Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Mongolija
Mongolske ravnice divlje i prazne, sa povremenim jurtama, mističnim hramovima i galopirajućim konjima, čine sliku ove zemlje koja se brzo modernizuje. Odvojite vreme za istraživanje i shvatićete da je duhovnost osnova, dominatna među planinama i pustinjama, irvasima i ledenim kanjonima. U prestonici, jedinom gradu koji se pominje, naći ćete užurban saobraćaj i prilično divlji noćni život (bilo bi dobro da sa vama u izlazak povedete nekog od lokalnog stanovništva). Ovo je apsolutna suprotnost usporenom načinu životu u unutrašnjosti, ali koja svojim atrakcijama svakako opravdava posetu. Mongolija i njena priroda su raj za ljubitelje avantura. Destinacije poput Dundgova, nude penjanje po prirodnim stenama i jahanje kamila, a Arhangaj region je mesto za kampovanje, pešačenje i pecanje. Naravno, tu je i jahanje konja duž stepa, možda i najlepše mongolsko iskustvo. Ukoliko više volite da posmatrate divljinu nego da se nađete u srcu iste, možete da boravite u šatoru (mongolskim jurtama), jedete jagnjetinu i pijuckate mleko kobile ili slani čaj. Možete posetiti nacionalni park Gurvan Saihan, gde se pustinja puna fosila sastaje sa ledenim kanjonima. Prateći stope Džingis Kana i istražujući ogromna prostranstva Mongolske prirode za mnoge je životna avantura, a sama raznovrsnost predela čini zaista poseban doživljaj. Od starih napuštenih manastira do rvanja na otvorenom, u kombinaciji sa beskrajnim ravnicama i kampovanjem pod zvezdama, u Mongoliji svaki dan može biti nezaboravan. Mongolija je jedna od poslednjih neotkrivenih svetskih turističkih destinacija, zemlja gde možete iskusiti ogromna prostranstva, šume, pustinje, kristalne reke i jezera, kao i tradicionalno gostoprimstvo nomada. Jednostavno rečeno, ovo je zemlja avantura, konja, nomada i predivnog plavog neba. Glavni grad je Ulan Bator, a zvanična valuta je mongolski tugrik.
Kada putovati?
Mongolija se nalazi u umerenoj zoni severne hemisfere. Smeštena na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.500 metara i okružena visokim planinskim vencima koji blokiraju vlažne vetrove, Mongolija ima izrazito kontinentalnu klimu. Zime su hladne i duge, a leta topla i kratka. Zima traje od novembra do kraja aprila, proleće je od maja do juna, a leto od jula do septembra. Prosečna letnja temperatura je 20°C, a zimska -20°C. U Mongoliji ima 250 sunčanih dana godišnje, često bez i jednog oblaka. Zato je Mongolija poznata u svetu kao zemlja “plavog neba”. Ulan Bator je najhladnija prestonica na svetu. Samo južni delovi pustinje Gobi su zaista topli u letnjim mesecima. Turistička sezona u Mongoliji traje od maja do oktobra. Možete obilaziti zemlju i van te sezone, ali morate biti spremni na jako hladno vreme, peščane oluje i teškoće u putovanju. Ukoliko želite da prisustvujete Naadam festivalu, moraćete da dođete u julu. Međutim, jul i avgust su dva najvlažnija meseca u godini. Za posetu pustinje Gobi najbolje vreme je jun ili septembar, jer temperature tada nisu toliko visoke.
Šta posetiti?
Pustinja Gobi - Pustinja Gobi je velika pustinjska zona i pustinjska stepa koja pokriva skoro 30% mongolske teritorije. Pomislili biste da je ovo područje beživotna pustinja, kao i u mnogim drugim delovima sveta. Međutim, najveći deo pustinje Gobi čine stepe, bogate divljačima i vegetacijom. Divlji magarci, kamile, snežni leopardi, snežne ovce i gazele, ovde se nalaze u izobilju, kao i različite vrste flore. Skeleti dinosaurusa i njihova okamenjena jaja sačuvani su ovde do današnjih dana. Klima je ekstremna, sa 40°C leti i -40°C zimi. Pustinja Gobi udaljena je 600km od glavnog grada Mongolije i nalazi se u podnožju Altaj planina, na 1.521m nadmorske visine.
Nacionalni park Bogd Khan (Bogd Han) - Dugo je smatran svetim mestom Mongola. Planina Bogd Han je verovatno jedan od najstarijih prirodnih rezervata u svetu. Sinovi Džingis Kana prvo su zaštitili područje od seče šume i lova u XII ili XIII veku. Niz zakona o životnoj sredini doneti su da bi se sprečila prekomerna ispaša. Od Bogd Khan Uul (planina Bogd Han), polazi mala reka jednostavno nazvana Zunn Mod, koja protiče kroz stenovitu šumu i dolazi u dolinu, hraneći pašnjake.
Altaj planine - Planine Altaj su jedna od glavnih turističkih atrakcija u Mongoliji. To je planinski venac u centralnoj Aziji i mesto gde se susreću Kina, Rusija, Kazahstan i Mongolija. Altaj planine su takođe mesto odakle polaze reke Ob i Irtiš. Možete videti retke vrste divljih životinja, uključujući ugrožene vrste sisara, kao što su sibirski kozorog, altajski argali i snežni leopard. Visoravan Uvs Nuur je zaštićeno područje.
Yolyn Am (Jolin Am) - Osnovan za očuvanje ptica u regionu, postao je omiljeno mesto za posetu zbog svog prirodnog pejzaža; klisura usečena između visokih planina usred pustinje Gobi, sa debelim ledom tokom cele godine. Mali Prirodnjački muzej na ulazu za Jolin Am ima kolekciju jaja i kostiju dinosaurusa, prepariranih ptica i snežnog leoparda.
Cagaan Suvarga (Cagan Suvarga) - Cagan Suvarga je područje belih krečnjačkih formacija visokih 30m i prelepi deo pustinje. Možete se popeti na litice, odakle se pruža divan pogled na pustinju.
Bayanzag (Bajanzag) - Godine 1921. američki paleontolog Roy Chapman Andrews (Roj Čepmen Endrjuz) pronašao je jaja dinosaurusa i postavio Mongoliju na mapu međunarodnih avanturista i istraživača. Nekada morsko dno, pokrajina Omnogovi ima dinosauruse iz doba krede i stene Plamene litice koje odaju narandžastu i crvenu boju i pri zalasku sunca izgleda kao da sijaju.
Nacionalni park Khorgo-Terkh - Okružen ugašenim vulkanima jezera Terkhiin Cagaan (Terhijn Cagan), na nadmorskoj visini od 2.060m, zauzima površinu od 61km2. Nacionalni park nalazi se u provinciji Arhangaj. U blizini kratera nalaze se desetine malih pećina sa stalaktitima, koji vise sa plafona i zidova. U sredini jezera nalazi se vulkansko ostrvo prekriveno gnezdima, koje su ptice napravile od mirisne trave “samkhan”.
Naiman Nuur (Najman Nur) - Najman Nur ili Osam (8) jezera je još jedna oblast koju bi trebalo posetiti, a nalazi se 70km severozapadno od vodopada Orkhon. Jezera su stvorena vulkanskim erupcijama i deo su prirodnog rezervata Khuisiin Naiman Nuur, koji zauzima površinu od 11.500ha.
Jezero Khövsgöl (Huvsgul) - Tamno plavi biser Mongolije okružen je bujnim zelenim brdima, visokim planinama i gustom tajgom. Oko 96 reka i potoka uliva se u jezero, koje je nastalo tektonskim aktivnostima pre 2,5-3 milliona godina. Veličanstveno jezero sadrži 65% ukupne slatke vode Mongolije i čak 1% svetskih zaliha slatke vode. Huvsgul je zemlja Tsaatan (Catan) plemena, uzgajivača irvasa, Dukha etničke grupe. Ova mala grupa od 42 porodice poseduje socijalnu i materijalnu kulturu, koja je ostala nepromenjena još od ledenog doba. Šamanski rituali i totemski simboli centar su društvene organizacije ovog plemena.
Kharkhorin (Harahorin) i manastir Erdene Zuu (Erdene Zu) - Harahorin, drevnu prestonicu Mongolije, osnovao je Džingis Kan 1220.godine u dolini Orkhon (Orhon). Harahorin je 140 godina služio kao prestonica ujedinjenih mongolskih plemena, sve dok je kineska vojska nije uništila 1391. godine. Ono što je ostalo od glavnog grada koji se nalazio na raskrsnici “puta svile”, jesu prostrane podzemne arheološke atrakcije i dve granitne kornjače, koje su nekada stajale na glavnoj gradskoj kapiji. Četiri ovakve kornjače služile su da obeleže granice drevnog Harahorina, delujući kao zaštitnici grada. Godine 1586. godine Erden Zu, prvi budistički manastir u Mongoliji, sagrađen je na ruševinama glavnog grada iz XIII veka. Ogromni zidovi koji sa dužinom od 400m i 108 stupa okružuju manastir, simbol su Harahorina.
Dolina Orkhon (Orhon) - Jedan od najvažnijih kulturnih regiona u svetu pokriva površinu od 1.220 kvadratnih kilometara i od 2004. godine nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine. Ova prostrana dolina obuhvata pašnjake sa obe strane reke Orhon, uključujući brojna arheološka nalazišta iz VI veka. Kulturni pejzaž doline Orhon obuhvata mesta kao što je Harahorin, prestonica carstva Džingis Kana iz XIII veka.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Pustinja Gobi
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Bogd Khan (Bogd Han)
kliknite na sliku da zatvorite
Altaj planine
kliknite na sliku da zatvorite
Yolyn Am (Jolin Am)
kliknite na sliku da zatvorite
Cagaan Suvarga (Cagan Suvarga)
kliknite na sliku da zatvorite
Bayanzag (Bajanzag)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Khorgo-Terkh
kliknite na sliku da zatvorite
Naiman Nuur (Najman Nur)
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Khövsgöl (Huvsgul)
kliknite na sliku da zatvorite
Kharkhorin (Harahorin) i manastir Erdene Zuu (Erdene Zu)
kliknite na sliku da zatvorite
Dolina Orkhon (Orhon)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite