Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Bugarska
Gradovi
Bugarska
Bugarska se nalazi u Istočnoj Evropi i graniči se sa Rumunijom na severu, Turskom i Grčkom na jugu, Crnim morem na istoku i Srbijom i Makedonijom na zapadu. Zemlja ima prilično planinski reljef, koji se prostire do obala Crnog mora i njegovih zlatnih plaža. Uprkos burnoj istoriji, Bugarska je najstarija postojeća država u Evropi koja je zadržala svoje ime još od 681.g.n.e. Na njenoj teritoriji možete naći oronule grčko-tračanske ruševine i zgrade sovjetskog stila, koje svedoče o vekovnim nemirima i političkoj borbi. Popularna letovališta na Crnom moru privlače turiste svojim finim peščanim plažama, sunčanom klimom i sigurnim morem, obezbeđujući prilično jeftin odmor. Bugarska se takođe pojavljuje kao nova destinacija i za zimske sportove. Bugarska može da ponudi širok spektar smeštaja; od luksuznih hotela sa pet zvezdica do skromnih hotela i privatnih soba. Bez obzira gde odlučite da boravite i kako da provedete svoje vreme, sigurno ćete biti impresionirani lepotom prirodnog okruženja. Glavni grad je Sofija, a zvanična valuta je bugarski lev (BGN).
Kada putovati?
Bugarska ima umerenu klimu sa hladnom i vlažnom zimom i vrućim i suvim letom. Generalno gledano, povoljna klima Sofije je jedan od njenih glavnih atributa, sa prosečnim dnevnim temperaturama od 28°C u julu i avgustu i 3°C od decembra do februara. Crno more utiče na klimu istočnog dela zemlje. Kiše ima najviše u planinskim predelima, a tokom zimskog perioda život širom Bugarske je ponekad narušen velikom količinom snežnih padavina. Proleće je odličan trenutak da posetite Bugarsku. Vreme je dobro, pozorišta i druge kulturne priredbe su u punom jeku, a cene niske. Leto je idealno za planinarenje i posetu festivalima, ali je naravno posebno dobro na obali Crnog mora. Temperature mogu biti veoma visoke tokom ovog perioda. Septembar je možda jedan od najboljih meseci za posetu Bugarskoj. Drveće u jesen je prelepo, voća i povrća ima u izobilju, turista na plažama je sve manje, a vi se i dalje možete kupati i sunčati na obalama Crnog mora. Do sredine oktobra, gotovo sva letovališta na Crnom moru su zatvorena. Čim prvi sneg padne sredinom decembra, turisti hrle ka skijalištima, koja ponekad ostanu da rade do sredine aprila. Visoka sezona duž obale Crnog mora traje od sredine jula do kraja avgusta, a na skijalištima je to oko Božića i Nove godine i od februara do sredine marta.
Šta posetiti?
Plovdiv - Bugarski drugi po veličini grad posle prestonice Sofije. Nedavno je proglašen za najstariji grad u Evropi i šesti najstariji u svetu, sa istorijom koja datira više od 6.000 godina. Stari grad Plovdiva je deo UNESCO-ve svetske baštine. Najvredniji odraz antičkog perioda je antičko pozorište. Rimski stadion koji se nalazi u glavnoj pešačkoj ulici Plovdiva, još je jedan važan spomenik antičkog grada. Danas je ovaj grad važan ekonomski, saobraćajni, kulturni, sportski i obrazovni centar. Plovdiv nudi svojim posetiocima mnogo muzeja, umetničkih galerija, prijateljskih hotela, restorana, kafea i noćnih barova, a sve to po veoma pristupačnim cenama.
Koprivštica - Ovaj jedinstven grad-muzej, smešten u šumovitim brdima između Karlova i Sofije, savršeno je i namerno očuvan zaseok ispunjen arhitekturom iz perioda bugarskog narodnog preporoda, kaldrmisanih ulica i lepih mostova preko potoka. Skoro 400 zgrada arhitektonskog i istorijskog značaja zaštićeno je državnom uredbom. Neke od tradicionalnih kuća pretvorene su u pansione ili restorane, a većina njih ima i tradicionalni ambijent.
Pirin - Izuzetno lepa, Pirin planina privlači pažnju već vekovima, a ipak je uspela da ostane zagonetka. Zaštićeno područje od 27.400ha nalazi se u severnom i centralnom planinskom delu. Oko 60 alpskih vrhova, snegom prekrivenih većim delom godine, izdiže se iznad 2.500 metara. Čista planinska voda uliva se u više od 176 ledničkih jezera. Šuma pokriva više od polovine Pirina. Ima 97 različitih nižih biljnih vrsta. Skoro izumrle životinjske vrste, kao što su divlje koze, divlje mačke i veliki tetrebi takođe su našli utočište na Pirinu.
Veliko Trnovo - Kulturni centar severnog dela Bugarske, nalazi se u podnožju Stare planine. To je najveća opština u oblasti Velikotarnovska. Reljef je raznolik; sa ravnicama, brdima i planinama. Grad je smešten na obroncima reke Jantra. Veliko Trnovo je poznato po dobro očuvanim crkvama, kao što su: crkva Sv. Dimitrija, crkva Svetih Četrdeset mučenika, crkva Sv. Petra i Pavla, Velika Lavra. Još možete videti i staro gradsko jezgro, sa dobro očuvanim kućama u balknskom stilu.
Trjavna - Nalazi se 40km jugozapadno od Velikog Trnova i predstavlja impresivno renoviran grad zahvaljujući donacijama Evropske unije. Kuće iz perioda nacionalnog preporoda, kameni mostovi i kaldrmisane ulice privlače turiste. Trjavna je najpoznatija po svom zanatstvu, a posebno po uglednoj Trjavna školi verskog duboreza, koji je postojao tokom otomanskog carstva. Međutim, uprkos ogromnom broju izložbi i crkava, Trjavna nije postala samo grad muzej; škola za duborez i dalje postoji, a pohađaju je mladi Bugari koji žele da nastave ovaj važan aspekt njihove nacionalne baštine.
Rilski manastir - Najveći i najpoznatiji manastir Bugarske, nalazi se u šumovitoj dolini planine Rila. To je glavna atrakcija i za bugarske hodočasnike i za strane turiste. Leti ima mnogo ljudi, ali tokom niske sezone manastir pruža mir i samoću. Takođe možete pešačiti okolnim planinama. Rilski manastir osnovao je pustinjak Ivan Rilski 927.g.n.e. Prvobitno je sagrađena 3km dalje na severoistoku, ali je premešten na današnju lokaciju 1335. godine. Manastir je pomogao u očuvanju bugarske kulture i religije za vreme Otomanskog carstva, iako su ga oni često uništavali tokom godina. Nesreća je međutim, zadesila ovaj manastir i u novije doba; godine 1883. požar je zahvatio skoro sve manastirske zgrade. Nakon toga manastir je dobijao razne donacije, koje su omogućile da se obnovi u roku od godinu dana. To pokazuje koliko je ovaj manastir važan Bugarima. Proglašen je za nacionalni muzej 1961. od strane komunističke vlasti, a od 1983. nalazi se i na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Kazanlak - Fascinantan grad Bugarske u kome različite etničke i verske grupe čine prijatnu životnu zajednicu. To je mesto sa iznenađujuće aktivnim noćnim životom. Ovde možete videti čuvene arheološke ostatke drevne tračke civilizacije. Kazanlak je smešten u prelepoj Dolini ruža, prostranoj ravnici ispunjenoj ružama, koja čini više od 60% svetske ponude mirisnog ulja ruža. Kazanlak područje je razvijeno od strane Tračana, čiji je grad Sevtopolis postojao u blizini. U IV veku pre nove ere, izgrađena je veličanstvena grobnica, verovatno za jednog od kraljeva Trakije, koja još uvek postoji na severoistočnoj strani grada i predstavlja UNESCO-vu svetsku baštinu. Rimljani su potom nasledili grad Sevtopolis, ali danas grad odiše otomanskim duhom, sa džamijom i zntanim turskim i Pomak muslimanskim manjinama.
Varna - Dragulj Crnog mora koji se nalazi na kraju velikog Varnenskog zaliva. Grad ima specifičan morski šarm. Drevne, srednjovekovne, renesansne i moderne kulture mešaju se i koegzistiraju u celom gradu. Varna leži na istoj geografskoj širini kao i čuvena Atlantska letovališta Biaric i Bajon u Francuskoj. Tokom jula i avgusta možete se sunčati čak 10-11 sati. Nema hladnog Baltičkog vetra niti velikih vrućina. More je neverovatno mirno i bez opasnih plima i oseka. Na stranu to što je Varna letovalište, ona je konkurent velikim gradovima Sofiji i Plovdivu, u svojoj ponudi kulturnih atrakcija i istorijskih zgrada, muzeja i umetničkih galerija.
Nesebar - Drevni grad, poznat po svojim romantičnim prizorima. To je veliko letovalište na obali Crnog mora, koje se nalazi severoistočno od Burgasa. Njegove karakteristike su kaldrmisane ulice, dobro očuvane srednjevekovne crkve i kuće napravljene od drveta koje datiraju iz XIX veka. Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Evropi, koga su osnovali drevni Tračani pre tri hiljade godina pod nazivom Mesembrija. Danas je određen za UNESCO-vu svetsku baštinu. Nesebar je lep grad sa pregršt zanimljivih muzeja i mnoštvom pristojnih hotela u starom gradu.
Zlatni pjasci - Ime ovog letovališta na obali Crnog mora potiče od stare legende, kada su pirati iskopali veliku količinu zlata na obali mora severno od Varne. Zemlja se osvetila razbojnicima tako što je zlato transformisala u predivan pesak. Zlatni Pjasci poznati su po svojim lepim i dugim plažama sa zlatnim peskom. Nalaze se 18km severno od Varne i u blizini nacionalnog parka Zlatni Pjasci. Ovo veličanstveno letovalište je najveće na severnoj obali Crnog mora, sa brdima bogatim šumom, zlatnom plažom i čistim plavim morem. Ima mnogo čuvenih i starih izvora mineralne vode, koji su bili poznati kod Tračana i rimskih cezara. Plaža je duga 3,5km i široka do 100m. Prosečna temperatura vazduha leti iznosi 27-30 stepeni, a temperatura vode je 25-28 stepeni. Zlatni Pjasci su raj za decu i miran odmor za roditelje. Plaža je nekoliko puta bila nagrađena prestižnom plavom zastavicom.
Sunčev breg - Najveće i najistaknutije letovalište u Bugarskoj, koje sa peščanom plažom dugom nekoliko kilometara, privlači više turista nego bilo koje drugo letovalište u zemlji. Plaža je jedna od najboljih u Bugarskoj, sa svojim raznim aktivnostima, od minigolfa do parasejlinga. Ima dosta restorana i pabova. Ovo je verovatno i najskuplje mesto u Bugarskoj.
Sv. Konstantin i Elena - Najstarije naselje duž bugarske obale Crnog mora. Osnovano je 1908. kao balneološki centar, a danas je najluksuznije letovalište u Bugarskoj. Prvi put su ga posetili turisti iz Češke, Poljske i Nemačke. Mesto je dobilo naziv po obližnjem manastiru Sv. Konstantin i Elena, koji je izgrađen početkom XVIII veka. Popularno je mesto zbog jedinstvene kombinacije kristalno čistog planinskog vazduha, mineralnih izvora i mora. Sv. Konstantin i Elena predtsvlja elegantnu destinaciju za odmor, koja se ponosi dugom tradicijom gostoprimstva. Smešten u starom parku sa čempresima, ljiljanima i smokvama, tihim zalivima, peščanim plažama i lekovitim mineralnim izvorima, nudi prijatne hotele i kuće za odmor. Odmaralište nudi i moderne restorane, koji služe nacionalnu i evropsku kuhinju.
Pomorje - Kao i njegov sused Nesebar, Pomorje se nalazi na uskom poluostrvu. Godine 1906. bio je razoren u požaru. Moderan centar grada ima prilično opušten karakter, ali na plaži budite spremni na mirise morske trave. Pomorje je letovalište gde izrazito dolaze Bugari, gotovo u potpunosti ga zaobilaze strani turisti, ali je relativno jeftina baza odakle možete posetiti Nesebar i Burgas. Grad je takođe poznat po svojim slanim jezerima, lekovitom blatu i spa tretmanima.
Primorsko - Ovo popularno letovalište smešteno je 52km jugoistočno od Burgasa i uglavnom ga posećuju bugarske porodice. Primorsko je daleko manje razvijeno od letovališta na severu, iako je duga, prepuna plaža prilično atraktivna, sa uobičajenim sportovima na vodi, kao što su skijanje i najam pedolina. Voda može biti veoma plitka za vreme oseke.
Kiten - Iako nema gužvu kao Primorsko, malo letovalište Kiten 5km južnije brzo se razvija. Sa brojnim hotelskim kompleksima koji se grade poslednjih godina i sa sve većim brojem stranih turista, naročito Čeha i Skandinavaca, otkriva svoje nekada skrivene čari. Iskopavanja su ukazala na dokaz o tračkom i rimskom naselju u toj oblasti, ali malo je istorije koja se danas zaista vidi. Ne postoji pravi centar grada, tako da su sve prodavnice, restorani i hoteli raštrkani duž puteva između dve plaže. Najveća koncentracija restorana i barova je u ulici Atliman. Severna Atliman plaža je duž zaliva u obliku potkovice, jedna od najčistijih i najlepših duž obale Crnog mora, a brda u pozadini na sreću ne dozvoljavaju dalji razvoj. Na jugu, Morski plaža je zaklonjena i idealna za plivanje, a ima i dosta kafića na obali.
Sozopol - Drevni Sozopol, sa svojim šarmantnim, kaldrmisanim starim gradom smeštenim na uskom poluostrvu, predstavlja pravu atrakciju obale. Sa dve odlične plaže, genijalnom atmosferom, smeštajem u izobilju i dobrim saobraćajnim vezama, Sozopol je dugo popularno letovalište. Iako nije sasvim komercijalizovan kao Nesebar i nema toliko gužve, sve više postaje popularan stranim turistima. Ali i zbog cena koje su i dalje mnogo niže nego u Nesebaru, definitivno vredi da se poseti.
Albena - Jedna je od najvećih, namenski napravljenih letovališta na obali Crnog mora. Izgrađena je 1960-ih, a ime je dobila po junakinji iz istoimene drame Jordana Jovkova. Prostire se na velikoj površini i sa lepom plažom dugom 4km i plitkom vodom idealna je za sportove na vodi. Albena je vrlo popularna kod turista iz cele Evrope. Jedina loša strana je što zajedno sa letovalištem Sunčev breg čini najskuplje mesto u Bugarskoj.
Bansko - Skijaški cenatar broj jedan u Bugarskoj, koji ima najbolji i najmoderniji ski centar, a ujedno i najdužu ski sezonu od svih bugarskih skijališta. Tokom poslednjih godina uloženo je više miliona evra u novu skijašku oblast. Sezona traje obično od sredine decembra do kraja aprila. Bansko se ubrzano širi, a nalazi se 160km južno od glavnog grada Bugarske, Sofije. Postavljen na nadmorskoj visini od 935m, dominira Vihrenom, inače najvišom planinom (2.915m) u spektakularnom prizoru Pirin planine, u blizini makedonske granice. Bansko uopšte nema mesta za kupovinu, tačnije supermarketi uopšte ne postoje, ali sredstva za higijenu i konditorski proizvodi mogu se kupiti u većim hotelima. Tri muzeja beleže ulogu Banskog u bugarskoj istoriji, a 500 godina stara crkva ističe se u pejzažu. Na ski stazama se nalaze dva glavna ski centra - Čalin Valog (1100-1600m) i Šiligarnika (1700-2500m). Nalaze se oko 10km iznad grada, na severnim padinama planine Pirin i lako su dostupni; za svega 25 minuta novom gondolom, koja počinje od Banskog. Skijaških staza ima malo, ali postoji oko 750km terena za vožnju van tih skijaških staza, do koga se stiže motornim sankama ili ruskim helokopterom M18.
Borovec - Najstariji bugarski zimski centar, sa istorijom još od 1896. godine. Danas je Borovec najveći i najmoderniji centar u Bugarskoj. Nalazi se u istočnom delu planine Rila, na 1.390m nadmorske visine (sa najvišim stazama na 2.600 m). Čini idealno mesto za opuštajući i miran ski odmor u planinama. Borovec je i najveći skijaški centar (58km) Istočne Evrope. Ima odličnu školu skijanja, dosta snega, niske cene (posebno piva i žestokih pića), divan pejzaž - i to samo 90 minuta od Sofije. Sa druge strane, ima neugledne zgrade, skijanje za srednje i napredne skijaše je prosečno, liftovi i staze se loše održavaju, ima redova, hrana je monotona, a postoji stalna opasnost od krađa. I povrh svega toga, mnogi ljudi se redovno vraćaju.
Pamporovo - Kao i Borovec, Pamporovo godinama pati od mnogih pritužbi na skijanje u Istočnoj Evropi - monotona hrana, loš smeštaj, krađe, gužve i loše održavanje ski liftova i staza. I lista ide dalje i dalje. Nažalost, one su u velikoj meri tačne. Ali, sve to nije poenta. Ovi centri imaju za cilj da privuku ljude sa malim budžetom i one koji žele da nauče da skijaju za malo novca. I tu su uspešni. Pamporovo ima odličnu školu skijanja i dobre jaslice, a staze su najpogodnije za početnike i niže srednje skijaše. Nema previše gužve u redu za lift, a i pejzaž je prilično impresivan. Sam centar ima sve što vam je potrebno, mada je sve to samo osnovno. Većina ljudi odseda u dva glavna hotela, Perelik i Moutgaret, koji su dobri za istočno-evropske standarde. Sve u svemu, Pamporovo je vrlo jeftino mesto za učenje, sa niskim cenama i ograničenim skijanjem.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Plovdiv
kliknite na sliku da zatvorite
Koprivštica
kliknite na sliku da zatvorite
Pirin
kliknite na sliku da zatvorite
Veliko Trnovo
kliknite na sliku da zatvorite
Trjavna
kliknite na sliku da zatvorite
Rilski manastir
kliknite na sliku da zatvorite
Kazanlak
kliknite na sliku da zatvorite
Varna
kliknite na sliku da zatvorite
Nesebar
kliknite na sliku da zatvorite
Zlatni pjasci
kliknite na sliku da zatvorite
Sunčev breg
kliknite na sliku da zatvorite
Sv. Konstantin i Elena
kliknite na sliku da zatvorite
Pomorje
kliknite na sliku da zatvorite
Primorsko
kliknite na sliku da zatvorite
Kiten
kliknite na sliku da zatvorite
Sozopol
kliknite na sliku da zatvorite
Albena
kliknite na sliku da zatvorite
Bansko
kliknite na sliku da zatvorite
Borovec
kliknite na sliku da zatvorite
Pamporovo
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite