Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Jordan
Zemlja biblijskih priča, izgubljenih gradova i Lorensa od Arabije, Jordan je magična i neiskorišćena zemlja jednostavno prožeta romantikom i misterijom. Da se nalazi u bilo kom drugom delu sveta, Jordan bi bio preplavljen turistima. Ali bogat izvor neverovatnih lokacija, takođe je uzrok izolacije ove zemlje. Opasna i nestabilna reputacija Bliskog istoka drži podalje sve, osim neustrašivih putnika željnih avanture. Ali, Jordan je u celini veoma sigurna, mirna i prijatna zemlja. Mogućnosti Jordana su ogormne ukoliko se uspostavi regionalni mir, a turizam bi mogao da postane jedan od najvažnijih elemenata u ekonomskom oporavku zemlje. Uprkos tome što je zemlja mala, Jordan je oduvek bio u srcu prevlasti na Bliskom istoku, jer leži na raskrsnici onoga što Jevreji, hrišćani i muslimani nazivaju Svetom zemljom. Ipak, ovo je ono što privlači toliko posetilaca. Jordan je dom gradovima koji su bili uspešni i dosta pre Hristovog rođenja. Možete prošetati istim putevima pomenutim u Starom zavetu, pejzažom koji se nije mnogo promenio u poslednjih 2.000 godina. Posetite izgubljeni grad Petru, koji se smatra osmim čudom sveta ili gledajte trke kočija u obnovljenom Rimskom hipodromu kod Džeraša. Stanite na mesto gde je Jovan krstio Isusa, u reci Jordan ili pratite korake Lorensa od Arabije, iz njegovog štaba kod Azraka u divljinu ružičaste pustinje Vadi Ram, poznatije kao Dolina meseca. U Jordanu postoje mnogi hoteli svetske klase, koji nude luksuz i odličnu zabavu, ali i oni hoteli srednje klase idealni za celu porodicu. Možete jahati kamile u pustinji sa beduinima ili roniti u vodama Crvenog mora i uživati u njegovom divnom podvodnom svetu. Veliki broj raznih aktivnosti čini Jordan neverovatnom destinacijom i svi posetioci biće dobro nagrađeni. Glavni grad je Aman, a zvanična valuta je jordanski dinar.
Kada putovati?
Klima Jordana zavisi od dela zemlje gde se nalazite. Dolina Jordana leži ispod nivoa mora, što znači da je toplo tokom zime, ali je tokom leta neverovatno toplo i zagušljivo. Područje platoa, s druge strane, povremeno ima snežne padavine tokom zimskih meseci. Aman je prilično hladan tokom zime. Sve u svemu, Jordan je pustinjska zemlja i kao takva ima tipičnu pustinjsku klimu. To znači mnogo jakog sunca, tople temperature tokom cele godine i prašine gotovo svugde. Najtopliji region Jordana je dolina reke Jordan, čije temperature redovno dostižu 40°C tokom leta. Proleće i jesen su najprijatniji delovi godine u Jordanu.
Šta posetiti?
Petra - Simbol kulture Jordana, grad Petra bogata je prelepim spomenicima kojih ima preko 800, a koji su u nasleđe ostavili Nabatejci. Grad se ističe svojom jedinstvenom arhitekturom, uklesanom u stene i svojim impresivnim vodenim tunelima. Spektakularan zbir hramova, grobnica, kupatila, ulica i zanimljivih zgrada sa kolonadama, predstavljaju ostatke koji ukazuju na napuštenu sliku nekada užurbanog gradskog centra. Petra je ostala skrivena od zapadnog sveta stotinama godina, obavijena divnim visokim planinama. Danas je vrlo popularna među turistima iz celog sveta.
Mrtvo more - Mrtvo more je zatvoreno jezero na Bliskom istoku, koje se nalazi 420 metara ispod nivoa mora, a čuveno je po svojoj izuzetno slanoj vodi. Sa deset puta većom koncentracijom soli od tipične morske vode, jezero je skoro potpuno bez života, što je i razlog za njegovo ime. Mrtvo more je prirodni fenomen, usko povezan sa istorijom naroda, koji ovaj prostor naseljava vekovima. Temperatura u plićaku može da dostigne 50°C, a gustina vode je takva da je gotovo nemoguće potonuti, dok plivate. Širom sveta poznata su lekovita svojstva blata i vode.
Džeraš - Drevni grad Džeraš je jedna od najintrigantnijih destinacija u Jordanu. Nalazi se 48km severno od glavnog grada Amana i poznat je kao jedan od najbolje očuvanih rimskih gradova na planeti. Veruje se da je bio naseljen pre 6.500 godina i da je služio kao jedan od deset velikih gradova Rimskog carstva - Dekapolis. Danas posetioci mogu da vide tragove onoga što je nekada činilo slavnu metropolu - Artemidin hram, Rimski forum, stadion, kao i veliki broj kuća i crkava, ulica i pijaca, kupatila i fontana.
Vadi Ram - Često se naziva Dolina meseca, Vadi Ram je mesto neverovatnih pustinjskih predela i romantičnog duha. Lepota stenovitih planinskih vrhova razdraganih oblika i pastelnih nijansi, okruženi živahnim crvenim peskom, pruža se do kraja horizonta. U blizini, prirodne pećine čine sveti trezor praistorijskih slika, dokaz o precima na ovim prostorima. Trenutno jedini stanovnici u bezvodnom području su lokalni beduini, čiji šatori i kamile upotpunjuju ovaj mistični dekor.
Karta iz Madaba - Karta iz Madaba predstavlja mozaik kartu Bliskog istoka, koja datira iz VI veka nove ere. Prostire se 16m u dužinu i 5m u visinu, iznad poda stare vizantijske crkve, na čijim se temeljima danas nalazi grčka pravoslavna crkva Svetog Georgija. Karta je čuvena jer sadrži jedini poznati nacrt Svete zemlje. Karta otkriva detaljnu sliku Jerusalima i okolne zemlje.
Rezervat biosfere Dana - Najveći prirodni rezervat Jordana, poznat po svojoj raznovrsnoj flori i fauni, uključujući i neke gotovo izumrle vrste, koje se mogu naći jedino ovde. Nepristupačni planinski masiv i bujne doline zajedno čine očaravajući teren. Rezervat je veoma cenjeno mesto kod ljubitelja prirode.
Hammamat Ma'in (Minejski topli izvori) - Neverovatna serija prirodnih toplih izvora i vodopada, od kojih se neki ulivaju u živopisne bazene i jezera. Voda u ovim izvorima smatra se lekovitom i neguje se tim uverenjem već vekovima. Danas, moderna banja okružuje region, dočekujući posetioce iz celog sveta.
Jabal al-Qal'a (citadela Amana) - Aman je prestonica Hašemitske Kraljevine Jordan i predstavlja raskrsnicu suprotnosti - jake kulture i modernog razvoja, granične pustinje i plodne doline. U srcu grada leži citadela, koja je simbolično mesto rođenja tri glavne monoteističke religije - judaizma, hrišćanstva i islama. Od grčkih ostataka Herkulovog hrama do ruševina vizantijske crkve, citadela nudi mnoge lepote za videti i služi kao galerija na otvorenom ljudskog napretka i prosperiteta.
Dvorac Ajlun (Adžlun) - Jedinstvena mešavina prirodnih čuda i arhitektonske genijalnosti, dvorac Adžlun stoji kao podsećanje na godine slave. Izgrađeno da zaštiti trgovačke puteve i rudnike gvožđa iz Jordana, utvrđenje je borbeno remek-delo u smislu odbrane, jer je i region na taj način čuvan od krstaških vojnih napada. Danas je dvorac Adžlun omiljena destinacija stotine turista, koji dolaze da uživaju u pogledu na ove masivne zidine.
Qasr Amra (Kazr Amra) - Kazr Amra je izuzetna i dobro očuvana pustinjska tvrđava, sagrađena početkom VIII veka. To je ujedno i tvrđava sa garnizonom i rezidencija dinastije Omejada. Karakteristična obeležja, ove male po veličini ali neverovatno lepe znamenitosti, su prijemna soba i tursko kupatilo (hamam), bogato ukrašeni divnim freskama, koje odražavaju talentovane umetnike starih vremena.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Petra
kliknite na sliku da zatvorite
Mrtvo more
kliknite na sliku da zatvorite
Džeraš
kliknite na sliku da zatvorite
Vadi Ram
kliknite na sliku da zatvorite
Karta iz Madaba
kliknite na sliku da zatvorite
Rezervat biosfere Dana
kliknite na sliku da zatvorite
Hammamat Ma\'in (Minejski topli izvori)
kliknite na sliku da zatvorite
Jabal al-Qal\'a (citadela Amana)
kliknite na sliku da zatvorite
Dvorac Ajlun (Adžlun)
kliknite na sliku da zatvorite
Qasr Amra (Kazr Amra)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite