Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Laos
Bez izlaza na more, Laos je jedna od očaravajućih destinacija Azije. Zapanjujuće prirodne lepote u kombinaciji sa fascinantnom budističkom kulturom, čine Laos odličnom destinacijom za bekpekere i nezavisne putnike. Mada i oni turisti koji vole udobnost i luksuz, biće dobro ugošćeni. Jedna od retkih preostalih jednopartijskih komunističkih država na svetu, Laos je otvorio svoja vrata turizmu početkom 1990-ih. U poslednjoj deceniji došlo je do eksplozije razvoja. Laos se brzo menja, ali neki delovi zemlje ostali su netaknuti i čekaju da budu istraženi od strane avanturista, koji su spremni da se odreknu uobičajenog turističkog luksuza. Oni koji žele da dožive pravi ruralni život jugoistočne Azije biće oduševljeni. Trbalo bi posetiti neverovatno romantičan Luang Prabang, sa svojim blistavim palatama, monasima i mirnim načinom života. Tempo je ipak malo promenjen od kada su stigli turisti, gde se fini kafići nalaze rame uz rame sa šik buticima. Užurban grad Vijentijan mami mnoge, kao što to čini i napredan turistički centar Vang Vieng. Udaljene severne pokrajine Phongsali (Pongsali), Luang Nam Tha (Lung Namta) i Udomxai (Udomsai) nude uzbudljive mogućnosti za treking. Infrastruktura se još uvek razvija, tako da putovanja mogu biti izazovna, ali izuzetno nagrađena. Na severoistoku zemlje naći ćete misterioznu Ravnicu ćupova. Većina turista ide do rečnog arhipelaga Si Phan Don (Si Pan Don), zbog opuštenog načina života i posmatranja delfina. Najveće rečno ostrvo Don Khong (Don Kong) je i najposećenije, a zatim i Don Dhet (Don Det) i Don Khon (Don Kon). I naravno, ne zaboravite da probate odlične specijalitete Laosa. Glavni grad je Vijentijan, a zvanična valuta je novi kip.
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu većeg dela Laosa je između novembra i februara, kada najmanje pada kiša i nije previše toplo. To je takođe glavna sezona i za festivale. Ako planirate da se fokusirate na planinske severne provincije, onda nisu loše topla sezona od marta do maja i početak kišne sezone oko juna meseca, jer su temperature na višim nadmorskim visinama umerene. S druge strane, južni deo zemlje najbolje je izbegavati od marta do maja, kada su dnevne temperature i preko 40°C, a noći nisu manje toplije. Kišna sezona nije toliko loša kao što mislite. Pljuskovi su često prilično kratki, a sunčani periodi mogu biti dugi. Kiša takođe pročisti vazduh od prašine, pa je sve nekako jasnije i svetlije. Naravno tu su i nedostaci. Putevi mogu biti neprohodni, a putovanje u udaljene oblasti može biti gotovo nemoguće. Mada, tokom ovih meseci reka može biti dobra za putovanje. Ako nameravate dosta da putujete po reci, novembar je najbolji mesec. Visoka turistička sezona je od decembra do februara i tokom avgusta, a januar ima najveće gužve.
Šta posetiti?
Luang Prabang - Drevni grad Luang Prabang nalazi se na severu Laosa. Godine 1995. upisan je na UNESCO-vu listu svetske baštine i smatra se srcem kulture Laosa. Ovaj mali grad okružen planinama smešten je na 700 metara nadmorske visine. Kao glavna turistička destinacija Laosa, Luang Prabang ima i najviše cene, pa ćete tako za hranu, piće i smeštaj platiti više nego u glavnom gradu Vijentijanu. Luang Prabang je bila drevna prestonica kraljevstva Lan Xang (Lang Sang), sve dok kralj Phothisarat (Potisarat) nije preselio administrativno sedište u Vijentijan, 1545. godine. Bez obzira na sve, Luang Prabang je nastavio da pleni svojom francuskom arhitekturom, blistavim hramovima i prirodnom lepotom. Kompletan istorijski deo grada posvećen je turizmu, od nekadašnjih kraljevskih palata do preko 30 hramova. Ova bivša prestonica i dalje ostaje glavni centar budističkog učenja u Laosu. Kaskadni vodopadi, brojni vrhovi i reka Mekong, pružaju dovoljno mogućnosti za razne aktivnosti. Luang Prabang, grad u kojem većina meštana spava od 22:00h, danas je jedna od najbogatijih i najposećenijih pokrajina u Laosu.
Pha That Luang - Pha That Luang ili Velika stupa je nacionalni simbol i najsvetiji spomenik u zemlji, a njegova slika nalazi se na zvaničnom grbu Laosa. Spolja, That Luang više liči na tvrđavu okruženu visokim zidovima, a čine je dva hrama sa glavnom stupom, čiji je vrh prekriven zlatnim listićima. Velika stupa visoka je 45m. Divna arhitektura u stilu Laosa, pod uticajem budističkih verovanja, jedna je od najpoznatijih atrakcija zemlje.
Vang Vieng - Za mnoge putnike Vang Vieng je jednostavno komad neba na zemlji. Okružen živopisnim pejzažom, od planina do reka i od krečnjačkih stena do pirinčanih polja, ovaj mali grad nudi dugu listu zanimljivih atrakcija. Uobičajen prizor u Vang Viengu je na reci Nam Song, gde mladi plove nizvodno na gumi. Zapravo ovo je veliki deo razloga zbog čega mnogi mladi ljudi dolaze ovde. Poznata pećina Tham Poukham ima “plavu lagunu”, dok Tham Norn spada među najveće pećine Vang Vienga.
Wat Si Saket (Vat Sisaket) - Budistički hram Sisaket nalazi se u Vijentijanu i poznat je po hiljadama malih Budinih statua, smeštenih u rupama u zidu. Ispred njih nalazi se red velikih Buda. Ove statue uglavnom datiraju iz XVI i XIX veka, a napravljene su od drveta, kamena i bronze – ukupno više od 6.800 Buda. Ako ste u poseti hramu rano ujutru, naići ćete na mnoge meštane koji idu da se mole, kao i da ponude hranu monasima. Ovo je šarmantna svakodnevna svečanost i lepo je prisustvovati.
Plato Bolaven - Plato Bolaven nalazi se u južnom Laosu i poznat je po divnom pejzažu, etno selima i neistraženim delovima. Mada je verovatno najpoznatiji po spektakularnim vodopadima Tad Fane i Dong Hua Sao. Nadmorska visina platoa kreće se od 1.000m do oko 1.350m. Vremenski uslovi su ovde generalno blaži od ostatka zemlje, hladnije je, posebno noću. Njene plodne ravnice omogućavaju poljoprivrednicima da proizvodu najbolji čaj i kafu u zemlji. Turizam je postao još jedan važan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.
Bokeo - Bokeo je najmanja pokrajina u Laosu, a ima veliki broj manjinskih grupa (oko 30). Reč Bokeo u prevodu znači “rudnik dragulja”, a grad je poznat kao “zemlja safira”. Ovde je glavno zanimanje kopanje zlata i dragog kamenja. Huay Xai (Huej Sai), prestonica pokrajine Bokeo, nalazi se na obali reke Mekong. Kao i u većini manjih gradova Laosa, nekoliko hramova podignutih u okolini u ranijim vekovima, izgleda su jedina atrakcija. Međutim, ekonomska snaga pokrajine Bokeo je turizam. Pored fascinantnih atrakcija i predivnih aktivnosti, Huej Sai je takođe poznat kao polazna tačka za istraživanje ostatka Laosa. Odavde turisti kreću i za drevni grad Luang Prabang. Vekovima je Bokeo bio i ostao važna stanica za kineske trgovce, koji putuju brodovima između Kine i Tajlanda.
Buda park - Xieng Khuan (Sieng Huan) je čuveni park skulptura, sa više od 200 verskih statua, uključujući i ogromnu statuu Bude kako se odmara, visoku 40m. Najlepšu fotografiju možete napraviti sa vrha ogromne strukture u obliku bundeve, čiji je ulaz napravljen tako da izgleda kao da ulazite u usta demona.
Ravnica ćupova - Smatra se najvećom zagonetkom svih atrakcija Laosa. Veliki prostor oko grada Phonsavan (Ponsavan), prestonice pokrajine Xieng Khouang (Sieng Khuang), prošaran je kamenim ćupovima, ali niko nema jasnu ideju o tome zašto su tu. Misteriozni ćupovi su isklesani i od peščara i od granita, u raznim veličinama, od veoma malih do oko 3,5 metara visokih. Pretpostavlja se da su stari više od 2.000 godina. Legenda kaže da su ih koristili za čuvanje pirinčanog vina, dok neki smatraju da su služili za čuvanje mrtvih. Funkcija ćupova je do danas ostala velika enigma.
Wat Phu (Vat Phu) - Wat Phu u prevodu znači “hram-planina”, nalazi se na padini i nudi divan pogled na okolinu i reku Mekong. Posetioci koji vole umetnost i istoriju biće iznenađeni veličanstvenom izradom u ovom razrušenom kmerskom kompleksu hramova. Videćete stubove hrama, terase, zidove, dvorišta, prolaze, svetilište, biblioteku i druge ostatke nekada fantastičnog kompleksa. Ovde se nalazi i izvor, za čiju vodu lokalno stanovništvo veruje da je sveta. Stariji od čuvenog kompleksa hramova Angkor Vat u Kambodži, Vat Phu se od 2002. godine nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Stupa That Ing Hang - Stupa je visoka oko devet metara i karakterišu je lepe rezbarije i ukrasi. Smatra se da sadrži važnu relikviju budizma, Budinu kičmu. Stupa iz XVI veka smeštena je u gradu Savannakhet (Savanaket), u centralnom delu Laosa.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Luang Prabang
kliknite na sliku da zatvorite
Pha That Luang
kliknite na sliku da zatvorite
Vang Vieng
kliknite na sliku da zatvorite
Wat Si Saket (Vat Sisaket)
kliknite na sliku da zatvorite
Plato Bolaven
kliknite na sliku da zatvorite
Bokeo
kliknite na sliku da zatvorite
Buda park
kliknite na sliku da zatvorite
Ravnica ćupova
kliknite na sliku da zatvorite
Wat Phu (Vat Phu)
kliknite na sliku da zatvorite
Stupa That Ing Hang
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite