Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Kambodža
Smeštena u jugoistočnoj Aziji, Kambodža je zemlja koja se graniči na zapadu i severu sa Tajlandom, na severu sa Laosom i na istoku i jugu sa Vijetnamom. Kambodža je možda najmanje posećena od svih tih zemalja. Zvanično poznata kao Kraljevina Kambodža, zemlja ima oko 13 miliona stanovnika od kojih milion živi u glavnom gradu. Zemlja je imala lošu reputaciju tokom XX veka, za vreme okrutnog režima Crvenih Kmera, koje je predvodio zloglasni Pol Pot. Režim je odneo oko 1,5 miliona ljudi, koji su umrli ili u masovnim pogubljenjima ili od gladi i bolesti, a zemlja je doživela ekonomsku propast. Kambodža se još uvek oporavlja od posledica ovog režima i zemlja je u razvoju. Kambodža je otvorila vrata svetu i počinje da koristi svoj najveći potencijal, turističku industriju. Najveća atrakcija zemlje je nesumnjivo Angkor Vat, koji se nalazi u blizini grada Siem Reap. Angkor predstavlja dobro očuvane ostatke drevnog kmerskog grada i pruža posetiocima fascinantan uvid u istoriju nekada moćne civilizacije, koja je vladala velikim delom jugoistočne Azije. Narod Kambodže je dopadljiv i želi dobrodošlicu svima, a posetioci će biti oduševljeni koliko su nasmejani, uprkos njihovom životu i nekada strahotnom režimu Pol Pota. Glavni grad je Pnom Pen, a zvanična valuta je kambodžanski rijel.
Kada putovati?
Uprkos tome što Kambodža ima dve sezone, suvu od oktobra do kraja aprila i kišnu od maja do kraja septembra, možete putovati tokom cele godine. Idealni meseci su decembar i januar, kada je vlažnost relativno niska, još uvek ima malo kiše i hladni povetarac duva širom zemlje. Najtopliji mesec je april, kada temperatura često prelazi 40°C. Neki posetioci vole da usklade svoje putovanje sa jednim od godišnjih festivala, kao što su Bon Om Tuk ili kmerska Nova godina.
Šta posetiti?
Angkor - Najveća atrakcija u Kambodži i jedan od najspektakularnijih drevnih lokaliteta na zemlji, Angkor predstavlja ogroman kompleks hramova, koji sadrži ostatke prestonice Kmerskog carstva, od IX do XV veka nove ere. Nalazi se u blizini grada Siem Reap, a prostire se na površini od 400km2 uključujući i šumsku oblast. Ovde možete videti čuveni hram Angkor Wat (Angkor Vat), najveću versku građevinu na svetu, hram Bayon (Bajon), kod Angkor Toma, sa mnoštvom masivnih kamenih lica i Ta Prohm, budistički hram uništen isprepletanim drvećem koje se diže sa hrama. Angkor Vat je simbol Kambodže i kao takav nalazi se na državnoj zastavi.
Banteay Srei (Banteai Srei) - Iako zvanično deo kompleksa Angkor, Banteai Srei nalazi se 25 km severoistočno od glavne grupe hramova, dovoljno da se navede kao posebna atrakcija Kambodže. “Banteay Srei” u prevodu znači “Šuma žena” i jedan je od najmanjih kmerskih hramova u Angkoru. Ovo je jedini hram kojeg nije izgradio kralj, već dvoranin sa dvora kralja Rajendravarmana. Hram je završen 967. godine nove ere, a izgrađen je u velikoj meri od crvenog peščara. Njegove raskošne dekoracije još uvek se jasno vide i danas.
Koh Ker - Koh Ker je bio prestonica Kmerskog carstva od 928. do 944. godine nove ere. U ovom kratkom periodu izgrađene su neke spektakularne građevine i ogromne skulpture. Mestom dominira hram Prasat Thom, 30 metara visoka piramida, koja se uzdiže visoko iznad okolne džungle. Ogromna Garuda, u mitologiji poznata kao biće pola čovek pola ptica, uklesana u kamene blokove i dalje čuva sam vrh. Prepušten džungli skoro čitav milenijum, Koh Ker je bio jedan od najudaljenijih i najnepristupačnijih hramova Kambodže.
Kratie - Kratie je mali grad smešten na obalama reke Mekong, kojim dominira centralna tržnica okružena starim, francuskim kolonijalnim zgradama. Turizam ovde nema velike razmere, ali dosta bekpekera prođe tokom visoke sezone. Ovo je mesto u Kambodži gde možete videti retke iravadijske delfine, koji žive u reci Mekong. Ova vrsta se u pogledu ugroženosti smatra ranjivom, jer je njihov broj sve manji. Procenjuje se da je ostalo između 66 i 86 delfina u gornjoj oblasti reke Mekong u Kambodži.
Bokor Hill Station - Nalazi se blizu grada Kampot, a podigli su ga Francuzi 1920-ih, da služi kao mesto povlačenja iz vrelog Pnom Pena. Od tada je zgrada dva puta napuštena, prvi put 1940-ih kada su Japanci okupirali Kambodžu i ponovo 1970-ih kada su Crveni Kmeri imali jak uticaj na zemlju. Danas, ove napuštene zgrade imaju jezivi osećaj grada duhova. Od oktobra 2008. godine, put do Bokora je zvanično zatvoren zbog rekonstrukcija. Nezavisni pristup izgleda nemoguć, mada postoje pešačke ture koje organizuju lokalne turističke agencije.
Srebrna pagoda - Nalazi se u okviru kompleksa Kraljevske palate u Pnom Penu, Srebrna pagoda sadrži mnoga nacionalna blaga, kao što su zlato i ukrašene statue Buda. Najznačajniji je mali Smaragdni Buda Kambodže iz XVII veka i zlatni Buda Maitreja u prirodnoj veličini, ukrašen sa 9.584 dijamanata. Unutrašnji zid dvorišta Srebrne pagode ukrašen je obojenim i detaljnim muralom Ramajana mita, koga su naslikali kmerski umetnici 1903-04. godine.
Tonle Sap - Tonle Sap je najveće jezero u Jugoistočnoj Aziji i od velikog je značaja za Kambodžu. Jezero povećava i smanjuje svoju površinu zavisno od godišnjih doba. Od novembra do maja, kada je u Kambodži suva sezona, Tonle Sap istekne u reku Mekong kod Pnom Pena i presuši. Međutim, kada u junu obilne kiše povećaju količinu vode u reci Mekong za četiri puta, tada reka Tonle Sap menja tok, teče uzvodno i puni jezero. Tonle Sap je dom mnogim Vijetnamcima, koji žive u plutajućim selima oko jezera.
Sihanoukville (Sihanukvil) - Takođe poznat i kao Kampong Som, Sihanukvil je lučki grad i odmarališe na obali Tajlandskog zaliva. Ovde su velika atrakcija bele peščane plaže i nekoliko nerazvijenih tropskih ostrva. Sihanukvil je dobro mesto za opuštanje i odmor, ali budite spremni na velike gužve tokom visoke sezone, kao i za vreme praznika i vikenda.
Preah Vihear - Preah Vihear je hinduistički hram izgrađen za vreme Kmerskog carstva. Hram je smešten na vrhu visoke litice u planinama Dangrek, na 525 metara visine, na granici između Kambodže i Tajlanda. Ima najspektakularniju poziciju od svih kmerskih hramova. Veći deo hrama izgrađen je u XI i XII veku, za vreme vladavine kmerskih kraljeva Suriavarmana I i Suriavarmana II. Posvećen je jednom od tri najviša hindu božanstva, bogu Šiva. Preah Vihear je predmet dugog teritorijalnog spora između Tajlanda i Kambodže i nekoliko vojnika ubijeno je u sukobima 2009. godine.
Siem Reap - Siem Reap, što u prevodu znači “sijamski poraz”, je grad u Kambodži koji se najbrže razvija i služi kao glavna turistička baza za posetu svetski poznatoj destinaciji Angkor. Zahvaljujući tim atrakcijama, Siem Reap je sebe transformisao u veliko turističko čvorište. Ovo je šarmantno, opušteno i prijatno mesto za boravak tokom obilaska hramova. Siem Reap nudi širok spektar hotela i smeštaja, kao i veliki izbor restorana sa odličnom hranom.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Angkor
kliknite na sliku da zatvorite
Banteay Srei (Banteai Srei)
kliknite na sliku da zatvorite
Koh Ker
kliknite na sliku da zatvorite
Kratie
kliknite na sliku da zatvorite
Bokor Hill Station
kliknite na sliku da zatvorite
Srebrna pagoda
kliknite na sliku da zatvorite
Tonle Sap
kliknite na sliku da zatvorite
Sihanoukville (Sihanukvil)
kliknite na sliku da zatvorite
Preah Vihear
kliknite na sliku da zatvorite
Siem Reap
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite