Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Grčka
Gradovi
Grčka
Olimpijske igre su se izrodile u antičkoj Grčkoj, zajedno sa demokratijom i osnovama filozofije, nauke i matematike. Grčka civilizacija je poznata po doprinosu mnogih kulturnih građevinskih blokova na kojoj počiva zapadna civilizacija. Savremena Grčka je bolje poznata kao odlična destinacija za dobar odmor, više nego centar učenja i kulture. Danas zemlja privlači na hiljade posetioca nudeći jednostavna zadovoljstva: ukusnu hranu i vino po povoljnim cenama, prelepe plaže i sunce, atraktivna mesta, naizgled beskrajne obale i mala ostrva puna pejzažnih iznenađenja. Zemlja odiše tradicionalnim šarmom, naročito na njenim sve popularnijim ostrvima, koja se drže svoje tradicionalne arhitekture i načina života uprkos tome što su često preplavljene turistima. Žene umotane u crno i dalje isporučuju povrće do ostrvskih taverni na magaracima, a preplanuli i izborani ribari sede na suncu, piju crnu kafu i igraju domine ili bekgemon (tavlu). Veliki broj ostrva Egejskog mora lako je dostupan iz Pireja, istorijske luke grčke prestonice Atine, trajektom ili hidrogliserom. Mnoga od većih ostrva imaju aerodrome sa vezama do Atine ili sezonski sa većim evropskim gradovima. Na jugu kopna nalazi se pretrpana i zagađena Atina, koja i pored toga fascinira posetioce, dok je Solun na severu živ i moderan grad sa vizantijskim ukusom. Atina dominira sa njenim atrakcijama poput Partenona, a ostaci drugih čuda antičkog grčkog klasičnog sveta mogu se naći uglavnom na Peloponezu, južno od grada Korinta. Grčka i Grci svake godine dočekuju raširenih ruku hiljade posetilaca, koji dolaze da se dive nacionalnoj lepoti i uživaju u njenim plažama i ukusnoj kuhinji. Glavni grad je Atina, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Proleće i jesen su najbolji periodi da se poseti Grčka; konkretno maj, jun, septembar i oktobar. Većina turističke infrastrukture u zemlji ide u hibernaciju tokom zime, posebno na ostrvima. Neka od manjih ostrva se u potpunosti zatvoraju, a meštani se sele u alternativne kuće na kopnu na nekoliko meseci. Mnogi hoteli, kafići i restorani sezonski zatvoraju svoja vrata od kraja novembra do početka aprila, autobuske i trajekt usluge su ili drastično smanjene ili su otkazane. Sve počinje da oživljava u vreme oko pravoslavnog Uskrsa (obično oko aprila), kada prvi turisti počinju da pristižu. Uslovi su idealni između Uskrsa i sredine juna, kada je prijatno toplo vreme u većini mesta, plaže i antički lokaliteti su relativno prazni, javni prevoz funkcioniše u skoro punom rasporedu i postoji veći izbor smeštaja koje možete izabrati. Od sredine juna do kraja avgusta je visoka sezona. To je vreme žurki na ostrvima i sve je u punom zamahu. U tom periodu je takođe veoma vruće; u julu i avgustu temperature skoro svuda u zemlji mogu dostići i 40°C u hladu, a plaže su zakrčene, antički lokaliteti puni turista i u mnogim smeštajima je sve rezervisano. Visoka sezona počinje da slabi u septembru, a uslovi su idealni sve do kraja oktobra. Do novembra letnje plavo nebo nestaje. Od novembra do februara su najvlažniji meseci, a može biti i iznenađujuće hladano. Sneg obično padne na kopnu i na planinama ostrva Evia i Krit, a povremeno ima snega i u Atini. Ali takođe ima dosta sunčanih dana i neki posetioci vole da uživaju u miru u to doba godine.
Šta posetiti?
Halkidiki - Njegov oblik podseća na tri prsta koji ukazuju na Egejsko more ili na Posejdonov trozubac. Ta tri poluostrva se zovu Kasandra, Sitonija i Atos. Poluostrvo Halkidiki je pravi raj, sa očaravajućom prirodom, uvalama, zalivima, stenovitim rtovima i plažama sa zlatnim peskom i kristalnom vodom. Od tri “prsta”, samo zapadni i srednji (Kasandra i Sitonija) pozdravljaju turizam sa neverovatnom prirodnom lepotom i razvijenim turističkim objektima. Kasandra je idealna za noćni provod, a Sitonija je idealno mesto za ljubitelje prirode, tišine i mirnih plaža. Istočno poluostrvo Atos pripada monaškoj zajednici Atosa, “Sveta Gora”. Poseta je strogo regulisana: muškarci moraju da traže dozvolu do šest meseci unapred, a ženama pristup nije dozvoljen. Halkidiki ima zanimljiva sela, izuzetnu lepotu i najbolje plaže na kontinentalnom delu Grčke, poznatim po svojoj kristalno čistoj vodi i belim peskom. Odmor na Halkidikiju je stvoren za svakoga, sa tihim i divljim plažama na Sitoniji i burnim noćnim životom na Kasandri. Glavni grad Halkidikija je Poligiros, koji se nalazi u centru poluostrva, a 69 km udaljen je od Soluna. Glavna turistička mesta na Kasandri su Polihrono, Pefkohori, Hanioti, Kriopigi, a na Sitoniji su to Neos Marmaras, Nikiti, Vurvuru, Toroni i drugi.
Meteori - Tražeći mesto na kojem će biti zaštićeni od širenja turske okupacije, pravoslavni monasi su ovde pronašli savršeni azil. Nepristupačni kameni stubovi razbacani po ovom jedinstvenom pejzažu, zajedno sa usecima, pećinama i visokim terasama čine idealno mesto za duhovni život. Iako je više od dvadeset manastira ležalo na strmim stenama, samo njih šest danas predstavlja jedan od najvažnijih kompleksa u zemlji. Prevod njihovog imena znači “Lebde u vazduhu”. Manastiri su dostupni samo stepenicama koje su usečene u stenama.
Epidaur - Svetilište Asklepijon u Epidauru nalazi se na Peloponezu, a posvećeno je legendarnom grčkom lekaru Asklepiju, koga su Grci opisivali kao “Bog medicine”. Bio je sin Apolona i veruje se da je dar isceljenja dobio kada mu je boginja Atina, nakon što je Persej Meduzi odrubio glavu, dala Meduzinu krv koja je bila lekovita. Od IV veka pre nove ere, Epidaur je postao široko poznat kao lekoviti centar antičkog sveta. Sa hramovima, bolnicama i raznim tretmanima, predstavljao je mesto gde su ljudi iz daleka dolazili da traže pomoć. Ovo je dovelo do značajanog finansijskog prosperiteta i ambicioznog programa izgradnje, uključujući i izgradnju monumentalnih objekata. Jedan takav projekat, pozorište u Epidauru, danas je na listi UNESCO-ve svestke kulturne baštine. Jedan od najvažnijih antičkih lokaliteta u Grčkoj, skoro savršeno očuvan amfiteatar podignut pre 2.500 godina, još uvek je domaćin grčke drame. Pozorište prima skoro 15.000 gledalaca, a njegova legendarna akustika i dalje zadivljuje posetioce. Možete videti i ostatke “abatona” (naziv za nepristupačno mesto), gde su pacijenti spavali u nadi da će ih posetiti Bog iscelitelj koji će ih nekim čudom izlečiti u njihovim snovima. Između pozorišta i svetilišta naći ćete muzej ispunjen nizom drevnih hirurških alata i kamenih natpisa sa detaljima nekih čudesnih lekova. Odmorite se na visokim drevnim kamenim tribinama pozorišta, divite se netaknutoj pozornici koja dostiže 20 metara u prečniku i razmislite ko je mogao da deli vaše kameno mesto pre par stotina godina.
Delfi - Priznato kao središte sveta i Univerzuma, Delfi je oduvek bilo mesto od istorijskog i duhovnog značaja. Ovde su se saveti sveznajuće proročice Sibile, harmonično uklapali u velelepni pejzaž. Ovo je svakako važna destinacija za sve ljubitelje istorije. Iako večni plamen više ne gori u srcu hrama delfskog Apolona, poseta je obavezna. Postoje brojne lokacije u Delfima koje treba istražiti, uključujući impresivnu restauriranu Riznicu boginje Atine, pozorište i stadion, kao i Tolos i mnoge druge.
Planina Olimp - Olimp je mesto gde je po grčkoj mitologiji živelo dvanaest bogova, a nastao je nakon poraza Titana u velikom okršaju sa bogovima. Svaki uspon na Olimpu počinje od grada Litochoro (Litohoro). Planina se sastoji od 52 vrha od kojih najviši vrh dostiže 2.919m nadmorske visine. Ovde je Zevs postavio svoj presto, Had je nemilosrdno vladao podzemljem, a Posejdon je valjao mora. Pored toga, postoje mitovi koji ovu planinu čine zastračujućom i nisu nalik lepim bajkama. Takav je mit o Sizifu koji je proklet da beskrajno kotrlja ogromnu stenu uz brdo ili Prometej koji je vezan za stenu, a njegovu jetru izjeda orao.
Drevna Mikena - Visoko iznad savremenog grada Mikene, između dva konusna brda, šire se ostaci moćnog i uticajnog veličanstvenog arheološkog kompleksa. Osnovana oko drugog milenijuma pre nove ere, njene legende inspirisale su mnoge umetnike, od Homera i klasičnih tragedija do prividnih odraza u savremenoj umetnosti. Razbacani ostaci predstavljaju činjecu da je dobar deo grčke mitologije imao u Mikeni svoje korene. Jednom kada prođete kroz Lavlja vrata postajete svedoci Helenine otmice, deo trojanske drame, razdora ili se suočavate sa proročanstvima Kasandre.
Santorini - Ako biste posetili samo jedno Grčko ostrvo u vašem životu, onda neka to bude Santorini. Prelepi vulkanski pejzaži i jedni od najboljih zalazaka sunca na svetu, zasigurno ga stavljaju na vrh svake liste Grčkih ostrva. Njegove plaže su veoma specifične (i nisu privlačne baš za sve) zbog crnog i crvenog vulkanskog peska. Parovi treba da se opredele za mirno i romantično mesto Oja, gde pogled iz luksuznih soba sa kaldere (vulkanskog kratera) može da košta čitavo bogatsvo, dok oni mladi u srcu treba da izaberu Firu, živahnu prestonicu ostrva, izgrađenu na vrhu litice sa podjednako fantastičnim pogledom. Istočna strana ostrva je generalno jeftinijia i sadrži malo magije Santorinija.
Tasos - Jedno je od ostrva u severoistočnom Egejskom moru. Tasos je atraktivno mesto sa prelepim peščanim plažama, tradicionalnim selima i neverovatnim planinskim pejzažom. Tasos je ostrvo idealno za one koji traže mir i prelepo prirodno okruženje, ali takođe ima i živa mesta, plaže i vrlo intenzivan noćni život. U nekoliko reči, ostrvo Tasos u Grčkoj je savršeno za sve i ima mnogo toga da ponudi.
Zakintos - Takođe se zove Zante i treće je po veličini od sedam većih jonskih ostrva. Ima lepe peščane plaže sa kristalnom vodom i privlači hiljade posetilaca svake godine. Takođe je poznat po ugroženoj vrsti Velikoglavih (Caretta Caretta) morskih kornjača, koje dolaze tokom perioda reprodukcije da polože svoja jaja na meki zlatni pesak ostrva. Glavna atrakcija ostrva je prelepa plaža Navagio ili Shipwreck (Šiprek), do koje možete doći jedino brodom.
Krit - Najveće grčko ostrvo, sa posebnom lokalnom kulturom. Poznato je po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu. Gužve u turističkim odmaralištima, divni stari gradovi kao što su Kanija i Retimno, neverovatne divlje plaže, netaknuta planinska sela sa ljudima koje nije dotakla 'zlatna groznica' turizma i najbolja hrana među svim grčkim ostrvima. Krit je rajsko mesto za ljude koji vole da se penju na razne vrhove i da pešice obilaze razne lokacije, a jedna od poznatih i izazovnih je klisura Samarija. Nemoguće je obići Krit pri jednoj poseti, pa pokušajte da se fokusirate ili na istok (na Agios Nikolaos) ili na zapad (Kanija i Retimno).
Mikonos - Mikonos je nešto između Kaprija i Ibice (u svojim dobrim danima), ali sa veoma kikladskim osećajem. Mikonos ima najbolje plaže u zemlji, najluđi noćni život i najviše cene u celoj Grčkoj. Poznate ličnosti preplavljuju ostrvo svakog leta. Ponesite vašu najbolju garderobu (po mogućstvu belu), svu svoju energiju i kreditne kartice. Činjenica da se svetski poznati japanski restoran Nobu prvo otvorio na Mikonosu, a nekoliko godina kasnije u Atini, govori mnogo o vrsti odmora koju bi ovde trebalo očekivati.
Lefkada - Planinsko ostrvo sa dosta zelenila. Lefkada je deo Jonskih ostrva. Nalazi se između Krfa i Kefalonije. Ima mnoge prirodne lepote i privlači hiljade posetilaca svake godine. Ovde možete uživati u predivnim peščanim ili šljunkovitim plažama sa kristalno plavom vodom.
Ios - Ostrvo Ios je deo kikladskih ostrva i nalazi se u blizini Santorinija. To je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva sa intenzivnim noćnim životom, koji uglavnom privlači mlade. Osim zabave, ostrvo ima mnogo lepih pejzaža i raznih mirnih i tihih mesta za odmor. Njegovu obalu krase kilometri finog mekog peska i kristalno smaragdne vode.
Rodos - Nekada dom jednom od sedam svetskih čuda "Kolosu sa Rodosa", ovo ostrvo je jedna od prvih destinacija za odmor u Grčkoj. Pripada grupi ostrva Dodekaneza. Najveći grad na ostrvu je divan stari srednjevekovni grad Rodos, koji se nalazi na listi UNESCO-ve svetske baštine. Većina turista dolazi čarter letovima, jer put trajektom iz Pireja može uzeti dosta vremena. Rodos ima dobar izbor odmarališta na ostrvu, u rasponu od vrhunskih hotela sa pet zvezdica pa do privatnog smeštaja. Postoji mnogo mesta za razgledanje i veliki broj muzeja. Možete posetiti palatu Velikog Majstora Vitezova Rodosa, fontanu u Starom gradu, tržnicu.
Skijatos - Za razliku od Kiklada, Skijatos i susedni Sporadi čine grupu ostrva sa obiljem borova koji izlaze na more i koji okružuju njegove brojne peščane plaže, kao što je Kukuanries jedna od najlepših i najprometnijih plaža u zemlji. Hora, glavno mesto ostrva, pedstavlja idilično selo izgrađeno na brdu sa belim kućama i crvenim krovovima koje okružuju luku. Skijatos je idealna destinacija za porodice i sve one koje ne privlači gruba i kamenita priroda ostrva na jugu Egejskog mora. Možete lako doći i do ostalih ostrva Sporada, kao što su Skopelos, Skiros i Alonizos.
Krf - Drugo po veličini od sedam većih jonskih ostrva, sa mešavinom raznih uticaja počev od Mlečana pa do Francuza, Italijana i Britanaca. Ovo je jedino mesto u Grčkoj gde možete gledati meštane kako igraju kriket i piju pivo od đumbira. Stari grad sa dve tvrđave je deo UNESCO-ve svetske baštine, a priroda predstavlja jednu od najboljih koju možete pronaći na svim grčkim ostrvima. Fine plaže, sa prilično hladnim vodama na istočnoj strani, privlače hiljade posetilaca svakog leta, a kao i na svakom velikom turističkom grčkom ostrvu, izbor smeštaja je ogroman.
Paros - Jedno je od ostrva Kiklada i verovatno najtipičnije grčko ostrvo, pogodno za obilazak i ostalih Kiklada, zbog njegove odlične povezanosti sa trajektom. Plaže, noćni život i smeštaj na Parosu su iznad proseka, a mnogi turisti se ponovo vraćaju iz godine u godinu. Najveće ostrvsko naselje Parikija, sa svojim divnim Starim gradom je i glavna luka ostrva Paros, ali većina noćnog života je koncentrisana u Nausu. Međunarodno takmičenje jedrenja na dasci održava se na bučnoj plaži Krisi Akti (Zlatna plaža), ali lako možete da pronađete i mirne i izolovane plaže ukoliko želite da se opustite i uživate u plavim vodama. Ako zaista želite da provedete tih i miran odmor, onda je malo ostrvo Antiparos idealno mesto za vas. Ono je sused Parosa, udaljeno samo nekoliko minuta lokalnim brodom.
Kefalonija - Louis de Bernieres (Luj de Berner) učinio je za Kefaloniju ono što i najbolji PR konsultant ne bi mogao ni da zamisli. Sa svojim divnim i jednim od najprodavanijih romana “Mandolina kapetana Korelija”, učinio je ovo ostrvo vrlo popularnim. A kada je izašao film nekoliko godina kasnije, prirodne lepote i safirne vode Kefalonije postale su poznate širom sveta. Tada se život na Kefaloniji preko noći okrenuo naopačke. Mirtos je najpoznatija plaža, ali pored nje postoji obilje drugih stvari koje možete videti i predivna priroda u kojoj možete uživati. Ostrvo je poznato i kao rezervat morskih kornjača Glavatih kareta, koje nesu jaja na plaži Kaminija na krajnjem jugu ostrva. Argostoli i Liksuri su dva najveća naselja na ostrvu, dok su Fiskardo i Sami (mesto gde je sniman film) zaista vredni posete.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Halkidiki
kliknite na sliku da zatvorite
Meteori
kliknite na sliku da zatvorite
Epidaur
kliknite na sliku da zatvorite
Delfi
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Olimp
kliknite na sliku da zatvorite
Drevna Mikena
kliknite na sliku da zatvorite
Santorini
kliknite na sliku da zatvorite
Tasos
kliknite na sliku da zatvorite
Zakintos
kliknite na sliku da zatvorite
Krit
kliknite na sliku da zatvorite
Mikonos
kliknite na sliku da zatvorite
Lefkada
kliknite na sliku da zatvorite
Ios
kliknite na sliku da zatvorite
Rodos
kliknite na sliku da zatvorite
Skijatos
kliknite na sliku da zatvorite
Krf
kliknite na sliku da zatvorite
Paros
kliknite na sliku da zatvorite
Kefalonija
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite