekstremne na krajnjem jugu zemlje. Eilat će imati i 40°C, ali je vazduh suv. U Tel Avivu vreme može da bude još teže, jer će vas vlažnost vazduha naterati da se znojite i dok sedite u hladu. Ovo je dobro vreme da se poseti Jerusalim ili druge brdsko-planinske oblasti koje su manje pogođene primorskom vlažnošću. Leto je visoka sezona za turiste. Hotelske cene su tada najviše i ponekad može biti teško da se nađe smeštaj. Ako je moguće, izbegavajte posetu Izraelu tokom jevrejskih verskih praznika. Tada se ne radi i radnje su zatvorene, javni prevoz je ograničen, a cene smeštaja se udvostručuju i utrostručuju. Ako ste se ipak zadesili u Izraelu tokom perioda praznika, izađite napolje i uživajte u svečanosti.
Šta posetiti?
Tel Aviv-Jafa - Tel Aviv je u Izraelu isto što i Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama; komercijalni i kulturni centar. Činjenica da je osnovan 1909. godine, čini ovaj grad mladim u delu sveta gde mnogi gradovi postoje ne samo vekovima, već milenijumima. Za razliku od modernog Tel Aviva, stari grad Jafa vuče korene još iz biblijskih vremena, a možda čak i pre.
Jerusalim (Stari grad) - Jerusalim je zvanično glavni grad Izraela i sveto mesto tri glavne religije: hrišćanstva, judaizma i islama. Jerusalim je grad gde je Isus Hristos mučen, razapet i vaskrsao. Možete prošetati ulicom kojom je Isus prošao kada je vođen na pogubljenje. Ulica se zove Via Dolorosa ili "Put bola", a u njoj su označena mesta na kojima je Isus padao noseći krst. Na mestu gde je Isus razapet, na brdu Golgota, danas se nalazi Crkva Svetog Groba. Drevni Stari grad je okružen impozantnim zidinama, koje datiraju još iz osmanskog perioda. Ovde se nalazi jevrejska svetinja Zapadni zid ili Zid plača, najposećenije mesto u Izraelu i mesto gde Jevreji iz celog sveta dolaze da se mole i unutar pukotina u zidu na hartiji ostavljaju poruke. Unutar Starog grada nalaze se i Kupola na steni, kao i džamija Al Aksa, koja je jedna od najpoznatijih muslimanskih svetinja.
Masada - Pustinjska tvrđava Masada bila je mesto gde je vođena čuvena bitka između jevrejskih branilaca i rimskih legionara, 73. godine za vreme Prvog jevrejsko-rimskog rata. Još uvek možete videti bedeme koje su Rimljani izgradili kao deo njihove opsade Masade, kao i mnoge druge ruševine koje podsećaju na taj događaj. Videćete Irodove palate, rimsko kupatilo, restaurirane slike, golubarnik, cisternu za vodu, sinagogu, kuće jevrejskih pobunjenika, kao i jedanaest rimskih kasarni. Do vrha se možete popeti krivudavim putićem ili žičarom.
Mrtvo more - Na 422m ispod nivoa mora, Mrtvo more predstavlja najveću depresiju u svetu. Njegova voda ima oko deset puta veći salinitet od obične morske vode, a zbog velike gustine ne može da se potone. Voda je zbog saliniteta veoma dobra za one koji imaju problema sa kožom.
Jad Vašem - Jad Vašem u Jerusalimu predstavlja memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta u Izraelu, a nalazi se na Brdu sećanja (Har Hazikaron). Osnovan je 1953. godine, ali noviji Istorijski muzej holokausta (deo istog kompleksa), po projektu arhitekte Moše Safdie, otvoren je 2005. godine. Osnovna namena muzeja je dokumentovanje 6 miliona stradalih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.
Muzej Izraela - Smešten u Jerusalimu, ovo je najveći kulturni kompleks u Izraelu. Poznat je po velikom broju eksponata biblijske arheologije, etnografije, retkih rukopisa i drevnih statuta. Sadrži i Svitke Mrtvog mora, najstarije poznate biblijske rukopise na svetu. Bili Rouz, vrt skulptura, sadrži dela poput Pikasa i Rodena. Rokfeler arheološki muzej u istočnom Jerusalimu je takođe deo Muzeja Izraela.
Cezareja - Na pola puta između Tel Aviva i Haife, Cezareja je jedan od najsjajnijih arheoloških dragulja Izraela. Cezareju, antički grad i luku, izgradio je pre oko 2.000 godina Irod Veliki i posvetio je caru Avgustu. Ruševine iz rimskog i krstaškog perioda uokvirene su zadivljujućim pogledom na more, a obnovljeni drevni amfiteatar danas se koristi za koncerte u letnjem periodu.
Galileja - Galileja je neraskidivo povezana sa životom Isusa Hrista, posebno sa Galilejskim jezerom poznatijim kao jezero Kineret i sa dva od četiri sveta grada judaizma, Tiberijadom i Safedom, koji se nalaze u ovom raskošnom severnom regionu. Izraz "zemlja u kojoj teče med i mleko " veoma je pogodan za ovaj region, koji obiluje ne samo istorijskim lokacijama, već i poljoprivrednim bogatsvom.
Eilat - Eilat, na Crvenom moru, je predivno letovalište u Izraelu. Ako ste se zasitili istorije, posetite Eilat gde sunčanje, sportovi na vodi i plivanje sa delfinima daju potpuno drugačiju sliku Izraela.
Bahajski vrt u Haifi - Bahajski vrt se zajedno sa centralno postavljenim, širokim stepeništem i 19 terasa, prostire severnim padinama planine Karmel. Na centralnoj terasi se nalazi zlatna kupola hrama Baba, centralne figure Bahai vere. Bahajski vrt je najprepoznatljiviji deo Haife i jedna od najposećenijih atrakcija Izraela. Ovaj veličanstveni vrt nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine. Posetite Bahajski vrt, opustite se u ovom nesvakidašnjem miru i uživajte.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Tel Aviv-Jafa
kliknite na sliku da zatvorite
Jerusalim (Stari grad)
kliknite na sliku da zatvorite
Masada
kliknite na sliku da zatvorite
Mrtvo more
kliknite na sliku da zatvorite
Jad Vašem
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej Izraela
kliknite na sliku da zatvorite
Cezareja
kliknite na sliku da zatvorite
Galileja
kliknite na sliku da zatvorite
Eilat
kliknite na sliku da zatvorite
Bahajski vrt u Haifi
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite