Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Tajvan
Tajvan ili Republika Kina (nemojte mešati sa Narodnom Republikom Kinom) je nepriznata država u istočnoj Aziji. Najvećim delom nalazi se na ostrvu Tajvan i zajedno sa manjim ostrvima čini Republiku Kinu. Poznat je po svojim planinama i prelepoj obali, koju čine plaže, vulkanski predeli, peščane dine i močvare. Tajvan ima šest nacionalnih parkova, uključujući čuveni nacionalni park u Tajpeju, Yangmingshan (Jangmingšan). Mirna unutrašnjost, užurbani gradovi, hramovi, muzeji i bogato kulturno nasleđe čine Tajvan popularnom turističkom destinacijom. Položaj zemlje čini posetu Japanu, Južnoj Koreji, Filipinima i Kini veoma pristupačnom. Tajvan ima tradicionalnu kinesku kulturu, na koju su veliki uticaj imali Japanci i Amerikanci. Likovna umetnost, narodna tradicija, proslave i svečanosti, kombinacija su tradicionalnog i modernog. Ukoliko ste zainteresovani za kulturni doživljavaj zemlje i njene tradicije, jun je jedan od najboljih meseci za posetu, jer mnogo kineskih Bogova slavi svoj rođendan. Tu su i narodni umetnički festivali, kao i čuveni festival “Dragon Boat”. Glavni gradovi Tajvana, pored prestonice su: Kaohsiung (Kaosjung) na jugu, odlično mesto za kupovinu, Taichung (Tajčung) treći po veličini grad u Tajvanu, nalazi se u središnjem delu zapadne obale, Tainan (Tajnan) najstariji grad u Tajvanu i mesto nekoliko istorijskih lokacija i hramova, Taoyuan (Taojuan) centar za proizvodnju i Tamsui najstarija luka na severu Tajvana. Glavni grad je Tajpej, a zvanična valuta je novi tajvanski dolar.
Kada putovati?
Zaista ne postoji najbolje vreme za posetu Tajvanu, jer je ova zemlja dobra destinacija tokom cele godine. Najtopliji meseci su u leto, od juna do avgusta, ali je ovo takođe i najvlažniji period godine. Jesen traje od septembra do novembra. Tokom ovih meseci ima malo kiše i vreme je veoma prijatno. Južni delovi Tajvana su topliji od ostatka zemlje i obično je sunčano svaki dan. Sezona tajfuna je od juna do oktobra.
Šta posetiti?
Taipei 101 (Tajpej 101) - Finansijski centar Tajpeja, sa visinom od 509 metara, prvo je što ćete ugledati prilikom sletanja na internacionalni aerodrom glavnog grada. Jedna je od najviših zgrada na svetu i prvi neboder koji je prešao visinu od pola kilometra. Pri vedrom vremenu može se videti sa brda iznad grada Sansia, udaljenom tridesetak kilometara. Tajpej 101 dominira gradskim pejzažom i može se videti sa bilo kog mesta u prestonici Tajpej.
Nacionalni dvorski muzej - Nalazi se na severoistočnom kraju grada i gotovo je u potpunosti okružen bujnim zelenim šumama. Ovaj ogroman muzej umetnosti ima najveću kolekciju kineskih eksponata, umetničkih dela i drugih svetskih remek-dela. Kolekcije su stare oko 8.000 godina. Čitav muzej je sjajan, kao i park koji se nalazi ispred ulaza. Neke od najznačajnijih kolekcija uključuju keramiku, rezbarije, kovani novac, slike, dokumenta dinastije Quing (Ćing) i drevne knjige.
Nacionalni park Taroko - Smešten u istočnom delu Tajvana, pokriva više od 92.000ha u severnoj oblasti Centralnog planinskog venca. Taroko je poznat po svojim spektakularnim planinama i mermernim kanjonima. Litice i kanjoni protežu se duž reke Liwu (Livu). Mnogi od planisnkih vrhova u nacionalnom parku prelaze visinu od 3.000 metara i imaju mnoga prirodna čuda. Raznovrsni planinski vrhovi, brojni vodopadi, različiti oblici biljnog i životinjskog sveta, zajedno sa domorodačkim narodom Taroko, čine bogatu teksturu ovog jedinstvenog prirodnog ekosistema.
Nacionalni park Kenting - Divno sunce, azurno plava morska voda, čista peščana plaža. Sve ovo čini prvi tajvanski nacionalni park Kenting, poznat po svom fantastičnom pejzažu, obilju života i prirodnim resursima. Kenting se nalazi na južnom kraju Tajvana. Sa toplom klimom i prijatnim ambijentom jedno je od najpopularnijih letovališta. Privlači milione ljudi svake godine, kako domaćih tako i stranih turista.
Jezero Sunca i Meseca - Jezero se nalazi u centru Tajvana, na nadmorskoj visini 748 metara. Jedino je prirodno veliko jezero u Tajvanu. Dom je thao (tao) plemenu. Jezero okružuje malo ostrvo Lalu, čiji južni deo ima oblik mladog meseca, a severni deo je u obliku sunca, pa otuda i ime samog jezera. Iako je plivanje u jezeru uglavnom zabranjeno, njegovo okruženje nudi brojne staze za hajking, kao i mnoge festivale i koncerte.
Noćne tržnice - Ogromna raznovrsnost tipičnih tajvanskih specijaliteta jedinstvena je u svetu i najbolje ilustruje mesto koje kultura hrane zauzima u životu tajvanskih ljudi. Tipične tajvanske specijalitete možete videti svuda, ali posebna mesta gde se one mogu naći u izobilju jesu tajvanske noćne tržinice. Svaka ima svoju tradiciju i karakteristiku. Probajte ove specijalitete i upoznajte se sa različitim kulturama i ljudima iz različitih oblasti Tajvana.
Kaohsiung (Kaosjung) - Drugi po veličini grad u Tajvanu nalazi se u jugozapadnom delu zemlje. Ovaj grad je okružen fascinantnim pejzažom. Na severoistočnoj strani nalaze se dva popularna i najlepša nacionalna parka, Yushan (Jušan) i Alishan (Ališan). Na severnoj strani je ravnica Chianan (Čianan), a na zapadu je Tajvanski prolaz. Kaosjung je dom neverovatnom nizu znamenitosti, aktivnosti i događaja. Posetioci koji su prvi put u ovom gradu, biće brzo zaneseni zabavom i time koliko fascinantan Kaosjung može zaista biti. Kaosjung je mešavina starog šarma sa modernim noćnim životom i sigurno će vas očarati.
Yeliu (Jeliu) - Jeliu je rt dug 1,7km. Ovde su talasi, vremenske prilike i zemljina kora, zajedno u kombinaciji, stvorili razne fantastične oblike stena. Među najspektakularnijim i najpoznatijim su oni oblici, koji su dobili imena i to: stena Kraljičina glava, Vilina cipela i Morske sveće.
Autohtona plemena - Misteriozni običaji i tradicija domorodačkih plemena, kao što su “Festival žetve”, duhovni rituali, totemizam i drugo, daju posebnu dimenziju tajvanske kulture. Starosedelačka tajvanska plemena formiraju najseverniju granu austronezijske jezičke grupe, a etnički pripadaju malajskoj rasi. Ovde se može razlikovati 14 različitih plemena, koja žive u planinama Tajvana i imaju sopstveni jezik, tradiciju i plemensku strukturu.
Alishan (Ališan) - Ališan je bio poznat po bogatim šumama i cvetu trešnje, zalascima sunca i još lepšim izlascima. Ališan železnica je jedna od samo tri preostale alpske železnice u svetu. Japanci su izgradili ovu prugu za prenos drva iz šume. Pruga se penje na preko 2.000 metara nadmorske visine. Duž pruge postoji 49 tunela, 77 mostova i brojni divni prizori.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Taipei 101 (Tajpej 101)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni dvorski muzej
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Taroko
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Kenting
kliknite na sliku da zatvorite
Jezero Sunca i Meseca
kliknite na sliku da zatvorite
Noćne tržnice
kliknite na sliku da zatvorite
Kaohsiung (Kaosjung)
kliknite na sliku da zatvorite
Yeliu (Jeliu)
kliknite na sliku da zatvorite
Autohtona plemena
kliknite na sliku da zatvorite
Alishan (Ališan)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite