Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Evropa / Republika Irska
Gradovi
Republika Irska
Irska, zeleno ostrvo u severozapadnoj Evropi, sastoji se od Republike Irske, koja zauzima 5/6 zemlje i Severne Irske. Okružena je Atlantskim okeanom na zapadu, Irskim morem na istoku i Keltskim morem na jugozapadu. Sa zadivljujućim predelom, fascinantnom istorijom, bogatom kulturom i opuštenim načinom života, Irska predstavlja jednu od najboljih turističkih destinacija u Evropi. Od živog noćnog života u Dablinu do lepote zapadne obale koja oduzima dah; u Irskoj postoji za svakog po nešto. Dakle, da li ste u potrazi za opuštajućim odmorom, dobrim noćnim provodom ili čak korporativnim putovanjem, Irska vas neće razočarati. Od robusne Atlantske obale do bujnih dolina i šuma u unutrašnjosti zemlje, ovaj predeo pruža fantastičnu pozadinu vašeg putovanja. Međutim, Irska je mnogo više od lepe prirode. Ona je prožeta istorijom i kulturom koja se može pratiti unazad hiljadama godina, a stare konstrukcije ranih hrišćanskih naselja i srednjevekovnih dvoraca mogu se videti svuda. S obzirom na svoju malu veličinu, Irska je tokom godina proizvela mnoštvo pisaca i muzičara, uključujući i četiri dobitnika Nobelove nagrade za književnost: George Bernard Shaw (Džordž Bernard Šo), William Butler Yeats (Vilijam Batler Jejts), Samuel Beckett (Semjuel Beket) i Seamus Heaney (Šejmus Hini). Poznati irski muzičari uključuju grupu U2 i pevačicu Sinead O'Connor (Šined O’Konor), dok se tradicionalna irska muzika može čuti svake noći u pabovima širom zemlje. Irska ima neke od najboljih golf terena u Evropi, a takođe je top destinacija za pecanje, surfovanje, jedrenje, jahanje i još mnogo toga. Postoje i kilometri lepih netaknutih plaža. Irska zaista nudi mnogo atrakcija, pa zato dobro isplanirajte vaše putovanje pre nego što krenete. Glavni grad je Dablin, a zvanična valuta je euro (EUR).
Kada putovati?
U Irskoj možete videti sva četiri godišnja doba u jednom danu, što u osnovi znači da vreme ne možete predvideti kada je u pitanju vaše putovanje. Međutim, neke osnovne pretpostavke ipak možete napraviti. U letnjim mesecima, od maja do jula, dani su topli i što je najvažnije veoma dugi. Ovo je vrhunac turističke sezone. Nije iznenađujuće, većina godišnjih festivala održava se tokom leta. Proleće, od februara do aprila i jesen, od avgusta do oktobra, pruža dobru alternativu za visoku sezonu i leto, mada ovi periodi često mogu imati maglu. Sa druge strane, imate veću šansu da u miru i tišini, sa znatno manje gužve, uživate u vašem odmoru. Iako se temperature jedva spuštaju ispod nule, zima (od decembra do februara) može biti jako hladna, ali veliki delovi zemlje, zapad i severozapad, posebno su lepi u hladnoj zimskoj svetlosti. Mnoge turističke atrakcije i usluge zatvaraju se u oktobru i ne otvaraju do Uskrsa.
Šta posetiti?
Brú na Boinne (Bru na Boin) - Nije u pitanju jedan prizor, već istorijski pejzaž na obalama reke Boyne (Bojn), prošaran praistorijskim spomenicima. Najveći su Newgrange (Njugrejndž), Knowth (Nout) i Dowth (Daut). Ovde se nalaze ogromne kraljevske grobnice, stare 4.500 godina. Bru na Boin je nejveći i jedan od najvažnijih megalitskih praistorijskih aheoloških lokaliteta u Evropi. Njugrejndž i Nout mogu se posetiti samo sa vodičem.
Blarney Castle (zamak Blarni) - Ovaj istorijski zamak je najpoznatiji po svom kamenu, koji ima tradicionalnu moć da svi koji ga poljube stiču elokventnost. Reč “blarney” uvela je u engleski jezik kraljica Elizabeta I, a opisuje se kao prijatan razgovor sa namerom da prevari bez uvrede. Kamen je smešten u zidu i da biste ga poljubili, morate se saviti unatraške, hvatajući se za gvozdenu ogradu. Blarni zamak je odavno poznat zbog Blarni kamena, ali manje poznati “Rock Close” i dvorište zamka zaista su vredni poesete. “Rock Close” je mistično mesto gde veličanstvene tise i hrastovi rastu oko drevnog naselja druida. Pratite stazu kroz džinovsko gunera lišće i bambuse i naići ćete na dolmen, stepenice želja i veštičju kuhinju. Ispod zamka se nalaze misteriozne pećine i arboretum ispunjen retkim drvećem. Možete šetati duž rečne obale i jednostavno uživati.
Burren (Buren) - Niko ne posećuje Buren zbog njegovih uzbudljivih modernih atrakcija - bizarni pejzaž je atrakcija sama za sebe. Sumoran, izbrazdan krečnjački plato, koji se često poredi sa Mesečevom površinom, doduše pogrešno, sa nekoliko biljaka i samo povremenim prolaskom ovaca. Pokrivajući prostranu oblast južno od zaliva Galway (Galvej), negostoljubivi Buren je jedna od najvećih atrakcija koje treba videti u Irskoj. Buren spada u najčudnije svetske predele.
Brdo Tara - Tara je drevno sedište Velikih kraljeva Irske i time jedno od najvažnijih mesta Smaragdnog ostrva. Posetioci međutim, neće ovde naći ogromne građevine ili spomenike. Umesto toga, čekaće ih predeo ogromnih razmera. U centru za posetioce imate odličnu audio-vizuelnu prezentaciju, koja vam zajedno sa napuštenom crkvom, pomaže da shvatite istoriju i mitologiju Tare.
Glendalough (Glendalou) - Južno od Dablina, u udaljenoj dolini planine Wicklow (Viklou), naći ćete Glendalou manastir. Ukoliko i možete da ga pronađete, jer su znakovi retki. Ovo je jedna od najznačajnijih ranih hrišćanskih znamenitosti, a njena postavka je jednostavno lepa u dolini pored mirnih jezera. Ljubitelji istorije i arhitekture mogu uživati u pogledu na dve okrugle kule, crkvu Sv. Kevina i katedralu. Ljubitelji prirode mogu jednostavno uživati u šetnjama duž jezera.
Moher litice - Ovo je zaista atrakcija koju ne treba propustiti. Kada pomislite na Irsku, pomislite na Moher litice. Šetate duž lagane krivudave staze i odjednom, Atlantski okean leži pred vama, tačnije ispod vas, gde vertikalni pad iznosi oko 210 metara. Prosto zapanjujuć prizor i izazov za one koji ne pate od vrtoglavice.
Grad Sligo (Slajgo) i okolina - Nekoliko sati vožnje od Dablina, okrug Slajgo obdaren je divljom i robusnom lepotom. Sam grad Slajgo svakako ima više kosmopolitski izgled sa mnogo galerija, restorana i barova. Ali prostranstvo izolovanih i otvorenih plaža je ono što privlači surfere širom sveta, posebno oko Strandhill (Strendhil) i Easkey (Iski). Ovo je jedno od najboljih mesta za surfovanje u Irskoj. Ali, bilo da ste ovde došli da surfujete, lovite lososa u obližnjim potocima ili uživate u pogledu na planine i pašnjake, definitivno ste izabrali pravo mesto.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Brú na Boinne (Bru na Boin)
kliknite na sliku da zatvorite
Blarney Castle (zamak Blarni)
kliknite na sliku da zatvorite
Burren (Buren)
kliknite na sliku da zatvorite
Brdo Tara
kliknite na sliku da zatvorite
Glendalough (Glendalou)
kliknite na sliku da zatvorite
Moher litice
kliknite na sliku da zatvorite
Grad Sligo (Slajgo) i okolina
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite