Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Austrija
Gradovi
Austrija
Kontinentalna država u srcu Evrope, Austrija se prostire od Alpa na zapadu do Beča i Dunava na istoku. Šest vekova bila je srce moćnog Habzburškog carstva, koje je na svom vrhuncu imalo teritorije koje su danas Poljska, Mađarska i Češka, zajedno sa većim delom Rumunije, Bugarske i Balkana. Imperijalističko nasleđe zemlje posebno je upečatljivo u impozantnim zgradama i kulturnim institucijama prestonice - Beča, sjajnim palatama i crkvama, prijatnim kafanama i pansionima, kao i u velikoj balskoj dvorani gde Štrausovi valceri još uvek privlače plesače na podijum. Još jedan od velikih klasičnih kompozitora Austrije bio je Mocart, rođen u Salcburgu, lepom istorijskom gradu gde u pozadini prekrasnih baroknih crkava stoje austrijski Alpi. Alpi se protežu ka zapadu do Švajcarske, a zimi skijaši sa svih kontinenata dolaze da oskuse čari Alpskih padina, njihovih sela i gostoljubivih meštana. Možda austrijski šarm ležu u njenom očuvanju klasične romantične prošlosti, ali to ne znači da se moderna Austrija ne razvija. Iza zapanjujućih pejzaža i antičke arhitekture, industrijsko i komercijalno društvo posvećeno je svom poslu u gradovima. Od krstarenja veličanstvenim Dunavom, biciklističke ture kroz alpske proplanke do razgledanja Beča koje oduzima dah, posetioci Austriju smatraju nemogućom za trenutke dosade. Glavni grad je Beč, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Poseta Austriji je posebno iskustvo u bilo koje doba godine. Leto je vreme za planinarenje, planinski biciklizam i kupanje u jezerima, a zima nudi fantastične mogućnosti za zimske sportove. Festivali se održavaju tokom cele godine, mada se većina muzičkih festivala održava između maja i oktobra. Gužve i cene najviše su u julu i avgustu, a temperatura tada može biti toliko visoka da su mnoge poznate institucije zatvorene, uključujući opere i špansku školu jahanja. Shodno tome, jun i septembar su često najbolji za gradska putovanja. Tokom zime ima manje gužve (osim u skijalištima i za vreme Božića) i cene hotela su niže, ali može biti hladno. Zimski sportovi su u punom jeku od sredine decembra do kraja marta.
Šta posetiti?
Innsbruck (Inzbruk) - Stara provincijska prestonica Tirola, leži u širokoj Inn (In) dolini, na raskrsnici dve važne saobraćajnice između Nemačke i Italije i između Beča i Švajcarske. Inzbruk i dalje čuva svoje srednjevekovno jezgro, istorijski stari grad sa svojim uskim, krivudavim ulicama i visokim kućama u kasnom gotskom stilu. Bez obzira gde se nalazite u ovom gradu, planine dominiraju u svakom pravcu. Za skijanje postoji preko 500 kilometara staza i brojna skijališta koja možete izabrati nadomak grada. Posetite Inzbruk zbog neverovatnog pogleda na planine, bajkovitih zgrada i nekih od najboljih skijališta u Evropi.
Salzburg (Salcburg) - Do 1816. kneževina Salcburg je bila grad-država, nezavisna od Habzburške monarhije. Nalazi se na severnoj granici Austrije, 113km jugoistočno od Minhena u živopisnom ambijentu okružen planinama. Mocart je ovde rođen, a koliko je grad ponosan i fasciniran njime najbolje se vidi za vreme festivala u Salcburgu, tokom koga se izvode vrhunske opere, drame i koncerti. Čak i oni koji nisu muzički orijentisani teško će izbeći Mocartov uticaj na grad - njegov lik nalazi se na svakoj razglednici i kutiji čokolade, a njegovo rodno mesto i porodična kuća danas su muzeji koji nude detaljan uvid u njegov život i rad. Grad je takođe dom baroka i njegovih remek dela, sa šarmantnim crkvama, trgovima, kućama i fontanama. Originalne zgrade uklonio je krajem 1500-ih nadbiskup Wolf Dietrich (Volf Ditrih), u cilju stvaranja “nemačkog Rima”. Sve znamenitosti su na pešačkoj udaljenosti od starog grada (Altstadt), koji je sada uglavnom pešačka zona. Nekoliko kilometara južno od grada nalaze se istorijski gradovi Halajn (Hallein) i Verfen (Werfen), a na zapadu su jezera, koja su posebno lepa u proleće i leto.
Graz (Grac) - Drugi po veličini grad u Austriji, možda i najopušteniji, a posle Beča i najživlji grad kad su u pitanju večernji izlasci. To je atraktivno mesto sa zelenim parkom, crvenim krovovima i malom, brzom rekom koja teče kroz centar. Arhitektonski, Grac dopunjuje renesansna dvorišta i barokne palate sa vrhunskim modernim dizajnom koji fascinira, provocira ili budi radoznalost. Okolni predeo, mešavina vinograda, planina, šumovitih brda i termalnih izvora, na kratkoj je udaljenosti. Obavezno posetite Murinsel, platformu na sredini reke Mur, koja je sa obalom povezana sa dva pešačka mosta; i umetnički muzej u Gracu, koji sa svojim neobičnim oblikom pleni pažnju prolaznika.
Linz (Linc) - Kulturna metropola i zelena oaza. Linz an der Donau (Linc na Dunavu) je inovativni i savremeni grad. To je mesto gde priroda, kultura i posao zajedno čine skladnu celinu. Godine 2009. bio je proglašen za Evropsku prestonicu kulture. Linc je popularna vikend destinacija kod Evropljana, koji dolaze da uživaju u kombinaciji istorije, umetnosti i dobrog noćnog života. Linc je grad u kome je Hitler proveo svoje detinjstvo. Imao je velike graditeljske planove za Linc i želeo je da ga pretvori u kulturnu prestonicu Rajha.
Vodopadi Krimml (Kriml) - Sa ukupnom visinom od 380 metara u tri nivoa, Kriml vodopadi su najveći vodopadi u Evropi i jedinstveno čudo prirode. Vodopad se nalazi na reci Kriml, čiji se izvor nalazi na kraju rečne doline Kriml, koja protiče kroz nežne pašnjake pre nego što počne da se survava niz moćne stepenike kao subglacialni tok. Uređena staza vodi vas do vrha vodopada, što je oko 1 sat hoda i nudi spektakularan pogled na gromoglasnu vodenu masu.
Hallstatt (Halštat) - Selo u Austriji koje se nalazi na obali Halštatskog jezera na 508m nadmorske visine. Uz pastelne boje kuća duž jezera i planine koje se dižu sa svih strana, samo lepota Halštata bila bi dovoljna da garantuje njegovu slavu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Innsbruck (Inzbruk)
kliknite na sliku da zatvorite
Salzburg (Salcburg)
kliknite na sliku da zatvorite
Graz (Grac)
kliknite na sliku da zatvorite
Linz (Linc)
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopadi Krimml (Kriml)
kliknite na sliku da zatvorite
Hallstatt (Halštat)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite