Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Francuska
Gradovi
Francuska
Ne tako davno Francuske glavne atrakcije za turiste bile su Pariz i Rivijera, a relativno mali broj turista istražvao je ostatak zemlje. Danas stvari stoje sasvim drugačije. Mediteranska odmarališta i dalje privlače svoje posetioce, ali turisti sada shvataju koliko ostatak Francuske ima da ponudi. Njegovi istorijski spomenici u rasponu od praistorijskih pećinskih slika i crteža, grčkih i rimskih naselja na mediteranskoj obali, romaničke i gotske crkve iz srednjevekovnog perioda, palate iz doba apsolutne monarhije do današnjih zgrada. Pejzaž Francuske je takođe vrlo raznovrstan, baš kao i arhitektura. Njega čine nepristupačne obale Bretanje, nežnije obale Mediterana, široka dolina Loare sa svojim dvorcima, vulkanski tereni Overnja sa svojim ugašenim vulkanima i veličanstvenim Alpima i Pirinejima. Francuska je treća najveća zemlja u Evropi, posle Rusije i Ukrajine. Prilikom posete Francuskoj, u bilo kom njenom delu i gde god da odete, bićete suočeni sa činjenicom da kultura i umetnost od pamtiveka igraju centralnu ulogu u njenom životu. Ne samo u Parizu i velikim gradovima, već i u malim selima i udaljenim krajevima zemlje, možete naći bezbroj dokaza aktivne kulturne svesti. Francuska umetnost nalazi se u pećinama na jugozapadu Francuske, u romanskim crkvama Burgundije i katedralama Pariskog regiona (Ile de France), u bezbroj muzeja i galerija, kao i u literaturi. Svako putovanje u Francusku je u manjoj ili većoj meri, kulturno putovanje. Nemoguće je dobiti čak i letimičan pogled na francusku umetnost, pri poseti od samo nedelju ili dve. Bilo bi dobro da se ograničite na jedan određeni region ili na određeno polje interesovanja. Francuska je takođe, zemlja dobre hrane i vina. Milioni ljudi otkriva čari Francuske svake godine i spoznaje smisao čuvene francuske izreke “joie de vivre” (radost života). Glavni grad je Pariz, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
U čari francuskih zadovoljstava se možete uputiti u bilo koje vreme, iako mnogi stručnjaci preporučuju proleće kao najbolje doba za posetu Francuske. Na toplom jugu zemlje, sunce zna da greje od juna do sredine septembra. Dok ljubitelji zimskih sportova mogu posvetiti svoje vreme snegom pokrivenim planinama od sredine decembra do kraja marta. Festivali uglavnom obiluju tokom cele godine. Francuska klima je umerena. Severozapad zemlje pati od visoke vlažnosti i grizu je zapadni vetrovi, dok na jugu mediteranska klima uživa u toplim letima i blagim zimama.
Šta posetiti?
Normandie (Normandija) - Region Normandija, dobila je naziv u IX veku kao domovina Normana (Vikinga). Tri stvari čine Normandiju - kamember, sider i krave. Prostire se duž obale La Manche (La Manš) između Bretanje i najudaljenijeg severoistoka Francuske. Normandija je privlačna mešavina starog i novog; ribarski brodovi i dizajnirane jahte u luci Honfleur (Onfler), savremeni restorani i šik butici pored belih kuća prošaranih drvenim gredama i gotske crkve u Ruanu. Bilo da istražujete normandijsku riblju pijacu, obilazite prelepa naselja Deauville (Dovil) i Trouville (Trovil) ili šetate čuvenim “Dan D” plažama severno od Bayeux (Baju), ovo je definitivno jedan deo Francuske koji nećete nikako zaboraviti. Istorija je takođe ostavila trag i na pejzaž, koji je prepun snažnih i zapanjujućih dvoraca. Posetite Mont-Saint-Michel (Mon Sen Mišel), stenovito ostrvo u La Manšu. Na njemu se nalazi poznati beneditktinski manastir, koji dominira ostrvom i selo osnovano 708. godine. Do ostrva se ranije stizalo kopnom jedino u periodu oseka. Normandija ima obilje istorijskih intriga, kulturnih atrakcija, lepih primorskih gradova, bujnih seoskih pejzaža i senzacionalnu hranu i piće. Drevni Rouen (Ruan), glavni grad Gornje Normandije sa svojim zgodnim tornjevima i obnovljenim kućama, interesantan je za one koji su zainteresovani za umetnost i arhitekturu, dok je Caen (Kan), prestonica Donje Normandije, interesantan za ljubitelje istorije.
Epernay (Eperne) - Svaki grad ima svoju glavnu ulicu, ali malo njih se može porediti sa Av. de Champagne (avenijom Šampanj). Ova beskrajna kaskada bogatih vila ima najslavnije svetske proizvođače šampanjca. Firme poput Moet&Chandon, Perrier-Jouet i Mercier zajedno skladište 700 miliona flaša penušavog vina u tunelima ispod grada, koji čine mrežu od 100km. Eperne je takođe odlična baza za istraživanje okolnih vinograda i dvoraca.
Bordeaux (Bordo) - Grad koji je dugo bio poznat kao “La Belle Au Bois Dormant” (uspavana lepotica), dobro se probudio posle godina spavanja. Prelazak u novi milenijum bio je glavna prekretnica za Bordo, kada je bivši gradonačelnik, kontroverzni bivši premijer Alen Juppe (Alen Župe), probudio ovaj graciozni grad i trotoare njegovih bulevara, povrativši njegovu neoklasičnu arhitekturu i formirajući visokotehnološki sistem javnog prevoza.
Corsica (Korzika) - Uživajte u nezaboravnom odmoru na plaži ostrva Korzika, koje ima idilične i verovatno najbolje plaže u Francuskoj. Korzika ima planine koje se spuštaju do obale duge 1.000km, oivičene skrivenim uvalama i sa preko 200 prelepih belih peščanih plaža. Poznata je kao rodno mesto Napoleona Bonaparte i nosi nadimak “L'Ile de beaute” (ostrvo lepote) i predstavlja četvrto po veličini ostrvo u Mediteranu. Ronite u kristalno čistim vodama ili probajte planinarenje, rafting, jahanje i pešačenje kroz raznovrsnu i netaknutu unutrašnjost bujnih zelenih pašnjaka, prirodne makije i borovih šuma, kao i surovih planinskih vrhova koji se uzdižu na više od 2.000m. Dobra baza za planinarenje je šarmantni stari grad Corte (Korte), sa citadelom iz XV veka i prelepim pogledom na okolne planine i sela.
Dolina Loire (Loare) - Ukoliko volite raskošan način života aristokratije iz prošlih vekova, onda je prelepi region Loare pravo mesto za vas. Ovo je čuvena “chateau” zemlja sa nekim od najveličanstvenijih starih imanja i utvrđenih dvoraca u Francuskoj. Poput reke Loare, ova ogromna oblast prolazi kroz srce francuskog života. Sa svojim sofisticiranim gradovima, bujnim pejzažima i fantastičnom hranom i vinom, čini raj za buržoaziju. Istorijski gradovi i veličanstvena linija dvoraca duž doline, uključujući i upečatljiv Chateau d'Usse, koji je bio inspiracija za bajku “Uspavana lepotica”, kao i za dvorac u Diznilendu. Dolina Loare je za duži period, dok Henri IV nije preselio svoj dvor u Pariz, bila dom kraljevske porodice i intelektualna prestonica Francuske. Nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine. Ruralno i opuštajuće mesto, idealno za istraživanje.
St-Tropez (San Trope) - Jedan od najživljih gradova Francuske rivijere sa krivudavim, uskim, kaldrmisanim ulice Stare četvrti izlaze na male trgove i kej, oivičen visokim pastelno obojenim kućama koje gledaju na luku ispunjenu jahtama milionera. Ovo, nekada mirno ribarsko selo, postalo je izuzetno popularno nakon 1950-ih i filma Et Dieu Crea La Femme (I Bog stvori ženu), u kom glumi Brižit Bardo. Popnite se do Citadele iz XVII veka za odličan pogled na more, a zatim se pridružite lokalnom stanovništvu na jednom od najvećih plaža San Tropea, do kojih ćete lako doći taksijem, biciklom, skuterom ili pešice duž obale. Uživajte u nekom šik kafeu na obali mora ili ručajte u finom restoranu, a zatim potražite brojne modne prodavnice.
Biarritz (Bijaric) - Moderan primorski grad, 8km zapadno od Bayonne (Bajon), postao je odmaralište sredinom XIX veka kada su ga Napoleon III i njegova supruga španskog porekla Eugenija, redovno posećivali. Godinama miljenik francuskih bogatih porodica, Bijaric je danas mesto za sve. Poznat je po svojim plažama i možda je najbolje mesto za surfovanje u Evropi.
Nice (Nica) - Glavni grad francuske rivijere predstavlja živahnu destinaciju za odmor, a nadomak je svih glavnih letovališa. Ima u proseku 300 sunčanih dana godišnje, živopisne obale i plaže, stari grad, brojne umetničke galerije, muzeje, restorane, barove i kafiće. Nica privlači posetioce već vekovima, uključujući i brojne umetnike i pisce, kao što su Dima, Niče, Apoliner, Flober i Viktor Igo. Prošetajte uskim ulicama Vieux Nice (Stara Nica), prepune baroknih crkava i šarmantnih kafića, zatim lutajte duž čuvene Promenade des Anglais (promenada des Angles) na obali. Ovaj bulevar sa brojnim palmama, ima niz Belle Epoque hotela i velelepnih kafića. Otkrijte čuvene muzeje umetnosti u Nici: Muzej Matisse, Muzej d'Art Moderne et d'Art Contemporain (sadrži dela umetnika kao što su Endi Vorhol, Roj Liktenstajn, Robert Raušenberg, Iv Klajn i drugi), muzej Beaux-Arts (sadrži dela umetnika kao što su Rafaeli, Buden, Mone i Sisli).
Cannes (Kan) - Prošetajte čuvenom Promenade de la Croisette (promenada de la Kroset), postavljene između hotela sa 5 zvezdica, šik butika i kuća sa jedne strane i dugačke peščane plaže i plavog Mediteranskog mora sa druge strane. Istražite uske ulice starog dela Kana (Le Suquet). Naići ćete na Tour du Suquet (Tur du Suke) iz XIV veka, Musee de la Castre (muzej Kastre) i Notre Dame de l'Esperance (Notr Dam de Lesperans) iz XVI veka. Možete posetiti i Musee de l' automobil (Muzej automobila), muzej sa finom kolekcijom klasičnih i trkačkih automobila. Ukoliko ste u poseti Kanu u julu, prošetajte do crvenog tepiha Međunarodnog filmskog festivala i možda vidite vaše omiljene filmske zvezde.
Rocamadour (Rokamadur) - Grad koji mami posetioce svojim položajem, na litici iznad ušća reke Dordonje, a posebno svojim istorijskim spomenicima i svetilištem Blagoslovene Device Marije, koje vekovima privlači hodočasnike iz svih zemalja, među kojima su i kraljevi, plemići i sveštenici.
Diznilend zabavni park - Nalazi se u predgrađu Pariza, na 35 minuta vožnje od centra grada i nudi zapanjujući niz aktivnosti kako bi posetiocima u potpunosti ispunio boravak. Pored glavnih atrakcija, hoteli, restorani, prodavnice, noćni klubovi i sportski objekti deo su Diznilend zabavnog parka. Postoje dva zasebna parka: Disneyland park (Diznilend park) i Walt Disney studios (Diznijev studio). U Diznilend parku porodice mogu uživati u već poznatim ili potpuno novim vožnjama, kao i mogućnosti da se upoznaju sa svojim omiljenim Diznijevim junacima. Možete se slikati sa njima i zatražiti autogram. Glavnom ulicom, u popodnevnim časovima prolazi impozantna povorka sa Diznijevim junacima, koju nemojte propustiti. Diznijev studio omogućava vam da se upoznate sa načinom stvaranja Diznijevih filmova, kao što su animacije, specijalni efekti i kaskaderske scene. Ove godine (2012), Diznilend u Parizu slavi 20 godina svog postojanja i za vas priprema posebne događaje, vatromet i specijalne parade.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Normandie (Normandija)
kliknite na sliku da zatvorite
Epernay (Eperne)
kliknite na sliku da zatvorite
Bordeaux (Bordo)
kliknite na sliku da zatvorite
Corsica (Korzika)
kliknite na sliku da zatvorite
Dolina Loire (Loare)
kliknite na sliku da zatvorite
St-Tropez (San Trope)
kliknite na sliku da zatvorite
Biarritz (Bijaric)
kliknite na sliku da zatvorite
Nice (Nica)
kliknite na sliku da zatvorite
Cannes (Kan)
kliknite na sliku da zatvorite
Rocamadour (Rokamadur)
kliknite na sliku da zatvorite
Diznilend zabavni park
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite