Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Finska
Gradovi
Finska
Finska je veliko iznenađenje nordijskih zemalja; prirodno zemlja čuda sa više stabala nego ljudi i više ostrva od bilo koje druge zemlje na svetu. Finsku karakterišu beskrajni kilometri divljine, 188.000 jezera, umerena klima, renovirane palate i industrijska područja, fenomenalni bulevari i spomenici, fascinantni restorani i divni kafići, gotske katedrale, veličanstveni manastiri i starinski muzeji koji predstavljaju bogatu kulturnu baštinu. Jedna od najposećenijih turističkih destinacija Skandinavije, Finska poziva putnike iz svih delova sveta da istraže njene čudesne atrakcije i provedu odmor koji će zauvek pamtiti. Da li ste ikada razmišljali o plivanju u zaleđenoj vodi? U Finskoj je to sport i smatra se odličnim za zdravlje: poboljšava cirkulaciju, olakšava simptome artritisa i jednostavno se osećate srećno i zadovoljno. Ali pored zdravstvenih benefita, u Finskoj je vrlo izražen takmičarski duh. Cele godine u raznim delovima zemlje, muškarci i žene između 20 i 60 godina takmiče se u plivanju na ledenih 25 metara, a sve to zbog slave da su plivali u ledenim dubinama mora i preživeli da ispričaju priču o tome. Zato budite deo zabave i uživajte u svom “zamrznutom” odmoru u ledenoj zemlji Skandinavije. Sa druge strane, Finska je dala najznačajniji doprinos svetskoj kulturi sauna - zemlja ima zapanjujućih 1,6 miliona njih. Oko 10% finske teritorije pokriveno je vodom, a 69 % zemlje pokriveno je šumama, obezbeđujući prirodne avanture. Oko 8.000 kvadratnih kilometara čine zaštićeni nacionalni parkovi kojih ima 35, pružajući fantastične mogućnosti za gledanje ptica, irvasa, jelena i medveda. U moderno vreme, Finci su postali poznati po svojim tehnološkim inovacijama – odavde je Nokia - i njihovom smislu za dizajn. Finska, dom leda i zime, pozdravlja svoje posetioce sa velikim osmehom na licu. Glavni grad je Helsinki, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Turistička sezona na jugu Finske traje od početka juna do kraja avgusta. Tada su sve atrakcije otvorene, parobrodi i trajekti kruže jezerima i rekama, a festivali su u punom jeku. Ovo je vreme dugih, svetlih noći, kada Finska izgleda ne spava. Turistička sezona u severnoj Finskoj, uključujući i Laponiju, je drugačija. Komarci mogu biti nepodnošljivo dosadni u julu, ali septembar je prijatniji sa svojim jesenjim bojama. Oktobar i februar/mart su dobri meseci za posetu Laponiji. Tada možete videti polarnu svetlost i uživati u zimskim aktivnostima, kao što su skijanje i vožnja saonicama koje vuku psi. Božić je naravno najbolje vreme da posetite Laponiju - na kraju krajeva, ovo je “zvanični” dom Deda Mraza. Helsinki je popularan tokom cele godine.
Šta posetiti?
Aland (Olandska) ostrva - Jedinstvena grupa ostrva, sa svojom različitom kulturom, zastavom i poštanskim markama. Ostrva su prošarana srednjevekovnim crkvama i starim ribarskim selima, a posebno su interesantna za biciklizam, kamping ili odmor u brvnari.
Laponia (Laponija) - Zemlja ponoćnog sunca i polarne svetlosti, finska pokrajina Lapnija jedna je od najvećih svetskih divljih i netaknutih regiona, retko naseljen vrlo prijateljskim i gostoljubivim ljudima. Sa svojim brdima, nenaseljenim šumama, veličanstvenim bistrim jezerima, potocima i brzacima, ovaj region nudi turistima odmor iz snova. Laponija je takođe dom Deda Mraza. Posetite Santapark i lično upoznajte Deda Mraza.
Muonio - Uspavani Muonio, između ostalog pruža mogućnost da vidite polarnu svetlost zimi. Ono što ovo mesto čini posebnim jeste opseg letnjih i zimskih aktivnosti, koje ima u ponudi. Raj je za ljubitelje pasa, jer ako ste ovde tokom zime, a ramišljali ste o haski safariju, ovo je pravo mesto da to uradite. Ostale zimske aktivnosti uključuju safari sa motornim sankama i safari sa irvasima. Tokom leta možete ići na splavarenje, bicikl izlete do farme irvasa, loviti losose i voziti se kanuom. Smeštaj je vrlo raznolik; od hotela, brvnara, mesta za kampovanje, itd.
Inari - Ovo je glavna zajednica Laponaca (Saami) u regionu i centar originalne radinosti Laponaca - iako su galerije i prodavnice malo komercijalizovane, ovo je najbolje mesto u Finskoj da kupite pravi laponski ručno rađen tekstil, nakit, srebro i drvenariju.
Oulu - Jedan je od gradova Finske, koga posetite sa najvećim užitkom. Centar se prostire na nekoliko ostrva, povezanih elegantnim pešačkim mostovima. Ovakav raspored stvorio je idelane uslove za biciklizam, a Oulu ima mrežu biciklističkih staza koja je jedna od najboljih u Evropi. Oulu, najveći grad severno od Tampere i šesti po veličini u Finskoj, takođe je jedan od vodećih svetskih tehnoloških gradova.
Suomenlinna (Soumenlina) - Tvrđavu Suomenlina iz XVIII veka trebalo bi videti na bilo kom putovanju u Finsku. Nalazi se na ostrvu, na ulazu u helsinšku luku i pod zaštitom je UNESCO-a od 1991. godine. Ova jedinstvena tvrđava je dobar primer evropske vojne arhitekture. Pored toga što je istorijska i turistička atrakcija, Suomenlina je takođe omiljeno mesto za rekreaciju građana Helsinkija. Sa 900 stalnih stanovnika, Suomenlina je i dalje živo ostrvo sa impresivnim nizom muzeja, galerija, restorana i kafića.
Turku - Najstariji i najfascinantniji srednjevekovni grad Finske. Nekada prestonica Finske, ovaj grad star 750 godina ima potpuno obnovljen dvorac iz XIII veka, koji je danas vikinški muzej. Njegova srednjevekovna gotska katedrala jedna je od najimpresivnijih u Finskoj. Muzej rukotvorina nalazi se u simpatičnom starom gradu, gde možete videti većinu originalnih srednjevekovnih kuća. Potrudite se da posetite trideset radionica koje predstavljaju različite zanate, kako bi sazanli priču o ovim starim profesijama.
Pori - Od sticanja nezavisnosti Finske 1917. godine, Pori je nastavio da se razvija kao industrijska baza u zapadnom delu Finske. Ali je takođe razvijen kao glavni centar obrazovanja u zemlji. Grad je poznat po međunarodnom Pori džez festivalu, koji se održava svakog jula i privlači najbolje muzičare i veliki broj ljubitelja muzike iz celog sveta. Yyteri (Iteri) i priobalni deo predstavljaju izvanredna mesta za rekreaciju. Svake godine hiljade posmatrača ptica dolazi u deltu da bi videli domaće i migracione vrste. Peščane Iteri plaže su besprekorno očuvane, a možete posetiti i prelepo ostrvo Reposaari (Reposari) ili provesti neko vreme u jedrenju arhipelagom Luvia.
Rauma - Stari grad Rauma nedavno je svrstan na UNESCO-vu listu svetske baštine i to na svoj 550. rođendan. Ona ima jednu od najstarijih luka u Finskoj, kao i impresivan niz drevne arhitekture. Fine zanatlije poput onih koji izrađuju čipku, zlatari i stolari, koriste mnoge od ovih očuvanih zgrada. Stari grad Rauma takođe sadrži jednu od najužih ulica u Finskoj. Takođe vredi pogledati franjevačku crkvu Svetog Krsta iz XV veka i Rauma muzej, koji se nalazi u Gradskoj većnici.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Aland (Olandska) ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Laponia (Laponija)
kliknite na sliku da zatvorite
Muonio
kliknite na sliku da zatvorite
Inari
kliknite na sliku da zatvorite
Oulu
kliknite na sliku da zatvorite
Suomenlinna (Soumenlina)
kliknite na sliku da zatvorite
Turku
kliknite na sliku da zatvorite
Pori
kliknite na sliku da zatvorite
Rauma
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite