Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Azija i Bliski istok / Južna Koreja
Gradovi
Južna Koreja
Republika Koreja ili Južna Koreja smeštena je na južnoj polovini Korejskog poluostrva i graniči se na severu sa Severnom Korejom, na istoku sa Japanskim morem, na jugu sa Istočnokineskim, a na zapadu sa Žutim morem. Južna Koreja ima mnogo ostrva od kojih je najveće vulkansko ostrvo Jeju (Čedžu), na kome se nalazi i najviši vrh zemlje, Halasan (1.950m). Ostrvo se nalazi 150km južno od kopnenog dela Južne Koreje. Veći deo Južne Koreje čine brda i planine, dok ravnice zauzimaju 30% zemlje. One se prostiru duž zapadne obale i u njima živi većina stanovništva. Istočna obala je stenovita i strma, sa planinama koje se izdižu od mora. Zemlja planina, maglovitih arhipelaga i smaragdno-zelenih pirinčanih polja, Koreja je nešto poput misterije za mnoge putnike. Okružena sa tri najveće sile u istoriji (Kinom, Rusijom i Japanom), veći deo svoje prošlosti provela je burno, ali je ne samo preživela, već i u velikoj meri zadržala kulturu i običaje. Posle kapitulacije Japana 1945. godine, Koreja je podeljena na severnu i južnu polovinu. Severni deo bio je pod okupacijom Sovjetskog Saveza, a južni pod okupacijom SAD-a. Godine 1949. okupacione snage napuštaju i Severnu i Južnu Koreju, a 1950. godine narodna armija Severne Koreje prelaskom granice započinje Korejski rat. Nakon Korejskog rata (1953), Južna i Severna Koreja definitovno kreću svaka svojim putem. Južna Koreja postepeno je prihvatila demokratiju i danas se može pohvaliti moćnom i dinamičnom ekonomijom i užurbanim gradovima. Međutim, izvan glavnih gradova, u udaljenim seoskim područjima, život teče kao i pre “ekonomskog čuda” za vreme 1980-ih, a na neka ostrva ni jedan stranac nikada nije kročio. Južna Koreja je zemlja prožeta tradicijom. Više od stotinu kraljeva vladalo je ovom zemljom i iza njih je ostalo mnogo palata. Neke planine su i dalje domaćin šamanskih rituala, a formalne ceremonije nastavljaju da igraju važnu ulogu u lokalnom životu. Gyeongju (Kendžu) je mesto za istraživanje budističkih hramova i stare kulture, dok je drugi po veličini grad i najvažnija luka zemlje, Busan leti pun ljubitelja sunca i mora. Plaža Daecheon je mesto održavanja fenomenalnog godišnjeg “Festivala blata”. Hrana je u Južnoj Koreji izvanredna i pristupačna i ne zaobravite da probate neke specijalitete. Glavni grad je Seul, a zvanična valuta je južnokorejski von (KRW).
Kada putovati?
Južna Koreja ima četiri godišnja doba. Proleće generalno traje od aprila do juna i predstavlja jedno od najboljih perioda za posetu. Tada je zemlja puna divnog cveća, mnogoborojni nacionalni parkovi puni su posetilaca, a možete prisustvovati i velikom broju festivala. Leto može biti nepodnošljivo toplo i vlažno. Izbegnite sezonu monsuna od početka jula do kraja avgusta. Tajfuni zahvate Južnu Koreju jednom ili dva puta godišnje. Najbolje doba godine za posetu je jesen, od septembra do novembra, kada su temperature blage, padavina ima malo i festivale je lako naći. Zima je duga i hladna i tada je pravo vreme za ljubitelje skijanja i zimskih čarolija.
Šta posetiti?
Seul - Glavni grad Južne Koreje predstavlja neverovatnu mešavinu drevnog i ultra-modernog. Jedan je od najdinamičnijih gradova u svetu, metropola u kojoj živi 20 miliona ljudi. Seul se može pohvaliti jednim od najvećih metro sistema u svetu. Moderni stambeni kompleksi nalaze se rame uz rame sa 1.000 godina starim hramovima i palatama. Korejanci vole da jedu i piju i u svakom uglu grada nalaze se jeftini restorani i pabovi, koji služe vrlo ukusnu hranu do kasno u noć. Ako volite kupovinu, ovde ćete naći sve, od najluksuznijih brendova do tržnica sa jeftinom robom.
Ostrvo Jeju (Čedžu) - Ostrvo Čedžu predstavlja korejske Havaje i jedno je od najlepših mesta u zemlji. Ovo suptropsko ostrvo smešteno južno od kopna, zaista je raj. Na njemu se nalazi najviši vrh Južne Koreje, Halasan (1.950m). Na vrhu vas čekaju spektakularni pogled i krater ugašenog vulkana. Bele peščane plaže nalaze se svuda, a možete otići i na ronjenje. Posetite i neku od brojnih pećina, koje su nastale povlačenjem lave prilikom vulkanskih erupcija Halasana.
Nacionalni park Songnisan - Nacionalni park smešten u centralnom delu Sobaek (Sobek) planina, ima spektakularna mesta za hajking. Planine se generalno nalaze širom Južne Koreje i planinarenje je najpopularnija vikend aktivnost. Hram Beopjusa sa ogromnom zlatnom statuom Bude, dobar je početak bilo koje šetnje. U planinskom selu postoje brojni restorani i mesta gde možete prenoćiti.
Nacionalni park Seoraksan (Soraksan) - Soraksan je najpoznatiji nacionalni park Južne Koreje. Nalazi se u severoistočnom delu provincije Gangwon-do (Kanvondo). Tokom jesenjih meseci, čini se kao da je polovina stanovništva Koreje došla da se penje na planinu. Ovde možete naći neka luksuzna odmarališta, reke za rafting i odlična mesta za bandži skokove. Tokom zime možete uživati u nekim lepim skijalištima ove oblasti.
Gyeongju (Kendžu) - Kendžu je drevna prestonica dinastije Sila, koji su vladali većim delom Koreje od VII do IX veka. Kulturni ostaci nalaze se u svakom uglu. Bilo da šetate ulicom ili da pešačite po lokalnoj planini, istorija je neizbežna. Najbolji način da obiđete arheološke lokalitete i kulturne znamenitosti je da iznajmite bicikl. Kendžu nazivaju još “Muzej bez zidova” i jedno je od najposećenijih turističkih odredišta u Južnoj Koreji.
Narodno selo Hahoe - Domaćin je festivala u kome šamani kroz ples sa maskama, slave seoske duhove. Festival traje dve nedelje, a održava se svake jeseni. Narodno selo Hahoe nalazi se u gradu Andong. Možete prespavati u selu u jednoj od tradicionalnih kuća.
DMZ - Demilitarizovana zona (DMZ) je granica između Severne i Južne Koreje. Nalazi se manje od 100km od Seula. Tenzija se oseća u vazduhu, a možete videti američke i korejske (Južne i Severne Koreje) vojnike, kako stoje naoružani. Ne možete ići sami, već se morate pridružiti organizovanoj turi, koja će vas između ostalog, odvesti do tunela koji su severnjaci iskopali u nameri da pokušaju neprimetno da se ušunjaju na južni deo.
Gongju (Kondžu) i Buyeo (Pue) - Ove drevne prestonice kraljevstva Baekje (Pekče), smeštene su u srcu pokrajine Chungnam (Čungnam). Ispunjene su kulturnim i istorijskim objektima starim oko 2000 godina. Grobnice, tvrđave i hramovi mogu se naći na svakom ćošku.
Ostrvo Deokjeok (Tokčok) - Udaljeno je dva sata vožnje trajektom od luke u gradu Incheon (Inčon). Možete kampovati na plaži ili odsesti u jednom od lokalnih motela. Ovo je lepo, izdvojeno mesto, gde ceo dan možete imati svoj deo plaže. Najbolji deo je uveče, uz piće na plaži sa logorskom vatrom i vatrometom.
Busan - Busan je drugi po veličini grad Južne Koreje i najvažnija luka. Takođe, Busan je i mesto najpopularnije plaže u zemlji. Grad se nalazi na jugoistočnoj obali Korejskog poluostrva, na obali Japanskog mora i poseduje mnogo znamenitosti, koje će vas okupirati danima. Glavna atrakcija je plaža Haeundae, gde horde Korejanaca dolaze da uživaju u letnjoj zabavi.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Seul
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Jeju (Čedžu)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Songnisan
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Seoraksan (Soraksan)
kliknite na sliku da zatvorite
Gyeongju (Kendžu)
kliknite na sliku da zatvorite
Narodno selo Hahoe
kliknite na sliku da zatvorite
DMZ
kliknite na sliku da zatvorite
Gongju (Kondžu) i Buyeo (Pue)
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Deokjeok (Tokčok)
kliknite na sliku da zatvorite
Busan
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite