Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Katar
Smešten na velikom Arabijskom poluostrvu, Katar je mala zemlja i emirat na Blisokm istoku. Sa populacijom od oko 1.400.000 ljudi, ova arapska zemlja privlači posetioce tokom cele godine. Katar ima veoma visok životni standard. Uz slobodnu ekonomiju, Katar ima relativno liberalne socijalne zakone. Iako ne tako liberalan kao neke druge arapske države, ovde su zakoni usmereni ka društvenoj jednakosti i znatno manjoj deskriminaciji žena. Kao što se može predpostaviti iz njegovog položaja, Katar je pretežno muslimanska zemlja, a njegova blizina Saudijskoj Arabiji znači da ove dve zemlje dele veoma sličnu kulturu i religiju. Naftna industrija dominira industrijom Katara, ali kao i mnogi njegovi susedi i Katar želi da razvije svoju ekonomiju i van naftne i gasne industrije. Jedan od načina je kroz turizam. Sa jakim naporima za promovisanje turizma, Katar je brzo stekao reputaciju sigurne, sunčane i tople zemlje, sa tendencijom da postane jedna od najboljih turističkih destinacija u regionu. Geografska pozicija Katara idealna je za turiste koji traže toplu, suvu pustinjsku klimu. Uz izuzetno topla leta i blage zime, ova pustinjska zemlja je savršena destinacija za Evropljane i Amerikance, koji žele da pobegnu od hladne zime. Zajedno sa toplom klimom tokom cele godine, Katar ima i neke od najboljih plaža u regionu. Glavni grad je Doha, a zvanična valuta je katarski rijal.
Kada putovati?
Sa toplom i suvom klimom, kako bi izbegli ekstremne klimatske uslove, Katar je najbolje posetiti između novembra i početka aprila. U tom periodu su zima i rano proleće. Od prosečne maksimalne temperature od oko 29ºC u novembru, temperatura počinje da opada i kreće se između 21ºC i 24ºC u periodu od decembra do februara. Tokom marta i aprila temperature počinju da rastu i kreću se od 26ºC do 31ºC. Tada kreće proleće. Zahvaljujući ovim klimatskim uslovima, koji omogućavaju aktivnosti na otvorenom i razgledanje širom zemlje, ovi meseci se smatraju vrhuncem turističke sezone u Kataru. Zbog toplog i suvog vremena tokom letnjih meseci, od maja do septembra, ovaj period se smatra niskom sezonom. Temperature se tada kreću u proseku između 37ºC i 42ºC, a nekim danima može biti i do 50ºC. Tokom ovih meseci u regionu se mogu javiti i peščane oluje.
Šta posetiti?
The Kingdom of Aladdin (Aladinovo kraljevstvo) - Ovaj zabavni park nudi više od osamnaest atrakcija u kojima možete uživati. Takođe ima veštačku lagunu, kafeteriju i pozorište. Neki dani su određeni za žene i porodice, pa se pre odlaska u park dobro raspitajte. Ulaz je slobodan, ali se vožnje naplaćuju.
Safari - Katar je veoma mala zemlja sa ograničenim atrakcijama, ali pustinja oko uvale Khawr al Udayd (Khor al Adaid) je apsolutno jedna od najboljih. Skrivene plaže privlače flamingose u određenim periodima godine, a s vremena na vreme takođe ih posećuju slobodne kamile. Kampovanje je najbolji način da se doživi pustinja, a organizovane ture vode vas kroz pustinju do luksuznih šatora Beduina, gde se priprema večera. Nude se i mogućnosti jahanja kamila ili skijanje na pesku. I nakon što ste proveli noć u pustinji pod zvezdama, možete plivati u moru pre ručka i povratka u grad.
Park Al Rumaila - Oaza duž Korniša u Dohi, park Al Rumaila je popularna porodična oblast. Park ima igralište sa toboganima, ljuljaškama, spravama za vežbanje i mali kiosk koji prodaje osveženje u večernjim satima. Ovaj porodični park takođe poseduje i pozorište na otvorenom, koje je domaćin godišnjem festivalu kulture.
Plaža Khor Al Udaid - Odlikuje se svojim divnim peščanim dinama, koje na pojedinim mestima dostižu visinu i do 40m. Ova plaža sa finim peskom nalazi se oko 80km od centra Dohe i predstavlja pravo mesto za opuštanje.
Tvrđava Zubarah - Na krajnjem severu poluostrva nalazi se Zubarah, utvrđenje koje podseća na tvrđavu Legije stranaca. Izgrađeno 1938. godine na ruševinama uništene palate, utvrđenje Zubarah predstavlja netaknut primer tradicionalne tvrđave. Pored se nalaze arheološke iskopine prvog naselja Katara, starog nekoliko vekova. Obalska straža koristila je utvrđenje do sredine 1980-ih, a danas je muzej, koji prikazuje izvanredne predmete otkrivene u susednom Al Zubarah gradu. U blizini tirkiznog mora, zidovi utvrđenja puni su sitnih starih školjki, koje su zajedno sa blatom činile malter.
Ostrvo Palm Tree - Veštačko ostrvo u zalivu Dohe poseduje dobar restoran morske hrane, a plaža je puna egzotičnih školjki koje se ne mogu naći ni na jednoj drugoj plaži u zemlji. Noću možete uživati u divnom pogledu na Korniš.
Gravure Al-Jassasiya - Jedno je od najzanimljivijih mesta u Kataru, gde posetioci mogu da se dive mnogim šarama uklesanim u stenu. Njihova složenost varira od jednostavnih geometrijskih oblika do složenih “slika” životinja. Postoji mnogo mišljenja u vezi starosti ovih šara. U XV veku je postojalo naselje u blizini, ali mnogi stručnjaci veruju da su gravure mnogo starije. Drugi, pak, ističu da su stene veoma meke i da mogu brzo da erodiraju i samim tim gravure moraju biti skorije izrade.
Muzej islamske umetnosti - Ovaj muzej u Dohi je sasvim nov. Otvoren je za javnost u decembru 2008. godine i odmah je postao najveći muzej u Kataru. Poseduje jednu od najkompletnijih kolekcija islamskih artefakata u svetu. Možete videti kolekcije keramike, nakita, stakla, predmeta od slonovače i još mnogo toga. Zgradu muzeja projektovao je čuveni arhitekta I. M. Pei, koji je insistirao da ga gradi na malom ostrvu u luci Dohe.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
The Kingdom of Aladdin (Aladinovo kraljevstvo)
kliknite na sliku da zatvorite
Safari
kliknite na sliku da zatvorite
Park Al Rumaila
kliknite na sliku da zatvorite
Plaža Khor Al Udaid
kliknite na sliku da zatvorite
Tvrđava Zubarah
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Palm Tree
kliknite na sliku da zatvorite
Gravure Al-Jassasiya
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej islamske umetnosti
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite