Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Vijetnam
Od vrtoglavih pirinčanih dolina Sapa na krajnjem severu zemlje do fascinantne delte reke Mekong na jugu, Vijetnam je dom čitavom bogatstvu atrakcija. Ratom razorena istorija Vijetnama, kao i njegova zadivljujuća i raznolika geografija, ukusna kuhinja, hedonističke plaže i neverovatan šoping, sve su to razlozi da posetite ovu komunističku zemlju. Pozdravljajući strane turiste više od jedne decenije, preduzimljivi Vijetnam je brzo razvio dobro utabanu stazu turističkih atrakcija. Mnogi putnici započinju svoj odmor u Hanoju, bivšoj francuskoj prestonici Indokine, gde se kafei u francuskom stilu nalaze rame uz rame sa tradicionalnim prodavnicama. Odavde, popularne destinacije za putnike uključuju Ha Long Bay (zaliv Ha Long), gde će vam krečnjačke stene pomutiti um i grad Sapa, gde ćete uživati u bojama nošnji, naroda koji radi na pirinčanim terasama. Imperijalistička prestonica Hue nudi uvid u prošla vremena, a neverovatno popularni grad Hoi An nudi odličnu priliku za kupovinu. Avanturisti će poželeti da krenu dalje na jug i ka unutrašnjosti, da obiđu manje posećenu regiju Vejetnama, centralni plato zemlje. Putovanje u Vijetnam ne bi bilo potpuno bez zaustavljanja na jednoj od plaža; surfovanje, sunce i pesak, a možda i koktel ili dva. Nha Trang i Mui Ne su popularna mesta za odmor, a nude vrlo raznovrstan smeštaj, od onog za bekpekere do neverovatno luksuznih hotela. Na jugu zemlje grad Ho Ši Min, bivši Sajgon, bio je glavni grad Južnog Vijetnama. Ova metropola će vas zaseniti svojim atrakcijama i znamenitostima. Delta reke Mekong nudi posebne čari za one nezavisne i neustrašive putnike. Najveće ostrvo Vijetnama Phu Quoc (Fu Kuok) je još jedna odlična destinacija, sa tirkiznom vodom i bogatim morskim svetom. Vijetnam je poznat kao zemlja jedinstvene i bogate kulture, spektakularnih pejzaža, smaragdnih planina, zanosne obale, dinamičnih gradova, jedne od najboljih svetskih kuhinja i srdačnih ljudi. Glavni grad je Hanoj, a zvanična valuta je vijetnamski dong.
Kada putovati?
Postoje tri glavne sezone, topla, kišovita i hladna, sa varijacijama u temperaturi i padavinama širom različitih regiona u zemlji. Vijetnam je zemlja sa široko rasprostranjenim razlikama u nadmorskoj visini i zbog toga nastaju temperaturne i sezonske varijacije. Tako u planinskim delovima zemlje imate relativno hladniju klimu, a temperature u toku zime mogu da se spuste i ispod nule. U severnom delu Vijetnama, u zimskim mesecima, od novembra do aprila je hladno i vlažno, a leta, od maja do oktobra, su topla. Ako ste izabrali južni deo zemlje za odmor, izbegavajte sparnu letnju sezonu od kraja februara do maja. Na jugu, najvlažniji meseci su od juna do avgusta i to definitivno nije najbolje vreme za posetu Vijetnamu. U ovom delu je suvo od decembra do aprila. Period tajfuna je od jula do novembra i ako možete zaobiđite Vijetnam u ovo vreme.
Šta posetiti?
Ha Long Bay (zaliv Ha Long) - Nalazi se u severnom delu Vijetnama i ima 120 kilometara dugu obalu. Zauzima površinu od 1.553km2, koja se sastoji od krečnjačkog krasa i oko 2.000 ostrvaca. Zaliv Ha Long znači “zaliv silazećeg zmaja” i predstavlja najposećeniju turističku atrakciju Vijetnama. Svako ostrvce je obraslo gustom vegetacijom, formirajući spektakularan morski pejzaž od krečnjačkih stubova. Neka ostrva su šuplja, sa ogromnim pećinama, a neka imaju jezera. Ovaj jedinstven krajolik može se pohvaliti sa 14 endemskih biljnih vrsta i 60 endemskih životinjskih vrsta.
Pagoda Thien Mu (Tjen Mu) - Sa sedam spratova, pagoda Tjen Mu u gradu Hue je najviša pagoda u Vijetnamu. Pagoda gleda na Reku mirisa i smatra se nezvaničnim simbolom bivše imperijalističke prestonice. Hram je izgrađen 1601. godine za vreme vladavine dinastije Nguyen (Nujen). Prvobitni hram je bio izgrađen vrlo jednostavno, ali vremenom je razvijan i proširen sa komplikovanijim karakteristikama.
Jezero Hoan Kiem - Smešteno u istorijskom centru Hanoja, jezero Hoan Kiem je jedno od najživopisnijih mesta u gradu i omiljeno mesto meštana za provod slobodnog vremena. Hoan Kiem znači “vraćen mač”, a naziv potiče od legende po kojoj je kralj Le Loi dobio mač od bogova, koji je koristio da protera invazivne Kineze. Kasnije je vratio mač bogu Zlatnoj kornjači u jezeru.
Hoi An - Ovo ribarsko selo postalo je turistička atrakcija, a nalazi se na obali Južnog kineskog mora. Hoi An je bio međunarodna luka od XVI veka , iako je ozbiljan transport odavno preseljen u grad Da Nang. Srce grada je i dalje Stari grad, pun krivudavih staza i prodavnica u kineskom stilu. Ponekad ga nazivaju “Venecijom Vijetnama”, zbog uskih kanala koji prolaze kroz deo grada.
Phu Quoc (Fu Kuok) - Smešten ispred obale Kambodže, Fu Kuok je najveće ostrvo u Vijetnamu. Fu Kuok je ono što bi Puket bio da nije bio okupiran razvojem. Ostrvo ima savršenu tropsku šumu, neoštećene koralne grebene i divne plaže. Jedna od njenih plaža, Bai Dai (Duga plaža), proglašena je za jednu od pet najlepših i najčistijih plaža.
Sapa terase - Sapa je grad u severozapadnom delu Vijetnama, nedaleko od kineske granice. Pirinčane terase se mogu naći u dolini Muong Hoa između grada Sapa i Fansipan planine, u pozadini guste bambusove šume.
Mui Ne - Nekada slabo naseljena plaža južno od ribarskog sela Mui Ne, u poslednjih 15 godina ozbiljno se razvija. Zbog jakog povetarca sa mora, popularna je destinacija u Vijetnamu za jedrenje na dasci i kajtsurfing. Putovanje u Mui Ne nije potpuno bez posete čuvenim peščanim dinama, koje se nalaze na kratkoj udaljenosti severno od grada. Ogromna peščana prostranstva pružaju sjajan pejzaž, posebno tokom zalaska sunca.
Reka Mekong - Delta reke Mekong je region u južnom delu Vijetnama, gde se reka Mekong uliva u more. Ovo je veoma bujan predeo, pokriven pirinčanim poljima, koja čine polovinu ukupne poljoprivredne proizvodnje Vijetnama. Život u delti Mekonga se mnogo vrti oko reke i sva sela su često dostupnija rekom nego putem.
Tuneli Cu Chi (Kuchi) - Tuneli Kuchi predstavljaju ogromnu mrežu povezanih podzemnih tunela, koji se nalaze oko 40km severozapadno od Ho Ši Mina (bivši Sajgon). Tunele su koristili gerilci Vijet Konga za skrivanje tokom Vijetnamskog rata. Godine 1968. Vijet Kong je iz ovih tunela napao Sajgon, a danas su oni popularna turistička atrakcija.
Nha Trang (Na Trang) - Na Trang je najpopularnije letovalište Vijetnama, a nalazi se duž drugog najlepšeg zaliva u zemlji. Poseduje prelepe plaže sa finim peskom i čistom i bistrom okeanskom vodom, blagih temperatura. Grad ima oko 300.000 stanovnika i po karakteru je življi i urbaniji od drugih mesta te vrste, kao što su Mui Ne i Fu Kuok. Ovo je takođe centar za ronjenje u Vijetnamu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Ha Long Bay (zaliv Ha Long)
kliknite na sliku da zatvorite
Pagoda Thien Mu (Tjen Mu)
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Hoan Kiem
kliknite na sliku da zatvorite
Hoi An
kliknite na sliku da zatvorite
Phu Quoc (Fu Kuok)
kliknite na sliku da zatvorite
Sapa terase
kliknite na sliku da zatvorite
Mui Ne
kliknite na sliku da zatvorite
Reka Mekong
kliknite na sliku da zatvorite
Tuneli Cu Chi (Kuchi)
kliknite na sliku da zatvorite
Nha Trang (Na Trang)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite