Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Engleska
Gradovi
Engleska
Imajući u vidu sva dešavanja tokom njene istorije i ogromana prostranstva na koje je prenet engleski jezik, Engleska je ipak veoma mala zemlja. Najveća od četiri sastavna dela koja čine Veliku Britaniju, Engleska pokriva 130.357 kvadratnih kilometara i otprilike je iste veličine kao država Njujork ili jedno od ostrva Novog Zelanda. Daleko veći deo stanovništva živi na jugu, u oblasti gradova Bath (Bat), Brighton (Brajton), Canterbury (Kanterberi), Cambridge (Kembridž) i naravno grada Londona. Veliki severni gradovi kao što su Liverpool (Liverpul), Manchester (Mančester) i Newcastle (Njukasl), borili su se da uhvate korak sa postindustrijskim periodom, dok je Birmingham (Birmingem), drugi britanski grad po veličini, iskoristio svoju centralnu poziciju. Zemlja je podeljena na grofovije, stare Engleske okruge, gde su šerifi - najviši sudski činovnici - obavljali lokalne poslove. Oni su davali titule plemstvu, čija su se imena i ograničenja dvostruko izmenila u posleratnom periodu, ali i dalje odišu prošlošću zemlje i nastavljaju da inspirišu lokalni ponos. Svako od nas ima svoju sopstvenu predstavu Engleske: crveni dvospratni autobusi, seoski predeli, slamnate seoske kućice, pabovi, čaj sa mlekom i ekscentrične aristokrate. Posetioci će imati zadovoljstvo da u ovoj prelepoj zemlji istraže koja je od njihovih pretpostavki tačna, a koja ne. Neki bi mogli biti iznenađeni činjenicom da više nema smoga u Londonu, ni toliko kišnih dana kako su imali prilike da čuju, da indijski restorani daleko nadmašuju broj “fish-n-chips” (riba i pomfrit) restorana i da su engleski fudbalski timovi i timovi kriketa pod stalnim pritiskom i instrukcijama navijača, kako i na koji način da igraju svoje utakmice. Sigurno ćete biti oduševljeni prelepim, gotovo uvek zelenim predelima u unutrašnjosti zemlje i uprkos užurbanim autoputevima i urbanom širenju, još uvek postoje delovi zemlje koji mame i predstavljaju zaboravljene segmente idile. Engleski krajolik se neprestano menja kroz njenu teritoriju, a ta promenljivost pejzaža pruža nemerljiv užitak. Svi narodi sveta mogu se naći u Londonu. Lokalni akcenti i dijalekti koji su ne tako davno bili najzastupljeniji, sada opadaju, a nove kulture, tradicije i akcenti donose se sa novim stanovništvom. Nije potrebno mnogo truda, a ni mnogo kilometara, da vas prožme osećaj da ste putujući Engleskom, prevalili veoma dug put. Glavni grad je London, a zvanična valuta je britanska funta.
Kada putovati?
Odluka o periodu vašeg putovanja, zavisi od vrste odmora koju tražite. Ali bez obzira na to kada stignete, dobro staro Englesko vreme će se potruditi da se poigra sa vašim turističkim planovima. Engleska nacija je tradicionalno preokupirana vremenom, a stvari postaju još nepredvidljivije zahvaljujući klimatskim promenama. Uprkos tome, postoji nekoliko pravila koja podupiru godišnja doba. Zime imaju tendenciju da budu hladne i vlažne, dok su najtopliji i najsuvlji periodi uglavnom rezervisani za jul i avgust. Između marta i maja su česte promene sunca, vetra i kiše, dok je za septembar i oktobar karakteristično tzv. miholjsko leto. Sneg u Englesku obično stigne krajem zime, ali ga najčešće ima u novembru i februaru. Sve u svemu, period od kraja aprila do septembra je najbolji period za putovanja. Saobraćaj se znatno povećava tokom udarnog letnjeg perioda, od jula do kraja avgusta (kada su đaci na raspustu), posebno u primorskim oblastima, nacionalnim parkovima i popularnim gradovima kao što su Oksford, Bat i Jork. Radno vreme se obično skraćuje od oktobra do Uskrsa, a neka mesta su tokom zimskog perioda u potpunosti zatvorena. Naravno, veliki gradovi, posebno London imaju u ponudi mnoštvo mogućnosti, bez obzira na period boravka.
Šta posetiti?
Hadrian's Wall (Hadrijanov zid) - Izgradili su ga Rimljani, kako bi zaštitili svoju koloniju Britannia (Britanija) od plemena u Škotskoj. Prostire se na 117 kilometara širom severne Engleske, od Irskog do Severnog mora. Izgradnja je počela 122. godine nove ere nakon posete rimskog cara Hadrijana i najvećim delom zid je završen u roku od šest godina. Danas su samo delovi ovog čuvenog zida još uvek vidljivi. Definisan je nacionalni put koji prati celu dužinu zida, od Wallsend (Volsend) do Bowness-on-Solway (Baunes-on-Solvej).
Warwick Castle (Vorvik dvorac) - Prvobitno izgrađen od drveta, od strane William the Conqueror (Vilijama Osvajača) 1068. godine, Vorvik dvorac obnovljen je u kamenu u XII veku. Vorvik dvorac je jedna od najvećih atrakcija u Engleskoj. Sa raskošnim enterijerom, uređenim vrtom, impozantnom arhitekturom, oružjem i oklopima, srednjevekovnim igrama i tamnicama, definitvno će okupirati vašu pažnju tokom celog dana.
Lake District (Jezerska oblast) - Smeštena na severozapadu Engleske, u tradicionalnoj grofoviji Cumbria (Kambrija), Jezerska oblast je najveći nacionalni park u zemlji. Glavna atrakcija su jezera i planine, uklesani glacijalnom erozijom, a pružaju dramatičan i inspirativan prizor. To je glavna destinacija za planinarenje i šetnju u Engleskoj. Park posećuje oko 14 miliona domaćih i stranih turista svake godine.
Tower of London (London Tauer) - Danas dom krune Elizabete II i kraljevskih dragulja, London Tauer je ranije služio kao zatvor, mučilište i gubilište od 1100-ih godina do sredine XX veka. Dvorac je osnovan u zimu 1066. godine, kao deo normanskih osvajanja Engleske i služio je kao kraljevska rezidencija pre nego što je postao zatvor. London Tauer je navodno najukletija zgrada u Engleskoj. Bilo je priča o duhovima koji su nastanjivali kulu, uključujući i duh Anne Boleyn (Ana Bolen).
The Cotswolds (Kotsvolds) - Kotsvolds je predeo na jugu centralne Engleske kojim se prostire niz nežnih brežuljaka, sa najvišim vrhom koji dostiže 330 metara nadmorske visine. Region je poznat po kamenim seoskim kućama, istorijskim gradovima i rezidencijama i njihovim prostranim vrtovima. Kotsvolds je veoma popularna atrakcija u Engleskoj.
Durham Cathedral (Durhamska katedrala) - Nalazi se u gradu Durhamu, u severoistočnoj Engleskoj i predstavlja jednu od najboljih primera normanske arhitekture u Engleskoj, a možda čak i u Evropi. Ona je poznata ne samo po svojoj arhitekturi, već su i njene postavke od neprocenjive vrednosti. Kamen temeljac Durhamske katedrale postavljen je 12. avgusta 1093. godine. Od tada je bilo ozbiljnih rekonstrukcija nekih delova katedrale, ali je veći deo građevine ostao veran normanskom dizajnu. U nacionalnoj BBC (BiBiSi) anketi sprovedenoj 2001. godine, Durhamska katedrala izglasana je za najvoljeniju zgradu Engleske.
York Minster (katedrala u Jorku) - Jedna od najvećih gotskih katedrala severne Evrope (pored katedrale u Kelnu, u Nemačkoj), katedrala u Jorku dominira panoramom drevnog grada Jorka. Sadrži sve glavne faze razvoja gotske arhitekture u Engleskoj. Ovaj objekat započet je oko 1230. godine, a završen 1472. godine. “Veliki istočni prozor” unutar katedrale, predstavlja najveći srednjevekovni vitraž na svetu.
Windsor Castle (dvorac Vindzor) - Često se naziva najvećim i najstarijim naseljenim dvorcem na svetu. On je jedna od zvaničnih rezidencija kraljice Elizabete II, koja ovde provodi većinu vikenda tokom godine, koristeći ga kako za državne prijeme tako i za privatne trenutke. Najraniji preostali delovi Vindzora datiraju iz perioda vladavine Henrija II, koji je došao na presto 1154. godine. Veći deo dvorca otvoren je za posetioce, uključujući i veličanstvene glavne odaje kao i kapelu St. George (Sent Džordž).
Big Ben - Oko 150 godina stara Big Ben sahat kula, jedna je od najvećih atrakcija Londona. Ime Big Ben zapravo se ne odnosi na samu sahat kulu, već na glavno zvono teško 13 tona, smešteno u okviru kule. Smatra se da je zvono dobilo naziv po čoveku koji ga je prvi naručio, Ser Bendžaminu Holu. Big Ben zauzima treće mesto u svetu kao slobodnostojeća sahat kula. Sat je postao simbol Engleske i Londona, a pojavio se i u mnogim filmovima.
Stonehenge (Stounhendž) - Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Engleskoj, Stounhendž spada u red najznačajnijih praistorijskih lokaliteta u svetu. Izgradila ga je kultura, koja za sobom nije ostavila nikakve pisane tragove, zbog čega će mnogi aspekti Stounhendža ostati predmet raznih debata. Dokazi ukazuju na to da su veliki kameni blokovi podignuti oko 2500. godine p.n.e. Nije zasigurno poznato za koje je svrhe služio Stounhendž, ali mnogi naučnici veruju da je spomenik bio korišćen kao ceremonijalni ili verski centar.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Hadrian\'s Wall (Hadrijanov zid)
kliknite na sliku da zatvorite
Warwick Castle (Vorvik dvorac)
kliknite na sliku da zatvorite
Lake District (Jezerska oblast)
kliknite na sliku da zatvorite
Tower of London (London Tauer)
kliknite na sliku da zatvorite
The Cotswolds (Kotsvolds)
kliknite na sliku da zatvorite
Durham Cathedral (Durhamska katedrala)
kliknite na sliku da zatvorite
York Minster (katedrala u Jorku)
kliknite na sliku da zatvorite
Windsor Castle (dvorac Vindzor)
kliknite na sliku da zatvorite
Big Ben
kliknite na sliku da zatvorite
Stonehenge (Stounhendž)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite