Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Češka
Gradovi
Češka
Češka je popularna turistička destinacija, poznata po svojim raznolikim i bogatim prirodnim lepotama i kulturnim blagom. Nalazi se u srcu Evrope i ima prelepe planinske vence, koji je okružuju gotovo sa svih strana. Planine i brda u Češkoj pokrivaju čak 95%, a samim tim zemlja je idealna za planinski biciklizam, skijanje i pešačenje. Češka ima dosta lepih jezera i veštačkih vodenih basena. Može se pohvaliti bogatom istorijom, a postoje i mnogi istorijski ostaci te prošlosti, koji privlače ljude da zemlju uvek ponovo posete. Češka Republika ima istoriju koja obuhvata deset vekova, počevši od Velikomoravskog carstva, a bila je i svedok nekih najvažnijih događaja u Evropi, kao što su: tridesetogodišnji rat, Napoleonovi ratovi, Drugi svetski rat, talas komunizma, revolucije i mnogih drugih. Češka zaista ima mnogo toga da ponudi; od živog glavnog grada Praga do Moravskih sela, od Dvoržaka i Smetane do popularnog Pilsnera, od odmaranja u nekoj od banja do napornog penjanja po planinama. Postoje mnogi nacionalni parkovi, što govori o posvećenosti Češke Republike da očuva svoju prirodu. Gde god da krenete i šta god da radite, srešćete iskren narod, ponosan na svoje korene, koji samouvereno zauzima svoje mesto u modernoj Evropi. Glavni grad je Prag, a zvanična valuta je češka kruna (CZK).
Kada putovati?
Za većinu čeških mesta najbolje vreme za posetu je maj ili septembar, kada je prijatno vreme i sa manje gužve. Veliki broj muzeja, galerija i zamkova, otvoren je samo tokom sezone, koja traje od maja do septembra. April i oktobar su hladniji, ali nećete imati gužvu i sobe su jeftinije. Tokom zime ćete verovatno sve videti pod snežnim pokrivačem; kampovi su zatvoreni, kao i atrakcije u manjim gradovima. Visoko u planinama, od novembra do marta je visoka sezona. Većina Čeha, kao i stanovnika ostalog dela Evrope, svoj odmor planira u julu i avgustu, a zatim ponovo za Uskrs, Božić i Novu godinu. Tada su velike gužve, naročito u Pragu i planinskim skijalištima i cene su najviše. Većina festivala održava se tokom letnjih meseci. Leto dobija najviše temperature, a ima i jakih pljuskova. Hladni zimski meseci dostižu temperature, koje u gradovima iznose u proseku oko -5°C, od -10°C do -15°C u planinskim oblastima, a u višim krajevima i do -30°C. Planine su prekrivene snegom oko 130 dana godišnje, što čini dobre uslove za razvoj zimskog turizma. Proleće donosi promenljivo, kišovito vreme i ponekad poplave. Jesen je takođe promenljiva, ali temperature u septembru mogu biti visoke i do 20°C.
Šta posetiti?
Lednice-Valtice - Ovaj kulturni krajolik sastoji se od raznih dvoraca, baštenskih struktura i dekorativnih skulptura različitih stilova, postavljenih među jezerima i šumama. Valtice zamak je okružen prelepim prirodnim parkom, koji je prošaran mnogim romantičnim građevinama, retkim drvećem i staklenicima sa tropskim biljkama. Područje je ispresecano gustom mrežom pešačkih i biciklističkih staza i savršeno je za istraživanje u kombinaciji sa okolnim vinogradima. Ceo ovaj kompleks, koji se prostire na površini od 283km2 između naselja Lednice i Valtice, proglašen je za UNESCO-vu svetsku baštinu.
Kutna Hora - Teško je zamisliti danas, ali u svoje vreme ovaj grad na oko 65 km od Praga, bio je najvažniji grad pokrajine Bohemija, posle Praga. Krajem XIII veka, srebrna ruda pronađena je u ovim brdima i grad je “procvetao”. Godine 1308. Vaclav II doveo je tim italijanskih rudara i doneo kraljevski rudarski zakon. Danas je Kutna Hora samo deo starog grada, ali i dalje prošarana zbirkom arhitektonskih spomenika. Istorijski centar je dovoljno kompaktan da biste ga obišli peške. Većina atrakcija nalazi se između centralnog trga, Palackeho (Palačeko) namesti i katedrale Svete Barbare u jugozapadnom delu grada.
Plzen (Plzenj) - Grad u zapadnoj Bohemiji, prestonica Plzenjskog kraja. Sa populacijom od preko 165.000, grad je važan kulturni, ekonomski, saobraćajni, komercijalni i industrijski centar, poznat pre svega po pivu – Pilsner Urkuel i mašinskoj fabrici Škoda. Plzenj se takođe smatra centrom obrazovanja, a ovde se nalazi i Univerzitet zapadne Bohemije i medicinski fakultet Karlovog univerziteta. Gradsku istoriju punu događaja, možete videti tokom razgledanja mnogih zanimljivih objekata. Istorijskim centrom grada, dominira tanak toranj gotičke katedrale Svetog Bartolomeja. Sa svojom visinom od 102 metara, ovaj toranj je najviši crkveni toranj u Češkoj.
Marianske Lazne (Marijanske Laznje) - Drugi najveći grad u trouglu zapadno-bohemijskih banja. Ona je svetski poznata zahvaljujući rezultatima lečenja i odličnom kvalitetu prirodnih resursa. Grad se nalazi u šarmantnoj dolini okružen uređenim zelenim šumama. Postoji oko 100 izvora hladne vode sa sadržajem karbon oksida i mineralnim solima. Prvi izvori otkriveni su u XVI veku. Gradom dominira neoklasična arhitektura. Kolonada, izgrađena 1889. godine, pravi je arhitektonski biser. Muzička i svetlosna produkcija savremene “pevajuće fontane” nudi neobičan i zanimljiv doživljaj.
Zamak Karlštejn - Nalazi se 45 minuta vožnje vozom od Praga. Ovaj gotski zamak koji je sagradio Karlo IV u XIV veku, prvobitno je izgrađen kao riznica za čuvanje dragulja Svetog rimskog carstva. Kao i većina zamaka, Karlštejn je doživeo izmene i dopune - kao i renoviranja - tokom svoje vekovima duge istorije. Iako su mnoge od najboljih soba nedostupne za posetioce, spoljašnjost zamka, kao i unutrašnjost čini ovo putovanje nezaboravnim.
Česky raj (Češki raj) - Kada odete u Češki raj, nije samo Kost zamak vredan vaše pažnje. Lokalna zemlja je puna veličanstvenih i mističnih zamaka i romantičnih ruševina. Krajolik je ukrašen zelenim šumama, mirisnim livadama, kristalno čistim jezerima i dobro poznatim kamenim gradovima. Kao dokaz da je Češki raj naseljen vekovima, predstavlja količina tradicionalne arhitekture, koja je i dalje ovde prisutna. Postoji puno kapela, skulptura, itd.
Nacionalni park Šumava - Najveći nacionalni park u Češkoj, koji pokriva površinu od 690 kvadratnih kilometara. Zajedno sa susednim grebenima, Šumava je deo tzv. “zelenog krova Evrope”, najvećeg šumskog područja u Evropi, posle Skandinavije i Rusije, koji je na UNESCO-voj listi. Prostire se 125km duž granice sa Austrijom i Bavarskom. Iako divlja po svojoj prirodi i sa netaknutim bukvama i jelama, takođe je poznata po svojim idiličnim pejzažima i malim selima rasutim u podnožju planine, netaknutim rekama sa pastrmkama, starim dvorcima i drugim mirnim mestima. Ova destinacija će vam sigurno obezbediti jedno opuštajuće iskustvo duž mreže turističkih ruta.
Moravsky kras (Moravski kras) - Ovo je jedan od najlepših i najposećenijih područja u Češkoj. Postoje prošireni kraški pećinski sistemi skriveni pod zemljom, gde male podzemne reke prolaze kroz neke od njih. Moravski kras pripada najvažnijim kraškim područjima centralne Evrope. Dolaskom ovde, bićete prosto oduševljeni veličanstvenim pogledom i živopisnom lepotom pećina.
Česky Krumlov (Češki Krumlov) - Krunisan spektakularnim dvorcem, koji je centralno postavljen na elegantnom starom gradskom trgu, Češki Krumlov je mali Prag. Renesanse i barokne zgrade smeštene su uz vijugavu reku Vltavu. Nakon zapostavljanja arhitekture tokom komunističke ere, bajkovita lepota ovog grada ponovo blista, uz pažljivu restauraciju njegovog nasleđa. Nakon što je dospeo na listu UNESCO-ve svetske baštine 1992. godine, Češki Krumlov je postao drugo najprometnije turističko mesto u Češkoj, posle Praga. Tokom leta ulični izvođači ispunjavaju svaki ćošak grada i posetilaca je zaista mnogo. Zimi je očaravajuće, sa dvorcem prekrivenim snegom i dimom iz dimnjaka koji se prostire preko reke.
Karlovy Vary (Karlove Vari) - Neprikosnoveni kralj čuvenog trougla bohemijskih banja, sa daleko najvećom listom gostiju uglednih evropskih ličnosti. Ono što ga čini tako posebnim, jeste njegova divna pozicija, brdovit krajolik i vile nagomilane jedna iznad druge duž strme šumovite obale krivudave reke Teple. Širom sveta poznat je i po svom nemačkom imenu, Karlsbad.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Lednice-Valtice
kliknite na sliku da zatvorite
Kutna Hora
kliknite na sliku da zatvorite
Plzen (Plzenj)
kliknite na sliku da zatvorite
Marianske Lazne (Marijanske Laznje)
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Karlštejn
kliknite na sliku da zatvorite
Česky raj (Češki raj)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Šumava
kliknite na sliku da zatvorite
Moravsky kras (Moravski kras)
kliknite na sliku da zatvorite
Česky Krumlov (Češki Krumlov)
kliknite na sliku da zatvorite
Karlovy Vary (Karlove Vari)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite