Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Nepal
Zemlja sinonim za planine, Everest i ogromna prostranstva, himalajska država Nepal je fascinantno divlja i burna kao što biste očekivali. Vetroviti, snežni vrhovi i gradovi puni hramova, tipični su za Nepal. Svoj prvi pogled na Himalaje imaćete kroz oblake dok slećete na aerodrom u grad Katmandu. Legendarna Annapurna Circuit (staza za treking Anapurna) i druge pešačke staze, kao i duga i naporna staza do Everest baznog kampa, govore same za sebe. Idite polako i naći ćete se među spektakularnom snežnom panoramom i udaljenim selima farmera jaka. Ove rute nemaju puteve i predstavljaju prave avanture, a svakako nisu za plašljive i one bez dobre fizičke kondicije. Mada, možete da izbegnete svaki napor i jednostavno posmatrate izuzetne predele. Nepal je jedino Hindu kraljevstvo na svetu. Zemlja velikih kontrasta sa visokim planinama, prostranim Himalajima, ogromnim ledenim glečerima, malim kućama, drevnom istorijom, umetničkim spomenicima, utočištima egzotičnih divljih životinja i različitim kulturama. Ovo je zemlja u kojoj je rođen Buda pre oko 2.500 godina. Nepal nema izlaz na more i smešten je između Tibeta na severu i Indije na jugu, što je proizvelo izuzetnu mešavinu naroda i kulture. Mali, ali pun neodoljivog iskustva i prava meka za svakog ko voli planine, Nepal je divno iskustvo, prepuno nezaboravne ruralne kulture. Glavni grad je Katmandu, a zvanična valuta je nepalska rupija (NPR).
Kada putovati?
Klimatski faktori su veoma važni u odlučivanju kada da posetite Nepal. Oktobar i novembar, kada je početak suve sezone, najbolji su meseci u godini. Vreme je prijatno, vazduh je čist, vidljivost savršena, a zemlja bujna posle monsuna. Od februara do aprila, kada je kraj suve sezone, drugi je najbolji period za posetu Nepalu. Vidljivost tada nije toliko dobra jer ima prašine, ali je vreme toplo i većina divnog divljeg cveća je u cvatu. U decembru i januaru klima i vidljivost su dobri, ali može da bude hladno. Ostatak godine je prilično neprijatan za putovanja. Maj i početak juna generalno su najtopliji i sa dosta prašine, a period monsuna, od sredine juna do septembra, zavija planine u oblake i pretvara staze i puteve u blato.
Šta posetiti?
Trg Katmandu Durbar - Trg Durbar predstavlja kompleks palata i hramova izgrađenih između XII i XVIII veka, nekada sedište drevnih Mala kraljeva Katmandua. Interesantan deo je zapis na kamenu iz XVII veka, postavljen na zid palate sa tekstom na 15 jezika. Trg Durbar, koji se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine, je društveno, versko i urbano središte grada. Unutar palate nalaze se i muzeji.
Swayambhunath (Svajambunat) stupa - Svajambunat Stupa je jedno od najsvetijih budističkih mesta u Nepalu, a njeno osnivanje povezano je sa stvaranjem doline Katmandu. Nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Hram Pashupatinath (Pašupatinat) - Jedna od najsvetijih hindu svetinja u svetu, Pašupatinat se nalazi 5km istočno od centra grada. Bogato ukrašena pagoda poseduje svetu Šivinu lingu. Hroničničari ukazuju na postojanje hrama od pre 400. godina n.e. Možete videti sledbenike u svetim ritualima, kako zaranjaju u svetu reku Bagmati koja teče pored hrama.
Boudhanath (Bodnat) stupa - Nalazi se oko 6km istočno od centra Katmandua i najveća je stupa u dolini. Sa visinom od 36 metara predstavlja jedan od najfascinantnijih primeraka. Mesto svetske baštine, Bodnat, takođe je poznat i kao Khasti (Kasti).
Trg Patan Durbar - Nalazi se suprotno od Katmandua, a poseduje očaravajuću zbirku palata i dvorišta, kao i kompleks bivše kraljevske palate. Centar je verskog i društvenog života Patana i mesto je muzeja koji sadrži niz bronzanih statua i verskih objekata. Ovde možete videti jedan izuzetan spomenik iz XVI veka, hram posvećen Krišni, u potpunosti izgrađen od kamena.
Trg Baktapur Durbar - Kako uđete na trg, tako vas obuzme osećaj unutrašnje harmonije. Umetnost i arhitektura su ovde posebni. Palata iz XV veka sa 55 prozora nalazi se na levoj strani čim prođete kroz gradsku kapiju. Unutra se takođe nalazi i Nacionalna galerija umetnosti. Ulaz u palatu, zlatna kapija je remek-delo. Ispred palate nalaze se hramovi različitog dizajna.
Nacionalni park Chitwan (Čitvan) - Nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine i najpopularnija je safari destinacija u Nepalu. Obuhvata jedinstven ekosistem koji se sastoji od brda, mrtvaja i poplavnih ravnica. Dominiraju sal šume, a park ima 50 vrsta trava. Oko 43 vrste životinja, uključujući i ugrožene vrste kao što su indijski nosorog, bengalski tigar, gavijal krokodil, gaur, divlji slon, četvoroga antilopa, prugasta hijena, pangolin, varan i pitoni.
Hram Changu Narayan (Čangu Narajan) - Hindu hram u stilu pagode posvećen Višnu u njegovoj inkarnaciji kao Narajan. Jedan je od najstarijih hramova u Nepalu, prvobitno izgrađen u ranom IV veku, za vreme dinastije Lichavi (Ličavi). Čangu Narajan je obnovljen oko 1700-ih nakon što je uništen u požaru. Sve kamene gravure u dvorištu hrama, urađene su između V i XI veka, što čini ovo mesto jednom od najvećih koncentracija antičke umetnosti u Nepalu. Iako je hram sam po sebi veoma lep, naročito vrata i prednja fasada, Čangu Narajan nije poznat po svom hramu, već po kamenim statuama, reljefnim rezbarijama i zapisima koji su raštrkani u dvorištu oko hrama.
Lumbini - Lumbini je mesto budističkog hodočašća smešteno u nepalskom gradu Kapilavastu, blizu indijske granice. Lumbini je jedno od četiri mesta budističkih hodočašća, bazirana na glavnim događajima iz života Gotama Bude. Interesantno, svi događaji su se desili pod drvetom. Preostale tri lokacije su u Indiji: Bodh Gaya (prosvetljenje), Sarnath (prvi diskurs) i Kushinagar (smrt). Lumbini je tradicionalno rodno mesto Gotama Bude, osnivača budizma, koji je rođen u VI ili VII veku pre nove ere. Prema budističkoj tradiciji, Maja je rodila Budu na putu ka kući njenih roditelja u Devadahi, u maju mesecu, 642. godine p.n.e. Kada je osetila bolove, uhvatila se za granu drveta i rodila Sidartu Gautama, budućeg Budu.
Nacionalni park Sagarmatha (Sagarmata) - Nalazi se na severoistoku Katmandua. Obuhvata površinu od 1.148 kvadratnih kilometara ekološke zone Himalaja. Park obuhvata gornje slivove reka Dudh Kosi (Dud Kosi) i Bhote Kosi (Bote Kosi). Park se u velikoj meri sastoji od neravnog terena i klisura visokih Himalaja. Nacionalni park se od 1979. godine nalazi na listi UNESKO-ve svetske baštine sa svojim jedinstvenim prirodnim, kulturnim i pejzažnim karakteristikama.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Trg Katmandu Durbar
kliknite na sliku da zatvorite
Swayambhunath (Svajambunat) stupa
kliknite na sliku da zatvorite
Hram Pashupatinath (Pašupatinat)
kliknite na sliku da zatvorite
Boudhanath (Bodnat) stupa
kliknite na sliku da zatvorite
Trg Patan Durbar
kliknite na sliku da zatvorite
Trg Baktapur Durbar
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Chitwan (Čitvan)
kliknite na sliku da zatvorite
Hram Changu Narayan (Čangu Narajan)
kliknite na sliku da zatvorite
Lumbini
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Sagarmatha (Sagarmata)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite