Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Belgija
Gradovi
Belgija
Kraljevina Belgija je bogata interesantnim mestima za turiste, najviše zbog toga što su se baš ovde evropske kulture jednom sastale i preklopile. Stanovništvo Belgije čine Flamanci (58%), Valonci (31%) i imigranti iz Italije, Francuske, Nemačke i Severne Afrike. Interesantan krajolik i mnoge kulturne atrakcije čine je vrednom posete u bilo koje doba godine. Leti, turisti će naći opsežne plaže i slikovite dine u letovalištima duž belgijske obale Severnog mora. Oni koji su zainteresovani za umetnost, biće oduševljeni izvanrednim muzejima i njihovim kolekcijama, kao i istorijskim gradskim centrima i impresivnim verskim objektima, kao što su one u Gentu i Brugge (Brižu). Turisti koji su ljubitelji tehničkih dostignuća, biće fascinirani lučkim instalacijama u Antverpenu, mostovima, vodenim kapijama, kanalima ili sa opremom za podizanje i prenošenje brodova. Ljubitelji prirode biće privučeni šumskim regionom Ardennes (Ardeni), gde će naći najveću pećinu stalaktita i stalagmita u Evropi, kao i banje visokog kvaliteta. Belgija je takođe poznata po svom kulinarskom umeću i nijedna druga evropska zemlja ne može se pohvaliti sa toliko restorana, koji su osvojili nagrade od međunarodnih gurmana, kao što ih ima Belgija. Belgija je takođe važan evropski birokratski centar i sedište Evropske unije. Belgija zauzima površinu od 30.519 kvadratnih kilometara, što je čini jednom od najmanjih evropskih država. Njena maksimalna dužina iznosi 290km. Iz prestonice Brisela do svih delova zemlje može se doći automobilom najviše za dva sata, a vozom za dva i po, tako da se Belgija može istinski nazvati "zemlja kratkih puteva". Glavni grad je Brisel, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
Vreme u Belgiji je veoma promenljivo i kada sunce izađe svi slave. Da biste izbegli veliku vlagu zajedno sa jakom hladnoćom, planirajte posetu od maja do septembra. To je vreme za planinarenje i šetnju u Ardenima i Luksemburgu. Nedostaci ovog perioda uključuju značajne gužve, kako pri poseti turističkih atrakcija, tako i u nedostatku smeštaja. Briž je, što se toga tiče, najproblematičniji u ovom periodu. Brisel, s druge strane, je tiši od sredine jula do sredine septembra i zbog toga neki hoteli smanjuju cene. Sniženja cena smeštaja, takođe su uobičajena i vikendom. Tokom zimskog perioda, od novembra do marta, obično su dani sivi, vlažni i sa povremenim snegom. Spakujte pravu odeću i možete da iskoristite taj period za razgledanje muzeja i uživanje u prijatnim kafićima. Imajte na umu da su mnogi muzeji zatvoreni ponedeljkom, a neke prodavnice su često zatvorene u prepodnevnim časovima.
Šta posetiti?
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (Kraljevski muzej lepih umetnosti u Antverpenu) - Poseduje ogromnu kolekciju umetničkih slika iz XIV veka pa nadalje. Ovo uključuje najznačajnije slikare Antverpena, kao što su Rubens, Jan van Eyck (Jan van Ajk) i Jacob Jordaens (Jakob Jordans). Osim izvanredne umetničke kolekcije, muzej ima veličanstvenu neoklasičnu arhitekturu. Izgrađena kao hram fine umetnosti za svetsku izložbu 1894. godine, zgrada je ukrašena korintskim stubovima i sa dve velike bronzane kočije.
Watterlo (Vaterlo) - Bitka kod Vaterloa desila se 18. juna 1815. godine i sa njom su završeni Napoleonovi ratovi. Napoleona I porazio je vojvoda od Velingtona. Spominjan od strane Viktora Igoa, kao i grupe “Abba” u svom hitu iz 1974. godine, Vaterlo je danas veoma popularna turistička atrakcija. Možete videti borbenu opremu, kao i spomenik pobede “Butte du Lion”, velikog lava teškog 28 tona smeštenog na vrhu brda. Ukoliko možete, popnite se uz više od 200 stepenica koje vode do velikog lava i imaćete sveobuhvatni pogled na ovu lokaciju. Posetite bojno polje, Napoleona i Velingtona, spomen ploču Viktora Igoa i Velington muzej za audio-vizuelnu rekonstrukciju bitke.
Zamak Gravensteen (Gravensten) - Belgija ima preko 3.000 zamaka, od kojih su oko 300 njih otvoreni za javnost. Gravensten je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih, a nalazi se u Gentu. Takođe poznat i kao zamak grofova, predstavlja jednu od najjačih tvrđava u Evropi, okruženu kanalom ispunjenim vodom. Izgrađen između 1180. i 1200. godine, Gravensten je mnogo godina korišćen kao vojna baza, sve do XIV veka kada je služio gradu kao sud, zatvor i fabrika pamuka. Pogledajte kriptu zamka, njegove podzemne tamnice i sprave za mučenje.
Grad Spa - Sa svojim kupatilima, poznat je još od rimskog doba. Bio je tako posećen da je sama reč "Spa" (banja), postala sinonim u engleskom jeziku za “mesto gde se možete oporavljati i negovati”. Od XVI veka bogati, plemstvo i poznati dolazili su u banje da se osveže i podmlade moćima vode. Pisac Viktor Igo je bio veliki zagovornik Spa (banjskih) voda. Danas se još uvek možete opustiti u lekovitim svojstvima vode grada, u Pouhon Pierre le Grand Spa (Puon Pjer le Gran Spa), nazvan po Petru Velikom. Ako niste zainteresovani za opuštanje u njegovim lekovitim vodama, grad Spa takođe nudi prelepu arhitekturu i istorijski šarm u kojima možete uživati.
Brugge (Briž) - Grad Briž se često naziva “Venecija severa” zbog svoje mreže kanala i 50 mostova koji ih premošćuju. Od XIII do XV veka bio je jedan od najznačajnijih centara trgovine u severnoj Evropi. Danas je živa istorijska knjiga, zbog dobro očuvane srednjevekovne arhitekture i atrakcija koje su stare vekovima. Briž je jedna od najuzbudljivijih i najromantičnijih turističkih destinacija u Evropi. Posetite njegove izvanredne muzeje i crkve, lutajte njegovim uskim kaldrmisanim ulicama ili se odlučite za putovanje brodom duž kanala.
Muzej dijamanata u Antverpenu - Antverpen je odavno svetski centar za obradu dijamanata i njihovu trgovinu. Čuveni “Antverpen rez" i napredna naučna istraživanja, dokumentovani su u ovom fascinantnom muzeju. Ona prati proces proizvodnje, od rudnika do blistavih gotovih proizvoda. Postoji rekonstruisani dijamant iz XIX veka i odaja sa blagom u kojoj možete da vidite neke neprocenjive komade nakita. Svake subote popodne možete da gledate kako se vrši sečenje i obrađivanje dijamanta.
Groeningemuseum - Ovaj muzej poseduje veliku zbirku flamanskih, holandskih i belgijskih slika kroz šest vekova. Izložba muzeja obuhvata svetski poznatu kolekciju flamanske primitivne umetnosti, rađenu od strane niza renesansnih i baroknih majstora, kao i kolekciju slika iz XVIII i XIX veka neoklasičnog perioda i perioda realizma, remek dela flamanskog ekspresionizma i mnogih komada iz posleratne kolekcije moderne umetnosti grada.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (Kraljevski muzej lepih umetnosti u Antverpenu)
kliknite na sliku da zatvorite
Watterlo (Vaterlo)
kliknite na sliku da zatvorite
Zamak Gravensteen (Gravensten)
kliknite na sliku da zatvorite
Grad Spa
kliknite na sliku da zatvorite
Brugge (Briž)
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej dijamanata u Antverpenu
kliknite na sliku da zatvorite
Groeningemuseum
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite