Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Hrvatska
Gradovi
Hrvatska
Sa 1.778km obale, preko 1.000 ostrva (od kojih su 47 naseljena) i blagom mediteranskom klimom, Hrvatska je jedna od vodećih turističkih destinacija u Evropi. Ali ona nudi mnogo više od mora i sunca. Istorijski gradovi, okruženi zidinama poput Dubrovnika, Splita i Trogira (mestima UNESCO-ve svetske baštine) dodaju kulturnu dimenziju bistrim vodama Jadrana. I ne zaboravite elegantne naseobine iz venecijanske ere, Hvar i Korčulu na dalmatinskim ostrvima, velelepne hotele iz doba bečke secesije u Opatiji, zlatni vizantijski mozaik Eufrazijeve bazilike u Poreču i rimsku Arenu u Puli. I na sve to dodajte sveže plodove mora i onda ste zaista na pravom odmoru. Ako zađete malo u kopno, talasasta brda u unutrašnjosti Istre najbolja su za istraživanje u proleće ili jesen. Očekujte romantične srednjevekovne utvrđene gradove, kao što su Motovun i Gornjan, kvalitetna lokalna vina i sofisticiranu italijansku kuhinju poznatu po crnim i belim tartufima. Nasuprot tome, grad Zagreb od arhitekture do srdačne gastronomske ponude, odražava vekovnu povezanost sa Austro-Ugarskom. Zagreb takođe čini dobru polaznu tačku za obilazak istorijskih zamkova i vinograda u Zagorju. Hrvatska se takođe pojavljuje kao avanturistička destinacija. Nepristupačne planine nacionalnog parka severnog Velebita, raj su za duge šetnje i planinarenje, a dolina Cetine je idealno mesto za splavarenje brzacima. I Jadransko more nudi idealne uslove za jedrenje, ronjenje i ostale sportove na vodi. Oni koji su u potrazi za mirnijim odmorom, mogu satima uživati u suncu na plaži, a neke od savršenih plaža za to su Zlatni rat u Bolu na Braču ili široke šljunkovite plaže Baške na Krku. I zapamtite, kao jedna od top turističkih destinacija Evrope, Hrvatska je mesto gde možete dobiti sve za vaš fantastičan odmor. Glavni grad je Zagreb, a zvanična valuta je kuna (HRK).
Kada putovati?
Većina ljudi poseti Hrvatsku u periodu od aprila do septembra. Iako je obala suviše hladna za kupanje u aprilu, uživaćete u toplim i lepim danima južno od Splita i niskim cenama smeštaja. Zagreb je prijatan u to vreme i kulturna sezona je u punom jeku. Maj i jun su glavni meseci za sve aktivnosti na otvorenom. U ovim mesecima, italijanski i nemački turisti tek treba da stignu, cene smeštaja su još uvek razumne, a možete uživati u dugim sunčanim danima. Jul i avgust su najskuplji meseci za posetu Hrvatskoj. Cene smeštaja su najviše i mogu da se stvore neprijatne gužve oko popularnih mesta. Prednosti visoke sezone su dodatne trajekt linije koje vas prevoze do ostrva i organizovani izleti koji će vas odvesti na razne obilaske. Septembar je verovatno najbolji mesec za posetu, jer nije tako toplo kao u leto (mada je more i dalje toplo), gužve su manje jer deca polaze u školu, cene smeštaja su povoljnije, a voća poput smokvi i grožđa ima u izobilju. U oktobru je možda suviše hladno za kampovanje, ali bi vreme trebalo i dalje da bude prijatno duž obale, a privatni smeštaj je jeftin i ima ga dosta.
Šta posetiti?
Eufrazijeva bazilika - Najveća atrakcija Poreča iz VI veka, 2.000 godina starog grada u Istri. To je jedan od najboljih primera ranog vizantijskog graditeljstva u mediteranskom regionu. U najvećem delu bazilika je zadržala svoj prvobitni oblik, mada nesreće poput požara i zemljotresa, izmenile su nekoliko detalja. Ova bazilika izgrađena je na mestu starije bazilike u periodu episkopa Eufrazija. Mozaik na zidovima uradili su vizantijski majstori, a podni mozaik lokalni stručnjaci.
Ostrvo Mljet - Jedno je od većih ostrva blizu obale južne Hrvatske. Sa 72% ostrva pod šumom i ostatkom isprekidanim poljima, vinogradima i malim selima, Mljet je savršeno mesto za opuštanje. Ostrvo sadrži dva slana jezera, Veliko i Malo jezero, koja se nalaze na zapadnom kraju ostrva. U središtu Velikog jezera je malo ostrvo sa starim benediktinskim manastirom.
Dioklecijanova palata - Ova palata nalazi se u Splitu, a sagrađena je od strane rimskog cara Dioklecijana u vreme pripreme za njegovu penziju. Živeo je u svojoj palati tokom penzije i brinuo se o svojim baštama sa povrćem. Nakon što su Rimljani napustili to područije, palata je ostala prazna nekoliko vekova. U VII veku meštani su se sakrili u utvrđenje dvora da bi pobegli od najezde Varvara. Od tada je palata naseljena stanovnicima, koji ovde stvaraju svoje domove i poslove. Danas mnogi restorani i prodavnice, a i neki domovi, još uvek se mogu naći unutar zidina.
Nacionalni park Brijuni (Brioni) - Nalazi se samo 6km od Pule, zapadno od istarske obale. Postoje dva glavna ostrva i 12 ostrvaca, ali samo najveće ostrvo Veliki Brijun može biti posećeno (osim ako imate svoj sopstveni brod). Ovo je izuzetno lepo ostrvo, prekriveno sa drevnim borovima i maslinjacima, okruženo penušavim morem. Na ostrvu možete iznajmiti bicikl ili vozilo za golf i lutati okolo. Ali, najbolji način da obiđete ostrvo je sa organizovanom turom koja polazi iz Fažane. Možete da rezervišete putem telefona, ali to uradite barem jedan dan unapred. Vaša poseta uključuje usluge vodiča i mini voz koji vas vodi u razgledanje. Postoje brojni brodovi koji prevoze u toku dana od kopna do ostrva, tako da vas ništa ne zaustavlja da nakon organizovanog izleta sami nastavite da istražujete ostrvo i uživate na plaži. Ovo je i odlično mesto za ronjenje. U nacionalnom parku Brioni možete videti Titov muzej sa fotografijama i suvenirima iz vremena bivšeg jugoslovenskog lidera, Titov kadilak u kome je pokušao da zavede Đinu Lolobriđidu, bivši kamenolom, a danas lep i miran prostor, drvo masline staro oko 3.000 godina, crkvu Sv. Marije iz XIII veka, rimske ruševine, safari park za zebrama i slonom koje je Tito dobio na poklon, itd.
Amfiteatar u Puli - Ovo je šesta po veličini preživela rimska arena i jedan od najbolje očuvanih rimskih spomenika u Hrvatskoj. Arena je bila izgrađena oko I veka nove ere i mogla je da primi preko 26.000 gledalaca. U XV veku iz amfiteatra uzeto je mnogo kamenja za izgradnju kuća i drugih objekta u okolini Pule, ali srećom ta praksa je prestala pre nego što je cela struktura uništena. Danas je jedna od najpularnijih atrakcija Hrvatske i koristi se za razne festivale i nastupe tokom letnjih meseci.
Korčula - Šesto po veličini ostrvo Hrvatske, Korčula je odvojena od kopna uskim moreuzom. Ostrvska prestonica se takođe naziva Korčula. Poznat i kao “Mali Dubrovnik”, ovaj drevni grad sa svojom jedinstvenom arhitekturom, spada u najlepše gradove hrvatskog primorja. Jedna od glavnih atrakcija je rodna kuća Marka Pola. Najveća i najlepša zgrada na Korčuli je katedrala Svetog Marka, sagrađena u gotsko-renesansnom stilu. Izgradnja katedrale završena je u XV veku.
Rovinj - Jedan je od najživopisnijih gradova na Jadranu. Uz pastelne boje njegovih kuća grupisanih u strmim krivudavim ulicama, odlično je mesto da se luta i razgleda. Rovinj je i dalje aktivna ribarska luka i posetioci mogu uzeti čamac do divnih ostrva u blizini. Prostor oko Rovinja je opisan kao “predeo iz snova”, zbog netaknute lepote obale i njenih šuma.
Ostrvo Hvar - Ostrvo Hvar, a posebno grad Hvar jedne su od najpopularnijih atrakcija u Hrvatskoj. Maslinjaci, voćnjaci i polja lavande čine veliki deo poljoprivrednog pejzaža. Grad Hvar, smešten u živopisnom prirodnom zalivu sa Paklinskim ostrvima koja ga štite na jugu, popularna je luka za jahte koje jedre po Jadranu, posebno u letnjim mesecima. Stari grad, najstarije selo na ostrvu i Jelsa, kao i manja sela smeštena u prelepom ambijentu, veoma su interesantni za posetu.
Plitvička jezera - Smatraju se jednim od najlepših prirodnih destinacija u Evropi. Zbog svoje prirodne lepote i značaja, ovaj sistem od 16 međusobno povezanih jezera i veliki šumski kompleks oko njih, izdvojili su se kao nacionalni park 1949. godine. Predivna Plitvička jezera poznata su po svojim jedinstvenim bojama, uključujući azurno plavu nijansu, zelenu, plavu i sivu. Oblast oko jezera je dom izuzetno velikom broju životinjskih vrsta i ptica. Retka fauna, kao što su evropski mrki medved, vuk, orao, sova i ris mogu se naći ovde, zajedno sa mnogim drugim vrstama.
Dubrovnik - Sa nadimkom “Biser Jadrana”, jedan je od najznačajnijih turističkih atrakcija u Hrvatskoj. Utvrđeni grad sagrađen je za pomorsku trgovinu. U srednjem veku postao je jedini grad-država na Jadranu, koji je parirao Veneciji i postigao izuzetan nivo razvoja tokom XV i XVI veka. Dubrovnik je sačinjen od zapanjujuće arhitekture i skulptorskih detalja i ima spektakularne crkve, manastire, muzeje, fontane i čuvene zidove koji okružuju stari grad.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Eufrazijeva bazilika
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Mljet
kliknite na sliku da zatvorite
Dioklecijanova palata
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Brijuni (Brioni)
kliknite na sliku da zatvorite
Amfiteatar u Puli
kliknite na sliku da zatvorite
Korčula
kliknite na sliku da zatvorite
Rovinj
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Hvar
kliknite na sliku da zatvorite
Plitvička jezera
kliknite na sliku da zatvorite
Dubrovnik
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite