Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Holandija
Gradovi
Holandija
Holandija se nalazi na zapadnoj ivici evropskog kopna. Ima prirodnu granicu na severu i zapadu sa dugom i dosta razuđenom obalom na Severnom moru, na istoku se graniči sa Nemačkom, a na jugu sa Belgijom. Veći deo Holandije nalazi se ispod nivoa mora, odakle i potiče naziv za nju “Niska zemlja”. Ne postoji mnogo zemalja sa toliko zemljišta ispod nivoa mora, a i ako ih ima, nema ih mnogo koje su toliko ravne. Izgradnjom nasipa i kanala, Holandija se već vekovima osvaja od mora. Holandija je zemlja koja se najviše brine o životnoj sredini i mnogo pažnje usmerava na reciklažu. Gusto naseljena, ova liberalna zemlja sa mnogo vode i vetra, ima dosta čamaca, bicikala, ptica, vetrenjača, cveća, riba, mostova, kanala, kafića, sira… Omiljene turističke oblasti su zapadna Frizijska ostrva i odmarališta na obali Severnog mora, kao što su Scheveningen (Ševeningen), Noordwijk (Nordvejk) i Bergen. Gradovi i sela oko jezera Ijsselmeer (Ejselmer) takođe privlače brojne posetioce. Zeeland (Zeland), koga čini niz ostrva i poluostrva, je poboljšanjem saobraćajnih veza dobio veliki broj turista. Stari gradovi kao što su Amsterdam, koji je glavni grad kulture, kafića i kanala, Leiden (Lajden), Delft, Gouda (Gauda), Haarlem (Harlem) i Middelburg (Midelburg) sa svojim umetničkim i arhitektonskim riznicama, takođe su moćne turističke atrakcije. Jednostavno rečeno, ne postoji mesto poput Holandije. Najbolje od svega je što dosta toga možete videti iz udobnosti sedišta vašeg bicikla. Glavni grad je Amsetrdam, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Holandija ima tipičnu maritimnu klimu, sa blagim zimama i prijatnim letima, tako da je tokom cele godine dobro vreme da je posetite. Samo se pripremite za vetrovito i promenljivo vreme. Padavine su prilično ravnomerno raspoređene tokom godine, ali su u proleće kratki, ali jaki pljuskovi. Kao i u većem delu Evrope, visoka sezona traje od juna do avgusta. Tada veliki broj turista dolazi u Amsterdam da sedi pored kanala i uživa uz piće i razgovor. Avgust je mesec prepun raznih događaja. Proleće je divno, jer su biljke u cvatu - april sa narcisima, maj sa lalama. Za Uskrs je takođe velika gužva u Amsterdamu. Kako temperatura pada, tako se i broj turista smanjuje. Od sredine oktobra do sredine marta znatno je mirnije. Muzeji su tihi, a smeštaj relativno jeftin (osim oko Nove godine i Božića).
Šta posetiti?
Roterdam - Najprometnija luka na svetu i drugi najprometniji grad Holandije. Ovaj grad je izgubio svoju staru arhitekturu i pejzaže kada je bombardovan u Drugom svetskom ratu, ali svakako nije izgubio svoj šarm. Gradska arhitektura je više moderna sa visokim zgradama i sam Roterdam ne liči na tipičan holandski grad. Grad nudi veoma različite atrakcije u kojima može da uživa cela porodica. Od najočiglednije atrkacije - luke, do muzeja, parkova i čuvenog Euromast tornja, koji pored restorana i mnogih zanimljivosti nudi veličanstven pogled na grad. Roterdamski restorani, barovi i kafići neće vas razočarati. Ukoliko ste ljubitelj morske ribe, onda ćete zaista uživati, jer se u većini restorana služi sveža. Roterdam je takođe veoma dobro poznat po svojim muzičkim festivalima tokom cele godine.
Eindhoven (Ajndhoven) - Danas moderan industrijski grad na reci Dommel (Domel), do druge polovine XIX veka bio je gradić bez posebnog značaja. Njegov ubrzani razvoj počeo je nakon osnivanja “Philips” fabrike sijalica 1891. i do 1918. grad je imao 64.000 stanovnika. U poslednjih nekoliko decenija on se razvio u najveći grad na jugu Holandije i peti po veličini u zemlji. Proizvodnjom sijalica stekao je ime “Lichtstad” (Grad svetlosti). U XX veku industrija se proširila na proizvodnju DAF vozila. Ostale industrije uključuju proizvodnju stakla, plastike, papira, tekstila i duvana. Izvan grada nalazi se mali dvorac.
Leiden (Lajden) - Dugogodišnji intelektualni centar, Lajden je mesto prvog Univerziteta u zemlji, koji datira iz 1575. godine. Među desetak muzeja rasutih duž kanala je i De Lakenhal, sa remek-delima Rembrandt van Rijn (Rembrant van Rejn), kao i Boerhaave (Boerhave) muzej prirodnih nauka, koji ima mikroskope koje je koristio van Leeuvenhoek (van Levenhuk).
Delft - Grad izuzetne lepote, sa svojim kućama, kanalima oivičenim drvećem i istorijskim znamenitostima. Nalazi se između Roterdama i Haga. Živopisan stari deo grada oivičen je kanalima i ima veliki broj značajnih objekata poput starih i novih crkava, gradske većnice i Istočne kapije, jedini ostatak starih originalnih gradskih zidina. Šetnjom kroz ovaj istorijski grad, bićete zaneseni spokojem njegovih mostova, trotoara, kuća i ciglana koje tu stoje na testu vremena.
Haarlem (Harlem) - Ovaj vrlo tipičan holandski grad ima nekoliko istraživačkih instituta, obrazovne ustanove i biblioteke. Takođe je značajan industrijski grad sa brodogradilištima, železničkim radionicama, štamparijama… Grad ima dugu istoriju. Prvi put se pojavljuje u spisima u X veku, pod nazivom Harulahem. Smešten između tresava i reka na najužem mestu u holandskoj provinciji, dospeo je na mesto od strateškog značaja. Od XI do XIII veka Harlem je bio sedište grofova Holandije, od kojih je dobio opštinski status 1245. godine. U XVII veku Harlem je bio poprište velike umetničke aktivnosti i mesto boravka mnogih slikara, uključujući i Frans Hals, Jacob van Ruisdael (Jakob van Rojsdal), Philips Wouwerman (Filips Vauverman) i Adriaen van Ostade.
Keukenhof bašta - Najveća bašta sa lukovicama na svetu. Svake godine je poseti po 800.000 ljudi, a cveta samo dva meseca godišnje. Talenat prirode u kombinaciji sa holandskom preciznošću da stvore vrt gde milioni lala, zumbula i narcisa cvetaju svake godine, daju savršeno mesto. Bašte se prostiru do u nedogled, a pored lala postoje i staklenici sa osetljivijim sortama cveća.
Hoge Veluwe (Hohe Veluve) nacionalni park - Posetite ovaj nacionalni park blizu Arnhema, među čijim atrakcijama je i podzemni muzej posvećen životu podzemlja i Kröller-Müler muzej koji sadrži 280 Van Gogovih slika kao i mnogih drugih dela. Bicikli su besplatni za posetioce.
Maastricht (Mastriht) - Dragulj juga, možda čak i cele zemlje. Daleko je od tipičnih holandskih gradova, klompi, lala i vetrenjača. Ovde su španske i rimske ruševine, kosmopolitska hrana, francuska i belgijska arhitektura. Čak je i pejzaž drugačij; postoje brdovite ulice. Zato ne iznenađuje što mnogi meštani sebe vide kao sofisticiranu rasu izdvojenu od severnjaka. Prostirući se sa obe strane reke Maas (Mas), sa mnoštvom kafića i divnim starim kaldrmisanim ulicama, Mastriht je poznat po hrani svetske klase i elegantnoj atmosferi. Vaša poseta Holandiji neće biti potpuna ukoliko ne vidite Mastriht, ovaj predivan grad.
Madurodam - Uživajte u minijaturnom pogledu na celu Holandiju u minijaturnom gradu Madurodam, koji predstavlja repliku mnogih aspekata ove zemlje u razmeri 1:25, uključujući vetrenjače, tržnicu sira i najprostraniju minijaturnu železnicu na svetu.
Texel ostrvo (Tesel) - Zbog blizine Amsterdama i lagane vožnje trajektom od 20min, Tesel je najviše posećen od svih Frizijskih ostrva. To je izuzetno raznovrsno mesto, sa širokim belim plažama, bujnim prirodnim rezervatima, šumom i bajkovitim selima. Lokalna vuna je veoma cenjena i ovaca ima svuda.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Roterdam
kliknite na sliku da zatvorite
Eindhoven (Ajndhoven)
kliknite na sliku da zatvorite
Leiden (Lajden)
kliknite na sliku da zatvorite
Delft
kliknite na sliku da zatvorite
Haarlem (Harlem)
kliknite na sliku da zatvorite
Keukenhof bašta
kliknite na sliku da zatvorite
Hoge Veluwe (Hohe Veluve) nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Maastricht (Mastriht)
kliknite na sliku da zatvorite
Madurodam
kliknite na sliku da zatvorite
Texel ostrvo (Tesel)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite