Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Azija i Bliski istok / Mjanmar (Burma)
Gradovi
Mjanmar (Burma)
Za Mjanmar, nekadašnju Burmu, engleski književnik Kipling napisao je: “gotovo da ne liči ni na jedno poznato mesto”. A ono što je rekao pre više od jednog veka, važi i danas. Smešten u Bengalskom zalivu duž granica sa Bangladešom, Indijom, Kinom, Laosom i Tajlandom, Mjanmar je najveća zemlja u jugoistočnoj Aziji. Arheološki raj sa stotinama, ako ne i hiljadama drevnih ruševina i bujnim tropskim destinacijama, Mjanmar postaje sve teži za pristup turista sa zapada. Iako je ulazak u zemlju relativno lak, vize se moraju dobiti unapred, a zbog prirode zemlje veliki delovi Mjanmara su zabranjeni za posetioce i zahtevaju posebne vize. Iako su vize svima dostupne, vreme koje će vam biti potrebno da ih dobijete, gotovo znači da nikada nećete videti te delove zemlje. Međutim, ovo ne bi trebalo da vas obeshrabri. Centralno srce zemlje je generalno otvoreno za putovanja, a najviše ograničenja će imati avanturisti i bekpekeri sa neorganizovanim smeštajem i prevozom. Ekonomski nestabilna zemlja, Mjanmar je ipak riznica lepote koju vredi videti, ukoliko vam ne smeta nedovoljno razvijena infrastruktura. Takođe, postoji veoma mali broj bankomata u zemlji, tako da ćete morati da ponesete dovoljno novca sa sobom. Jedno od najčudesnijih mesta u Mjanmaru je jezero Inle, sa svojim plutajućim selima. Međutim, podjednako neverovatan je i Mandalej, bivši glavni grad Burme, sa čuvenim mostom i divnim pogledom, ili Jangon, nekadašnja prestonica Mjanmara. Van gradova čekaju vas znamenitosti, kao što su Zlatna stena (Kyaikitiyo) ili selo Kalaw (Kalav), sedište bekpekera, koje nudi jedinstven uvid u kulturu koja je u velikoj meri ostala nepromenjena u poslednjih nekoliko stotina godina. Glavni grad je Naypyidaw (Nejpjido), a zvanična valuta je mjanmarski kjat.
Kada putovati?
Visoka sezona u Mjanmaru je od oktobra do kraja marta. Tokom ovog perioda gotovo da nema kiše i dani su divni i sunčani. Što se više bliži april, vreme postaje sve toplije i vlažnost vazduha raste. Najbolje vreme za posetu Mjanmaru je od sredine novembra do kraja decembra. Vreme je prijatno i danju i noću. Zemlja je zelena nakon dugih monsunskih kiša, a broj posetilaca je najmanji, jer za putovanje čekaju Božić i Novu godinu.
Šta posetiti?
Pagoda Shwedagon (Švedagon) - Ovo je verovatno najpopularnija turistička atrakcija u Mjanmaru. Smatra se najstarijom pagodom na zemlji, koja predstavlja centar budizma u Mjanmaru. Pagoda je pokrivena sa 30 tona zlata, uključujući i veliki broj dijamanata i rubina. Ovde možete videti najbolju umetnost Mjanmara i mnogi od hramova ukrašeni su retkim, neprocenjivim skulpturama i rezbarijama od drveta.
Bagan - Bagan je poznat i kao “Zemlja hiljadu pagoda”. Možete smatrati Bagan drevnom prestonicom Mjanmara, koja ima više od 2.000 starih pagoda, raštrkane svuda. Zbog svog religijskog značaja, Bagan je najposećenije mesto u Mjanmaru. Veruje se da je Bagan postavljen za prestonicu u IX veku i skoro 200 godina bio je glavni grad, tada paganskog carstva. Tokom ovog perioda veliki broj monarha, plemstva i običnih građana, izgradili su na hiljade velikih i malih pagoda, lepo ukrašenih slikama i muralima. Videćete da mnogi od ovih spektakularnih i ogromnih pagoda i hramova i dalje postoje, pokazujući svoju veličinu.
Kyaikhtiyo (Zlatna stena) - Ovo je velika prirodna stena pokrivena zlatom i dobro poznata turistička atrakcija za mnoge strane turiste. Zlatna stena se smatra jednom od najsvetijih destinacija u Mjanmaru. Mnogi budisti dolaze iz čitavog Mjanmara, Kine, Tajlanda, Laosa i mnogih drugih zemalja, verujući da Zlatna stena ima magične i božanske moći. Stena gotovo da visi preko litice, na visini 1.100m, prkoseći svim zakonima gravitacije. Sama stena visoka je 5,5m, prekrivena je zlatom kao i svaki budistički spomenik, a na vrhu se nalazi mala pagoda. Mesto je otvoreno za posetioce tokom suve sezone, a možete doći iz Jangona, autobusom ili automobilom.
Mandalay (Mandalej) - Mandalej je drugi po veličini grad Mjanmara. Veruje se da je Mandalej još uvek kulturni centar zemlje. Ovo je uzbudljivo mesto za ljubitelje umetnosti i kulture. Iako je broj tradicionalnih umetnika i zanatlija u padu, Mandalej ih ima dosta. Poznata statua Bude iz hrama Mahamuni, nalazi se u Mandaleju. Poznato je da se čuvena “Tripitaka”, budistička sveta knjiga, nalazi uklesana u kamenu u podnožju brda Mandalej.
Jezero Inle - Jezero Inle nalazi se na visoravni države Shan, u Mjanmaru, koja je dobila ime po narodu Shan, većinskoj etničkoj grupi u državi. Ova oblast je naseljena narodom Intha, ima ih na hiljade i žive u plovećim kućama. U velikoj meri njihov život zavisi od jezera. Ovde možete videti pravu ravnotežu između čoveka i prirode. Možete iznajmiti čamac i istraživati jezero, posetiti mnoga sela u jezeru, kao i neverovatnu plivajuću tržnicu i plivajuću pagodu Hpaung Daw U. Tokom septembra ili početkom oktobra, možete gledati popularne trke Intha brodova.
Ngwesaung (Ngvesaung) - Plaža duga 15 km, sa belim peskom i palmama, popularno je mesto za turiste. Mnogo jeftinog smeštaja naći ćete u divnom letovalištu Ngvesaung. Ovde se prodaju jeftini suveniri i ukusni plodovi mora.
Pagoda Mahamuni - Budistički sjaj i raskoš najbolje možete videti u ovom važnom hramu, koji poseduje zapanjujuću statuu Bude. Pagoda Mahamuni nalazi se jugozapadno od Mandaleja. Toliko je zlatne folije naneto na Budu tokom vekova, da je težak jednu tonu i stvara zlatnu auru oko sebe. Kruna je prepuna brilijanata, safira, rubina, žada i smaragda i predstavlja čudo u svetu ukrašavanja.
Popa - Postavljena u sred divnog brda i šumskog pejzaža, gora Popa je strm vulkanski vrh, posvećena čuvenim “nat” duhovima Mjanmara. Budistički hram smešten ja na vrhu Taung Kalat, strme vulkanske stene. Okolina i sama Popa odlikuju se bujnom zelenom šumom, koja je ispunjena raznim vrstama flore i faune. Može se nazvati oazom u centralnoj, suvoj zoni Mjanmara.
Kyaing Tong (Kjaing Tong) - Kjaing Tong je grad u istočnoj državi Shan, u Mjanmaru. Vreme u ovoj oblasti je hladnije u poređenju sa tropskim područjem Mjanmara. Ovde možete videti tradicionalno građene kuće na planinskim padinama i različite etničke grupe, samim tim i druge kulture i tradicije, a ne samo tradiciju grada Kjaing Tong.
Monywa (Moniva) - Grad Moniva se nalazi u regionu Sagain, u Mjanmaru, a udaljen je 136km severozapadno od Mandaleja, na istočnoj obali reke Chindwin (Činduin). Postoje mnoga mesta u ovoj oblasti koja možete posetiti, a jedna od atrakcija je budistički kompleks pećina Po Win Taung (Po Vin Taung). Kompleks se sastoji od 947 malih i velikih bogato ukrašenih pećina. Možete videti brojne statue Buda uklesane u peščar, kao i slike koje predstavljaju Đataka priče. Pagoda Thanboddhay (Tanbodej) je takođe jedna od glavnih atrakcija grada Moniva. Boddhi Tataung (1.000 Buda) predstavlja grupu od 1.000 banjan stabala sa statuama Buda, a zajedno čine impresivan prizor koji nećete zaboraviti.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Pagoda Shwedagon (Švedagon)
kliknite na sliku da zatvorite
Bagan
kliknite na sliku da zatvorite
Kyaikhtiyo (Zlatna stena)
kliknite na sliku da zatvorite
Mandalay (Mandalej)
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Inle
kliknite na sliku da zatvorite
Ngwesaung (Ngvesaung)
kliknite na sliku da zatvorite
Pagoda Mahamuni
kliknite na sliku da zatvorite
Popa
kliknite na sliku da zatvorite
Kyaing Tong (Kjaing Tong)
kliknite na sliku da zatvorite
Monywa (Moniva)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite